28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč nás postihla národní máselná katastrofa

Obchod je věda, napadne každého, kdo nedokáže pochopit, proč se tak najednou zvýšily ceny některých mléčných výrobků. Jinými slovy: proč došlo k národní katastrofě se zdražením másla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Jelínek 29.9.2017 8:46

Re: Kdyby blbost nadnášela .........

No kdyby blbost nadnášela tak budete létat Vy.

Cena na trhu souvisí s jeho vzácností (a je úplně jedno co za tím je, jak Čína, z jakého mléka se dá co udělat apod. :-)). Co by se stalo, kdyby Ferrari nařídili prodávat ho za 0,5 mega jako Ochcávku? Protože prodejce má nechutnou marži?

Takže obchodník s cenou nedělá to, že chce mít 100% marži ale při nějaké poptávce reguluje cenu vs. možnosti dodávek, aktuálního stavu zásob, konkurence atd. Všichni vidí nějakého viníka - nejlépe toho na konci ale, že to byly politické zásahy na počátku, vidí jen málokdo.

Takže pokud politika systematicky likviduje trh a zemědělství je těžce postižené regulacemi, dotacemi a dalšími zvrhlostmi, tak máme co máme. Čím více zásahů, tím více problémů. Howgh!

Sobotka může pověřovat Pilného a Jurečku čím chce a je to všechno jen a jen na dvě věci. Welcome to communism again!

Z. Lapil 28.9.2017 8:24

Re: BBB

Píšete to přesně. Život není jednoduchý ani s penězi, natož bez nich.

Fajn na kapitalismu je, že kolem sebe máte spoustu lidí - úplně cizích sebestředných sobců, kteří se jen třesou na to, aby vám udělali tak moc dobře, aby z vás vyrazili nějaký ten peníz; třeba vám dojeli pro to máslo. A vy jim ho dávat NEMUSÍTE. Jak napsal někdy v 70. letech Thomas Lewis (nebo Lewis Thomas? Nikdy nevím), kupodivu biolog, nikoliv ekonom: Staráme se jedni o druhé v nesmírně složitém systému, zahrnujícím mimo jiné automaty na coca-coulu u benzínových čerpadel.

Někdy je dobré si uvědomit, říkám už já, že jsme spolu mohli prohodit slovo mj. díky nějakému úplně cizímu chlapovi, co někde v Polsku nebo kde rube uhlí, aby nám pomohl rozpohybovat ty trpaslíky, co přenášejí písmenka z počítače do počítače.

L. Vrána 28.9.2017 7:49

Re: BBB

Já jsem to od Vás pochopil, že si můžu zajet do Německa pro máslo. To je fakt,to skutečně můžu. Akorát by bylo tam a zpátky pro mě 300 km. I kdybych si toho tam nakoupil fůru za levno, tak tím strávím celý den a pohonné hmoty mi budou stát 500-600 Kč. To by se asi vyplatilo, kdybych nakoupil pro hafo příbuzných a sousedů, jinak ne.

Pracovat mimo dosah bydliště nemohou všichni. Máme také různé rodinné závazky a povinnosti. Každý nemůže zmizet na měsíc, na půl roku někam do ciziny a nechat tady třeba seniora s demencí, nebo chronicky nemocnou manželku, atd.

Přeji pěkný den a slunce v duši.

Z. Lapil 27.9.2017 22:28

Re: BBB

Jak, hraběcí rady? Koukněte do regálů, půlka ne-li tři čtvrtiny potravin jsou ze zahraničí. Proč by ausgerechnet máslo bylo výjimkou?

A jezdit za prací do zahraničí - koukněte na stavbu, za pokladnu supermarketu, do potravinářské večerky - o Čecha nezavadíte. Koukněte na páteční dálnici z Německa do Prahy a dál do Polska, uvidíte desítky polských minibusů a v každém několik dělňasů. Máte dojem, že jsme méně schopní než Slováci, Ukrajinci, Vietnamci, ti Poláci?

Mimochodem nikomu neradím, jen odhaduji, kam se vývoj vydá.

L. Vrána 27.9.2017 21:16

Re: BBB

To jsou nejapné hraběcí rady.

