8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rýpavý dopis České poště (podruhé)

Mám všechnu tu atmosféru obálek, známek, razítek a přepážek trochu nostalgicky rád. Ale opustíte-li své zákazníky, zahynete.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 3.4.2023 12:36

Já bych neprodával. Za prvé nikdy není pozdě a za druhé stát by se přes Českou poštu levně zbavil velmi lukrativních nemovitostí ve středech měst.

Když už prodat Českou poštu, tak až potom, co tyto nemovitosti převezme stát a ČP tam bude pouze v nájmu.

P. Diviš 3.4.2023 12:45

Když stát neumí zefektivnit poštu, bude efektivně využívat nemovitosti?

J. Jurax 3.4.2023 13:04

Ale na prodeji lukrativních nemovitostí v centrech měst by si někdo dobře namazal kapsu. A stát by to nebyl.

R. Polášek 3.4.2023 16:57

Přesně tak.

A co se týká nemovitostí, tak ty nevyužívá stát, ale stát do nich obvykle umišťuje své instituce. Takže tam problém využívání není.

P. Hatina 3.4.2023 11:01

Tedy chvilku jsem popřemýšlel, v čem je ta chyba a proč toto Česká pošta neudělá. Protože - jinak tuhle komputerizaci dělají skoro všude, doslova v každý trafice, dokonce aj na úřadech se už snaží.

A ten zásadní a hlavní důvod je ten, že na to zkrátka nemá finance. Napřed proč je nemá a potom, kolik by jich potřebovala.

Ono totiž to si přiznejme, celostátně fungující pošta je na celým světě je ztrátová, ale musí fungovat, protože to je jedna ze základních služeb státu, které fungovat musí. Takže na tu poštu všude ve světě státy doplácejí. - I kdyby tu službu převzala nějaká privátní firma, tak stát bude doplácet jí. A teď jde o to kolik.

Bohužel, u nás vlády platěj málo (pošty asi nechodí k volbám), takže to té poště pokryje ztráty, ale bohužel na ty větší modernizace nemá - a je to ostatně vidět, jak se i její situace tím zhoršuje.

Jenomže za b) se taky musíme zeptat, kolik by ta modernizace stála.

Když budeme uvažovat jen ty v závěru uvedené " Chytré stroje" na noční provozy v každé pobočce. Tak pro porovnání " víceúčelové bankomaty stojí tak "bratru" několik milionů korun. "

Jenže Česká pošta má kolem 3 tisíc poboček . Což by značilo investic jen i do těch mašin, kolem 10 miliard korun. No a háček je, že i kdyby se to rozpočítalo na splátky, tak zisk České pošty býval (v dobrých časech) v řádu stovek milionů ročně. Teď už je řadu let ve ztrátě, čili těch 10 miliard korun by jí nepůjčila ani ECB...!..

M. Pivoda 3.4.2023 11:25

Článek jsem nečetl.

Komentuji

- Pošta je servisní organizací státu. Jakéhokoliv státu. Pokud nejedná stát, samotná Pošta jednat nemůže.

- Probíhá normální technologický vývoj, což má své dopady.

P. Hatina 3.4.2023 13:41

Použil bych jinou definici.

.."Dodávka poštovních zásilek po celém území státu je nezbytná služba, kterou stát musí zajistit". Existuje několik způsobů jak

- buď tedy pověří státní organizaci (třeba u nás Českou poštu, což je zatím státní podnik). V tom případě jí tedy může nařizovat co má dělat a kolik jí na to dá. A když dává málo a ČP nemá dost peněz, tak modernizovat nemůže.

- nebo si na to může najmout nějakou privátní formu . Což je ale smluvní vztah. Čili se musí s tou firmou dohodnou", kolik jí za tu službu dá. Obvykle mnohem víc, právě proto že ta privátní firma si do toho započítá jak náklady, tak náklady na modernizaci, tak i nějaký zisk pro své akcionáře

J. Rechnovský 3.4.2023 11:56

V čem konkrétně je pošta nenahraditelná???

P. Hatina 3.4.2023 13:45

Míníte poštovní službu nebo Českou poštu jako takovou?

poštovní služba jako taková je nenahraditelná, ta se prostě dělat musí.

