29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Roboti a proč (možná) rosteme pomaleji než Slovensko

Dostala se mi do rukou studie HSBC, která je (mimo jiné) o vztahu robotizace a demografické křivky. Nejsme na tom zle. Tedy – s demografickou křivkou na tom zle jsme. Ale s těmi roboty si vedeme vcelku dobře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 1.3.2019 10:53

pane Liptovský

humor je sice skvělá věc, ale musí se při tom smát obě strany. Dělat si legraci z jiných na účet jiných, je humor dost blbej.

Já si nedovedu představit, že bych produkoval humor formou urážení Slováků a pak bych jim říkal, že nemají smysl pro humor, když se těm urážkám Slováků nedokáží smát.

V. Liptovský 1.3.2019 11:58

Re: pane Liptovský

Ale tu žiadna urážka (z mojej strany, inak je to z asi z vašej) nebola... Urazí sa ten, čo sa chce uraziť... Povedzte rovnému, že je krivý, zasmeje sa... Ale keď to poviete chromému...

J. Ticháček 1.3.2019 17:09

Re: pane Liptovský

Člověče

Já si tak jezdím do Alp od Francie po Slovinsko, na Balkán, všude se klidně domluvím, ale nikdy by mne nenapadlo, že když jsem na Slovensku, že jsem vlastně blbec.

P. Labaj 1.3.2019 4:48

Označení "země montoven" je stále oprávněné

"Takže označení „země montoven“ nebude vzhledem k počtu robotů zase tak oprávněné."

Země montoven znamená, že na nás připadá ta prostřední, nejnáročnější, ale nejhůř ohodnocená část produkce. Vývoj je v zahraničí, prodej finálního výrobku taky, a my ten výrobek podle dodaných not reálně vyrobíme.

To, že část biologických robotů nahradí zahraniční majitel mechanickými roboty přece na tomto uspořádání nic nemění. Kdyby se jednalo a kompletně robotizovanou výrobu, tak by možná pro majitele mělo smysl si to přestěhovat zpět k sobě. Ale v současné reálné výrobě to těch pár robotů nevytrhne, stále je kolem spousta biorobotů, zabrané pozemky, spotřeba energií, produkce emisí a odpadů, což všechno stojí zato nechat v cizí zemi a ne si dělat binec u sebe doma. A navíc už to tady stojí, tak zachovat status quo je prostě nejjednodušší cesta.

A protože poměr ceny biorobota oproti mechanickému robotovi je u nás nižší než v zemi majitele, tak je prostě i počet mechanických robotů nižší.

R. Langer 1.3.2019 6:21

Re: Označení "země montoven" je stále oprávněné

No, počkáme si, až EU uzákoní aby roboti platili daně a hned uvidíme, jak to s jejich nasazováním bude horké... :-D

J. Kraus 1.3.2019 9:29

Re: Označení "země montoven" je stále oprávněné

Co jsem viděl a slyšel, u každého robota sedí jeden biorobot s rukama v klíně. Když vypadne jistič, nahodí ho zpátky, když je to něco složitějšího, volá se někam do Mnichova. Indický technik je tady za pár hodin a jede se dál.

R. Langer 1.3.2019 10:26

Re: Označení "země montoven" je stále oprávněné

Já bych tomu klidně věřil.