29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč máme nízké mzdy

V poslední době se často objevuje srovnávání platů v různých zemích a následné nářky na nízkou úroveň českých platů. Následně se objevují různé sociálně-inženýrské recepty ve formě minimálních mezd, vysokých nepodmíněných příjmů, odborových aktivit... které nějak nefungují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 26.6.2016 10:58

Re:

To jste navrhl Vy.

Já Vám neberu, že dle Vás společnost bohatne tím, že Sobotka moudře transferuje peníze svým voličům.

Ostatně, mě by opravdu zajímalo, na co si Vy a jiný voliči sockomunistů stále stěžujete, vždyť Vy žijete již v REÁLNÉM SOCIALISMU. Co byste ještě ráčili??? Už jen ty pečené holuby, že.

L. Novák 26.6.2016 11:14

Re:

Tihle komunisti už žijí v komunismu! :-P Celý život nemuseli nic pořádného a užitečného dělat, a teď řvou, že chtějí vyšší důchody... Ale za co? A ČSSD a spol. jim ty vysoké důchody zařídila. Na dluh!

J. Řezníček 25.6.2016 11:19

Bohatých občanů máme dost,

po r. 1989 jsou jich celé zástupy : poslanci, senátoři, primátoři, funkcionáři státních firem a institucí, na př. Gross+, Rath, Palas, Hulinský, Paroubek, Topolánek, Dalík, rodina Nečasů, rodina Klausů,MUDr. Bém, Rittig, Dr. Janoušek, Oulický,MUDr. Macek, MUDr. Ouzký, MUDr. Dryml, MUDr. Šťastný.......

A co z toho mají obyčejní občané ?

Autor opomenul říci, že to bohatství musí vzniknout z poctivé práce a dobrých nápadů, nikoliv čerpáním, nebo dokonce tunelováním společného majetku. Jinak je to jako s loterií ve filmu "Hoří,má panenko". I proto máme nízké mzdy.

R. Uchytil 25.6.2016 11:27

Re: Bohatých občanů máme dost,

To, že majetek vzniká prací a nikoli razítkem považuji za zřejmé. Ale máte pravdu, mohl jsem to zdůraznit. Razítko přesouvá majetek od těch co pracují.

J. Chaloupka 25.6.2016 10:49

Bohužel žijeme v místě, kde se snad každých 20 let

měnily majetkové poměry. Před léty jsme spali v malém německém městečku tuším, že se jmenovalo Schwabische Hall. Ten hotel byl v majetku jedné rodiny už cca 500 let. A srovnejte si to s námi. Dnešní živí si nepamatují, že by se peníze nějak zhodnotily. Nebo se za ně dal pořídit nějaký majetek. Nejdříve první světová válka, ožebračila snad všechny, pak hospodářská krize, druhá světová, pak odborářská revoluce, kdy stát znárodnil i posledního ševce, na rozdíl od jiných třeba Polsku nebo Maďarsku. No a v 90. letech došlo zase ke změnám majetku. Jak mají lidé mít k němu vztah, když o něj vždy přijdou? Tchán nechtěl vlastnit nic, ačkoliv měl na tu dobu slušné příjmy. To mi připomíná, jaká péče je u nás o tzv. nemajetné, bezdomovce a tzv. nepřizpůsobivé. Asi měl tchán pravdu.

P. Smatlak 25.6.2016 9:48

Matení!

To jsou napsány zase žvásty na úrovni duševního impotenta nebo psychopata.Jestli šťastný a spokojený život je závislý jen na majetku a vlastnictví tak s pánem bohem.Nejdůležitější snad je aby všichni co se skutečně a poctivě snaží a to hlavně pracovat, nepíši o těch co se žíví kecy a humanistickými radami a pod žvanili ,měli slušné výplaty a potřeby k solidnímu žití ale podotýkám ,že bez přehnaných nároků což je také varující ale je to jen odezva na podvodníky a vyčůránky co se mají mnohem lépe než oni a není to závist ale jen faktická úvaha o tom co je a co není správné a spravedlivé ale bohužel právě opak je pravdou.Takže bohatství ano ale ne pro podvodníky a lenochy a víme o kom hlavně mluvím a netýká se to jen cikánů a potom bohatsví ano ale i to ještě nezaručuje š ́tastný život tram je to otázka více faktorů a to bohatství je jen jedním z nich.Takže na závěr,slušnost spravedlnost,snaha,pracóvitost a pod atributy to je základem ale bohužel je to spíše ve sféře scifi , to ostatní je jaksi něco bez čeho se dá žít a fungovat

J. Chaloupka 25.6.2016 10:49

Před lety řekl v jednom filmu Forman, že peníze dávají

člověku svobodu. To je jedna z největších mouder posledních desetiletí. Pokud vlastníte nějaký majetek, tak se nebojíte, že přijdete o místo, prostě máte z čeho žít. I proto, jak myslím, socialisté všeho druhu chtějí, abychom byli všichni chudí a tím pádem pěkně pokorní.

