8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Před čím vlastně varoval guvernér ČNB

Pokud věští experti nebo analytici astronomickou inflaci a k tomu v jedné větě doplní, že očekávají nulový hospodářský růst, pak si tím zpravidla vykoledují pověst panikářů, se kterými se nikdo rozumný nebaví.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Novák 25.3.2022 9:47

Kdo si včas zařídil vlastní zdroj energie a alespoň částečně potravin se nemá čeho bát!!R^EU

V. Humble 25.3.2022 8:57

Mame tu soubeh negativnich udalosti za ktere si muzou lide s prominutim sami a ktere v historii obvykle oznacuji zlom- konce epoch ci vekych risi. Covid, zelene blazneni a s tim souvisejici zacinajici energeticka krize, dluhy, masove tisteni penez, upadek zakladnich hodnot, moralky a valka. Jako pres kopirak. Je cim dal vice zrejme ze stojime na prahu svetoveho konfliktu nebo prinejmensim obrovske geopoliticke zmeny. Dalsich 25 let bude krusnych. Preckame to jen se bojim aby jsme neskoncili s nejakym ideologickym paskvilem mezi militantnim socialismem a green dealem co nas bude dusit po zbytek stoleti jako komunismus po 2 svetove valce

J. Janotová 25.3.2022 20:24

Hlavně ten "úpadek morálky a základních hodnot" neopomeňte zdůraznit! Bez toho by to nemělo tu správnou ideovou šťávu

J. Gutvirth 25.3.2022 20:42

No: asi by se dalo s úpadkem hodnot či orientace souhlasit.

J. Nevrkla 25.3.2022 8:43

Nulový růst? Já bych vsadil na pokles a velkou krizi. Firmy mají rezervy? Tomu moc nevěřím. Drahé energie a materiály budou srážet konkurenceschopnost mnohých na kolena. A pro nás stěžejní automobilový průmysl? Nové auto je první věc, kterou si v nejisté době člověk odřekne. Natož to elektrické.

R. Polášek 25.3.2022 10:13

Tak záleží jaké firmy, v jakém oboru, jestli se aktivně snažily hledat nové možnosti nebo v tom pasívně plavaly nebo rovnou udělaly chyby.

J. Nevrkla 25.3.2022 10:34

To ano. Třeba možná výrobci vakcín nebo zbraní budou prosperovat, když se veřejnost podaří dostatečně vyděsit. Ale většiny se to týkat nebude. Inflace sníží koupěschopnost, příležitosti pro prosperitu bude valem ubývat.

J. Karza 25.3.2022 8:39

Mezi příčinami vysoké inflace chybí jedna podstatná! Vysoké ceny energií jsou primárně důsledkem klimatické a energetické politiky EU. Od té doby, kdy EU začala zachraňovat klima a bojovat s CO2 jsme dnes v násobně horší energetické situaci z hlediska spolehlivosti a bezpečnosti dodávek energie. Zelený svrab nás učinil závislými na počasí, Rusku a Číně. Ceny energií jsou už násobné.

To všechno v důsledku politiky, financované z našich daní. Zločinné politiky!

R. Polášek 25.3.2022 9:03

Přesně tak. Mohli jsme mít pro válečnou krizi i přes předchozí covidovou krizi výrazně lepší ekonomickou výchozí pozici.

Kdyby zelení v Bruseli neprosadili například nesmyslné emisní limity aut a elektromobilitu. Kvůli kterým spousta lidí, jakmile nyní jejich stávající auto dojezdí, nebudou mít na nové a tudíž budou muset lukrativní a dobře placenou práci dál od bydliště měnit za horší a hůř placenou práci v místě bydliště nebo v dosahu MHD.

Kdyby například neprosadili emisní povolenky, které pouze dávají vydělat spekulantům a prodražují zboží, které při své výrobě emituje CO2, tudíž úplně všechno.

Kdyby napříkald nepřinutili expresně a bez náhrady rušit produkci energie z místních zdrojů z uhlí, která se údajně má nahradit nesmyslnými OZE anebo krvavým a drahým Putinovým plynem.

Atd, atd. Dneska cokoliv, co prodražuje, zhoršuje kvalitu, způsobuje nižší kvalitu a nižší životnost čehokoliv, kde se člověk podívá, jsou za tím zelení škůdci lidské společnosti.

J. Herink 25.3.2022 11:23

EU je spolek nekompetentních ideologů a bláznů. Není to tak dávno, kdy se přecházelo na úsporné žárovky a principiálně se řešil příkon vysavačů jakožto "požíračů" elektr. energie. A zanedlouho poté následuje kompletní "elektrifikace" aut. To normální rozum nebere.

J. Janotová 25.3.2022 20:34

S hodnocením EU souhlasím. Pokud jde o úsporné žárovky a nový vysavač s nižším příkonem tak tady si dovolím nesouhlasit. Svítím s úsporkami doslova za pár korun a staré žárovky jsem stihla prodat sousedce za víc než 2 násobek původní ceny(zdály se jí úsporky drahé);-D

J. Jaroš 25.3.2022 7:48

Inu, je příznačné že diskutujících válečníků rozumbradů je přehršel! V otázce opravdového problému je však ticho po pěšině.