14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rýpavý dopis České poště (podruhé)

Mám všechnu tu atmosféru obálek, známek, razítek a přepážek trochu nostalgicky rád. Ale opustíte-li své zákazníky, zahynete.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brecík 4.4.2023 21:22

ČS Pošta = odkladiště politických nýmandů. Jejich schopnosti se projevili - jako kdysi Tvrdík a ČSA. Jo - Balíkovnu založily dvě šikovné holky. Protože nemuseli živit tupé politiky, vybudovali schopnou, dynamickou firmu. Já bych začal od manažmentu a dozorní rady. Všechny vyhodil !!

V. Kolman 4.4.2023 13:23

Zkušenosti "přestárlého" paměťníka;-D;-D;-D

Slova....Slova....Slova....

Jako malý kluk jsem odnesl balík na poštu a oni ho poslali. Druhý (nebo další) den zazvonil pošťák u dveří toho, komu jsem balík posílal a OSOBNĚ MU POŠŤÁK TEN BALÍK PŘEDAL!! Žádné lístečky o nezastižení adresáta;-O

Jednoduché - prosté. Žádné vážení, klikání zákazníkem a pod.! VŠECHNO!!!!!! zařídila "pošta" a nebylo to ani neúnosně drahé.

B. Rameš 4.4.2023 10:20

Shodou okolností jsem byl nucen poslední měsíc přijmout i poslat nějaké balíky via ČP, takže: co se výdeje týká, dal jsem si to doručit do boxu, který funguje přesně tak, jak autor popisuje. Trochu mě překvapilo, že ČP používá boxy Alzy, asi uzavřeli nějakou smlouvu o pronájmu. Pokud jde o odeslání, ve webové apce ČP je možné vyplnit a vytisknout podací lístek včetně kódu (čárového i alfanumerického). S balíkem a nalepeným štítkem se můžete buď odebrat na jakoukoli poštu, nebo si objednat odvoz z domova (asi to něco stojí, nezkoumal jsem, mám na poštu 200 m). Ale ano, dovedu si představit mašinku na podání, která bude k dispozici 24 hodin denně, je to nakonec jen výdejový box obráceně. Poladit by chtěl ten tisk štítku, aby se na základě kódu vytiskl na odběrném místě - každý nemá doma tiskárnu. Celkem vzato to ale nějaký pokrok je.

T. Kučera 4.4.2023 7:59

Ten Chytrý Stroj není třeba vymýšlet. V Rakousku už ho dávno mají,ca umí přesně to, o čem tady autor sní: https://www.post.at/p/c/sb-zone

M. Černý 4.4.2023 5:04

Pošta by mohla rozšířit svoje služby a za příplatek umožnit svým zákazníkům vyzvednout si zásilku přímo u odesilatele. A mohla by k tomu využívat zákaznické karty, které nyní složí pouze v zimě. K odstraňování námrazy z oken.

Z. Tryba 3.4.2023 19:54

Ono to spíše vše vypadá tak, že za tím vším je snaha oddělit od České pošty to, co je schopné vydělávat a to pak "privatizovat" = převést na někoho spřízněného. Uvidíme za cca 2 roky. I to, komu a za kolik se pronajmou či prodají nemovitosti, kde jsou rušené pobočky. A nemohu souhlasit, že aplikace pro smluvní partnery Postaonline je dobrá: jde to otřes, pracovně "klikací aplikace". Schválně, kolikrát kliknete, než se přihlásíte? A kolikrát kliknete pro přihlášení do Zásilkovny pro e-shopy? A zákazníka máte v aplikaci vícekrát: když si zvolí Balík do ruky, znovu když si zvolí Balíkovnu,.... Nemluvě o komplikovanosti exportu dat z e-shopu do aplikace.

J. Jurax 3.4.2023 14:54

No jo no - tak mne napadla inovace.

Odesílatel dá vědět poště - nejlépe elektronicky - že hodlá skrze ni poslat zásilku. Pošta bude výhradně doručovat adresátovi papírky, že má zásilku, jak to ostatně dělá již dnes. Inovace bude v tom, že pro tu zásilku si pak adresát dojde, resp. dojede místo na poštu přímo k odesílateli. V rámci městských aglomerací je to realizovatelné bez problémů - a bylo by to i rychlejší - a v rámci naší malé republiky nakonec taky - vždyť tu přejedete autem naštorc v libovolném směru za pár hodin; akorát elektromobil by musel mít nějakou hodinku navíc na dobití.

Případně - a to by pošta ušetřila ještě víc - místo papírků by posílala jen maily a esemesky. A nakonec - když by ty maily a esemesky posílat přímo odesílatel, pošta by se mohla vůbec zrušit. A ušetřilo by se ouplně nejvíc.

P. Hatina 3.4.2023 18:15

No docela jsem se zasmál, když jsem si uvědomil, že se mi něco podobného stalo..

Pravidelně si totiž objednávám zboží z jednoho eshopu. Ale u poslední objednávky se to nějak zaseklo, prej musíte počkat, technické potíže, a tohle, támhle.

