27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rubl - krize jako obvykle

Bývaly doby, kdy ruský rubl platil za tvrdou měnu. Mluvíme o časech, kdy Jeho Imperátorské Veličenstvo gosudar imperátor Nikolaj II. sídlil v Sankt Petěrburgu, kdy tisíce bohatých Britů a Francouzů neváhaly svěřit své úspory do carských dluhopisů a kdy Ukrajina byla obilnicí Evropy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 21.12.2014 18:41

......

150 let globální Měnová politika shrnout do jednoho slova (a 1 graf) - http://jdem.cz/brcdx6

K. Vyšata 21.12.2014 11:35

Přečetli jsme si fundovaný rozbor

analytika ruského hospodářství. Ano, Rusko má potíže (mimochodem, kdo je v Evropě nemá), prožívá spekulativní nájezd na svou měnu, která se se současným řízeným propadem ceny ropy násobí. To jsou fakta, nepopiratelná a skutečná. To je za A, teď by měl analytik napsat to B, to je jak se s tou situací která není jen problém Ruska popasuje nejenom EU, ale i celý svět. Už dávno jsou pryč doby, kdy mezi státy byly nepropustné hranice i pro ekonomické nástroje. Svět je, ať se nám to líbí nebo nelíbí, propojen a nepřirozený lokální pokles může vyvolat lavinovité a dominové šíření nestability. A EU se svojí zadlužeností balancuje na hraně, v povědomí ekonomických expertů se prožírá strach z dalšího výbuchu, myslím dluhopisů a obrovských nákladů které to přinese obyvatelstvu. Zadluženost, stále se horšící konkurenceschopnost, nevyjasněná energetická politika, nevraživost prosperujících částí s jižním křídlem unie, vysoká nezaměstnanost, nezvládnutá sanace Řecka, nebezpečí deprese v Itálii, vyvolaná hysterie z neschopnosti bránit své území a tím vyvolané náklady na zbrojení, není toho málo, co má EU na krku a musí najít řešení. No a teď k tomu připočtěte náklady na sankce proti Rusku, zničení obchodních vztahů, obrovská zátěž udržet rozvrácenou Ukrajinu při životě a nezvládnutelný příliv emigrantů z Afriky. Když k tomu připočtu že v případě bankrotu Ukrajiny zaplaví východní část EU vlna Ukrajinců deprimovaných rozkladem své vlasti, máme dost chmurné vyhlídky. Nejsme zase na tom o moc lépe než Rusko, taky balancujeme na hraně a nevíme jak z toho.

J. Lepka 21.12.2014 13:09

Re: Přečetli jsme si fundovaný rozbor

re : "Rusko má potíže (mimochodem, kdo je v Evropě nemá)?"

Kdo je v Evropě nemá a to nesedí na studni s naftou, nádrži s plynem, řekách plných zlata a drahokamů a dalších komoditách ?

Máte recht Atásku, zase jsou nejlepší !!!

J. Kanioková 21.12.2014 17:13

Jo, bohužel.. těch souvislostí je až přes hranu..

Kdybych byla pesimistka,tak se z toho snad osypu :)))

B. Rybák 21.12.2014 19:36

Re: Přečetli jsme si fundovaný rozbor

Souhlasím s Vaší výbornou analýzou pane Atasi. Jsem ale v posuzování šancí EU ještě trochu pesimističtější, protože Rusové nejsou nakaženi nereformovatelným hédonistickým sociálním parazitismem a jsou proto mnohem lépe připraveni k "obětem" než obyvatelé EU!

K. Vyšata 21.12.2014 23:55

Re: Přečetli jsme si fundovaný rozbor

Bylo by hezké najít trochu optimismu, věřit tomu, že ekonomové, analytici, historikové, investoři, prostě všichni co se pohybují v prostředí ekonomických dějů dokáží přesvědčit politické špičky EU že pokračování v současném trendu musí zkončit špatně. Tady už nejde o nebezpečí "černých labutí", náhodných jevů, tady jde o sebezničující konání nezodpovědných lidí s vědomím následků a je jen otázka času kdy spadne klec. Sedíme na ocasu velkolepého "letadla" které jednou musí zákonitě havarovat. Děsím se řešení které nabízí historie, nechci válku.....

