5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Sebevědomí ministra Stanjury

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložil poslancům svůj první rozpočet k definitivnímu schválení s nepřehlédnutelným sebevědomím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 14.3.2022 19:48

Nevím, jak to vidí Stanjura, ale já vidím, že cpát berně do chřtánu nenasytného Bumbrdlíčka govermentu je zpozdilé. Berně fakultativní a berně obligatorní. Přestal jsem pukat tabákový dým, ani ne tak kvůli zdraví, ale kvůli míře zdanění. Až mi takto zdaní bůček, přestanu nezdravý bůček konzumovat, a nahradím ho třeba výživnou kaší s planktonu, kterýžto plankton zatím není berní zatížen, žaludkem totiž i prochází nejenom láska, ale i pohyb porfolia kešeně strávníka. Přestat po 60. letech kouřit se zdravým tělem i duchem, toť hodno uchýlit se do řehole nejakého přísného katolického řádu, Benediktini s "ora et labora", nebo se stát žebravým mnichem bez fuseklí v sandálech. Ale pozor, i ženské choutky (Adam/Pekar) mají své religiosní laskominy (ten černý vzadu ze Tří králů K+M+B) v sexuálních hrátkách spolustranníka. Nu, ta baba se světly "bubo bubo" by se měla uchýlit do řehole "klaristek" v naprostém mlčení a osobní chudobě, aby neblbla mysl portfolia debilů z TOP09 a sumce pod skalou v Bechyni.

O. Buda 14.3.2022 12:47

Pan redaktor Holub zdrženlivě a s obavami hodnotí sebevědomí ministra financí ČR při představení rozpočtu na rok 2022. Není pochyb o tom, že by bylo fajn, kdyby se podařilo rozpočet udržet ve schválených mezích a je proto na místě rozpočet všemi silami podporovat. Jistě, můžeme chovat obavy o to, zda se to podaří. Zejména my, kteří o tvorbě rozpočtu státu resp. politické ekonomii a národohospodářských nástrojích nevíme dost na to, abychom se zmohli na vlastní fundované analýzy, si vybíráme, čí názory na vývoj hospodaření vlády si zasluhují pozornost či dokonce respekt. Pokud se ve financování státu vláda opírá více o tržní mechanismy, o maximální využití dostupných pracovních sil, zvyšování vzdělanosti, rozvoj nových technologií, pak mám obav méně. Jestli převáží regulace, výjimky z regulací, tisknutí nekrytých peněz, populistické vyhazování peněz ve volebních kampaních, dotace, socialistické fantasmagorie, stropování cen a nářky, jak nám svět ubližuje, pak mám obav více. Současná vláda vzbuzuje rozhodně méně obav, než vláda předchozí.

P. Hatina 14.3.2022 14:40

Tedy dovolil bych si tvrdit, že se dopouštíte velkého omylu, protože do sebe mixujete opatření se zcela rozdílnými časovými účinky.

Jestli píšete, ".., zvyšování vzdělanosti" a využitím pracovních sil, - asi víte že vychovat vzděláním kvalifikovaného pracovníka trvá tak tak od 10-20 let i více. A pokud se v tomto udělají chyby, tak jejich nápravy trvají desetiletí. Čili, v tomto Fialova vláda po necelých 3 měsících od nástupu nemá žádné zásluhy, spíš naopak, ještě čerpá špatné následky z předešlé vlády ODS (do roku 2013) , kde byl pokud se pamatuju dokonce Fiala ministrem školství:)

Podobně, ani rozvoj technologií se neprojeví hned, ale spíše v dekádách kvalitních podmínek pro rozvoj inovačních investic takového druhu. A montárna Evropy se nám říkalo už taky za předešlé vlády ODS. A zase, za ty 3 měsíce nyní se s tím taky nic udělat nedá,

Ovšem na straně druhé, pokud se prudce projeví taková míra inflace jako nyní (nejen u nás, ale globálně), tak rozhodnutí vlády "ať si to každý vyřeší tržně jak umí , vláda s tím nic dělat nebude", je opravdu divné, protože to je právě to co by teď během těch pár měsíců co je u moci, udělat šlo. Protože, a dá se to dočíst, už kvůli vysoké ceně plynu či ropy u nás fabriky uzavírají produkci, ty náklady neutáhnou. A jestli dokonce a jak se dá dočíst, v jiných státech vlády ta opatření dělají a svým podnikům tu podporu dají, tak naše vláda se pak chová tržně a nebo protitržně, co myslíte?

