18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Šetrnost je hřích, nezodpovědnost je ctnost

Abychom ale byli k běžným komerčním bankám spravedliví: To není jejich výmysl. Banky jsou v tom v podstatě nevinně. Popravdě, jim samotným je tenhle stav celkem proti srsti. Jenomže nemohou jinak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 21.3.2016 11:02

Re: " (mimochodem, co mají pořád všichni s tou inflaci?)"

To jsem netušil, že když mi dodavatel zvýší cenu zboží, tak mě tím vlastně dodatečně zdaní.

Takže když mi naopak dá dodavatel slevu z běžné ceny, tak mám vlastně zápornou daň? Neboli mě dodavatel poskytuje dodatečné dotace? Nebo rovnou dodatečné sociální davky?

P. Rada 21.3.2016 10:40

Ví autorka "co se s ní děje" ?

To prodstatného, co nás celý žívot utváří jsou přírodní proměny - at si namlováme cokoli. Zpočátku v průměru rosteme, pak přijde období stagnace a ke konci recese. Směny hodnot tedy jaksi úrokově kolísají od kladných po záprné hodnoty. Takto to na základě surovin a emergií funguje ve všech přírodních společenstvech a zejména v těch které vzkazují dlouhodobou udržitelnost. V živých systémech na základě dodávek energie a surovin v období růstu jen lokálně klesá entropie.

Bankovnictví a zejména to, které už nepracuje s penězmi které mají nějaký ekvivalent (kryté zlatem...) si ale ve své povýšenosti nastavilo jiná pravidla. Natisknou se peníze ... půjčí se na úrok ... vrátí se víc peněz ... zas se půjší ... a tak vlastně všechny peníze v oběhu jsou poměřovací ale jen zdánlivou reprezentací faktických hodnot v ekonomice.

Pokud ekonomika roste - je ještě vše relativně v pořádku, Běda ale když s nějaké přirozené příčiny ekonomika přestane růst. Pak může nastat až proses katastrofický. Banka nezíská kladný úrok .... nemá s čeho platit ani své životní náklady .... nepůjčí průmyslníků na nákup surovin a nepůjčí obchodníkům na nákup komodit .... výroba se zastaví ... obchody neprodají nikomu nic ... a nastane kolaps. Pokud ale človíček s krátkou pamětí a nedostatečným nadhledem žije dlouho v systému který se předtím průběžně rozvíjel. není divu, že ho zprvu při pohledu na širší realitu okolí napadnají jaksi prostinké úvahy typu: ...."záporné úrokové sazby považuji nejen za hloupé, neúčinné a nepřirozené, ale přímo za, s prominutím, výstavně pitomé" ....

Smutné na tom konkrétním případě je, že onen človíček není přitom malé neznalé lidkké mládě - ale je to dokonce "ředitelka společnosti Next Finance s.r.o.". Obavavy jsou zřejmě proto na místě a pozitiví je, že si jich autorka alespon všimla.

M. Prokop 21.3.2016 10:13

" (mimochodem, co mají pořád všichni s tou inflaci?)"

No co by, je to dodatečné zdanění už zdaněných peněz.

K. Janyška 21.3.2016 9:34

Ano, světem se šíří obrácené lidské hodnoty. Síří

se jím socialismus. Lidé v hlavách prakticky nic jiného nemají. A skutečné podstatě lidského světa, tedy jeho spontánním řádu nevědí vůbec nic. A měli by, on je totiž ve skutečnosti řídí a vede svými pravidly jejich celý život... Dzp.

J. Vintr 21.3.2016 9:34

Re: Správná úvaha, paní Šichtařová.

Měna bude "stabilní a jistá" jen do doby, kdy se to totálně podělá. Což se bohužel stane už brzy. Uměle udržovaný stav se nedá uměle udržovat donekonečna a čím uměleji a déle je udržovaný, tím tvrdší bude setkání s realitou.

Z. Rychlý 21.3.2016 9:25

Správná úvaha, paní Šichtařová.

Chcete možné logické vysvětlení, proč centrální banky u sebe nechtějí ukládat peníze komerčních bank ?

Protože nejsou blbé ! Moc dobře vědí, co za inflační (pardon - kvantitativně uvolněné) svinstvo vydaly do oběhu. A teď aby se jim ten hnůj obloukem vrátil ?? Tůdle !

Co se inflace týká - je to daň za "péči" o stabilitu měny a "jistoty" :-( Každé dobro musí být po zásluze potrestáno. Stabilia a jistoty nejsou zadarmo, žeáno.

R. Szewczyk 21.3.2016 9:04

ha ha ha

Jak jsme ale mohli dojít do takového stavu...?

Jak prosté!

Nuž zrušením peněz a zavedením platidel, opuštěním kapitalismu, to jest tohoto dogmatu, že kapitál je odložená spotřeba a nikolivěk natištěná přinucená měna, a v neposled tím , že čarodějové , řídící ekonomiku, tedy nejen bankéři, nám nainplantovali myšlenku, že inflace, tedy krádež je dobro, a naopak deflace , tedy vyjádření pokroku,inovace a produktivity je zlo,

Nicméně čarodějové ten jev dosud nevysvětlili, čili tvrdí, že všeho zboží je přebytek, přesto ceny stoupají, ačkoliv jinak tvrdí, že přebytek zboží zlevńuje, což je v rozporu s teorii tržního hospodářství, takže nemáme ani kapitalismus ani tržní hospodářství, vyjádřením kam směřujeme, je zdokonalení tohoto systému ad genius , to jest společnost bez fyzických platidel, čímž se po spirále vrátí lidstvo do otrokářství ranného starověku,

Kdo má zájem se vzdělat na tomto , doporučuji totok:https://cs.wikiversity.org/wiki/Historie_pen%C4%9Bz_a_bankovnictv%C3%AD/Velk%C3%A1_francouzsk%C3%A1_revoluce_1789-1799

K. Novák 21.3.2016 6:50

Pokud si půjčíte z banky tisíc korun,

je banka pro vás dobrodiní. Pokud si půjčíte miliardu, jste vy dobrodiní pro tu banku. Pokud si do banky miliardu uložíte, způsobíte bance problém. Musí sehnat peníze na váš úrok. Pokud ekonomika více méně stagnuje kvůli její nasycenosti a kvůli existenci "vysavačů", je pro banku obtížné najít někoho, kdo si tu vaši miliardu půjčí a je tedy lepší vás odradit a váš vklad nepřijímat.

J. Vintr 21.3.2016 2:00

Neštěstím ekonomiky západního světa

(do nějž můžeme počítat i nás) je to, že se okultní pavěda, zvaná ekonomie, povýšila na seriózní vědeckou disciplínu. Od té doby se takzvaní ekonomové pokoušejí aplikovat různé ekonomické teorie na reálný život a křiví tak přirozený běh světa. Když se to díky jejich zásahům někde začne podělávat, tak to řeší dalšími a dalšími umělými zásahy a podle principu vyrážení klínu klínem jen oddalují a mnohonásobně zvětšují průser, který na nás dřív nebo později stejně zcela zákonitě spadne ...