16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pošty je nutno rušit

Politici i pošťáci se začali bát: Média přišla se zprávou, že přichází tvrdá konkurence pro Českou poštu. Společnost Zásilkovna oznámila, že odstartuje doručování balíků nejen z e-shopů, ale i mezi fyzickými osobami navzájem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Moc 11.3.2019 9:17

Re: dříve x nyní

Ano, jsem případ staršího člověka, ale protože jsem odešel ještě jako mladý nic si nemusím idealizovat. Tenkrát jsem o tom nemusel uvažovat. Mohu jen posuzovat z příkladů privatizace, které jsem za svůj život zažil. A to tady, v Austrálii. S vedoucí rolí komunistické strany to nemá co dělat. Hlavní problém privatizace je v tom, že politické konexe nejen rozhodují, koho k lizu připustí, ale kdo jim za to bude vděčnější. Jakmile se zbaví konkurence (v tomto případě pošty) budou zvyšovat ceny až bude pomalu lacinější s balíčkem odjet k adresátovi sám...

J. Schwarz 11.3.2019 8:54

Autorka opět

krátce zmínila mobilní operátory a že "my nadáváme" na drahá data. Jenže tady opravdu něco smrdí, technika používaná operátory je stejná a je jedno, jakým jazykem uživatel mluví. Je to jakoby globální dodavatel uhlí účtoval v zákazníkům Drážďanech desetkrát míň než zákazníkům v Děčíně a kolem toho by se vedly žvásty typu " v Děčíně je uhlí drahé protože ho lidi moc nekupují"... Myslím, že jedinou příčinou takové diskrepance by mohla být volná plavba po labi v Německu a naopak silně zpoplatněná v ČR. Kdyby český stát dopravci naúčtoval za tunu pětistovku "plavební licence" byli bychom doma. Politikům se ale moc do přiznání, že stát zkásl operátory s tím, že oni budou mít naopak volnou ruku při obrání uživatelů, nechce...

V. Kolman 11.3.2019 8:52

POŠTA NEFUNGUJE STÁLE STEJNĚ!

Za mého mládí byly balíky rozváženy modrým vozem, taženým "poštovským" koníkem (rádi jsme koníka krmili suchým chlebem a vozili se na zadním stupátku), s kočím-pošťákem na kozlíku. Balíky i psaní byly doručovány včas a spolehlivě, známka na dopis stála tehdy 0,60 Kčs, korespondenční lístek 0,30 Kčs. No já vím - inflace.....

"Čas dějin oponou trhl a dnes je pošta drahá a pro zásilky si mnohdy musíme dojít na poštu, antož byly "nedoručitelné" - viz pravdivý popis tristní situace v článku výše.

A teď babo raď jak "ztohoven"?

J. Holíček 11.3.2019 7:58

Funguje víceméně stále stejně

Co to je víceméně paní Šichtařová?

Samozřejmě nefunguje stále stejně, protože sama autorka přiznává, že dopisů jí chodí čím dál, tím méně. Skoro žádné.

Jednoduché myšlení generuje jednoduchá řešení.

Jednoduché uvažování nemusí být synonymem pro uvažování selské.

J. Svoboda 11.3.2019 7:53

Re: dříve x nyní

Pošta v té době plnila základní politické zadání vedoucí komunistické strany a to, zajistit stranický tisk každý den a každému až domů bez ohledu na náklady.

Podle mého názoru jste tipický příklad staršího člověka, který už si idealizuje vzpomínky na své mládí.

Pěkný den.

J. Svoboda 11.3.2019 7:47

Zásilkovna je drobný přivýdělek pro fungující

firmy, které snad jako vedlejší efekt počítají s tím, že k nim pro poštu dorazí potenciální zákazník, který by jinak nikdy nepřišel.

Je to výdejna balíků, ostatní služby poskytované ČP neposkytuje.

Je to vůbec konkurence nebo zlepšení ???

Pěkný den.

A. Zajícová 11.3.2019 6:25

Zatím nikdo netuší,

zda si Zásilkovna neukousne příliš velké sousto, stejně jako svého času Benefit partners, firma dovážející zásilky z eshopů na místo a hodinu, jak si přál zákazník. Šílené náklady tuhle firmu položily během několika málo let a stáhla s sebou i sesterskou firmu Centrumnakupu, která do té doby vydělávala miliony levou zadní. Nebo Jančura, jehož megaplány musely doznat zase redukce, když si vyzkoušel, co vše obnáší sebrat pole dopravy Českým drahám. Pošta je k vzteku, drahý kolos...jako každý kolos. No, uvidíme. Zatím to netuší ani rázná paní Šichtařová...

R. Langer 11.3.2019 6:18

Re: privatizace ceny nakonec jen zvyšuje

To si nemyslím.

T. Kohout 11.3.2019 4:08

Re: dříve x nyní

Jo, už ani Amerika není Amerikou, co jsme znali. Pošta už nechodí v sobotu, nepochopitelné. (The words "Neither snow nor rain nor heat nor gloom of night stays these couriers from the swift completion of their appointed rounds"). Dokonce ani parkování v neděli už vesměs není zadarmo, to jsem považoval za základ práv občanů. Je to pryč.

Tady u nás, pamatuji, ještě v 50. letech (+ časných 60.) bývala dokonce dopolední a odpolední pošta, v "dírách" asi ne, ale v Praze určitě.

T. Kohout 11.3.2019 3:53

dříve x nyní

... "provozovat pobočku v každé díře ..." - zrušme "malé díry", udělejme víkendové kolonie, kam donáška pošty je přežitek dávné minulosti (s úžasem vzpomínám, jak i v srpnu 1968, v zemi zavalené ruskými tanky, mi i do té "nejmenší díry" pošta spolehlivě každý den doručovala jak dopisy, tak denní tisk. I při převratu v listopadu 1989 pošta pracovala naprosto spolehlivě. Čapek o ní psal pohádku a Wolker báseň, kde jsou ty časy.)

S. Moc 11.3.2019 0:37

privatizace ceny nakonec jen zvyšuje

Jakákoliv privatizace přinese zánik pošty a teprve pak spotřebitel uvidí jak najednou narostou ceny.

A. Trick 11.3.2019 0:23

Nejvíce prosazují

rušení Pražáci. Jich se rušení samozřejmě netýká.