11.5.2024 | Svátek má Svatava


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Brousková 20.1.2011 10:20

Krystalický parafin

Krystalický parafin určitě nezaviní zničení motoru. Pokud se ucpe palivový filtr , dojde k zavzdušnění vstřikovacího čerpadla a  tím k zastavení motoru. Právě vysoký obsah parafinu, který  je typický pro naftu z Ruska způsobuje "zamrzání" nafty při nízkých teplotách. Parafin se za mrazu  vysráží do vloček a ty ucpou palivový filtr.  Dokud se nezačala používat ropa z Ruska k zamrzání nafty nedocházelo. Jen vyjímečně se to stávalo, když  byla znečištěna vodou. Odstranění parafinu při zpracování ropy je poměrně nákladná záležitost , proto se používají do tzv.zimní nafty aditiva , která srážení parafinu zabraňují. Nebezpečí pro moderní motory spíš vzniká tím, že nekvalitní "nafta" potřebuje vyšší teplotu pro zapálení a hlavně při jejím spalování vzniká daleko víc karbonu , který pak znehodnocuje mazací olej v motorech.

D. Krajíček 20.1.2011 10:46

Re: Krystalický parafin

V této sezóně se tzv. zimní nafta začala zavážet 17.11.2010, takže pokud někdo nepříliš jezdící natankoval 16.11., případně po tomto datu u čerpačky s nižším prodejem, tak ho mrazy v první polovině prosince zastihly v poněkud choulostivé situaci. Nemyslím si, že by díky tomu došlo ke zvýšenému odběru vstřikovacích čerpadel.

Ve článku zmíněné výrobky, zaměňované za naftu, mají vlastnosti zcela totožné s letní naftou, jediný hlavní rozdíl je ve snížené mazivosti. To se řeší namícháním výrobku s běžnou naftou v poměru 1:1, případně 1:2 v neprospěch nafty. To zároveň vyřeší i rozdíl mezi zimním a letním provozem.

Na rozdíl od celníků nejsou dovozci pseudonafty totální trollové, takže vědí, že po prvních problémech zákazníků by šel jejich kšeft do kopru. Jediné funkční řešení je zrušení daně z přepychu (spotřební daně), které jakékoliv pančování nafty spolehlivě a navždy zamezí.

B. Rybák 20.1.2011 13:12

Re: Krystalický parafin

Souhlasím. Výchova občanů pomocí různě vysokých daní (podle způsobu spotřeby) potěší pouze kontrolory a darebáky.