16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč Evropa chudne

Tak nám evropská ekonomika poslední dobou míří opět do recese. Itálie do ní dokonce už zahučela, potřetí za posledních šest let. Nevím, kdy naposledy se starý kontinent takhle dlouho a takhle jednolitě hospodářsky potácel. Vynecháme-li války a hladomory, snad někdy ve středověku? No, to je přece jenom asi trochu nadsazené… ale jenom trochu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 23.8.2014 19:28

Jsem OSVČ, nikoliv státní úředník

"Nejjednodussi a nejlevnejsi je snizit maximalne castku,kterou ma statni urednik k dispozici."

To je sice nejjednodušší, ale to nemusí být dlouhodobě nejlevnější řešení.

P. Vítek 23.8.2014 18:42

Re: Velký nářek, ale hlavní otázky zůstávají nezodpovězeny

Kdyz date par veci pred zavorku,pak se clanek zjednodusi,aby nezabral celeho Psa.

System pro vyber kvalitnich lidi hospodaricich s cizimi penezi neexistuje,protoze vic nez polovina obyvatel se chce flakat a krast bohatsim.Takze vyhraje ten,kdo jim slibi vic.

Nejjednodussi a nejlevnejsi je snizit maximalne castku,kterou ma statni urednik k dispozici.Jste statni urednik?

M. Pivoda 23.8.2014 18:30

Velký nářek, ale hlavní otázky zůstávají nezodpovězeny

"... je to soukromý sektor, který bohatství vytváří, tedy podnikatelé (hlavně ale ti bez dotací a subvencí) a firmy."

1. Těch aktérů, kteří vytváří národní bohatství je určitě více. A některé tvůrce národního bohatství dokonce ani nepohání neviditelná ruka trhu.

2. Přerozdělování již vytvořeného bohatství je v každé společnosti nutné - do určité míry. Bez toho se nikdy neobejdete. Autor ale ve svém článku ale neporadil, jak do funkcí, kde se peníze rozdělují, nominovat k tomu účelu kvalifikované lidi. A podle čeho se jejich ta kvalifikace pozná?

Autor by měl zapracovat na svém článku více před jeho publikací.

P. Vítek 23.8.2014 16:58

Re: Zkusme to se stranou,ktera necha prachy lidem.

Pokud to byznysklika,ktera je uz nalezla primo ve vlade,ma statni sdelovaci prostredky,armadu,policii,justici,koupila za dotace nejvetsi deniky....,vubec dovoli.Jestli to uz neni nevratny proces...Resenim v tom pripade by bylo odriznout je od uececku(tiskarny,ktera se chce schovat ve velikosti)

P. Vítek 23.8.2014 16:50

Zkusme to se stranou,ktera necha prachy lidem.

Neprobendi se jen ty penize,ktere neprojdou rukama statnich uredniku

M. Harmáček 23.8.2014 15:14

Re: Není nutné neustále bohatnout

Zdroje dotací na krávy v Bavorsku jsou německé, resp. bavorské. Bavorsko funguje jako celek a určitě si na dotaci krav vydělá z jiných činností. Slyšel jste někdo výraz potravinová bezpečnost?

Samozřejmě, je to složitější, ale např. v Rusku žádné dotace na krávy nemají a musí hovězí dovážet. Dnes začínají mít hlad.

Co je lepší?

M. Harmáček 23.8.2014 14:58

Re: nebezpecny omyl

Pokud bereme lidstvo jako živočišný druh, tak máte pravdu, funguje to tak, technický vývoj je nezbytný. Nové země EU bohatnou rychleji než staré, bohatne Čína, Indie, Jižní Amerika.

Mám li 1000 a přidám 3, tak nerostu, stagnuji.

Mám li 10 a přidám 1, tak rostu o 10%.

B. Pauk 23.8.2014 13:58

Evropa se hrbí před každým Hanibalem-

„Nepartajnická politika“ (podobná nezávislé advokacii), na bázi občanského zákoníku založená, má reálnou a logicky zdůvodněnou šanci, a to univerzálně.Všechno už tady jednou bylo – jenom zodpovědný občanskoprávní, adresný a průběžný volební systém na bankovně účetním principu dosud nikoli.

