5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Skotnica 5.10.2010 20:07

Post proroci

Je zajímavé jak ekonomové, které to tak trochu táhne doleva, vždycky dobře vědí co se stalo a co se mělo dělat. A jejich rady jak tomu předejít, jsou léčení rakoviny aspirínem. Nejsem ekonom, na štěstí, ale dokud bude ekonomiku direktivně řídit politika, lepší to být nemůže a nebude, dokud bude existovat EU v dnešní podobě. Ukažte mi vládu v EU, která by se nebyla ochotná pro získání volebního úspěchu podbízet svým voličům populistickými sliby, ať už jde o podporu levných úvěrů, rozdávání peněz ve jménu "sociální spravedlnosti" a podobné věci, které vedou k nerovnováze mezi úvěry a úsporami, k růstu státního dluhu. Jediná cesta, dnes bohužel utopie, vzít vládě možnost libovolně emitovat měnu a tuto pravomoc svěřit do rukou soukromých institucí. Soukromé peníze.

S. Ševeček 5.10.2010 9:33

Pane Kohoute,

"společná měnová politika" je mi docela ukradená - a měla by být každému "prostému občanovi" napříč Evropskou Unií ... teda, pokud není intelektuálně nedostatečný (=úplně pitomý), či stádovitý. Důležité je - musíme to nějak měřit, tak dík aspoň za nějaké agregátní ukazatele (tedy, pokud nejsou moc kreatinizovány)  že Vy jste, možná kuřecím způsobem, našel jedno z těch zrnek - Hrubý Národní Produkt.

(jinak - pan Hrbek)

A. Hrbek 5.10.2010 14:40

Re: Pane Kohoute,

Vážený pane Ševečeku,

tak se nám z pana Kohouta stal keynesián - " Dočasné ochabnutí zahraničního obchodu mělo za následek recesi a výpadek daňových příjmů. Za podobných okolností je lepší se smířit i s vysokým deficitem."

Následující věta - "Samozřejmě za předpokladu, že v lepších časech bude dluh splacen" je pro srandu králíkům. Vzniklý dluh nejsme schopni nikdy zaplatit a zatíží příští generace. Budeme moc rádi, když budeme schopni alespoň splácet úroky.

S pozdravem

S. Ševeček 5.10.2010 23:43

Re: Pane Kohoute,

No, není divu - stát se členem NERVu, to už je nějaká páka!

Máte zajisté úplnou pravdu.

Možná jsem to ve své poznámce řekl nejasně, ale jsem potěšen, že se konečně na Svět dostává, po letech embarga, pojem hrubý NÁRODNÍ produkt; snad i ekonomové začnou počítat, kolik toho v naší Montovně zůstane.

Srdečně Vás zdravím.

A. Hrbek 5.10.2010 8:40

Byly doby

kdy nám pan Kohout neustále dával za příklad, jak se to má dělat, Irsko. To byl tenkrát slepý a neviděl nebezpečí, které hrozí keltskému tygru? A nyní najednou prohlédnul?

V. Pavel 5.10.2010 8:35

Z povinné úcty k Hlavě státu, raději mlčím.

Ekonomie není moje parketa, ale osobně, bohužel, opět nemohu souhlasit s Klausovým včerejším vystoupením v Bruselu, kde uvedl, že dohled z centra EU nad bankami účastnických států, je "cestou do pekel". Podle ověřitelných faktů naopak "cestou do pekel" bylo a je právě jím prosazené zanedbání dohledu a právního ošetření finančnictví a makroekonomického podnikání u nás, které nás zavedlo na "chvost" evropských států. Nechápu, jak odborně i lidsky, může Klaus ještě dokonce kritizovat Brusel právě za prosazení toho, co u nás objektivně k naší škodě chybělo a dosud chybí. Anebo Klausův postoj naopak dobře chápu, ale tím bych se dostal do spekulací o počestnosti jeho záměrů. To si z povinné úcty k Hlavě státu pochopitelně však nedovolím.

J. Schwarz 5.10.2010 11:33

Re: Z povinné úcty k Hlavě státu, raději mlčím.

Pane Pavle,  vy můžete za Klause děkovat Bohu! Kdyby tu nebyl,  váš život by ztratil důvod k existenci a vy byste propadl beznadějné depresi.

V. Pavel 5.10.2010 12:34

Re: Z povinné úcty k Hlavě státu, raději mlčím.

Schwarzi! To je nepovedené i jako bonmot! Že vám není líto psát takovou hloupost? Je to škoda slov!

J. Kanioková 5.10.2010 1:22

Skvělý článek, autore,

EU je potřebná Tea Party, vyhnat ty levičáky od kormidla

No a Řecko,  nad tím lze jen zírat v úžasu. Jen víc Radičových.

Totéž v USA - výborný článek - Už na to fakt nemáme, přiznal si nad deficitem Obama -http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=679083

V. Pavel 5.10.2010 8:44

Re: Skvělý článek, autore,

Pí. Kanioková! Přesto, že mne po slušném ohrazení vůči vašim primitivním výpadům důsledně ignorujete, dovolím si reagovat na váš příspěvek, protože ho pokládám za poněkud nekonstruktivní. Pro občany našeho státu je rozumnější uvažovat o "vyhnání od kormidla" našeho Klause, než aparát "leviřáků EU", jak absurdně vyzýváte. To snad pochopí i méně bystří a proto předpokládám, že snad i vy, vážená paní. Pokud jde o "víc Radičových", pak souhlasím. Avšak, pí. Radičová, oproti našemu Hradnímu "Mysliteli", vede stát, kde již euro dokonce zavedli a kde s Bruselem komunikují jako "rovný s rovným". Nikoliv poštěkávají "zpoza plotu" z jejich Hradu s ostentativně nevyvěšenou vlajkou EU, jako je tomu za Klause u nás na Hradčanech.

R. Jonák 5.10.2010 9:14

Re: Skvělý článek, autore,

Jak tak občas čtu vaše příspěvky, tak se ani pí. Kaniokové nedivím, že na vaše ohrazení nereaguje. Vaše poznámka, že na Slovensku už mají euro a my dosud ne, tak mohu jenom suše konstatovat zaplať pánbůh.