Z. Lapil 26.9.2017 11:48

Re: Kouzlo nechtěného

Nejsou to osminky? Protože Globus Pardubice minulý týden večer prázdný regál 69,90,-.

Z. Lapil 26.9.2017 11:43

Re: BBB

Což je ve skutečnosti dobrá zpráva: DRAŽŠÍ už máslo nebude, protože kdyby bylo, bude se pro něj jezdit do Německa.

Mimochodem - proti EU mám kdeco, ale Schengen mimo jiné znamená, že vám ani nikomu jinému NIKDO (ne nic, to není totéž) nebrání být zaměstnán v Německu.

Z. Lapil 26.9.2017 11:36

Re: Stolní máslo

Máslo si do mrazáku klidně dejte.

Vím, že za socialismu bylo ke koupi "Čerstvé máslo" (10,- Kč) čili rovnou z mlékárny do obchodu a "Stolní máslo" (9,- Kč), které prošlo - nejspíš zmrazené, ale nevím to - strategickými(?) zásobami.

Myslím, že dnes v obchodě najdete "Čerstvé máslo" a "Máslo".

O. Uživatel 26.9.2017 11:28

Uživatel požádal o vymazání
J. Jurax 26.9.2017 11:13

Re: maloobchodní ceny

To ani ne - leda tak v Makru ... :-)

Ale proč by se na boomu nepřiživili? Obchod není charita ...

J. Jurax 26.9.2017 11:10

Re: Kdyby blbost nadnášela .........

Proč by měli do Číny vozit vodu, jíž je podle Wiki v mléku průměrně 87,6 procent, když mají zájem jen o tuk, jehož je tam cca 4 procenta?

Z. Lapil 26.9.2017 11:06

Re: jo, kreténe Prokope

To bych se hádal, ale je možné, že ke zdražení došlo už dřív než před rokem. Navíc sejra zdražoval (zdražuje?) postupně.

A možná bude klíč zakopaný v "kvalitním" sýru - kolik sýra za 30 korun deset deka se asi tak prodá? Nejsme nijak chudí ale takový (pravda - spíš dražší) si vzájemně kupujeme jednou za čas "k narozeninám". Rozhodně 300g eidamu 30% stávalo relativně nedávno 30,- Kč, dnes je ke 45,-. Lučina zdražila tuším z 25,- na 35,-. Poznámky si nedělám, ale nevěřím, že ta čísla jsou podstatně chybná.

Z. Lapil 26.9.2017 10:53

Re: tak znovu

S těmi plnými regály to není tak úplně pravda, minulý týden večer v Globusu (ani už nevím, kterém) byl totálně prázdný regál - máslo Tatra za 69,90,- a žádná použitelná (= máslo bez příměsi a bez příchuti) náhrada; kecám, vedle se bála jedna osamocená osminka snad přes 40,. korun. Ale uznávám, že nejspíš už byl na cestě kamión a k večeři... vlastně už nevím, co jsem měl k večeři :-).

A Vám i panu Chodovskému poklona, jak jste se dokázali hádat a zároveň spolu laškovat. Bylo příjemné to číst.

Z. Lapil 26.9.2017 10:42

Re: Počátkem r. 1993, když probíhala měnová odluka,

Máte to blbě. Cena másla vyletěla ve svobodné tvorbě cen jak raketa. Náklaďáky se opravdu objevily, včetně velkomlékárenských mimochodem, leč prodávaly LEVNĚJI než kamenné obchody a cena se postupně ustálila někde v polovině.

Zdá se mi obecně platné tvrzení, že cena čehokoliv v regálu je zhruba stabilní, zatímco náklady polehoučku stoupají, až někdo - obvykle velký hráč - vyměkne a podstatně zdraží. Někdy bez viditelné příčiny, někdy - nejnověji restaurace začátkem roku, to má nějakou spíš záminku než příčinu (aneb proti EET cokoliv vás napadne, ale o 10-15% jídlo v hospodách nezdražila, tomu nevěřím). Občas - momentálně máslo - je průvodním jevem přechodný nedostatek

Z. Lapil 26.9.2017 10:28

Re: Je nebo není máslo drahé?