Nepomůže nic jiného, než úplná, obousměrná personální ručitelská adresnost a zpětnovazebnost volebního systému na voliče, včetně možnosti levného a voličsky osobně zodpovědného referenda i přímé volby kohokoli :

„Státy se prostě udržují těmi principy, na kterých vznikly“ (korupčník TGM).

Existuje stručný a logický, na partajích nezávislý projekt adresné spoluvlastnické demokracie (nikoli však falešné, diletantské a klamavé tzv. „přímé demokracie“): v článku „Právní stát" na google:

http://www.inuru.com/index.php/spolecnost/organizace-spolenosti/324-pravni-stat-volby

J. Fleiszner 23.8.2014 11:37

Kdo tu krávu dotuje?

Je asi podstatné, kdo tu krávu dotuje a jestli je každá kráva v EU dotovaná stejně. Jestli německou krávu dotuje samo Německo, tak je to OK. Jestli, ale krávy dotuje EU a ještě k tomu v každé zemi jinou částkou (v Čechách určitě nižší než v Německu nebo Francii), tak jsme jen něco jako Německo-Francouzská kolonie.

P. Dvořák 23.8.2014 11:29

Re: Máte pravdu, je to přihlouplé

Vy tedy víte, proč Evropa chudne!

Tak sem s tím, nebo rovnou do Bruselu. Tam je rada moudrých, kteří nejsou krmeni články, jako je tento od pana generálního ředitele a jistě se to v dobré obrátí.

ppd

L. Novák 23.8.2014 11:05

Re: Není nutné neustále bohatnout

Harmáček jenom nedokáže pochopit souvislosti nesmyslného vyplácení dotací vykradených z kapes ekonomicky aktivním občanům. To je spíš k útrpnému úsměvu a k politování nad ekonomickou negramotností autora příspěvku. Ne k poplivání.

L. Novák 23.8.2014 11:02

Re: nebezpecny omyl

Kdyby nebyla státem (centrální bankou) uměle zaváděna inflace, kdo ví, jak by to s tím vaším "neustálým růstem" dopadlo?

:-P

L. Novák 23.8.2014 10:59

Co chtít od bolševického státu se Sobotkou a Zemanem v čele?

Po Brně vidím plakáty se zubatou pleší a velkým nápisem "Splněno! Zvyšujeme platy učitelům, policistům ..." a nevím komu ještě (sobě jistě taky :).

Příklad s živnostenskou provozovnou je typickou ukázkou bolševické ideologie prosazené do zákona. A tlupa snaživých úředníků dohlížejících na ty malé, beroucích do kapsy od těch velkých.

P. Scheck 23.8.2014 10:46

Re: Máte pravdu, je to přihlouplé

Vaše pocity dovedu pochopit, zvláště, když jsme krmeni články, jako je tento od pana generálního ředitele (to, o čem píše už dosti let neplatí...)

P. Dvořák 23.8.2014 10:30

Re: Máte pravdu, je to přihlouplé

to srovnání Sparty s 11. zářím.

Jinak nejde přece o to, že bychom my jediní vystoupili z EU. To jde snad teoreticky na úrovni počítačové hry. Tady jde o to, jak dlouho, za jakou cenu a hlavně s jakým koncem skončí to prapodivné uskupení absolutně nesourodých států, dotací, půjček a bankovních bublin, které má název EU.

Co takhle třeba Severoamerickou unii? Že by se USA daly do spolku třeba s Kanadou a Mexikem a k tomu si přibraly státy, jako je Nikaragua a Bolívie? Tak jako EU uvažuje o Turecku. Nebo Jihoamerickou unii - ta pestrost nejen ekonomik! Zvažte to. Africká unie by nebyla? Nakonec proč ne unie podle, kontinentů? A nebo nebylo by možno na principech EU vytvořit třeba Koloniální unie? Název je pouze pracovní a nemá s područeností bývalých kolonií nic společného. Jen by to byla unie podle bývalého koloniálního teritoriálního principu.

Blbost na blbost že? Jistě. Podle hesla všichni jsou blbí, jenom EU a eurohujeři sežrali moudro světa. Jenomže stravitelnost je mizerná, takže nakonec poblijí všechny kolem.