Takže, konečně asi po 14 dnech Balík na poštu došel (jak správně píšete, oznámeno elektronicky, to už i dneska Česká pošta dělá).

Ale, když jsem pak doma rozbaloval balík, všiml jsem si adresy odesílatele. Pár kilometrů ode mne ve stejným městě..Mrknu se na jejich web , ta firma se sem nedávno přestěhovala. Kdyby mi to někdo elektronicky oznámil, tak jsem si tam došel sám a ušetřil za poštovný :-(

I. Lyčka 3.4.2023 14:06

Po plyšovém převratu měla Česká pošta skvělou výchozí pozici. Provozovny v každé Horní Dolní, dost lidí. Při troše snahy by si jiné dopravní organizace ani neškrtly. Ovšem její manažeři to dokázali za pár let přivést na buben. Za to by měli jít do tepláků. Ovšem tak to u nás chodí.

V. Mokrý 3.4.2023 14:59

Přes kamarádíčky, kterým bylo odkláněno.

J. Plzák 3.4.2023 12:55

Stále jedno a to samé. Co je státní, stojí za houby. Všechno státní zrušit - až na policii, hasiče atp.

F. Kusák 3.4.2023 15:50

To s Vámi souhlasím, až na nějaké strategické výjimky. Ani ten ČEZ by stát neměl kupovat zpět. Ten průser s energiemi není totiž věcí ČEZ, ale podmínek, v kterém ho nechali fungovat. Tomu se říká dominantní postavení na trhu. ČEZ, jako takový, funguje dobře, mnohem lépe než dnes už státní EDF, stíhaná skandály a korupcí. I ČP by fungovala dobře, ale to by ji stát musel úspěšně zprivatizovat. Důležité je to "úspěšně", ale dnes už je dost pozdě, takže to bude daňové poplatníky stát další peníze.

J. Pokoutný 4.4.2023 9:16

Nato, že stát drží 70% ČEZu se tedy jako vlastník příliš nepředvádí. "Musíme naslouchat malým akcionářům" je výmluva takového kalibru, že by si s ní třeba Jeff Bezos akorát tak v... p...

R. Polášek 3.4.2023 12:39

Česká pošta , byť prodělávající má ale jednu důležitou funkci. Svou cenovou politikou a konkurencí drží ceny doručovacích a zásilkových služeb na uzdě. Konkurence nemůže zdražit, pokud ČP v podobném produktu drží ceny, protože potom ztratí klienty.

P. Diviš 3.4.2023 12:42

Jen jestli to není obráceně - doručovací služby si konkurují mezi sebou a tím drží na uzdě poštu.

R. Polášek 3.4.2023 13:33

Nene, manažeři pošty jsou typičtí úředníci, jejich cílem je nevzbuzovat pozornost a držet se na daném postu, dokud neodsedí daný čas a potom postoupit podle žebříčku na post vyšší s lukrativnějším platem. Oni potřebují, aby pošta taky jako celek nevzbuzovala pozornost. Nesmí mít příliš odlišné ceny ani nesmí příliš moc vydělávat ani prodělávat. Proto je jim jedno, jestli má pošta hodně nebo málo klientů . Ale u komerčních zásilkových služeb to jedno není. Komerční služby musí proto cenami sledovat Ceskou poštu, aby nebyli příliš drazí a lidi se nezačali k poště vracet, ale opačně to je mnohem volnější.

P. Diviš 3.4.2023 16:13

U pošty sice jde i o cenu, ale určující je pohodlí (nevalné), které žene zákazníky k soukromníkům. A i ty ceny určuje hlavně tvrdý konkurenční boj mezi soukromníky.

P. Hatina 3.4.2023 18:28

Víte, určitě se pletete, protože vůbec neznáte postavení Český pošty Její "..manažeři vůbec nejsou typičtí úředníci, jejich cílem je .. ", a to z toho jednoduchého důvodu, že v čele Český pošty stojí jmenovaný generální ředitel, což je top manažer, jako ve kterýkoliv jiný firmě.

Tudíž, je zcela v jeho pravomoci ty sub-manažery proházet a vyházet, kdykoliv jak on si určí, a když je jmenovanej novej, tak tuplem...

Žádný "dokud neodsedí daný čas a potom postoupit podle žebříčku na post vyšší..tam skutečně neplatí.

No a k tomu druhému, je pořád nutný to opakovat, jsou služby které jsou i pro poštu ziskové, a tam má konkurenci. A pak jsou jiné služby, které jsou pro poštu ztrátové, a tam pochopitelně žádnou konkurenci nemá.. Abych dal ten zásadní příklad, jděte k té konkurenci a řekněte že chcete poslat dopis v obálce za 23 korun, jako to dělá Česká pošta. Asi se Vám krutě vysmějí...8-o

P. Hatina 3.4.2023 14:09

Když ono to není obráceně, ono se to dělí

- jsou služby, které jsou výnosné, což je třeba rozvoz balíků - a v tom si ty další firmy konkurují i s poštou

