16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Saúdové likvidují konkurenci

Pokles cen ropy na světových trzích je diktován snahou Saúdské Arábie likvidovat nepohodlné vedlejší exportéry ropy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 5.12.2014 0:57

Re: Pod okovanou botou Bruselu a plyn i ropa

Díky za výborný komentář. Na ten shodný scénář útoku na ceny ropy při Reaganově boji s "říší zla" a nyní, jsem chtěl také upozornit. Nadprodukce ropy je pro Saudskou Arábii (OPEC) z hlediska celkové bilance jejích zásob ropy bezpochyby ztrátová, protože nemá šanci své konkurenty (možná ani tu Venezuelu) úplně zničit. Vysvětlením je zřejmě to, že Saudská Arábie od USA dostává tak velké dodávky zbraní, že se díky nim stala 4. nejvíce zbrojící zemí na světě (to bude nových svatých válek)!

I generálové studené války se učí na válkách minulých. Ztráty mnoha miliard dolarů za prodej ropy jsou samozřejmě pro Rusko velmi nepříjemné, jenomže očekávání, že současné sebevědomé a k obětem odhodlané Rusko k vůli tomu před "západem" skloní, je strašlivý strategický omyl upadajícího neosocialistického západu!

Ś. Svobodová 4.12.2014 19:20

Re: Pod okovanou botou Bruselu a plyn i ropa

Za rychlou těžbou by mohly být protesty lidí v těžebních lokalitách. Prý (četla jsem několik článků) se ukazuje jako nebezpečná pro životní prostředí, především znečišťuje spodní vody a nejméně 1 stát už se kvůli frakování dostal do problémů. Tak že:  v USA vytěžit co nejvíce, než to soudy zatrhnou. A pak hurá na Ukrajinu! Shell se těžby na východní Ukrajině nevzdá.

http://aktualnizpravy.cz/details/17276335-Shell-pozastavila-tezbu-plynu-z-bridlic-na-vychode-Ukrajiny

Ś. Svobodová 4.12.2014 19:05

Re: Zima především donutila Ukrajinu uzavřít dohodu

To dává smysl.

V. Novák 4.12.2014 15:50

Re: Pod okovanou botou Bruselu a plyn i ropa

A proto sekají sankce jak na Baťa cvičky.

J. Boleslav 4.12.2014 15:10

Re: Pod okovanou botou Bruselu a plyn i ropa

Objem amerického zahraničního obchodu s rusáky je zanedbatelný.

V. Novák 4.12.2014 15:09

Re: Pod okovanou botou Bruselu a plyn i ropa

Na Dolejšího bych nesázel - je to profesionální plašič. Být po jeho "prognózách" z let kolem r. 2000, jsme už teď bez ropy apod.

Spíš je otázka, jak dlouho americké soukromé firmy vydrží tratit na netradičních - a velice drahých - těžbách ropy. TO je IMHO hlavní cíl OPEC a SA zvláště.

R. Langer 4.12.2014 15:09

Re: Pod okovanou botou Bruselu a plyn i ropa

No v Britských listech jistě píší samí fundovaní odborníci zabývající se ropnou tematikou. :-D

Vždyť je to naprostý nesmysl!

M. Hoblík 4.12.2014 15:09

Válka Ukrajiny s Ruskem?

Je ten autor navedený, nebo jenom potrefený?

V. Novák 4.12.2014 14:54

Zima především donutila Ukrajinu uzavřít dohodu

s DNR a LNR - Rusko ji jen zprostředkovalo a jako člen kontrolní komise má prověřovat její dodržování.

O omezení toku plynu z Ruska nikdy nebyla řeč - Rusko prostě nedodává Ukrajině nezaplacený plyn, ale Evropě plyn posílá jak přes Ukrajinu, tak Jamalem a Nord Streamem. Problém je, že Ukrajina nebude schopna dodaný plyn doplnit na zimní spotřebu a tedy trabzit je silně ohrožen.

U South Streamu EU "pfetáhla nápfah" a opětovně se střelila do vlastní nohy, což nejvíce těší americké komentátory. Místo toho, aby si země jako Bulharsko nebo Maďarsko nechaly vybudovat plynovod od Gazpromu a inkasovaly tranzitní poplatky, budou muset vložit do nějakého projektu vlastní peníze. Nebo zůstat závislé na krajně nespolehlivé Ukrajině.

Turecko se stane exportérem ruského plynu, ať už přes plánovaný hub do EU nebo terminál LNG. Rusko v podstatě řeklo EU - vydírejte si koho chcete, Turecko nevydírá a jako partner je spolehlivé...

