21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Emil XX 11.8.2009 23:15

Re: Pane Říman,

Burza je o nabídce a poptávce, co si kdo započítá do nákladů je JEHO problém a ty náklady ostatně také.

Emil XX 11.8.2009 23:11

Martine, Vy ale mlčky předpokládáte, že ten nesmysl

s povolenkami není sám o sobě fantasmagorické zdanění ve jménu zelených světlých zítřků. Navíc se na spoustu zemí ani nevztahuje.

Emil XX 11.8.2009 23:07

Elektřinu nezdražuje ČEZ, její cenu určuje na ROZKAZ

z Bruselu burza, kde ji nakupují Němci a Rakušané. Vláda ČSSD ve svém eurohujerství přistoupila (ač NEMUSELA) na model, znamenající přenesení německých cen silové elektřiny k nám. Mimochodem, ze tří distributorů elektřiny u nás (ČEZ, EoN, PRE) je ČEZ pořád nejlevnější.

Honza 11.8.2009 22:45

Pane Římane, zkusil jste to, ale některejm věcem je prostě těžké uvěřit!

Jak může bejt připravenej ČEZ, když ani vláda, v níž byl Říman, nedokázala připravit nějakej návrh zákona a vše se řeší přílepkem z dílny Římana a Urbana k zákonu o něčem jiném (je až s podivem, že se kluci z obou stran najednou shodli). Myslíte, že by 70 miliard za 7-10 let zruinovalo firmu, která také díky "chytře" nastavenému systému stanovování cen elektrické energie vydělává i v době krize 50 miliard ročně? Tak se, prosím, zkuste zamyslet, proč kluci stanovili termín, kterej vyhovuje zrovna ČEZu? Problém CO2 nechám odborníkům. Tím samozřejmě nemám na mysli ani Ala Gora ani Václava Klause, kteří již mnohokrát dokázali, že by lépe udělali, kdyby se věnovali něčemu, čemu alespoň trochu rozumějí.

5P 11.8.2009 22:42

Re: ach jo

Tedy Véno nevím kdo jste, ale tak duchaplnou radu bych od Vás opravdu nečekal. Jinak co se týče Romana, to není o dráždění to je o ostudě.

cody 11.8.2009 20:34

To mate blby,

kdyz si musite odpovidat sam. Asi vas nikdo necte.

Martin 11.8.2009 20:09

Re: Kdepak

Protože pokud není například na důchody, tak se má zvednout sociální pojištění nebo provést reformy. Nikoliv do toho systému doplácet ze zisků čezu. To se týká čehokoliv. Zisky ze spotřební daně na benzín do dopravy. Zisky z čezu do energetiky. Zisky z daně z cigaret do léčby nemocí z kouření. Atd.

Martin 11.8.2009 20:07

Re: Kdepak

Zapoměl jsem na důležitou věc - pokud se shodneme na tom, že nemáme rádi čez, pak je logické, že se nám nelíbí, když se politici s čezem přátelí, místo aby se snažili jeho zisky využít ke snížení cen elektřiny a né k napumpování dividend do já nevím čeho - asi do třináctých důchodů a proplácení hypoték těm, co na ně nemají. Čez je možná přítel politiků, ale není to přítel lidu. nemusím být komouš, abych tohle chápal. Když už mám paltit v ceně elektřiny něco navíc, nad cenu elektřiny (v tomto případě romanovy zisky a zisky státu), tak chci, aby tyto zisky státu šly opět do energetiky a né nikam jinam. kamarádíčkování s čezem nic takového aktuálně nenabízí.