Ale řekněme že Českou poštu by stát i nahradit mohl. Akurát v tom případě, by si musel s tou jinou firmou dohodnout smluvní cenu, takže by ho to přišlo mnohem dráž.. Zadarmo ani kuře nehrabe, v českým byznyse a pro stát určitě ne...

J. Rechnovský 3.4.2023 15:40

Dráááž?;-D Pardon, ale žijete vůbec v Česku?. Pošta krachuje, protože je DRAHÁ a má horší služby než konkurence.

Jinak některé poštovní služby opravdu konkurence nedělá a mohli bychom dopadnout špatně. Namátkou bychom přišli o telegramy, koresponďáky, faxování nebo PO BOXy...;-)

P. Hatina 3.4.2023 17:58

Tedy, už z toho seznamu služeb co píšete na konci je vidět, že už jste na poště dlouho, ale dlouho nebyl. Většinu těch služeb už i Česká pošta zrušila.

Ale bohužel jste zapomněl jste na tu jistou úplně zásadní věc, totiž doručování dopisů. Což, když se podíváte , tak konkurence, zdánlivě nenabízí. Tím zdánlivě, když použijete jejich označení "kurýrní služba" - ovšem ve stylu, doručí se až další den, až pojedem kolem" za mírnou cenu od 200-3 00 Kč a výše. No a vzhledem k tomu, že Česká pošta toto nabízí za státem nařízenou cenu, zhruba 10x nižší, tak asi pochopíte, proč je Česká pošta ztrátová....;-D

No a pak jsou tu další služby, třeba posílaní a výplata peněz v hotovosti. Nejen důchody, ale aj. soc dávky, vlastně jakékoliv platby, složenky atd.. Vidíte snad že by tohla nabízela nějaká konkurence?? Samozřejmě že ne, ona totiž právě práce s hotovými penězi je dosti drahá.

No asi bych přišel na pár dalších, ale to zásadní je právě to co popisuje i Kechlibar v článku, totiž že vůbec ta pobočka pošty v té obci či čtvrti vůbec je. Což ta konkurence většinou nemá.

F. Svoboda 3.4.2023 10:21

Výborný, ba přímo betálný článek. Zejména návod jak zefektivnit přepravu doporučených zásilek. Já jsem rovněž v minulých letech posílal ročně stovky těchto zásilek a stále jsem je převažoval a upravoval, abych se vlezl do nižšího tarifu.

Na druhé straně bych měl i kritický pohled na zákazníky. Dlouhé fronty často způsobují lidé, kteří si chodí na poštu pro vyúčtování SIPO, důchody a přeplatky od energetických firem či zdravotních pojišťoven a pod., místo toho aby vše vyřídili jednoduše několikerým kliknutím na svůj mobil. Nedávno jsem se setkal s paní, která si přebírala svůj důchod, zaplatila z něj SIPO a zbytek odnesla do České spořitelny k uložení. V následujících dnech si peníze vybírala dle výše svých nákupů a platila z nich i některé doplatky za energie opět u stejné přepážky pošty. Tam rovněž vidím možný pružnější přístup pošty. U SIPA již zavedla pošta vyšší zpoplatnění za vydávání vyúčtování ( tuší že 15 až 20 Kč ), ale další zbytečné služby to teprve čeká, doufejme že ne dlouho. Tak by se fronty rapídně zkrátily.

P. Hatina 3.4.2023 11:10

No.. že bych připomenul, "několikerým kliknutím na mobil" se to dá vyřídit, pokud to je smartphone a je připojený na internet. Co jsem slyšel, tak ty původní GSM bankovní aplikace přes SIM tookit už banky dávno zrušily.

Takže, jó, kupte si smarphone za pár tisíc, a zaveďte si domů internet s WIFI routerem (naši operátoři ho taky za hubičku nedávají) a pak si můžete platit z účtu klikáním na mobil..:))

Jistě, většina lidí středního věku i mladých udělala a České poště tím ubyla část (platících) zákazníků. Ale ti zbývající tam budou chodit a stát ve frontách dál. Jen abych si odhadl, máme ca 2.5 milionu důchodců, kdyby tak 2 miliony z nich bylo bez toho internetu a smartphonu, a ti si na tu Českou poštu párkrát za měsíc zajdou , do fronty..