J. Kanioková 4.12.2014 14:30

Nevím, jak je to s břidlicemi, moc to nesleduju.

Ale každopádně vnímám, že to byl Mc Cain, který v Bulharsku "přesvědčoval", až "přesvědčil".

Nenáviděli jsme to za totáče, to odporné poručnictví, kdy jsme museli poslouchat befely z Moskvy.

V čem je to dnes jiné ??? Jen ve změně směru, odkud to zase vane...?

Orwell.. Velký Bratr..

K. Frejlach 4.12.2014 14:24

Re: Pod okovanou botou Bruselu a plyn i ropa

Přečtěte si například dnešní Britské listy. Soudím, že tak krátkodobé zásoby by si za normálního stavu každý spíše šetřil. Na USA zřejmě zapůsobila jakási nenormální politická atmosféra. Zřejmě spoléhají na to, že Rusko desetiletý hospodářský nátlak nevydrží. Mohou se však přepočítat a dopadne to obráceně. Podle mého se jedná o typický americký vabank.

R. Langer 4.12.2014 12:18

Re: Pod okovanou botou Bruselu a plyn i ropa

Jak jste přišel na to, že zásoby ropy z břidlic v USA jsou jen na 10 let? Takovou blbost jsem zatím ještě nikde neslyšel... 8-o

K. Frejlach 4.12.2014 12:10

Pod okovanou botou Bruselu a plyn i ropa

Je to asi tak rok a půl, kdy byly prodány České aerolinie Jihokorejcům (podíl 44%) za cenu jednoho leteckého motoru. Prodej potvrdila vláda, vážný zájemce Aeroflot nebyl brán v úvahu. Bylo mnohé slibováno, do Asie měla létat naplněná letadla. Skutečnost je pro krátké době taková, že ČSA jsou v krizi, Airbusy se mají prodávat a piloti budou propouštěni. Zhruba padesát z nich se jich chystá odejít k Aeroflotu, tam si dokonce platově dvojnásobně polepší a Aeroflot se navíc rozšiřuje. Pokud vím, policie ještě nezahájila vyšetřování okolnosti takovéhoto ztrátového prodeje a zřejmě ani nezahájí. Byla to totiž politická záležitost. Co by tomu řekli ve Washingtonu a v Bruselu? Přichází teď další zpráva. Je zastavena výstavba olynovodu South Stream, který měl zabezpečit trasou mimo Ukrajinu energetickou bezpečnost zvláště jihu EU. Evropská unie přesto, že z ní Kyjev vysloveně ždímá peníze  za pokračování tranzitu přes jeho území, na úhradu ukr. dluhů, tlačila na Bulharsko. Bulharsko jako klíčová země pro výstavbu South Stream podlehlo nátlaku Bruselu. I bulharští činitelé přiznávají, že to tak bylo. Plynovod se tedy nebude stavět. Co by jeho výstavbě řekl třeba Porošenko a samozřejmě i Washington? Bulharsko tedy přijde každý rok o stamiliony dolarů za tranzit plynu. Je to podivné politické rozhodování. K tomu přistupuje zázračný a náhlý pokles světových cen ropy zcela podobný tomu před třiceti lety. Tenkrát cíleně postihl Sovětský svaz, Gorbačov nevydržel a SSSR opustil jako výkupné prostor střední a východní Evropy. Nyní tu máme opět náhlý pokles cen ropy. Prý je jeho příčinou zvýšená těžba ropy z břidlic v USA. Prý. Proč v USA tolik pospíchají s těžbou a v příštím roce jí mají ještě zvýšit? Vždyť tyto zásoby mají pouze na deset let. Poklesy cen nejvíce ohrozí ze zemí exportujících ropu Rusko a Venezuelu. Navíc arabští šejkové, stejně jako před třiceti lety, drží basu s Američany a těžbu nesníží. Nejsou právě Rusko a též Venezuela hlavním cílem náhlého propadu cen ropy?

K. Frauknecht 4.12.2014 7:42

IQ tykve!!

Blbosti od začátku do konce. Začneme (a skončíme :-)!) u nadpisu.

"Vstupujeme do nové éry, kde cena ropy nebude udávaná OPECem a Saudskou Arábií, ale bude tvořena na trhu."

Zdrojů je plný internet (ale proč se o to starat, když se to nehodí, že :-)!) např:http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2791474/opec-hazi-elegantne-rucnik-do-ringu-vcera-udelal-skvele-rozhodnuti.html