4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rosteme rychle a zběsile. Vládě navzdory

Tak tedy zase jednou po čase dotahujeme životní úroveň Německa. A přitom plácat se po ramenou, jak jsme dobří, nemůžeme ani omylem – protože růst naší ekonomiky vlastně ani není naší zásluhou…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 24.8.2015 20:33

S čím bezvýhradně souhlasím?

1. Šichtářová: "Sklady, montovny a další primitivní výroby rostou jak houby po dešti, ale ekonomiku to kvalitativně zase o tolik dál neposouvá."

2. Proč neposouvají českou ekonomiku? Hm. Od roku 1989 se zajímám především o ty podnikatele, kteří českou ekonomiku kvalitativně posouvají. Opravdu se takoví lidé u nás najdou, ale nikoliv v dostatečném počtu. Po listopadu 1989 tito tvůrčí lidé nikdy u nás neměli prioritu - i když v principu tomu vůbec nic nebránilo, tedy kromě aplikované chybné ekonomické teorie.

J. Plzák 24.8.2015 20:00

A ještě ty "montovny".

Čína je montovna pro celý svět a dlouho jí to vycházelo obdivuhodně.

Jak to teď dopadne, to se ještě uvidí.

Být pro Západní Evropu t. zv. Verlängerte Werkbank - třeba detašovaná montovna, chcete-li - není nic špatného, kromě jiného už proto, že je to na jiné technické úrovni než v Číně a do budoucna se to může vyvinout v něco lukrativnějšího.

Stále stejné kecy o tupé práci v montovnách a jinde jsou už unavující. Naši slavní ekonomové by si měli uvědomit, kdo především ta stále vzpomínaná auta vyrábí. Paní Šichtařová a Pinkora určitě ne.

J. Kočí 24.8.2015 14:25

Dnes velmi souhlasím

brutální zvýšení daní jsem vždy považoval za blbost, za kterou budeme dlouho platit. Ještě zde nebyla zmíněna daň z převodu nemovitostí, která byla zvýšena o neuvěřitelných 33%. Zajímalo by mě, o kolik se vybralo více na dani z převodu nemovitosti. Myslím, že tak o mínus 50%. Což má ovšem tvrdé dopady na celý sektor nemovitostí. Kdyby se takto zvýšila DPH, tak se z krize už nevyhrabem.

A ještě s tím eurem to nevidím tak, že je potřeba napřed sesynchronizovat cyklus. Myslím si, že právě naše opěvovaná odtrženost od Eurozóny umožňuje vytvářet různé bubliny a výkyvy, které vypadají krátkodobě dobře, ale dlouhodobě je to propadák. Proto si myslím, že právě euro bude ten nástroj naší synchronizace a teprve po přijetí eura se začneme rychleji přibližovat.

J. Plzák 24.8.2015 20:02

Re: Dnes velmi souhlasím

Přibližovat k čemu?

M. Prokop 24.8.2015 21:32

Re: Dnes velmi souhlasím

K průseru.

J. Jurax 24.8.2015 23:50

Re: Dnes velmi souhlasím

K nekonečníku ...

Z. Švrček 24.8.2015 9:49

Sorry paní Markéto,

ale já šetření a omezení vládních výdajů v době, kdy se nedaří, nepovažuji za chybu, i když vím, že Keynes ano. Když se nedaří rodině, sníží se příjmy třeba tím, že někdo z ní přijde o práci, nezačnu přeci utrácet a investovat s nadějí, že to rychle přinese výsledek. Začnu šetřit, omezím zbytečnosti a koukám, jak bych zvýšil příjmy. I tahle období mám v rodině nejednou za sebou. Nic jiného by neměl dělat ani stát, který hpospodaří také s takovými rodinnými penězi, akorát, že těch rodin je mnoho. Navíc, jak správně píšete v jiné části článku - myslet si, že státními útratami zvednu, udržím, či ubrzdím propad u české ekonomiky, když kolem stejným způsobem úpí ekonomiky s daleko větším vlivem ne celkové prostředí, to máte vlastně protimluv. Já to vidím v tom, že třeba německá společnost má dík své letité zkušenosti s ekonomickými cykly v kapitalismu daleko větší důvěru v lepší příští a brzké oživení, než ta česká ( slovenská, či maďarská) která to dlouhodobě nezná, socialismus v ní ubil veškeré obvyklé ekonomické instinkty a tato nedůvěra je posilována celoevropským běsněním proti kapitalismu v posledních letech. A tak se ta nedůvěra a opatrnost projevuje významně hlouběji.

