20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Poučení z lihového vývoje

Pravděpodobně souvisí všechno se vším, přinejmenším leccos s lecčím, a ne zcela čekané souvislost lze odkrýt i v současné lihové aféře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Jášek 7.10.2012 8:32

Hmmm

Tak pokud je daň na alkohol aby se nepilo, daň na cigarety aby se nekouřilo, potom mně uniká smysl daně ze mzdy :0)

Z. Rychlý 6.10.2012 4:45

Spotřební daň je od toho, aby snížila spotřebu.

Tím se výrobek opravdu zdraží a autor správně poukazuje na určitý limit, po jehož překročení se již výnos nezvyšuje. Viz Janotovo zvýšení spotřební daně z nafty.

Autor poukazuje na to, že regulační proces snižování spotřeby nefunguje. Možná. Já si ale umím představit, co asi udělá s národem laciný a všude dostupný alkohol. Mohla by totiž platit opačná úvaha. Snížení daně o 10 % by mohlo vést k nárůstu alkoholiků ne o deset, ale o 15  a více %. Ano, zrušení spotřební daně by jistě zasadilo těžkou ránu pančování a ilegální výrobě lihu. Avšak zadělali bychom si na jiný problém. Takže u daní raději nějaký rozumný kompromis, doprovázený omezením prodeje, aby alkohol nenabízela kdejaká trafika.

S takovými blbci, kteří si po měsíční metylové masáži koupí laciný chlast na parkovišti, si neporadí žádná vláda, to je jen na odebrání občanky tomuto demogratickému voliči.

P. Lenc 6.10.2012 8:39

Re: Spotřební daň je od toho, aby snížila spotřebu.

Přesné.A blbovi, který se po ne měsíci, ale týdnu otráví, bych dal k úhradě veškerou léčbu.

I. Skolin 6.10.2012 11:25

Re: Spotřební daň je od toho, aby snížila spotřebu.

Odebrání občanky ? Kdo by pak volil socany a komouše ?

J. Vintr 6.10.2012 21:58

Re: Spotřební daň je od toho, aby snížila spotřebu.

To se hodně pletete. Normální člověk nebude pít víc alkoholu, ani kdyby se rozdával zadarmo, prostě proto, že si v normálním životě nemůže dovolit být opilý. A těch debilů, kteří chlastají všechno co teče a jsou v lihu pořád, by nebyla žádná škoda, kdyby se uchlastali dřív.

A spotřební daň u nás není primárně k tomu, aby plnila erární kasu, ale k tomu, aby plnila kapsy politiků a různých státních zaměstnanců. Spotřební daň (stejně jako zákaz distribuce drog) dělá z jeho nezdaněné výroby velice výhodný kšeft, který ovšem nejde provozovat ve větším měřítku bez spolupráce se státními orgány ...

Z. Rychlý 6.10.2012 22:19

Re: Spotřební daň je od toho, aby snížila spotřebu.

Fakt !??

P. Pavlovský 6.10.2012 4:15

Výrobní cena litru rumu je zlomkem jeho ceny na trhu

Pokud je v tomhle základ maléru s alkoholem, musím se zeptat, proč negeneruje stejný malér skutečnost, že výrobní cena kilogramu nových bankovek je pouhým zlomkem jejich ceny na trhu (nevím, kolik tisícikorun se vejde do jednoho kilogramu).

Pokud by platila premisa, že když to bude extrémně ziskové, bude se "pančovat"  či nezdaněně vyrábět, falšovat jakékoli zboží, a že stát není schopen to uhlídat, museli bychom rezignovat nejenom na zvýšené zdanění cigaret a alkoholu, ale i na kontrolu výroby a dovozu léků, veškerých drog,  střeliva, zbraní, ba dokonce i  výtvarných uměleckých děl (kdokoli by mohl beztrstně chrlit orazy pd Kupky, Cézana, Picassa atd., atd. Konečně tzv. pirátství je o tomtéž.

Je demokratický stát (na rozdíl od státu totalitníhoi ši fašistického) opravdu nutně tak bezmocný a nebo to platí pouze ve zvláštních případech demokracie, jakým je, žel, i Česká republika?

V. Hošek 6.10.2012 6:51

Re: Výrobní cena litru rumu je zlomkem jeho ceny na trhu

POLOŽTE SI SÁM SOBĚ otázku bude více pít alkohol, když bude levnější? Stanete se kvůli tomu alkoholikem?

V. Kain 6.10.2012 11:54

Re: Výrobní cena litru rumu je zlomkem jeho ceny na trhu

Článek je perfektní analýza naší politické reprezentace.Nemůžeme ale chtít změny po politicích,kteří se v parlamentu vyvalují dvacet let.O senátu to platí taky.Vědělo se o tom,že jsou černé pálírny,ale tam měla policie vstup zakázán.Dneska si ti političtí vyčůránci hrají na spasitele jak se jim ten problém s metanolem pomocí prohibice podařilo vyřešit.Kuličky naší babičky.Nic se nepodařilo.Všechny ty mrtvé a škody které nám zákazem vznikly mají na triku jenom a jenom politici.Pan Kalousek je těch politických šamanů generál.