5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rusnokův "prorůstový" rozpočet

Ve středu 25. září schválila vláda Jiřího Rusnoka návrh státního rozpočtu na rok 2014. Jelikož vláda počítá s růstem ekonomiky o 1,3 %, usoudila, že si může dovolit zvýšit příští rok státní dluh o rozpočtový schodek 112 miliard korun. Premiér Jiří Rusnok označil tento státní rozpočet za "prorůstový".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 28.9.2013 19:43

Na to, že jste, pane Drápale laik,

jste to napsal dobře..  Ono, bohužel, to bez růstu k lepšímu nebude žádná sranda, to je základní problém. Jenže - současná doba prostě přináší vyrovnávání hospodářských schopností. Už nikdy se nevrátí doba, kdy ekonomicky a technicky skvěle rozvinuté země (a teď to, prosím, nemyslím ve zlém, světová situace taková byla) měly výhody z těch nerozvinutých zemí. Dovážely odtamtud levně suroviny, produkty i některé výrobky, což těm výspělým velmi pomáhalo s domácími náklady.  Ty doby jsou nenávratně pryč.

VZDĚLANOST a schopnost vlastní produkce se nevratně rozšiřuje, i v dříve zaostalých zemích se už učí vyrábět i obchodovat tak, aby to pro ně nebylo ztrátové. A je "ironií", že rozvíjejícím se zemím k tomu pomohl nejen jejich vlastní vývoj, ale hlavně západní firmy, které tam přesouvaly svou výrobu. Čímž momentálně pomohly svým nákladům, ale zároveň i rozvoji tamní společnosti, když se z podomních prodejců a "pastevců" stávali průmysloví zaměstnanci, učící se moderním způsobům práce a tak se i mezi nimi začli nacházet lidi s talentem, což obrovsky urychlilo vývoj těchto zemí.

Tudíž vyspělé země, které díky dřívějším - nízké náklady, výzkum a nové technologie, stále vyšší automatizace a vyšší produktivita, dobrá ziskovost a prosperita - rozmazlily své obyvatelstvo sociálními výhodami, "lidskými právy", jsou dnes kde ???  V... pryč..

Jejich horšící výsledky nejsou vlivem tržního hospodářství, "kapitalismu", naopak, jsou výsledkem nadměrných (oproti rozvíjejícím se zemím) sociálních výhod. Ty rozvíjející země na to kašlou, tudíž je jejich produkce levnější, konkurenceschopnější !

Jak to chcete řešit ? Zákazem dovozu ? Vysokými cly ?  Přesvědčováním vlastních občanů, aby vlastenecky kupovali dražší domácí produkci ?

J. Kanioková 28.9.2013 20:00

Ony právě hlavně ty sociální vymoženosti

se poslední dobou podílejí na předluženosti !  Samozřejmě že korupce a podobné šílenosti taky, ale jsem přesvědčena, že ty sociální náklady hodně převyšují možnosti zemí, tyto náklady tvoří všude obrovská procenta státních rozpočtů..

A korupce ? Ta právě narůstá díky přerozdělování a nárůstu těch míst, kudy zakázky a prachy putují a na tom se přiživují stále větší počty  byrokratů s razítky. Ale to není díky kapitalismu, to je právě naopak díky množícím se levicovým regulacím ! A nárůstu "státu" nad občany, taktéž množením "nadnárodních" institucí.

Skutečné Tržní Hospodářství mívalo nejkratší cesty produkce i peněz mezi výrobcem a konzumentem, tudíž tam pro korupci byly minimální možnosti. Bývalo v tom zapojeno minimum byrokracie.

L. Severa 28.9.2013 18:45

Přímá úměra.

Jestliže se budou příští vlády držet toho aby byl rozpočtový schodek menší než 3% (stačí těch Baťovských 2,99) tak pří růstu ekonomiky bude roční dluh stále vyšší. Tu podmínku 3 % nám byl čert dlužen.

J. Vintr 28.9.2013 17:45

Měl jsem možnost osobně poznat několik studovaných ekonomů

a bez výjimky to byli (slušně řečeno) mimoni, hlavně co se tyká logiky a čísel. Nelze se potom divit, že ti "experti", kteří radí politikum, zaměňjí nezvyšování ročního schodku rozpočtu za snižování zadluženosti a jsou schopni s vážnou tváří tvrdit, že zvýšení platů státních zaměstnanců přinese zvýšení příjmů do erární kasy. Samotný ukazatel HDP, který politiky povzbuzuje k většímu utrácení, je založen na stejné logice ...

M. Vojtíšek 28.9.2013 12:12

Globální ekonomika

se asi nevypaří, tzn budeme dál ve velkém kupovat dovážené zboží. Podstatné je zda budem i dostatečně exportovat. Dnes již nelze pochybobat o tom, že daňové čarování "experta" Kalouska více uškodilo než pomohlo. Nálada spotřebitele je nevalná, tzn alespoň symbolické povolení šroubů je na místě. ČR nemá stále adekvátní insfrastrukturu, tzn alespoň částečně navýšená investice v této době je namístě. Důchody či platy státních zaměstnanců jsou prakticky čistá spotřeba a nová pracovní místa jsou primárně otázkou příchod investorů. Následné vlády musí pokračovat v optimalizaci státního sektoru a dokončit jeho modernizaci. Tzn zákon o státní službě atp.

ČR je stále rozvíjející se ekonomika. Korporátní daně i náklady na zaměstnance jsou stále konkurenceschopné a dávají ČR výhodu. Tzn prostor pro podporu investic tu je.

M. Marek 28.9.2013 11:49

?

"Jsem ekonomický laik, ale rád" okomentuji ekonomické téma.

V. Bok 28.9.2013 16:35

Re: ?

¨-)) fakt strašný

T. Kočí 28.9.2013 10:03

Rusnokův "prorůstový" rozpočet

Obávám se, že stát není dobře veden už 20 let. A bude hůř.

L. Novák 28.9.2013 16:58

Re: Rusnokův "prorůstový" rozpočet

A těch 50 let před posledními 20 byl stát veden dobře? :-)

Z. Žabička 28.9.2013 7:49

Krachec

Pan Paroubek bude mít pravdu. Až už nebude kde vzít, přijde krach. Padnou všechny dluhy a všechny úspory. Nebo se naopak natiskne víc bankovek a výsledek bude stejný. Nastane to v okamžiku, kdy už nebude kde si půjčit a koho obrat. Je ještě jedna cesta - válka. I lokální konflikt umožní následnou výrobu - nové zbraně, nové stavby....Možná je výhoda, že dluží kdekdo kdekomu. Zatím není mezinárodní exekutor...

Takže dluhy se opravdu, ale opravdu, nemusí platit...

Dnes se, s pravděpodobností blížící se jistotě, do všech výrobků vkládají kazítka, která po 5 letech zlikvidují výrobek. Jen tak se může udržet výroba.....a krach se oddaluje.