P. Mach 23.8.2014 10:12

Re: Není nutné neustále bohatnout

Systém kdy bavorské (a francouzské či jiné) krávy se mají dobře na základě toho, že je zbytek společnosti dotuje (cca 50 miliardami eur ročně) zcela jistě udržitelný není. Stejně tak nejsou udržitelné další evropské zhovadilé výmysly typu dotování tzv. biopaliv nebo dotování tzv. oze.

K. Janyška 23.8.2014 9:10

Evropa chudne, protože v ní vládne socialismus !

EU je zločinem socialistů.... Dzp.

J. Kunes 23.8.2014 6:28

nebezpecny omyl

Myslim, ze se velmi mylite. Ani v prirode to tak nefunguje. Druh, ktery se prestane vyvijet je driv nebo pozdeji vytlacen svymi konkurenty. Hezky je ten princip popsan v knize 'Cervena kralovna'. V lidske spolecnosti je to podobne. Spolecnost, ktera nechce nestagnovat musi bohatnout. To neznamena, ze si za svoji vyplatu lide koupi vic chleba nebo treba vic aut, ale mohou si koupit lepsi chleba nebo lepsi auto. Rict, ted uz nam staci co mame a vic bohatnout nechceme, je navod na upadek zdejsi civilizace.

P. Scheck 23.8.2014 5:26

Re: Není nutné neustále bohatnout

Aj jaj, pane Harmáčku, máte odvahu! A za to budete zcela jistě zde řádně popliván...

P. Scheck 23.8.2014 5:22

Re: Okamžitě vystoupit z EU?

Jestli je všechno tak zlé, pane Dvořáku, pak vám mohu zkusit dát za pravdu a je třeba, aby ČR vystoupila hned pozítří v pondělí (snad tu neděli přežijeme) z EU nejlépe už v 8.00 hodin jinak v 9.00 už bude pozdě. 

Vaše srovnávání s SSSR mi přijdou nejméně stejně přihlouplá jako třeba včerejší prohra Sparty s 11. zářím 2001. Ale kdo chce, vidí srovnání všude. To vám nomohu brát.

M. Harmáček 23.8.2014 2:46

Není nutné neustále bohatnout

Není nutné neustále bohatnout. Zásadní je udržitelný život. Bavorské krávy sice podle autora článku chudnou, ale myslím si, že se mají dost dobře, stejně jako jejich sedláci.

P. Dvořák 23.8.2014 2:10

Re: Okamžitě vystoupit z EU?

Jen si vzpomeňte, jak nám dlouho trvalo, než jsme se v r. 1948 přimkli k SSSR: čtyři dny jakéhosi bezvládí stvrdilo jedno odpoledne na Václaváku. Trvalo to přes čtyřicet let. Odtržení v r. 1989 proběhlo v řádech několika týdnů.

Vstup do EU trval po dobu několika podpisů, tedy v řádech minut. Obávám se, že zde bude platit nepřímá úměra: čím kratší doba nutná pro vstup, tím delší (obtížnější) cesta k vystoupení.

S třídní válkou bych moc nepočítal. Jsem přesvědčen, že jako v každém nastupujícím totalitním státu, tak i nás v brzké době dojde k povinnému odzbrojení obyvatelstva.

Víc bych se bál slimáků.

V. Vlach 23.8.2014 1:28

Okamžitě vystoupit z EU!!!

A iniciovat i další státy ke stejnému kroku. Opět si vybudovat místní trhy základních potravinových komodit! Bude to něco stát, ale pořád lepší než čekat na všeobjímající a ničící konec Systému. čeká se třídní válka a bohatí si přivlastňují armádu a policii k ochraně svého majetku! Super! Kdo chce tady žít????

V. Halašta 23.8.2014 0:40

No nevím

Babiš a další by řekli, že hlavním důvodem je korupce;)

Ale vážně, těch důvodů, by se dalo vyjmenovat více (j́ako marný a drahý boj proti GW, stárnutí populace aj.), ale taky by se to dalo shrnout v jeden - spějeme do socialismu, ze kterého jsme se chtěli vymanit.