A vlastně nakonec, ono to chce si pořádně prostudovat ten vládou navržený rozpočet. A zjistíte, že vláda v něm vlastně tak moc nešetří, takže i na to, co si stěžujete, peníze budou. A kde se vzalo to proklamované šetření? No přece v přání vlády vybrat co nejvíc peněz v DPH. Což je tedy tržní mechanismus jako fík. ;-D

J. Pokoutný 14.3.2022 18:21

V českých (a také moravských a slezských) podmínkách "zvyšování vzdělanosti" znamená spíše "více lidí s tituly". A protože křivka četnosti IQ v populaci rozhodně neumožňuje 50% skutečných otitulovaných vzdělanců, bude zase platit pouze "blb s titulem" je zejména a hlavně blb, jen do něj stát vrazil podstatně víc.

D. Bowman 14.3.2022 12:01

O konci "kapitalismu" (o tom nelze hovořit od doby, kdy není kapitál akumulací zisků ale výstupem úředního rozhodnutí bankovního kartelu) se hovoří již dlouho. A socialisté všech barev (rudá, zelená a hnědá) mlsně pomlaskávají a těší se na vlny znárodňování energetického sektoru a možnost celý systém nahradit (UN Agenda 2030, WEF Velký Reset) lépe manažovatelnou verzí tj. kompletně digitální měna.

Zlobíš? Máš kecy na Internetu? Smažeme ti účet.

Kupuješ moc masa? Ukrojíme ti pár nul.

Takže v tomto big picture, inflace doslova nikoho z horních pater netrápí. Ožebračí totiž střední třídu a udělá jí víc zavislou na Státu. Jenom se to nesmí přehnat a musí se to šikovně prodat. Kdo si vzpomene, že ten pseudo-kapitalismus byl v krachu dávno před nějkou koronou nebo Ukrajinou ?

Pro naivky a hujery jen připomenu, že všechny předchozí pokusy o podobný systém skončili krachem, tottalitou a hladomorem. Pozorujte zprávy. Jakmile uslyšíte něco o stropování cen vládou, hladomor je blízko.

V. Kain 14.3.2022 16:27

Střelhbitě by se přišlo na to,že bez tuctů poradců by tato vláda nebyla schopna ani řídit DEPO.

D. Rajninec 14.3.2022 11:49

Chcel by som byť taký optimista ako je Stanjura.

J. Kočí 14.3.2022 8:54

A co ČNB se svým srandovním dvouprocentím inflačním cílem? Opět bude hrdině bojovat proti inflaci ještě razantnějším zvýšením úrokových sazeb?

F. Navrátil 14.3.2022 8:54

Státní rozpočet je podklad pro pozdější dokument, který odůvodňuje, proč nebyl státní rozpočet dodržen.

P. Dvořák 14.3.2022 8:53

Snad by někdo nechtěl, aby ministr financí uměl počítat?

D. Rajninec 14.3.2022 11:51

Ešte väčší idiot ako je náš minister financii Matovič . A to je už na zamyslenie ! Byť "lepší" ako najsprostejší čobol .

J. Nevrkla 14.3.2022 8:37

Já si myslím, že ministr financí ani vláda nevědí, která bije, do jakého pruseru se ritime.

J. Stehlik 14.3.2022 5:01

Dobře napsáno . Inflace zpusobí nárust příjmu rozpočtu . Uvidíme zda lidé pustí korunu a jaké mají rezervy . Dnes ale příjmy nejsou z práce , ale z majetku a jak je známo ten vlastní pár procent společnosti .

