12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Plocek Teplice 27.7.2009 22:16

EKONOMIKA: S bankrotem za hranice všedních dnů

Je to velmi krásné vysvětlení ale chybí zde otázka. Zda analyzují  součastní političtí a odborní zástupci státních úřadů, ministerstev  současný stav? Zda již zjišťuji hlavní přičíny a  navrhují formou zákonů, vyhlášek upravujících mantinely podnikání v tomto oboru tak, aby zabránili tak hrozným ztrátám v cestovních firmách. Pokud se chovají cestovky tak jak se chovají, proč neuzákonit, že s platby zákazníka jim do určitého krátkého termínu může zůstat pouze zisk. Čili zakoupený zájezd je například do 14 dnů od prodej uhrazen v plném rozsahu poskytovatelům všech služeb, které zájezd obsahuje. Nesplnění, poprve určitá pokuta, po druhém zjištění odebrání licence.  A tak dále...

Vodička-sapér 22.7.2009 18:57

Jak to začalo.

Když se začalo povídat o tom , že má V. Fišer půlmiliardový dluh, že nepojišťuje zájezdy, to byl ještě senátorem, našla se řada jeho zastánců, kteří tvrdili, že jde o podlé pomluvy, , že se mu chce tímto také politicky ublížit a  jako velice úspěšného podnikatele světového formátu , ekonomicky znemožnit. Jedním z jeho vášnivých   fanoušků v této době, který nechtěl  tyto fakta o dluzích ani slyšet, kritiky tvrdě zesměšňoval, v Lidovkách je nazval "opékači  topinek", byl pan O. Neff, kometántor LN. Prorokoval jim hořký konec a Fišerovi, poté co tyto pomluvy lehce vyvrátí, pokračující    velice úspěšnou dráhu. Hyn sa jednou ukáže , vy opékači , jim vyhrožoval,měl pravdu, ono se to  "ukázalo".

Kiki 22.7.2009 15:12

KRACH NIKOHO NEPŘEKVAPIL

jenom ty, kteří si koupili zájezd. Jinak byli všichni informováni a krach každým dnem čekali!

Chris Kelvin 22.7.2009 10:08

Vím jistě jen jedno

Komárek určitě nic nepřevzal naivně!

Kromě toho napsat, že různý začátek účetního roku vede ke zneprůhlednění financí zavání přinejmenším tím, ž autor nikdy neslyšel ani o účetnictví, natož o ekonomii :-D

Jindra 22.7.2009 9:20

Já nevím...

1) Když je profitabilita téměř nulová, proč to dělají? Tohle opravdu nikdy nepochopím. Češi jednou na ty svoje "sociální jistoty" pochcípají.

2) Turisti: k čemu v Evropě potřebují cestovku, když se všechno dá vyřídit bez ní a ještě ke všemu rychleji?

3) Slevy: obvykle stačí nepříliš dlouhý, přátelsky vedený rozhovor s maitelem penziónu a pokud tam jezdíte častěji (nebo aspoň slíbíte, že ještě přijedete), můžete mít slevu 20% i více... Za jistotu uskutečněného kšeftu je každý majitel ochotný dát slevu, je to vzájemně výhodné pro majitele i pro návštěvníka.

Ivan Nový 22.7.2009 13:36

Jindro,

Kdyby nebylo tolik cestovek, zbylo by tak 20% penziónů a nebo vůbec žádné. To by bylo jako internet bez Google.

Kiki 22.7.2009 14:53

Re: Já nevím...

Když spousta lidí se chce rekreovat bez starosti. Zaplatit a ať mě tam dopraví a postarají se o mě.

michal 22.7.2009 9:15

krach nikoho v branži nepřekvapil - na klenty se vyprdli

co dělala asociace cestovek? Je to jako burza - samej odborník, ale buď věděj kulový nebo když věděj, tak neřeknou, nevarujou. Ano, máte pravdu, neznalost neomlouvá!

ranbow 22.7.2009 10:50

Re: krach nikoho v branži nepřekvapil - na klenty se vyprdli

jo s tím souhlasím - ještě hodinu před bankrotem na konto TomiTour převáděly cestovní agentury peníze klientů za přeprodané zájezdy, a nikdo ani nekvák. To už ani nemluvím o našich investigativních novinářích. Pak se diví že jim klesají náklady prodaných novin. Halt za to že si v novinách přečte, jaké bylo včera počasí, už nikdo dávat peníze nehodlá...

mol 22.7.2009 15:56

Re: krach nikoho v branži nepřekvapil - na klenty se vyprdli

Zprávy o problémech Tomi Tour se objevují postupně tak rok. Že vy máte hlavu v kýblu a nevšim jste si jich je čistě vaše věc.

mol 22.7.2009 15:53

Re: krach nikoho v branži nepřekvapil - na klenty se vyprdli

Tomi tour nebyla členem asociace. Ta tudíž nemohla dělat vůbec nic.

cb 22.7.2009 9:11

Povinne pojisteni

je nesmysl a melo by se vztahovat jen na repatriaci domu.

janík 22.7.2009 12:01

Re: Povinne pojisteni

Jak se repatriuje dům ?   :-)

ada 23.7.2009 13:35

Re: Povinne pojisteni

Zase nějaký hlupák, který přeceňuje důležitost českého pravopisu, strejdo čeština asi za 100 let ani nebude, jen mezi  chudým lidem jako nostalgická vzpomínka. Já osobně mému vnukovi za 5 z češtiny nespílám, ale za 2 z angličtiny ano.