J. Vintr 21.12.2014 2:20

Dobrý rozbor

až na ten závěr. Na potížích Ruska má zásluhu zase jen Rusko. Kremelská politika nevychází z reality, ale plně určována mindrákem z toho, že Rusko není žádnou velmocí, ač by si to velice moc přálo. Takže místo trpělivého dohánění zaostalosti, kterou zdědilo už od carského samoděržaví a o kterou se velice výrazně zasloužil šílený bolševický experiment, raději dělá ramena a ukazuje (neexistující) svaly. Tato politika vede Rusko zákonitě do ještě větší pr..., než ve které je. Ovšem může to mít tragické důsledky i pro jiné země ..

J. Boleslav 21.12.2014 14:29

Re: Dobrý rozbor

Napsal jste to skvěle, sám bych to líp nedokázal. :-)

S. Ševeček 20.12.2014 21:12

Zvonka to vyzerá na možnost

řízené devalvace rublu.

M. Prokop 20.12.2014 22:01

Re: Zvonka to vyzerá na možnost

S tím řízením bych si zrovna nebyl dvakrát jist.

J. Lepka 21.12.2014 13:14

Re: Zvonka to vyzerá na možnost

Ten výkřik je možné rozdělit, ba odstupňovat do tří částí :

1) řízená - ani omylem

2) devalvace - no, dejme tomu

3) rublu - co to je ???

J. Schwarz 20.12.2014 19:35

Jde tady o nějaké

"rozšiřování evropské unie" nebo spíš o to, jestli mají ukrajinci právo se rozhodnout nebo je blízkost Rusku předurčuje pro pozice nevolníků...

M. Prokop 20.12.2014 22:02

Re: Jde tady o nějaké

To právo jim Putin evidentně nepřiznává, aniž by uvažoval, proč je všem sousedům milejší cokoliv kromě Ruska.

J. Chaloupka 20.12.2014 12:50

Že von Singer ty knížky nečetl.

...

P. Mach 20.12.2014 14:19

Von Singer dělal něco úplně jinýho

než dělá momentálně ruská centrální banka.

L. Písařík 20.12.2014 20:32

Re: Von Singer dělal něco úplně jinýho

Mýlíte se, pane Machu, von Singer se snaží uvést naši měnu do souladu s rublem.

P. Mach 20.12.2014 20:39

Re: Von Singer dělal něco úplně jinýho

Tak to je ovšem Singer mocnější než všichni bankéři a měnoví spekulanti světa dohromady.

K. Janyška 20.12.2014 10:32

Rusko je Rusko a už se s tím smiřte.

Tam má civilizace z celé Evropy nejvíce práce. Ale ona to zvládne a vy se doučte Kompozitivní teorii, autore... Dzp.

P. Dvořák 20.12.2014 15:37

Re: Rusko je Rusko a už se s tím smiřte.

1. Filosofie - kompozitní teorie. 2. Matematika - maticová reprezentace kompozitní teorie. 3. Fyzika - Newtonovy pohybové zákony v maticové reprezentaci kompozitní teorie. 4. Technologie - Vaření knedlíků a štepování ponožek za pomoci kompozitní maticové reprezentace Newtonových zákonů. 5. Ekonomie - Blahodárný vliv tržních mechanismů při vaření knedlíků a štepování ponožek za pomoci kompozitní maticové reprezentace Newtonových zákonů. 6. Politika - Václav Klaus a blahodárný vliv tržních mechanismů při vaření knedlíků a štepování ponožek za pomoci kompozitní maticové reprezentace Newtonových zákonů. 7. Dějepis - Klíčová role Kajana při formulování teorie Václava Klause o blahodárném vlivu tržních mechanismů při vaření knedlíků a štepování ponožek za pomoci kompozitní maticové reprezentace Newtonových zákonů.