- a pak jsou služby, které jsou ztrátové, což jej třeba rozvoz dopisů, a to dělá Česká pošta sama za státem určenou (pro ní ztrátovou) cenu. V tom jí samozřejmě žádná privátní firma konkurovat nebude, protože by na tom prodělávala taky,,

R. Polášek 3.4.2023 12:32

V České poště funguje ještě socialistické nebo tvrdé korporativní zdegenerované pracovní prostředí. Jednotliví manažeři tam jsou úřednící bránící se jakýmkoliv změnám, protože změny by je mohly připravit o práci nebo vystavit riziku, že by je někdo učinil odpovědnými za nějaký neúspěch. Ti nebudou nic měnit a budou držet stanovený kurs tak dlouho, dokud se loď České pošty úplně nepotopí. Nápady, nastíněné autorem v tomto článku stejně jako možné jiné nápady v dnešním prostředí Ćeské pošty prakticky nemají šanci projít.

Aby se Česká pošta zmodernizovala, muselo by se vyházet špičkové vedení České pošty a nahradit týmem lidí z venku pracujících v tomto oboru a ti by ještě museli vyvinout značný tlak k překonávání odporu středního manažmentu ČP a mít pravomoci lidi ze středního manažmentu v případě potřeby taky odstranit.

J. Rechnovský 3.4.2023 11:43

Jako procesák naprosto chápu Mariana a souhlasím, ale přesto je reálně mimo mísu.

Pošta dávno není součástí kritické infrastruktury a přesto je léta držená státem pomocí předražených zakázek. Jak vidět, ani to už nestačí. Příšerná úroveň managementu, neschopní zaměstnanci a zcela neefektivní procesy vedou v tržním prostředí k neodvratnému krachu v momentě, kdy dojdou prachy státu...

Hlavním důvodem vydržování této zombie firmy je strach politiků z voličů a zároveň příležitost jak získat teplá místečka a přístup k tunelování zakázek.

Takže. Z výše uvedených důvodů bude jakýkoli pokus o záchranu Pošty předem odsouzen k neúspěchu. Bude stát jen hromady peněz. Je třeba se Pošty prostě zbavit. Zajímavé poštovní služby převezme konkurence a nezajímavé zaniknou. Babky na vsi holt budou muset pro důchod či s balíkem do nejbližšího konzumu...

F. Kusák 3.4.2023 11:51

Ano, taky jsem o tom přesvědčen.

M. Jarausch 3.4.2023 11:32

V Nizozemí jsem chodil ne na poštu, ale do obchodu v pěší zóně, kde jsem podal během vteřin balíček (dopis atp.), pak jsem si mohl koupit knihu, balík papíru do tiskárny, něco baleného k snědku, byla tam pobočka ING banky a pokud mi došel jar na nádobí či šampon, vybral jsem si. Já tam ale chodil hlavně podat Sportku. Když jsem toto vyprávěl "na poště v COOPu", paní za přepážkou se lekla, co že ještě by....byla přitom zalezlá kdesi vzadu.

K. A. 3.4.2023 11:22

Mně stačí to, že pošta propouští lidi za přepážkami a ne management. Už teď jsou fronty na poštách šílené, nevím, co bude potom. Nevěřím tomu, že se pošta nedá řídit tak, aby nebyla ve ztrátě. Spíše se záměrně tuneluje do záporných čísel, aby se odůvodnila následná privatizace všeho, co má ještě nějakou hodnotu a může některé soukromé firmě vydělávat. Univerzální pravicový recept.

P. Jaroš 3.4.2023 12:21

Tunelování a dotování je levicová politika!

P. Diviš 3.4.2023 12:43

Ovšemže.

J. Jurax 3.4.2023 13:02

Již si ovšem ani kovaní pravičáci neoškliví.

F. Kusák 3.4.2023 11:18

To je zcela jisté, co píše Marian Kechlibar. Celé jsem to nepřečetl, protože jsem vytušil podstatu článku. A pak, co si myslím já nebo Vážený pan autor, nikoho z těch, kteří za to mohou, nezajímá. Hrají tady roli zcela jiné faktory než je plnění služby svým zákazníkům. A pak, Poště ujel vlak. Na podobné úvahy byl čas před dvaceti lety. A kdo to tehdy chtěl, že. Prostě, je už pozdě a mnoho jiných soukromých firem to umí lépe. Já bych Poštu prodal. Jako značku i jako firmu. Zchátralý dům se nedá modernizovat, je lepší postavit nový.

V. Mokrý 3.4.2023 11:22

;-(Rv

F. Kusák 3.4.2023 11:34

Já z principu nejsem proti Poště, jen mám takovou představu, že by to měla být vysoce efektivní a moderní služba. A obávám se, že se z této instituce nic takového nevznikne. Proč? Protože si politici udělali z Pošty trafiku, protože z důvodu nejasné budoucnosti, zkorumpovanosti a zkostnatělosti nikdo rozumný a schopný nebude chtít tam pracovat. Zcela sugestivně, já bych tam pracovat nechtěl a vlastním dětem bych to rozmlouval. Tak jak to může s Poštou dopadnout. Podobné debaty se v minulosti vedly několikrát a stav je takový, jaký je dnes. Tristní.