19.4.2024 | Svátek má Rostislav


EKONOMIKA: Právo EU diktovat DPH vyprší v roce 2015

5.8.2013

V tomto článku ukážeme, že Lafferova křivka funguje, že daňová konkurence v Evropě je dobrá věc a hlavně – což málokdo ví – že právo Evropské unie určovat minimální sazbu DPH za dva roky vyprší.

Při letošním cestování po Evropě mě zaujalo, že v Lucembursku mají v restauracích sazbu DPH ve výši 3 %. Naše daň z přidané hodnoty ve výši 21 % je tudíž sedmkrát, neboli o 600 % vyšší.

Jak je to možné? Copak Evropská unie nepožaduje, aby sazba DPH byla přinejmenším 5 %?

Směrnice EU o DPH stanoví, že základní sazba má být minimálně 15 % a snížená sazba minimálně 5 %. Realita je taková, že v EU existuje mnoho výjimek a Lucembursko je díky aktivnímu hájení svých zájmů uvnitř EUzemí s nízkými daněmi. Sazbu DPH 3 % uplatňuje i na léky, ubytování, na dětské oblečení, knihy, časopisy, vstupenky na kulturní a sportovní akce, potraviny, dopravu a řadu dalších věcí a služeb.

vat-rates-restaurants

Daň z přidané hodnoty se v EU pohybuje od 3 % v Lucembursku po 27 % v Maďarsku. Snaha EU o harmonizaci sazeb DPH je - zdá se - v troskách. V roce 2009 EU dokonce ustoupila a povolila zařadit restaurace do snížené sazby, když už beztak polovina států měla restaurace díky různým výjimkám ve snížené sazbě.

Teď je potřeba začít daně snižovat

V posledních letech měla Česká republika vlády, které daně jen zvyšovaly. O sazbách, které EU předepisuje jako minimum (15 % základní, 5 % snížená sazba), si můžeme nechat zatím jen zdát. (Naše základní sazba je 21 % a snížená 15 %, restaurace máme navíc "dobrovolně" v základní sazbě.)

Máme ale šanci to volbami změnit. Daně je potřeba začít snižovat!

Lucembursko s nízkými daněmi vybírá na DPH stejný díl národního produktu jako Česká republika s vysokými daněmi. Nižší daně totiž nemusí znamenat nižší výnos pro vládu. Nižší daně znamenají méně daňových úniků a více činorodosti.

I Řecko, které se v podmínkách půjčky od členů EU a Mezinárodního měnového fondu zavázalo zvýšit DPH z 13 % na 23 %, vrací od 1. srpna zdanění hospod zpět na 13 %. Řecká vláda zjistila, že při vyšší sazbě vybírá méně než při původní sazbě. Řecko dostalo lekci z "Lafferovy křivky", která říká, že vyšší sazba může vynést státu méně než nižší sazba daně. Podle řeckého premiéra po zvýšení DPH zkrachovalo na deset tisíc barů a restaurací a o práci v sektoru přišlo na 30 tisíc lidí. Snížení daně podle něj zlepší konkurenční pozici vůči Turecku a dalším jižním státům v soutěži o evropské turisty. Konkurují si zkrátka nejen jednotliví podnikatelé kvalitou hotelů, ale i jednotlivé státy výší daně. Konkurence je za všech okolností zdravá a mezi státy vede ke snižování daní.

Změňme trend neustálého zvyšování daní. Pojďme udělat i z České republiky "daňový ráj", aby lidé více pracovali a podnikali, aby se snížily daňové úniky, a aby k nám rádi jezdili sousedé za nákupy.

Až vyprší právo EU určovat daně

Podle platných směrnic EU ustanovení o tom, že základní sazba má být minimálně 15 %, vyprší ke konci roku 2015.

Evropská komise nejspíš navrhne prodloužení platnosti minimální sazby.

Rozhodování o daních ovšem zůstává jednou z mála oblastí, kde Smlouva o fungování EUvyžaduje jednomyslnost. Stačí tedy, aby český ministr financí v roce 2015 nezvedl ruku pro návrh komise a od 1.1.2016 můžeme mít základní sazbu nižší než 15 %, třeba 14 %, nebo 5 % .

Pokud Svobodní budou ve vládě, náš ministr financí v roce 2015 ruku pro prodloužení platnosti minimální základní sazby ruku nezvedne. Budeme moci snížit daně a zdravá daňová konkurence v Evropě bude posílena.

PetrMach.cz

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů a přednáší ekonomii na vysokých školách