2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Právo EU diktovat DPH vyprší v roce 2015

V tomto článku ukážeme, že Lafferova křivka funguje, že daňová konkurence v Evropě je dobrá věc a hlavně – což málokdo ví – že právo Evropské unie určovat minimální sazbu DPH za dva roky vyprší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 5.8.2013 18:59

Je to naprosto logické,

bylo to dobře vidět, když se u nás zvýšila daň u pohonných hmot.  Kalousek dobře viděl, že výběr se snížil. Přihrál tak odbyt čerpadlům za našimi hranicemi..

J. Chaloupka 5.8.2013 16:43

Teď najít stranu, která to snížení prosadí.

Bohužel Svobodní leccos hezky konstatují, ale na pořádné volby se zřejmě nechystají. Kromě Macha a u nás prof. Bednáře, neznám jiného odborníka za tuto stranu. Není doba na lepší marketing?

O. Mayer 5.8.2013 15:10

já vím že EU může vždycky za všechno...

ale trošku mi nedochází důvod jak je namočená ve faktu že naše vlastní vláda vyhlásila sníženou sazbu 3x vyšší než je ta minimální hodnota EK. A už vůbec pochybuju (resp. jsem si takřka jist) že za ty 2 roky co tohle pravidlo pomine se DPH u nás sníží.  

J. Síbek 5.8.2013 6:34

Pěkný pokus

ale v Chorvatsku kde je DPH 10% jsou pokrmy v restauracích podstatně dražší než  u nás,přestože jsou tam i podstatně nižší mzdy.Takže to ohánění se DPH je poněkud zavádějící.

J. Heincl 5.8.2013 6:47

Re: Pěkný pokus

Jsou jídla v chorvatských restauracích dražší než u nás i mimo turistickou sezónu a mimo turistická centra?

T. Czernin 5.8.2013 13:22

Re: Pěkný pokus

Samozřejmě nejsou, je nutno se ale na celou věc dívat pohledem lidí, kteří si pokoušejí za 3 až 4 měsíce letní turistické sezóny vydělat na zbytek roku. No a pak kafrají nad paštkáři...

L. Krajicek 5.8.2013 14:15

Re: nejen paštikáří

už i bramboráci. Před pár dny jsem viděl rodinu, která kromě obligátních potravin dávala do auta také bednu s bramborami. Zřejmě aby panímámě o dovolené nezatuhlo zápěstí  :-))

Jsou to strupi.

V. Kain 5.8.2013 15:58

Re: Pěkný pokus

Majitelé kempů,pensionů,restaurací při Chorvatském pobřeží jsou pěkně vyčůraná cháska.S nimi jsme skončili před 4 léty.Rok co rok chtěli více a více.Pokud říkají,že naši lidé jsou paštičkáři,tak co potom musí být němci? Viděli jsme co si tahají potravin z domova ve svých karavenech či obytných vozech a tam si kupují jen to nejzákladnější.Hřeší na to,že jsou nejblíže.Ono se napakovat za letní sezonu,tak to musí k tomu přispůsobit i ceny.Naši turisté by s měli trochu naštvat a přestat tam jezdit.Ti by skučeli jak hladoví psi.Většina chorvatů při pobřeží leze do řitě němcům tak okatě,až mě z nich bylo špatně.

J. Vyhnalík 5.8.2013 16:28

Re: Pěkný pokus

Nejlépe se k turistům v Chorvatsku chovali v době války, to nás zvali sami do restaurací, nabízeli slevy, dokonce jsme někde jako Češi dostali "chorvatské ceny" tj. cca 1/3 oproti běžným cenám pro Němce.

J. Jurax 5.8.2013 1:37

No, nevím,

snížíme-li DPH, vznikne výpadek v příjmech státu. Čím bude kompenzován?

A že by se se snížením DPH zlepšil jeho výběr ... nevím, znalejší nechť mne opraví, ale DPH mi nepřijde jako daň proslulá daňovými úniky obmyslných neplatičů daní ...

T. Blecha 5.8.2013 6:51

Re: No, nevím,

Víte kolik lidí v pohraničí začíná jezdit za nákupy do zahraničí? Kolik dopravců nakupuje naftu radši v okolních zemích? Kolik lidí radši nakupuje na zahraničních serverech a nechává si levnější zboží posílat ze zahraničí? Také lidi s nižšími příjmy kvůli vyšší DPH utratí více peněz za zboží ve snížené sazbě a zůstane jim tím pádem míň peněz na nákup zboží v základní sazbě.Tady mizí peníze z DPH.  Po posledním zvýšení DPH klesl výběr na této dani, jasny důkaz že pan Laffer má pravdu.

J. Barto 5.8.2013 8:14

Re: No, nevím,

Není to jen otázka DPH. Nákupuje se v zahraničí také proto, že se jedná o vyšší kvalitu,hlavně u potravin.

Také např.nafta, je na západě podstatně kvalitnějhší. Rok jsem si vedl přesnou evidenci, protože často jsem na cestách.Tankujeme v Čechách (hlavně v pohraničí, kde se snaží konkurovat v cenách Německu)s odpuštěním, svinstvo. "Huntujeme" motory a zkracujeme podstatně dojezd !

T. Blecha 5.8.2013 9:13

Re: No, nevím,

Když mám vyšší daně a chci prodávat za cenu za jakou prodávají ti s nižšími daněmi tak mi zbude buď si snížit zisk anebo kvalitu.

J. Pernica 5.8.2013 10:20

Re: No, nevím,

Snížíme-li daně, pak možná klesně příjem státu (méně je někdy více) a pak tudíž budeme moci propustit hromdu státních úředníků, kteří tím pádem nebudou mít co dělat - nebudou moci rozdělovat peníze daňových poplatníků a tudíž budou nepotřební. Osobně si myslím, že kdyby daně byly mimální a byly by obecní "nadace" na rozvoj obce spravované čistě obcí, tak se nebudou stavět hovadiny a peněz bude obecně více.

L. Krajicek 5.8.2013 14:12

Re: tudíž budou nepotřební

Našel jste jim smysluplnou tvůrčí práci, nebo jste jim už vybral lágr? Že by si postavili nový, hezký, v Letech, kousek od vepřína.

J. Jurax 5.8.2013 18:33

Re: tudíž budou nepotřební

Proč by jim měl pan Pernica hledat práci - a ještě smysluplnou a tvůrčí? Budou v situaci mnohých před nimi a mnohých po nich, co byli a budou propuštěni pro nadbytečnost. Najdou si práci, respektive obživu, sami - jako každý, kdo nechce žít ze socdávek.

A co melete o lágrech?

V. Mlich 5.8.2013 12:12

Laffer

> snížíme-li DPH, vznikne výpadek v příjmech státu. Čím bude kompenzován?

O tom je celý článek, že lafferova křivka funguje, stačí se podívat na Slovensko, když zavedli jednotnou daň 19%, tak výběr daně stoupnul. A když to pak Fico opět zvýšil, najednou se tam vybere méně! Protože peníze, které lidem nevezme stát, se dál točí, až nakonec stejně skončí ve státní kase. Z většího objemu výroby je i nižší procento v absolutní částce víc.