29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč Evropa chudne

Tak nám evropská ekonomika poslední dobou míří opět do recese. Itálie do ní dokonce už zahučela, potřetí za posledních šest let. Nevím, kdy naposledy se starý kontinent takhle dlouho a takhle jednolitě hospodářsky potácel. Vynecháme-li války a hladomory, snad někdy ve středověku? No, to je přece jenom asi trochu nadsazené… ale jenom trochu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Fleiszner 23.8.2014 11:37

Kdo tu krávu dotuje?

Je asi podstatné, kdo tu krávu dotuje a jestli je každá kráva v EU dotovaná stejně. Jestli německou krávu dotuje samo Německo, tak je to OK. Jestli, ale krávy dotuje EU a ještě k tomu v každé zemi jinou částkou (v Čechách určitě nižší než v Německu nebo Francii), tak jsme jen něco jako Německo-Francouzská kolonie.

J. Jurax 25.8.2014 0:08

Re: Kdo tu krávu dotuje?

Hm - jestli německou krávu dotuje samo Německo, tak to taky není OK. Některým Němcům se holt musí na tu dotací krávy sebrat. Budiž - připusťme, že to tak Němci sami chtějí a politikové prosadivší dotace reflektovali vůli převážné části Němců (pomiňme, že politikové oblbují a voliči jim uvěří kdejakou krávovinu).

Ale tak se produkty německé dotované krávy stávají levnějšími než produkty krávy české (polské a jánevímjaké), co je dotována méně. A protože v rámci EU nelze ochranná cla, ožebračí se místní chovatelé krav, neboť nejsou schopni konkurovat, likvidují se místní krávy a vznikne krásná závislost na cizím trhu - nebo budeme taky u nás hovadně dotovat - protože jednak si to zemědělci vydupou, jde jim o živobytí a jednak jde o potravinovou soběstačnost, jejíž určitou míru si moudrý stát uchovává.

No a pokud dotuje EU a ještě diferencovaně, tak je to sviňárna nejvyššího řádu - holt všichni soudruzi jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější. A rozhodnou to v bruseli v podstatě o nás bez nás - a i kdyby s námi, tak náš hlas je marginální a tudíž zanedbatelný).

L. Novák 23.8.2014 10:59

Co chtít od bolševického státu se Sobotkou a Zemanem v čele?

Po Brně vidím plakáty se zubatou pleší a velkým nápisem "Splněno! Zvyšujeme platy učitelům, policistům ..." a nevím komu ještě (sobě jistě taky :).

Příklad s živnostenskou provozovnou je typickou ukázkou bolševické ideologie prosazené do zákona. A tlupa snaživých úředníků dohlížejících na ty malé, beroucích do kapsy od těch velkých.

J. Jurax 25.8.2014 0:13

Re: Co chtít od bolševického státu se Sobotkou a Zemanem v čele?

Jak to říkal prezident Zeman? A kde na to, milí moji, vezmete peníze?

Inu kde, zatneme sekyru a zvýšíme státní dluh. Taky daně by se mohly ještě zvýšit ... co se za nenáviděného Kalouska ušetřilo, lze teď za jásotu davů rozfrcat.

Ne že bych to učitelům, policistům, záchranářům etc. nepřál. Ale jsou zaměstnanci firmy, co je pořádně v červených číslech ...

K. Janyška 23.8.2014 9:10

Evropa chudne, protože v ní vládne socialismus !

EU je zločinem socialistů.... Dzp.

M. Harmáček 23.8.2014 2:46

Není nutné neustále bohatnout

Není nutné neustále bohatnout. Zásadní je udržitelný život. Bavorské krávy sice podle autora článku chudnou, ale myslím si, že se mají dost dobře, stejně jako jejich sedláci.

P. Scheck 23.8.2014 5:26

Re: Není nutné neustále bohatnout

Aj jaj, pane Harmáčku, máte odvahu! A za to budete zcela jistě zde řádně popliván...

L. Novák 23.8.2014 11:05

Re: Není nutné neustále bohatnout

Harmáček jenom nedokáže pochopit souvislosti nesmyslného vyplácení dotací vykradených z kapes ekonomicky aktivním občanům. To je spíš k útrpnému úsměvu a k politování nad ekonomickou negramotností autora příspěvku. Ne k poplivání.