P. Hatina 14.3.2022 0:49

Že jsem si to jen propočetl z hlavy, jestli sem nyní přichází ca 200 000 ukrajinských uprchlíků a každý z nich požádá o tu dávku 5 000 Kč, co nyní slíbila vlaďa, tak to máme rovnou miliardu. Humanitně je to v pořádku a ti lidé to potřebují, ale tím pádem, během pár týdnů bude půlka rezervy co si na to Stanjura určil, fuč . Ale ono se dá spíše počítat s několikanásobkem téhle částky pro jejich sociální zajištění každý měsíc.

Ovšem naproti tomu, s nějakým větším navýšením výběru DPH se už počítat nedá, protože na to už občané ze svých příjmů mít nebudou. Takže ano, poplatí co zdražené musí, ale zase se omezí v něčem jiném, jak jim ostatně Fialova vláďa sama radí.

Tudíž, být Stanjura zodpovědným ministrem financí, tak i tenhle návrh rozpočtu hodí do koše, a s ohledem na vývoj situace začne sepisovat jiný.

J. Štěpán 14.3.2022 9:05

Zcela humanitárně má Ukrajinec nárok na dvojnásobnou částku než občan ČR. Ta činí "celých" 2490 korun. Z toho si musí platit naprosto vše, včetně potravin a MHD, což Ukrajincům fakt nehrozí. Nesmí vlastnit vozidlo a nesmí mít na účtu víc než 1000kč. Je fajn že ta Havlova politika fakt jedeRv

P. Hatina 14.3.2022 9:50

Jo, tenhle příspěvek je to základní co dostane na ruku. Ale k tomu je další příspěvek na bydlení (dle potřeby), co příspěvky na děti, rodčovský příspěvek, porodné, bude jim je stát vyplácet? , taky za ně bude stát platit zdravotní pojištění, atd. Takže ono to nabyde, a neziskovky jistě za Ukrajince ty formuláře vyplní:)

Ale jak to vypadá v reálu, o tom by se měli už novináři začít zajímat. Jestli tu koexistují samostatně, v najatých bytech, už pracují a všechno co se dá si hradí sami,

nebo skončili někde v azyláku, kde jim stejně někdo musí poskytovat a hradit vše potřebné.

Píšu někdo, ona to může být neziskovka nebo charita, nebo město, hasiči, armáda, atd.. Každopádně tyhle subjekty na to mít sami nebudou a stejně se obrátí na stát, aby jim to proplácel.

D. Rajninec 14.3.2022 11:59

Viete o čom píšete ? Náklady na uprchíkov z Ukrajiny Eu preplatí do posledného centu ! Ak neviete , tak Nemecko už dne ponúka 300000 prázdny ch bytov v exDDR ! A tých bytov tam je asi 1,2 miliona , len ich treba trochu dať do poriadku , zapojiť eletrinu , plyn , kúrenie .

Nemecko môže okamžite dať prácu pre miliony ukrajincov ! Pri tom sú to "hotoví" ludia . nie deti v kolíske. Keď začnú pracovať , budú paltiť dane, odvody, spotrebnú daň , DPH . Tak každý vráti Nemecku mesačne 1000-1500 € .

Takýto utečenci sú požehnanie pre štát . Len my to nechápeme ? Pri tom Úrad práce ponúka 200-300 000 voľných miest .

J. David 14.3.2022 13:20

Bon, Reich. A tých bytov tam je asi 1,2 miliona , len ich treba trochu dať do poriadku , zapojiť eletrinu , plyn , kúrenie . Docela vtipné řešení ve smyslu objektivní reality...

P. Hatina 14.3.2022 14:04

Kde jste dočetl takové chujoviny?

1) EU nám neproplatí - navíc za ukrajinské imigranty nic. Maximálně budem moct čerpat fondy, které už máme přidělené. Ale i tam je spousta omezení.

2) Kde by se proboha vzalo v Německu 1,2 milionů volných bytů? To co tam bylo volného, vysála už předešlá vlna migrace. A jestli by měli něco rekonstruovat, tak to řadu let potrvá. Nakonec, když už píšete "zapojit plyn, topení" - odkud asi, pokud se vypne ruskej plynovod? Sami tam budou v zimě mrznout

3) Jenomže, no právě a píše se to, sociální skladba příchozích Ukrajinců jsou mámy s dětmi, tak to asi hned do práce nenastoupí, spíš přeplní školy. I u nás