M. Prokop 24.8.2015 10:44

Re: Sorry paní Markéto,

Šetření a omezování výdajů je naprosto OK, Kalouskovi & co lze ovšem zazlívat zvyšování daní, to už není OK.

Ve srovnání se současnou vládou je to ovšem "mušička".

M. Prokop 24.8.2015 9:19

Jo, to asi sedí.

A Dluhoslav s Burešem toho vy(zne)užijí pro větší zadlužení, aby zase nějaká příští vláda musela zvedat daně (neboť následovat Řecko nemůžeme).

T. Kočí 24.8.2015 10:08

Re: Jo, to asi sedí.

Tak tak. Na základě odhadu růstu již utrácejí.

"kupuji barák,odhaduji, že příští měsíc utrhnu jackpot"

P. Selinger 24.8.2015 7:44

Ekonomika prý roste

ale zároveň roste zadluženost obyvatelstva, počty lidí ohrožených chudobou a počty a výše exekucí, zejména u důchodců.

M. Prokop 24.8.2015 9:19

Re: Ekonomika prý roste

Ti lidé se ovšem zadlužují z vlastní blbosti.

Z. Švrček 24.8.2015 9:28

Re: Ekonomika prý roste

Promiňte, ale důcodci jsou jednou z nejopečovávanějších skupin u nás. Mám ve svém okolí hodně důchodců, kteří tvrdí, že kdyby bylo mezi důchodci tolik zdraví, jako je peněz, bylo by jim hej. Opět mám několik takových, co nakupují zbytečnosti, dávají vnoučatům a přispívají dcerám a synům na rodinnou dovolenou, místo aby si užili peněz v klidu a míru sami. Ti se možná zadlužují, ale z nerozumu. Nikdo je taky nenutí nalítávat různým vykukům, kteří jim něco "výhodně nabídnou". Ó bože té práce zvrátit smlouvu s dodavatelem energie, vykukem, kterému naše bábi podepsala výhodnou smlouvu mezi dveřmi... Proč ale nežít na dluh, když i stát a celá EU jde zářným příkladem a hodně pitomců to pak táhne tímže směrem?

P. Selinger 24.8.2015 15:33

Re: Ekonomika prý roste

Zřejmě jste mluvil se skupinou důchodců v soukromém sanatoriu. Zkustě z 8000 zaplatit nájem, eletřinu, topení, a ještě se najíst....

L. Novák 25.8.2015 16:18

Re: Ekonomika prý roste

Kdo se celý život staral, aby získal VLASTNÍ bydlení (byt, rod. domek apod.), s 8000,- Kč čistého vyjít dokáže, byť skromně...

J. Plzák 24.8.2015 7:28

"Sklady, montovny a další primitivní výroby

rostou jak houby po dešti"...

A co by mělo růst více? Vidí snad někde někdo přebytek vysoce kvalifikovaných pracovníků?

Tak zvané sofistikované výroby vyžadují obrovské investice do začátku a na ty nemáme.

Pokud nějakou takovou výrobu máme, EU už se postará, abychom s tím přestali.

Viz zákaz vyrábět uhelné elektrárny, po kterých je celosvětová poptávka. Právě jejich výroba nám byla zelenou německou kancléřkou zakázána.

P. Čulík 24.8.2015 8:19

Re: "Sklady, montovny a další primitivní výroby

Viz zákaz vyrábět uhelné elektrárny... Můžete uvést fakta?!? V době, kdy se Německo vrací k uhlí!?!

F. Kusák 24.8.2015 8:47

Re: "Sklady, montovny a další primitivní výroby

Nerad používám expresivních výrazů, ale vy asi nejste normální a váš slovník odpovídá dobám, kdy vládla RVHP. Právě SRN vděčíme za poměrně stabilní ekonomiku a čas od času i slušný růst. A pokud tady jsou nějaké sofistikované výroby, pak jsou navázány na ekonomiku SRN. Nejsem žádným milovníkem Němců, ale nelze neuznat velké zásluhy právě Německa. Němci se dost poučili z časů jiždávno minulých a nechtějí vedle sebe nějaké retardované dítě. Navíc, s určitou částí Německa jsme po nějakou dobu sdíleli společný osud, takže pro jisté věci máme jaksi větší cit. A to platí taky o Angele Merkel nebo presidentu Gauckovi. Němci mají jiné páky jak ovlivnit naší ekonomiku než něco idiotsky zakazovat, např. tlakem na ČNB, aby nastavila kurz, který je výhodný zejmena pro ně nebo nasměrovat investice jinam.