P. Scheck 24.8.2014 1:33

Re: Není nutné neustále bohatnout

Velmi jednoduché, pane Nováku. Na takovouto agitku se zde jistě chytí hodně lidí, ale pravda je jinde.

P. Mach 24.8.2014 12:37

Re: Není nutné neustále bohatnout

To je na tom předřečník pořád líp než vy. Protože na zavírání očí před každodenní nesmyslnou praxí EU a sebemenším argumentem nepodloženém negování zjevných negativních důsledků této činnosti se nechytí vůbec ale vůbec nikdo.

J. Jurax 25.8.2014 0:16

Re: Není nutné neustále bohatnout

Kde?

J. Kunes 23.8.2014 6:28

nebezpecny omyl

Myslim, ze se velmi mylite. Ani v prirode to tak nefunguje. Druh, ktery se prestane vyvijet je driv nebo pozdeji vytlacen svymi konkurenty. Hezky je ten princip popsan v knize 'Cervena kralovna'. V lidske spolecnosti je to podobne. Spolecnost, ktera nechce nestagnovat musi bohatnout. To neznamena, ze si za svoji vyplatu lide koupi vic chleba nebo treba vic aut, ale mohou si koupit lepsi chleba nebo lepsi auto. Rict, ted uz nam staci co mame a vic bohatnout nechceme, je navod na upadek zdejsi civilizace.

L. Novák 23.8.2014 11:02

Re: nebezpecny omyl

Kdyby nebyla státem (centrální bankou) uměle zaváděna inflace, kdo ví, jak by to s tím vaším "neustálým růstem" dopadlo?

:-P

P. Vaňura 23.8.2014 20:04

Re: nebezpecny omyl

Určitě dobře, viz GB a USA v 19 století!

M. Harmáček 23.8.2014 14:58

Re: nebezpecny omyl

Pokud bereme lidstvo jako živočišný druh, tak máte pravdu, funguje to tak, technický vývoj je nezbytný. Nové země EU bohatnou rychleji než staré, bohatne Čína, Indie, Jižní Amerika.

Mám li 1000 a přidám 3, tak nerostu, stagnuji.

Mám li 10 a přidám 1, tak rostu o 10%.

P. Scheck 24.8.2014 1:29

Re: nebezpecny omyl

To bylo velmi trefné, pane Harmáčku! Takto se manipuluje s tím, jak třeba Slovensko (nebo nějaká jiná východní země) stoupá prudce vzhůru o několik procent a Německo popojelo nahoru "jen" o 0.03 procenta. Samozřejmě, že u Německa je to mnohem větší úspěch.

P. Mach 23.8.2014 10:12

Re: Není nutné neustále bohatnout

Systém kdy bavorské (a francouzské či jiné) krávy se mají dobře na základě toho, že je zbytek společnosti dotuje (cca 50 miliardami eur ročně) zcela jistě udržitelný není. Stejně tak nejsou udržitelné další evropské zhovadilé výmysly typu dotování tzv. biopaliv nebo dotování tzv. oze.

M. Harmáček 23.8.2014 15:14

Re: Není nutné neustále bohatnout

Zdroje dotací na krávy v Bavorsku jsou německé, resp. bavorské. Bavorsko funguje jako celek a určitě si na dotaci krav vydělá z jiných činností. Slyšel jste někdo výraz potravinová bezpečnost?

Samozřejmě, je to složitější, ale např. v Rusku žádné dotace na krávy nemají a musí hovězí dovážet. Dnes začínají mít hlad.

Co je lepší?