Martin 11.8.2009 20:04

Kdepak

Ačkoliv mám jinak pana Římana docela rád, tak si neodpustím pár poznámek. Za prvé: pokud skutečně média a lidé reagují na čez podrážděně, jak je vytýkáno v úvodu, tak si za to čez může jedině sám. Každoroční zdražování elektřiny v situaci, kdy se čez topí v penězích, kdy jeho zisky jsou v desítkách miliard a zároveň manažer polostátní firmy, vydělávající stovky milionů ročně (z těch peněz, co vybere za elektřinu, kterou musí neustále zdražovat), vymlouvající se na trh (při tom s každoročním zdražováním začal dávno před vznikem energetické burzy, tehdy taky "musel" zdražovat, kvůli energetickému regulačnímu úřadu - z toho plyne, že jde o výmluvy a chuť zdražovat, nikoliv nutnost - to je legitimní jen u soukromé firmy, ne u polostátního skoro monopolu). Čili čez a jeho představitelé se chovají jako hnůj a za to, že jhe národ nemá rád, si můžou sami. Ačkoliv chápu, že s 2-3 miliardami na osobním účtu, to romana tolik netrápí. Další poznámka je potom k tomu, že by země s výrobou elektřiny z uhlí byly znevýhodněny, kdyby se nezavedlo přechodné období. A co je komu do toho. Říman je snad pravičák, nebo ne? takže by spíš měl říkat, že když ty země jsou tak blbý, že vyrábí většinu elekřiny nejprasáčtějším možným způsobem - z hnědého uhlí, tak a´t spláčou nad výdělkem. Země, co už dávno investovaly do čistých zdrojů, jakými jsou například jaderné elektrárny, jsou tím de facto znevýhodněny. Je to totéž, jako říct - vy, co celý život pracujete, nepotřebujete důchod - našetřili jste si. A flákači ho dostanou, protože by jinak oproti vám byli znevýhodněni. To říkám s vědomím, že těmi prasáky a flákači je v tomto případě česká republika.

Milan 11.8.2009 17:35

Jako

ministr neudělal vůbec nic,celé jeho funkční období jen prokecal a když někde mluví,tak je to....ani ryba,ani rak,za tímhle chlapem nikdy není vidět nějaká politická práce.

vládík 11.8.2009 16:16

Re: No jo,...

S čím nesouhlasíte.

PS: Vy jste (na rozdíl od nuly) stovka či tisícovka?

Dr.Sid 11.8.2009 15:55

Re: EU to nevnutila jennom nám, problémy působí i Francouzům,

Francouzum ? Ti maji vetsinu z jadra ne ?

vena 11.8.2009 14:23

Re: ach jo

Když vás tak dráždí Romanův plat, proč nesvítíte loučemi? Nebo proč si nevyrábíte elektřinu sám?

Martin Jahoda 11.8.2009 14:02

Re: 2 otázky

Jasně, jenže tohle není odpověď - argument nedávejte to státu, jenom to rozkrade těžko bude motivace přiklepnout ty peníze čezu.

A navíc podle téhle logiky by mi stát měl odpustit daně, když by je stejně rozkradl :)

Mephisto 11.8.2009 13:26

Re: No jo,...

Tak nám teda řekni jak to bylo ;-) Ta nula byla na rozdíl od tebe, nepochybně Veličiny, ministrem průmyslu... tak by o tom třeba mohla něco vědět ;-)

Martin II 11.8.2009 12:59

No jo,...

když to říká taková nula jako Říman - tak to bude určitě pravda......

Mephisto 11.8.2009 12:48

Pěkně napsáno pane Římane!

Děkuji za vysvětlení! R^

Ivan Nový 11.8.2009 12:33

Jsem proto, aby se ČEZu pomohlo,

povolenky jsou čirý nesmysl a každá cesta, která umožní je obejít je dobrá.

Glosator 11.8.2009 12:32

Re: "...to narazilo na státy, které většinu elektřiny vyrábí z uhlí..."

Jenže to byste musel napřed pověsit zelené na větníky. Čímž by ovšem zmizel i problém s povolenkami, protože by žádné nebyly. U uhlí by se jednalo jen o ty pověstné limity, a ty by při současné stavbě jaderných elektráren šlo zachovat.

Glosator 11.8.2009 12:30

Re: 2 otázky

Pozor, KDO nakonec dostane ty peníze, utržené za povolenky. Kdyby šly jen tak do státního rozpočtu, byl by to ještě ten relativně nejpříznivější případ, obávám se, že je schlamstne nějaký zelený "podnikatel."

Ivan Nový 11.8.2009 12:29

Chrisi Kelvine,

problém je třeba řešit teď a ne za 15 let. Emisní povolenky jsou nesmysl.

Chris Kelvin 11.8.2009 12:22

"...to narazilo na státy, které většinu elektřiny vyrábí z uhlí..."

Tedy jsme prošvihli příležitost trochu opustit uhlí za spolupůsobení relativně přirozených mechanismů.

Já osobně bych uhlí opustil úplně a postavil ještě nějakou jaderku a třeba jednu velkou přečerpávací v Krušných horách, kde jsou pro to ideální podmínky a infrastruktura. To by naši energetiku dostalo na úplně jinou úroveň a životní prostředí v dotčených oblastech také. Mám ale obavy, že za současného polostátního stavu a nemožnosti vytváření centrální koncepce je to jen utopie, i když technicky a finančně poměrně reálná.