M. Prokop 24.8.2015 9:21

Re: "Sklady, montovny a další primitivní výroby

Fakt ovšem je, že německé blbnutí s OZE doprasilo trh s energiemi.

Z. Švrček 24.8.2015 9:33

Re: "Sklady, montovny a další primitivní výroby

Zatím zejména jejich vlastní trh a dopad na nás je spíše v příkladu, který dávají našim melounům i jiným, jak protestovat proti jádru, či jak v EU prohlasovat zvyšování OZE atd.

M. Prokop 24.8.2015 10:47

Re: "Sklady, montovny a další primitivní výroby

I naše ceny se odvíjejí od jejich, i náš trh je ovlivněn "levnou" zelenou a nespolehlivou energií, kvůli které klasické elektrárny sice musí být kvůli zálohování, ovšem narušuje to jejich ekonomické využití.

J. Navrátil 24.8.2015 21:36

Re: "Sklady, montovny a další primitivní výroby

Bohužel nikoliv naše mzdy.

F. Kusák 24.8.2015 11:01

Re: "Sklady, montovny a další primitivní výroby

Jsem strojař, takže na spoustu věcí se dívám velmi racionálně. Třeba právě na JE. Zde je nutno podotknout, že rozhodnutí, pozastavit výrobu elektřiny z jádra, vzešlo spíše od neinformované většiny, než od odborníků, kteří se snažili přesvědčit veřejnost o nesmyslnosti takového kroku, resp. nepřipravenosti na posilování výroby elektřiny z OZE. Ale nepřesvědčili, tak už to v demokraciích bývá a netýká se jen technických problémů. Kdo si myslí, že by se to mělo řídit jinými pravidly, ať se porozhlédne po takových zemích, jako je Severní Korea.

J. Plzák 24.8.2015 19:48

Re: "Sklady, montovny a další primitivní výroby

Hnací silou odklonu od jádra byla a je Angela Merkel.

Přečtěte si něco v nemeckém tisku, pokud jste toho schopen, vy racionální strojaři.

M. Prokop 24.8.2015 21:33

Re: "Sklady, montovny a další primitivní výroby

Nebyla.

Ovšem, snahu o udržení vzdala bez boje.

P. Scheck 24.8.2015 5:09

Malá poznámka

Vážená paní Šichtářová. Mluvíte o "euro- nadšencích". Jak správně říkáte euro - to znamená, že mluvíte o lidech, kteří myslí z pohledu celé EU a příliš je nebere, jak se zrovna hnula něčím vlivem křivka v ČR nahoru nebo dolů. Vy jste asi myslela (jim to nevnucujte) zase jen na náš malý rybníček, viďte...

P. Remeš 24.8.2015 7:40

Re: Malá poznámka

Euro-nadšenci nejsou nadšenci pro EU, ale nadšenci pro zavádění eura. A tam platí nejednotnost ekonomického pole za vysoce rizikový (a nevýhodný) faktor pro zavádění společné měny. Ať už se na to člověk dívá z pozice ČR nebo celé euro-zóny.

S. Sedlák 24.8.2015 2:54

Tohle je hodně přehnané

Nebylo by od věci kouknout, co poslední léta udělaly s některými jinými zeměmi. Třeba Itálií nebo Velkou Británií. Také si prošly či procházejí krizí a nebyly to žádné malé propady.

Nemyslím si také, že dnešní doba je právě chrakterizována budováním montoven, ale naopak. Pokud se jdou investice a člověk se podívá do firem, tak je markantní nárůst technologických projektů.

Nečasova vláda se prohřešila proti tolika svým slibům a dělala takovou politiku, že pravicový volič musel zmáčknout slzu. Ovšem to, co přišlo pak je už úplný masakr. Považuji až za brutální, když toto socialisticko-oligarchické uskupení se tváří jako původce dnešního růstu.