P. Diviš 3.4.2023 12:48

Nepodceňujte důchodce, většina už mobil i internet má a někteří s tím umí i zacházet.

J. Jurax 3.4.2023 13:24

No a někteří ne ... :-)

P. Hatina 3.4.2023 13:47

Já je nepoceňuji, já jich osobně spoustu znám, takže i z nich ten poměr jeden z pěti co má smartphone aj internet a umí s tím zacházet, odpovídá.

J. Jurax 3.4.2023 14:52

No jo no - tak mne napadla inovace.

Odesílatel dá vědět poště - nejlépe elektronicky - že hodlá skrze ni poslat zásilku. Pošta bude výhradně doručovat adresátovi papírky, že má zásilku, jak to ostatně dělá již dnes. Inovace bude v tom, že pro tu zásilku si pak adresát dojde, resp. dojede místo na poštu přímo k odesílateli. V rámci městských aglomerací je to realizovatelné bez problémů - a bylo by to i rychlejší - a v rámci naší malé republiky nakonec taky - vždyť tu přejedete autem naštorc v libovolném směru za pár hodin; akorát elektromobil by musel mít nějakou hodinku navíc na dobití.

Případně - a to by pošta ušetřila ještě víc - místo papírků by posílala jen maily a esemesky. A nakonec - když by ty maily a esemesky posílat přímo odesílatel, pošta by se mohla vůbec zrušit.

J. Jurax 3.4.2023 13:19

Má to tři háčky. Musíte mít chytrý mobil nebo nějaký počítač, připojení k internetu a hlavně musíte s tím umět zacházet.

F. Svoboda 3.4.2023 15:15

Hlavní háček je však v tom, že mnozí důchodci se zacházení s mobilem nebo platební kartou nechtějí naučit. Jsou to přitom lidé 75 let nebo mladší, to znamená, že když odcházeli do pense jim bylo 55 či pouze 50 let ! Znám jich několik, kteří nechtějí i když mají na kontě úspory třeba na iphon 14 !!!

J. Jurax 3.4.2023 17:08

Ehm ... když odcházeli do pense jim bylo 55 či pouze 50 let ... pravíte.

Kde žijete? Takových bylo opravdu málo. Mne je 74 a do důchodu jsem šel takměř v 63 letech.

A mimoto - mít chytrý mobil, počítač a připojení k netu zatím ještě není povinnost. Je to jen něco, co rozumně užíváno skýtá určité výhody.

L. Žaloudek 3.4.2023 17:31

Pane Svobodo, chcete tím říct, že když má někdo na účtě úspory na iphone, měl by být přinucen vydat tyto své poslední peníze za mobil a platit si i paušál za data (na který už třeba ani nemá)?

F. Svoboda 4.4.2023 10:14

Nemám na mysli ty, kteří mají své poslední peníze a "takřka mřou hlady", ale ty pohodlné, kteří odmítají měnit svoje dlouholeté návyky a přizpůsobit se nové době ( Jen dál, z bouřného času jsme se narodili ... kdo chvíli stál, již stojí opodál ). V mém okolí je mnoho spokojených důchodců, pro které investice v uvažovaném případě není žádný problém. Nikdo není nucen, jak se zmiňujete, ale bude snad uvažovat o změně, pokud dosud bezplatné služby budou zatíženy skutečně velkými poplatky - potom nastane fofr a naše diskuse bude zbytečná.

O. M. 3.4.2023 10:14

Pošta provozuje Balíkovnu, což je její varianta na Zásilkovnu. Bálík v tom případě doručí za bezkonkurenční cenu 75 Kč (pro registrované za 65 Kč). Balíkovny jsou jak na poštách, tak mimo ně, mají dokonce i výdejní boxy. Při podání skrz Balíkovnu ani nemusíte tisknout štítek, stačí zadat data do systému a na balík napsat jméno adresáta a kód, který pošta balíku přidělí, žádný podací lístek ani adresní štítek na balík se nevyplňuje. Dokonce už to pošta umí i u balíků podávaných na poště (donedávna to bylo formulované tak, že si člověk ten adresní štítek musel vytisknout). Čili, ono to jde, jen straaašně pooomaaaluuu. Nechápu, proč to stejně jednoduše (včetně platby po internetu) není možné i u listovních zásilek (musíte se registrovat, platí se obskurními metodami jako paušál, kredit, převod z účtu - čili funkční jen pro firmy).