P. Smatlak 26.6.2016 9:35

Re: Před lety řekl v jednom filmu Forman, že peníze dávají

Proč si myslíš,že socani chtějí aby byli lidé chudí?Největší problém nám tady dělají právě ti zbohatlí a politici což se nevylučuje.A proč se stále rozevírají nůžky mezi lidmi co se týče financí a majetku?Jediné v čem s tebou souhlasím a nevím je li to tvůj názor je to,že se podporují lenoši,nemakačenkové a vyčůránkové a nejedná se jen o nemajetné ale o všechny.To je asi to co lze vyčítat socanům ale oni se tak chovají všichni a nejen socané jen aby měli hlasy ve volbách.A dnes socan nesocan nebo pravičák tak je to stejně jedno oni se stejně chovají všichni jako populisté a to jak píši hlavně před volbami.Je to spíše v lidech co vládnou a ne v tom kdo je socan nebo pravičák pokud tu skutečná pravice vůbec je a existuje.

K. Janyška 25.6.2016 9:21

Už mezi nimi je. Chybí jen kousek k vrcholu.

Ostatní u nich neměli komouše 40 let u moci... Dzp.

M. Prokop 25.6.2016 9:20

Ano.

Stručné, jasné, přesné.

F. Žůrek 25.6.2016 6:30

Záleží také na tom, jak se chováme (jako cigáni)

Podle mne především záleží na lidech. Za "Masarykovy" republiky lidé měli snahu poctivě pracovat. Ne všichni, samozřejmě, ale mnozí ano a ti táhli republiku. Třeba takový T. Baťa. (Jsem ze Zlína). Tehdy naše koruna byla tvrdá měna. Hitler, pak Stalin to MOŽNÁ všechno pokazil. Atd.

Z. Lapil 26.6.2016 15:04

Re: Záleží také na tom, jak se chováme (jako cigáni)

Hitler to možná pokazil (fakt je, že válečné hospodářství bylo hodně státní), ale Stalin to zrušil.

To je ona poezie kapitalismu/ volného trhu: chce-li i ten největší sobec vydělávat, nezbyde mu, než vymyslet, jak někomu udělat natolik dobře, aby mu ten někdo zaplatil. Mně třeba při nočních jízdách autem fascinuje, kolik cestou potkám lidí připravených mi uvařit kafe, případně poskytnout nějakou ňamku, abych cestou neusnul. A žádný stát mu to nemusí přikazovat.

L. Novák 25.6.2016 5:27

Chudí jsme proto, že nás všechny okradli komunisti

přesněji řečeno, naše předky, pokud vůbec vyvázli živi, a nás pak vykrádali dlouhá desetiletí tím, že bylo zakázáno soukromé podnikání a uplatňována povinnost pracovat (jen pro komunistický stát). Navíc legální vedlejší příjmy nad určitou hranici byly zdaněny tak, aby z nich nikdo nemohl zbohatnout.

Jediný, kdo mohl zbohatnout, byli zloději a ti, kteří páchali "trestnou činnost" v rozvinuté šedé ekonomice nahrazující nedostatkové socialistické hospodářství. Pak ještě pár umělců a komunistických funkcionářů...

K. Pavlik 25.6.2016 0:35

Clanek nedava smysl

Pokud problemem jsou smernice EU, jak se snazi autor vysvetlit, tak by na tom melo byt nejhur Nemecko nebot tam je kde brat. Ono to bohuzel neni ve smernicich.

M. Prokop 25.6.2016 9:21

Re: Clanek nedava smysl

Přečtěte si to ještě několikrát, třeba to pomůže.

R. Uchytil 25.6.2016 11:36

Re: Clanek nedava smysl

Směrnice zboží zdražuje a daně snižují množství peněz, které máte k dispozici. Nevím co je na tom nepochopitelného. Uznávám ale, že píši poněkud zkratkovitě, živím se prací ve sklárně, nikoli psaním.

K. Pavlik 25.6.2016 12:10

Re: Clanek nedava smysl

Opravdu nevim co napriklad smernice narizujici posypani vozovky zdrazi.Nemyslim si ze smernice EU narizuji mnozstvi uredniku ktere si Cesko vyrobilo.