Také mám obavy, že novodobí uhlobaroni již mají ve společnosti takový vliv, že si prosadí cokoli.

Říman je zastánce prolomení limitů těžby, tedy jako člověk značně nevěrohodný.

Martin Jahoda 11.8.2009 11:59

Re: 2 otázky

 Možná je to kravina, ale já si taky myslím, že platit spotřební daň za alkohol je blbost, ale když chci pivo, tak ji zaplatím. Nechápu, proč by měl ČEZ platit jenom za to co jim přijde rozumné. Odvod něčeho do státního rozpočtu mě popravdě nějak moc nezajímá - jde o odvody daní ze zsiku a vyplacení dividend. Ergo jde o faktické zdanění spotřebitelů státem (akorát přes polostátní firmu).

Mimochodem jak je v Ráthově?

Ivanhoe 11.8.2009 11:59

Povolenky na CO2

(Tento diskusní příspěvek jsem napsal k článku o špricli výš, kam se taky hodil; dodatečně jsem zjistil, že se hodí i sem, a k tomu hornímu prakticky nikdo nediskutuje, a protože bych nerad, aby zapadl, vkládám sem kopii a omlouvám se všem, kteří tuto praktiku odmítají).

Povolenky na CO2 jsou bohapustá šílenost, a v konečné fázi je nemůže zaplatit nikdo jiný než konečný spotřebitel. Pokud ČEZ tyto peníze, které nebude muset zaplatit (ale které bude muset od nás, spotřebitelů, tak jako tak vybrat, aby jeho ceny nebyly prohlášeny ve srovnání s ostatními výrobci energie, kteří je platit budou, za dumpingové, a místo v povolenkách nebyly zinkasovány v pokutách) vynaloží na dostavbu Temelína, dobře tak!

Mimochodem, vzpomínám si, že v sedmdesátých letech se velmi vážně hovořilo o hrozícím nástupu nové doby ledové, a co proti tomu budeme jako lidstvo dělat. Jedním z návrhů bylo i sypání arktických ledovců uhelným mourem, aby se tak snížila jejich odrazná schopnost a více sluneční energie se zachytilo v podobě tepla na zemském povrchu. Ještě že v té době mělo lidstvo větší starosti, menší možnosti , nebylo možné je tak jednoduše komunikačně oblbnout a nenašel se někdo jako Al Gore: byly by se platily povolenky na spalování uhlí místo jeho mletí a rozprašování, a tisíce tun pohonných hmot by se spálily na leteckém mostu s uhelným prachem z jihu na sever! Škoda! Aspoň bychom věděli, zač můžeme vděčit současnému globálnímu oteplování. Teď to nevíme; jisté je jen to, že CO2 vypouštěný lidstvem to není, jinak by se obdobné oteplování nenaměřilo i na jiných tělesech Sluneční soustavy...

Jan Daniel 11.8.2009 11:50

Re: Pane Vy jste s prominutím VŮL

Pozor labouristé v Británii připravují zdanění dobrého výhledu u vlastněných nemovitostí. T

Venda 11.8.2009 11:34

Tragedie lháře

spočívá v tom, že lidi mu nevěří, i když někdy mluví pravdu.

Glosator 11.8.2009 11:30

EU to nevnutila jennom nám, problémy působí i Francouzům,

prostě každému, kdo nevyrábí elektřinu pomocí větrníků, spalování slámy (na úkor tvorbz humusu !!!) apod.

Glosator 11.8.2009 11:28

Re: A teď si soudruzi zazpívejte internacionálu. Lenin by řekl: JETE a sověty, ČEZácká moc

Vy snad děláte, jako by jadernou energii vymysleli komunisté. Lenin, mimochodem, plánoval elektrárny na spalování rašeliny.

M. Zima 11.8.2009 11:26

Že se Říman pokusil, nikdo nezpochybňuje, že to vysvětlit nedokázal, je evidentní.

JaS 11.8.2009 11:11

Pan Říman se pokusil něco vysvětlit.

Je ale těžké něco vysvětlovat společnosti, která se nedokáže soustředit, aby vůbec něčemu porozuměla, je založena na pindech novinářů kteří sami ničemu nerozumějí a o všem dokážou pindat nesmysly... ach jo!