K nemovitostem: pošta vlastní jen minimum nemovitostí, v drtivé většině je v nájmu (nemovitost patří státu a pošta ji jen užívá a spravuje, městu nebo soukromníkovi). Pošta dojíždí na to, že lidi v terénu jsou zamci, kdežto u balíkářů jsou to OSVČ - takže personální náklady, na nichž ta práce v terénu stojí, jsou cca o polovinu vyšší. Další finanční mínus pro poštu je, že musí ze zákona dělat to, co zásilkové služby ne, a je za to mizerně placená - a tak se ta prosperující část oddělí, aby byl prodělek ještě větší, a ta prodělečná část zůstane státu. Jak příznačné...

P. Jaroš 3.4.2023 10:44

musí ze zákona dělat to, co zásilkové služby ne - to myslíte obálku z úřadu přes ulici doručenou, občas, vetšinou nutno stejně vyzvednout na poště v ceně 67,- Kč - za takové peníze doručuje konkurence balíčky, ty obálky by taky zvládli až ty prachy rádi - vždyť je to jen skrytá dotace pošty

P. Hatina 3.4.2023 11:18

No jo, milej pane. tak jestli chcete ".. obálku z úřadu přes ulici doručenou", tak to nedělejte přes Českou poštu. Na to si objednejte u "jiné zásilkové služby" kurýra - a ten Vám to "přes tu ulici" zanese, ale za 2 - 3 stovky.:-)

Zatímco, v případě kombinace českých úřadů a České pošty, jest to velice složité. Jak jsem totiž doslechl, tam se to ani neposílá lokálně v rámci města, ale přes kraj. To víte, logistika...

J. Sakar 3.4.2023 9:35

Tak to je perfektní,takto,či velmi podobně,by to mělo vypadat.Jako student jsem trávil několikrát prázdniny na poště,příliš mnoho pozitivních změn nevidím,změny ceny,to tedy ano:-)

P. Diviš 3.4.2023 9:38

Státní podnik, tím je řečeno vše (vyjímka, potvrzující pravidlo, je Budvar).

E. Pawlica 3.4.2023 9:08

Ach, kde jsou ty časy, kdy se slečna za poštovní přepážkou (kterou hrála Jana Werichová) zdráhala dát owhiskovanému klientovi (Jan Werich) blanket na výběr jeho jedné uspořené libry k vyplnění namáčecím perem v dřevěné násadce, aby tu libru pak mohl propít se svým kumpánem (Jiří Sovák)? Tehdy na poštách byl ještě i dostatek toho veřejnoprávního inkoustu v kalamářích ...

Jediným nedostatkem pošty bylo, že ofenzívní paní, posílající dopis (Stella Zázvorková), ani diváci, se nedozvěděli, zda její dopis dojde následující den do devatenácté hodiny, šestapadesáté minuty do Tarararingapatámu!

Na druhé straně ovšem si ofenzivní paní ten dopis mohla v klidu napsat na pobočce, aniž by ji někdo obtěžoval - pokud ovšem nadzvednutí jejího kloboučku, vycpaného papírovou koulí, spořivým Samem divák nebere jako obtěžování, ale jako jeden z nejlepších improvizačních gagů pana Wericha ...

;-D ;-D ;-D R^

R. Toman 3.4.2023 9:02

Pobočku pošty mám deset minut pěšky od domova, naštěstí nebude zrušena. Jako podnikatel využívám služby Czech Pointu. Posílám doporučené dopisy nebo jako ceniny apod. Ani na Benecku kde máme chalupu nebude zrušena. Pohoda. :-) Nedávno u nás zrušili mateřskou školku, bylo nám to jedno, děti už máme dospělé. Těm maminkám, které dnes musí děti odvážet auty nebo MHD k vzdálené MŠ zřejmě ne. Aspoň podle toho co zaslechnu v obchodech a i na té poště. A tak je to se vším, když někdo něco nepotřebuje tak mu nevadí když se to zruší.

P. Diviš 3.4.2023 9:39

A kdo zrušil tu MŠ, obec?