Pokud jde o dane tak lze udelat napriklad to co je v USA - mensi dane a skoro zadna statni zdravotni pece.

R. Uchytil 25.6.2016 14:26

Re: Clanek nedava smysl

Jde o to, že Někdo vydá směrnici, která vám nařizuje jak máte sypat, čím máte sypat a z čeho máte sypat. A to způsobuje zvyšování nákladů, protože dokud nesplníte směrnici, nemůžete začít podnikat v oboru sypání. Zdravotnictví je kapitolou pro sebe, V USA nestojí státní péče za zmínku, přesto mají nejlepší nemocnice. V sousední Kanadě je zdravotnictví státní, ale kdo chce být kvalitně léčen, jede do USA.

K. Pavlik 25.6.2016 15:23

Re: Clanek nedava smysl

Jiste pokud mate hodne penez tak americke nemocnice jsou nejlepsi na svete - no ale hodne lidi tam hodne penez nema.

Je zvlastni ze ty smernice zase tak moc nevadi napriklad slovakum a rakusanum.Jestli to nahodou neni v lidech.

R. Uchytil 25.6.2016 16:04

Re: Clanek nedava smysl

Když vám je stát nesebere, máte peněz dost. Američan si vydělá měsíčně zhruba 3500$ a za soukromé zdravotní pojištění zaplatí cca 400$. To je zhruba 8%. Navíc platí o 13% nižší daně a proto si mohou vytvářet rezervu pro nenadálé situace a investovat na stáří.

R. Tichý 25.6.2016 21:32

Bingo!

1*

V CR lide malo koukaji na vyplatni pasku, aby videli ty silene odvody. V okamziku vyplaty je clovek chudsi o 46% sve produkce=statni zlodejina.

K. Pavlik 26.6.2016 4:42

Re: Clanek nedava smysl

Tak za prve - 3500 mesicne je velice (extremne dobry plat,) minimalni mzda je pod 10 dolaru na hodinu.

Tak za druhe:-soukrome pojisteni za 400$ neni zadna slava

P. Kmoníček 26.6.2016 7:47

Re: Clanek nedava smysl

V podstatě máte pravdu,ale uniká Vám smysl celé debaty.Stát vědomě dává možnost běžnému Američanovi kašlat na rizika života ,či se nějakmálo zajistit.Zkrátka,nekecá mu do toho.

Z. Koutecký 26.6.2016 13:47

Re: Clanek nedava smysl

Jenom pro upřesnění.V USA jsou jistě velice pěkné nemocnice a kvalitní lékařská péče. Čemuž se nelze divit, když náklady na tuto péči představují více než 16% HDP v porovnání s našimi 7,5% HDP, uvážíme-li navíc, že HDP na obyvatele je v USA cca dvojnásobný.

Je pravda, že podíl veřejných rozpočtů a veřejného zdravotnictví je v některých zemí Evropy, včetně ČR vysoký. Podle údajů OECD měly nejvyšší podíl veřejných financí na zdravotnictví v roce 2012 Nizozemsko (85,8 %), Dánsko (85,2 %), Česko (83,7 %) a Lucembursko (82,5 %). Ovšem nelze říci, že 49% podíl veřejných financí na nákladech zdravotnictví nestojí v USA za zmínku.

Z. Lapil 26.6.2016 10:06

Re: Clanek nedava smysl

Možná tak úplně nezdraží, někdy jenom zkomplikuje. Nebo vrhne iks let zpátky.

Kauza dotace: v naší vísce (v nížině, sníh tu padá tak třikrát do roka) jsme donedávna řešili úklid sněhu smlouvou s blízkým městečkem, které bylo hrdým majitelem příslušného stroje. Dnes to nefunguje, protože městečko koupilo stroj nový, dotovaný. Starý fungoval dobře, ale nekupte to, když to platí někdo jiný. Příslušná směrnice praví, že ho nesmějí pronajímat, jinak že budou dotace vracet. Naštěstí máme mezi našimi občany zdatného důchodce a několik nevyhozených hrabel.

Nezlobte se na mě, tomu já říkám zhoršení stavu: městečko nevyužívá své zdroje ani k zisku ani k pomoci okolním obcím. A úklid se provádí postaru.

Nevím, proč by to ve velkém mělo být jinak. Například dotované vlaky v Pardubickém kraji smějí (směrnice) nejdál do Hlinska, zatímco dotované vlaky z Havlíčkova Brodu (Vysočina?) smějí - aspoň že tak - nejdál do Hlinska. Tudíž cestující v Hlinsku buď přestupují, nebo jezdí Regionovou, což je, přes všechny rekonstrukce, nějakých 30 - 40 let starý křáp.