P. Mach 23.8.2014 22:36

Re: Není nutné neustále bohatnout

To jste se asi probudil s rukou v nočníku, ne. O zemědělství víte evidentně kulové. Víte vůbec co je to společná zemědělská politika EU? Mimo jiné to znamená, že zemědělci v celé EU (tedy včetně Bavorska) jsou dotování z jiných zdrojů (z daní vybraných v průmyslu, obchodu v jiných zemích), tedy vaše tvrzení je že Bavorsko či Německo je uzavřený celek je vrcholná hovadina. A i kdyby to bylo pravda pořád to znamená nesmyslné přelívání peněz z jedné kapsy do druhé, což s nějakou udržitelností nemá nic společného. Dále, nejedná se pouze o Bavorsko, zemědělci třeba z takové Francie už ani nejsou zemědělci ale na evropský cecek přisátí vyplňovači lejster. Potravinovou bezpečnost si přerozdělováním peněz, zvlášť na v poslední době módní hovadinu známou jako tzv. biopotraviny určitě nezajistíme. Potravinovou bezpečnost si může evropa zajistit pouze investováním do moderních zemědělských technologií jako GMO, aby mohla například nahradit dnes běžný masivní dovoz geneticky modifikované sóji z USA a jižní AMeriky právě pro ty bavorské (či jiné) krávy. A dále jen naprostý debil si může myslet, že Rusko dováží potraviny, protože tam nejsou zemědělské dotace. Zemědělské dotace nejsou třeba v Austrálii a přesto Austrálie zemědělské produkty ve velkém vyváží. Rusko dováží potraviny z EU protože je to pro něj levnější než vlastní produkce, mimo jiné proto, že produkce v EU je dotovaná. Tudíž ruské zemědělství takřka neexistuje nikoli kvůli tomu, že tam nejsou dotace (což samozřejmě není pravda - rusko taky své zemědělce dotuje) ale proto, že evropské zemědělství je dotováno víc. Tedy evropské dotace likvidují ruské zemědělství. To ostatně platí i pro země v rámci EU. Například česká živočišná výroby byla takřka zlikvidována jen a pouze díky dotacím v jiných členských zemích. Takže než se zase příště ztrapníte vykládáním nějakých blbostí, tak si raději o problematice něco přečtěte.

M. Harmáček 23.8.2014 23:08

Nesouhlasím s Vámi

Trvám na tom, že Bavorsko si na EU dotace na své krávy vydělává samo.

Všestranně prosperující Bavorsko platí ohromné částky do německého rozpočtu a Německo platí ohromné částky do rozpočtu EU.

EU pak zpátky dotuje evropské zemědělství, tedy i německé, peníze se tak dostanou až k bavorské krávě.

Jestli podle Vás evropské dotace likvidují ruské zemědělství, tak teď, když skončil dovoz dotovaného hovězího do Ruska, tak má Rusko šanci prokázat Vaši teorii !

Jestli Rusko skutečně produkci vlastního nedotovaného hovězího ve velkém rozjede, tak se Vám omluvím. Slibuji.

P. Mach 24.8.2014 12:11

Re: Nesouhlasím s Vámi

Omlouvat se mi nemusíte, spíš by jste se měl zamyslet nad blbostmi, které píšete. V jedné větě uvedete, že se v rámci zemědělských dotací EU přelívají ohromné sumy a ve druhé, že Bavorsko si na své krávy vydělává samo. Nechápete co je zjevné, že samotné to přelévání je absolutně nesmyslné a neudržitelné, ať už přispívají víc Bavoři nebo třeba Švédsko? Zemědělec je podnikatel jako každý jiný, a jeho činnost je udržitelná a má smysl jen potud pokud si na sebe vydělá bez dotací. EU na tento zásadní princip zapomněla a to nejen v oblasti zemědělství a dotuje kde jakou hovadinu (např. tzv. oze) bilionovými sumami čímž sama sebe likviduje. "Moje teorie"?? Žádná moje teorie. Toto je každodenní praxe českého zemědělce. Zeptejte se jakéhokoli chovatele prasat v ČR, kam dovedlo živočišnou výrobu v ČR evropské dotované maso. Odpoví vám, že do prdeIe. Společná evropa na tyhle dotace a regulace dojede.

M. Harmáček 24.8.2014 14:43

Re: Nesouhlasím s Vámi

EU funguje na principu rodiny. Některé rodinné činnosti je třeba dělat, i když nejsou v globalizovaném světě lokálně výdělečné. K tomu patří i získávání jídla, tedy zemědělská politika.

Evropa může být závislá na dovozu čehokoliv, ale potraviny musí mít svoje, je to strategická komodita.

Pokud má některý český zemědělec potíže, tak to jde zejména na vrub nesprávně až svévolně provedené privatizace, na vrub špatné práce při vyjednání přístupu, na vrub toho, že naši zástupci v Bruselu místo aby bojovali za dobré místo ČR v EU, tak okopávají EU kotníky, případně se snaží EU rovnou zbořit a vehnat nás do náruče Ruska.