Jenže to jsou ti komunisti. Důchodce sice nejsem doteď, ale neměl jsem byt ani státní ani družstevní a dokonce ani ten, který komunisti našim (mým prarodičům) sebrali. Nicméně z peněz, které jsem vydělal, jsem přispíval lidem na státní byty. A chraň mě pámbu říct něco proti Vaší mámě, taková byla doba a ty, kteří normálně nezdrhli, prostě semlela tak, že jim to ani nepřišlo divný. Mě vlastně taky, aby nedošlo k omylu. Někteří jsou nejspíš semletí dodnes, když koukám na volební průzkumy.

Je tu odkaz na Krylova Důchodce, dovolím si tedy přidat o něco modernějšího Wabiho Daňka o bytové krizi: http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/danek-wabi/nevadi-26917.

J. Jurax 26.9.2017 10:28

Re: Kdyby blbost nadnášela .........

Každý netriviální problém má nejméně jedno jednoduché, každému pochopitelné - chcete-li polopatické - avšak špatné vysvětlení.

O. Uživatel 26.9.2017 2:10

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 26.9.2017 1:41

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 26.9.2017 1:34

Uživatel požádal o vymazání
J. Václavíková 26.9.2017 1:26

Re: Kouzlo nechtěného

Tady musíte vysvětlit, co je to kilo másla :-)

J. Václavíková 26.9.2017 1:18

Re: Kdyby blbost nadnášela .........

Myslela jsem, že jsem vysvětlila dostatečně polopaticky, že ,,to" není o redukci stád, jestliže mléka je dostatek a levného. Je vidět, že na Psa nic není dosti polopatického.

J. Jurax 26.9.2017 0:59

Re: Na opatření přemoudré EU, která snižovala produkci mléka

Kolik bakterií na čtvereční centimetr podlahy v mlékárně smí být podle normy? :-) Jaké obklady a kde musí být podle normy?

J. Jurax 26.9.2017 0:56

Re: Jedna z cen, kterou si dobře pamatuju

Ano. Kolik dnes platíte denně za vodu z vodovodu? Já devět korun.

J. Jurax 26.9.2017 0:50

Re: Kouzlo nechtěného

V akci. A polské nebo německé.

J. Jurax 26.9.2017 0:49

Re: Kdyby blbost nadnášela .........

Není.

To je o tom, že byla redukována stáda. A Vy jste nepochopila ironii, totiž že redukci stád ale opravdu nezapříčinila BSE.

J. Václavíková 26.9.2017 0:06

Re: Kdyby blbost nadnášela .........

Vy jste evidentně spadl z jahody na znak. A jste zcela mimo mísu. Tohle není o BSE.

P. Dvořák 25.9.2017 23:57

Re: Kdyby blbost nadnášela .........

Evidentně jste přesvědčena, že desetitisíce kusů hovězího bylo před lety "popraveno" z důvodu nemoci šílených krav. Pokud vím, na nemoc šílených krav za celou dobu v Evropě zemřeli tři lidé, některé prameny uvádí že dokonce pět!

Srovnejte to se statistikou zemřelých na chřipku, pobodání včelami, utonulých je jen v ČR kolem 200 ročně a pod. Raději ani nemyslet na zavražděné při teroristických akcích nebo při dopravních nehodách.

M. Pressl 25.9.2017 23:02

Re: maloobchodní ceny

Vietnamci nakupujou většinou v řetězcích.

J. Václavíková 25.9.2017 22:55

Kdyby blbost nadnášela .........

eurofobové by lítali jak holubičky.

Mléka je dost, másla málo. Chce to trochu přemýšlet a trochu se zajímat. Po mléčném tuku je evidentně větší poptávka než po polotučném mléku. Kromě toho, že se zvýšila spotřeba mléka plnotučného (psím diskutérům polopaticky- pak nelze z mléka tuk, tedy máslo, odebrat), je v létě větší spotřeba na zmrzliny a, tu máš čerte kropáč, máslo začali poptávat Číňané a další. Suma sumárum, rostou světové ceny. Přesto psí diskutéři za tím vidí EU, jež pomáhala snížit nadprodukci mléka. Svatá boží prostoto :-))))

D. Nowodny 25.9.2017 22:17

Pozdě bycha

honit, pozavirali jsme mlékárny, cukrovary atd. a ted jsme na pospas EU, především Německu !