Joob 22.7.2009 9:09

Ano letadlo je podstatou problému

Respektivě dvě aera. Za které pan Rybář požaduje od českého státu soudně přes miliardu - za faktické znemožnění nakládání s nimi. Troufl si, jen co je pravda. Následovalo přáteĺské upozornění bankám, že není žádoucí akceptovat jeho pokusy o úvěr. Tak nějak funguje demokracie.

badaxe 22.7.2009 17:55

Re: Ano letadlo je podstatou problému

zajímavé je že vám nepřijde divné jak zkrachoval poprvé, tedy před tím než po krachu CK přišel i leteckou společnost. I kdybychom připustili že někdo (stát?) tlačí na banky (které jsou zahraniční) aby neposlytly úvěr, jak zkrachoval v době kdy nikdo netlačil? ten "expert" na cestovky je prostě obyčejný hochštapler, byť se vám možná jeho úsměv líbí.

Hanyz01 22.7.2009 8:35

zisk?

Zajímalo by mne autore, kdepak jste přišel k 1-5% zisku...Uveďte prosím zdroj - protože buď vás někdo fantasticky tahá za fusekli, nebo jste si tento údaj vycucal z prstu.

ranbow 22.7.2009 8:20

Letadlo - vejce nebo kuře

Jak je to na začátku toho letadla? Tedy ti první platící klienti v sezoně?? Přeci, napřed si objednají zájezd, zaplatí zálohu, před zájezdem doplatí zbytek, pak letí, pak za ně cestovka zaplatí (z jejich složených peněz) vyučtování hotelům....Nebo ty peníze zmizely kde???

soused 22.7.2009 7:48

letadlo?

proc letadlo? letadlo je podvod. To, ze platim z pristich penez soucasne naklady mi pripada normalni. Kdyz si vezmu v bance pujcku, tak taky nemam trzbu a splacet ji budu v budoucnu. Nebo kdyz zemedelec proda urodu pristiho roku, abykoupil osivo. Nevim jak muze tzv. ekonomicky erudovany novinar neco takoveho srovnavat!!! Fischera nemusim, ale osocit ho z letadla mi pripada divne.

Andy 22.7.2009 7:49

Re: letadlo?

badaxe 22.7.2009 17:50

Re: letadlo?

jak jste přišel na toho "erudovaného novináře" ? To je v podstatě protimluv, podstatou novináře je nevědět nic a žvanit o všem.

Spíš než letadlo to připomíná důchodový systém, ti později narození (zde později odlétající) platí těm před sebou jejich zájezdy, jenže pak se objevuje jedna otázka, kde jsou peníze těch dříve odletěvších? A tady se obávám se tahle CK dopustila jasného podvodu, tyhle peníze v systému buď chybí (tedy je někdo "vyvedl" (lidově ukradl) z firmy, nebo je dotyčný ředitel mimořádně neschopný lempl a ty peníze prohastrošil třeba na to že prodával pod cenou aby se zalíbil klientům. V každém případě je to podvod (i ve druhém případě věděl že na ty poslední v řadě nevyjde dovolená ani peníze. A to že pak obvyňuje kohokoli z toho že mu nedal úvěr nebo dal vědět hotelům je jen ukázkou trapnosti daného individua. Pokud by se nějaká banka zbláznila a úvěr poskytla, jen by oddálila krach. Po pravdě ten "expert" zkrachoval už nejméně podruhé (u nás) takže má praxi a osobně bych s ním neposlal ani kolo na Šumavu, to že mu lidé věří je sice zarážející, ale bohužel je to fakt.

Mejla 22.7.2009 6:04

"Naivní" Komárek ? Soudruhu Párale, významný bolševický principál či jeho syn

jistě jen náhodou pracují s lidmi jako Lachnit, Ibl, Vitásková aj. No a kdo se jim postaví..........Jak skončil Ján Ducký, Fischer atd.

Andy 22.7.2009 7:14

Re: "Naivní" Komárek ? Soudruhu Párale, významný bolševický principál či jeho syn

ano, to mne také rozesmálo. Tihle borci jsou všechno, jen ne naivní.  Jinak samozřejmě co se týče "letadla" má autor naprostou pravdu a proto mne fascinuje, jak někdo může zaplatit zájezd o dejme tomu půl roku dříve než odlétá. To skutečně netuší, že míra rizika se s časem od úhrady k plnění zvyšuje ?

Ivan Nový 22.7.2009 13:40

Andy,

omyl, peníze u cestovky jsou lépe pojištěny než ty, co leží v bance. Riziko krachu banky je taky dost velké. Když vezmete objem peněz o které přišli lidé v bankách. A to, i když to přepočítáte na obrat. Jinak samozřejme banky jsou taky letadla, půjčují peníze, které si půjčily.

Andy 22.7.2009 14:34

Re: Andy,

Ivane, dělala jsem financdirektora v cest.ag. Vím naprosto přesně, jak to je.

mol 22.7.2009 16:01

Re: Andy,

Pokud je

(cena - cena_pul_roku_pred - uroky_v_bance) > (o_kolik_prijdu_v_pripade_krachu * pravdepodobnost_krachu)

pak je racionalni do toho jit.

Ivan Nový 22.7.2009 19:10

mole,

při 15% slevě, máte úrok 30% p.a.