I přesto všechno není situace českého zemědělce tak katastrofální, jak malujete.

P. Mach 24.8.2014 17:12

Re: Nesouhlasím s Vámi

Nedělejte ze sebe opět blázna. O tom jak může Evropa získat nezávislost na dovozu potravin jsem psal výše. Jedinou cestou jsou investice do moderních zemědělských technologií jako např. GMO. Vy jste se ovšem ani nenamáhal můj komentář přečíst nebo máte zásadní problém s pochopením psaného textu. Bláboly o EU rodině jsou bláboly ekonomického analfabeta. Dotace potravinovou soběstačnost EU nazajistí pouze EU ekonomicky poškodí a v konečném důsledku mohou vést k rozpadu EU.

Dále opět blábolíte nesmysly. Za mizernou situaci české živočišné výroby je zodpovědný výlučeně dovoz dotovaného masa z EU. Na tom nic nezměníte i kdyby jste si vycucal z palce dalších deset nesmyslů. Jediné v čem jste se přiblížil faktům jsou socany mizerně vyjednané podmínky vstupu do EU, což ovšem s nesmyslem zvaným zemědělské dotace úzce souvisí.

Pokud polezeme eurobyrokratům do prdeIe a budeme podporovat rozhazování veřejných peněz na naprosté nesmysly jako zemědělské dotace, dotace do tzv. oze atd. tak se v sebevražedném směřování EU nic nezmění. Doplatí na to EU a ČR s ní.

M. Harmáček 24.8.2014 23:55

Re: Nesouhlasím s Vámi

Souhlasím s Vámi ohledně nutnosti investic do zemědělství, jinak se neshodneme.

J. Jurax 25.8.2014 0:24

Re: Nesouhlasím s Vámi

Hm - "na vrub špatné práce při vyjednání přístupu, na vrub toho, že naši zástupci v Bruselu místo aby bojovali za dobré místo ČR v EU, tak okopávají EU kotníky, případně se snaží EU rovnou zbořit".

A napadlo Vás, že nebýt EU, respektive nevlézt my do EU, nabylo by lze pochybit při vyjednávání přístupu a neměli bych v EU žádné darmožrouty, co nás tam prý zastupují?

A napadlo Vás, že čacká EU dotacemi cíleně likviduje potravinovou soběstačnost ČR? Pro ČR je to též strategická komodita.

M. Harmáček 25.8.2014 2:31

Re: Nesouhlasím s Vámi

Můžete si prostudovat, jak funguje plně samostatná země, např. Ukrajina. Bez dotací, bez členství a byrokracie EU.

Korupce, chaos, neefektivní hospodaření, sousední země si na Ukrajinu dovolí cokoliv.

Děkuji, nechci.

J. Jurax 25.8.2014 23:07

Re: Nesouhlasím s Vámi

No, já bych nestudoval Ukrajinu, ale Švýcarsko nebo Norsko :-)

M. Harmáček 26.8.2014 0:09

Re: Nesouhlasím s Vámi

Samozřejmě, že se musíme učit ve Švýcarsku, Norsku a pod., nejsou to však izolované "samostatné" země, ale země silně propojené s EU, ekonomicky, politicky, vojensky.

J. Jurax 26.8.2014 0:28

Re: Nesouhlasím s Vámi

Ekonomicky a snad i politicky ano, vojensky ne. EU jako taková je vojensky sterilní. Norsko je v NATO, Švýcarsko je neutrální a dbá na značnou míru samostatnosti i ve zbrojním průmyslu.

M. Harmáček 26.8.2014 1:31

Re: Nesouhlasím s Vámi

EU není vojensky sterilní, naprostá většina zemí EU je zároveň aktivními členy NATO. Výzbroj a bojeschopnost vojsk NATO je značná. Nečlenské Švédsko a Finsko nyní posilují spolupráci s NATO, sílí místní politický tlak na podání přihlášek.

V případě Švýcarska máte pravdu, to dbá na značnou míru vojenské samostatnosti. Válkami nebylo již dlouho zasaženo. Důvodem toho však není vojenská samostatnost a neutralita, nýbrž to, že šéfové a vlivní všech zemí mají ve Švýcarsku po staletí ulité peníze a cení si je více, než životů vlastních občanů.