16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pošty je nutno rušit

Politici i pošťáci se začali bát: Média přišla se zprávou, že přichází tvrdá konkurence pro Českou poštu. Společnost Zásilkovna oznámila, že odstartuje doručování balíků nejen z e-shopů, ale i mezi fyzickými osobami navzájem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 11.3.2019 15:19

Re: Poštu nerušit, ale

Když ony se trochu poměnily podmínky, pro poštu i dráhu.

Takže zajisté je nějaká vina i na managementu těchto STÁTNÍCH podniků, ale nejenom.

V. Kotas 11.3.2019 13:38

Poštu nerušit, ale

skončit s experimenty, kindrmanažéry a postavit jí " do latě ", aby byla opět solidní firmou, jako bývala. To samé se týká Českých drah.

O. Uživatel 11.3.2019 13:08

Uživatel požádal o vymazání
J. Svoboda 11.3.2019 13:02

Re: dříve x nyní

No a já psal o tom, že to byl hlavně nástroj distribuce komunistického propagačního tisku. O privatizaci jsem nenapsal ani slovo, takže argumentujete mimo to, co jsem napsal.

Mimochodem, stát je lempl, že nedokáže poskytnout starší generaci, zvyklé na hotovost, jinou komfortní možnost, než v pozoru každý měsíc čekat na pošťačku s důchodem a že stát stále potřebuje rozesílat statisíce úředních obálek, složenek, ... Tady je zakopaný pes, a tak pošta pořád nestíhá.

Pěkný den.

J. Svoboda 11.3.2019 12:54

Re: Zásilkovna je drobný přivýdělek pro fungující

Smlouvu s dopravcem potřebujete jen na firmu, když chcete lepší cenu.

Promiňte, ale blbej nejsem, využívám několik dopravních služeb.

Přesto pěkný den.

J. Svoboda 11.3.2019 12:50

Re: No ja nevim, jestli to jde zrusit.

Obálky s pruhem ano, to jste nevěděl?

Pěkný den.

M. Prokop 11.3.2019 12:37

Re: Pošty nerušit, zrušte raději Šichtařové a její! nápady

Dotovat - platit tou nejdražší a nejnevýhodnější cestou. :-P

K. Oldřich 11.3.2019 12:37

Re: dříve x nyní

Do jedné takové díry jezdil pošťák na kole. A teď se podržte, dvakrát denně. Ještě dlouho potom byla dvojí doručovací služba. Ranní a odpolední. Za to, co dnes platí doručovatelům, mohou být rádi, že vůbec někdo je ochoten tuhle raubírnu dělat. Nejsem pošťák, ani u pošty nikoho nemám.

M. Prokop 11.3.2019 12:36

Re: No ja nevim, jestli to jde zrusit.

A to pošta garantuje?

O. Uživatel 11.3.2019 12:34

Uživatel požádal o vymazání
K. Oldřich 11.3.2019 12:31

Re: Nejvíce prosazují

To je omyl. Mnoho pražáků chce poslat pohlednici babičce na vesnici.

O. Uživatel 11.3.2019 12:24

Uživatel požádal o vymazání
J. Ptáček 11.3.2019 11:52

Rozšiřme pošty do každé vísky

Stačí si zalistovat v Leninově veledíle "Stát a revoluce", které nás, aspoň ve škole, nutili studovat.

Za prvé je třeba zorganizovat celé národní hospodářství způsobem, jakým funguje státní pošta. Za druhé je třeba z celé společnosti udělat jedinou kancelář, jedinou továrnu. A za třetí se ze všech občanů musí stát nadnárodní zaměstnanci státu.

A je to. Aspoň soudruzi to jistě znají a podpoří.

J. Tachovsky 11.3.2019 11:50

No ja nevim, jestli to jde zrusit.

kdo pak bude garantovat doruceni zasilky treba od soudu ?

M. Prokop 11.3.2019 11:48

Re: Pošty nerušit, zrušte raději Šichtařové a její! nápady

Jsou holt ti komouši čím dál, tím stejní. Zhroutil se jim Sovětský svaz a jeho satelity, hroutí se jim Venezuela, Čína najela na tvrdý (tvrdší než zde) kapitalismus v ekonomice, ale oni stále chtějí to samé, další zhroucení dotované státní ekonomiky.

J. Lepka 11.3.2019 11:43

Re: Pošty nerušit, zrušte raději Šichtařové a její! nápady

Jasně, jen houšť a větší kapky. Evidentně nechcete vidět, jak soukromá konkurence tlačí ČP do modernizace a komplexnosti služeb. Zřejmě vám vyhovuje postát si frontu na vydání doporučené zásilky (tím je zvlášť proslulá hlavní pošta pro Prahu 10 na Černokostelecké ulici, navíc okořeněném slabší dopravní dostupností MHD a takřka nemožností zde zaparkovat), případně potenciální doplatek za dobírku či podobně, platit výhradně v hotovosti, protože oni se přece nebudou podbízet převládajícímu trendu.

Poznámku k ČD ani komentovat nelze, jen vrátit k přepracování.

J. Lepka 11.3.2019 11:35

Re: privatizace ceny nakonec jen zvyšuje

Zatím narůstají z tlaku pošty. Ceny konkurujících dopravních služeb jsou vcelku srovnatelné a jejich zdražení se obvykle odvíjí od státních zákroků do ekonomiky, jako jsou dálniční poplatky, minimální mzda, silniční daň. Ale Česko je malinká země a tak nás netíží problémy mající původ v dopravních vzdálenostech a rozdílech v řádu tisíců kilometrů.

A navíc další protiargument, právě privatizace a konkurenční prostředí začíná otřásat ČD, odstranilo ČSAD a přiměřeně upravilo i tarify za mobilní volání. Ale jak říkám, každá země má vlastní problémy a nelze srovnávat nesrovnatelné.

M. Malovec 11.3.2019 11:28

Česká pošta

jakoby (jakoby v pravém významu slova) australský model zkoušela, ale pouze s cigaretami a sledováním cen PHM a prodejem pojištění a to za současného počtu nebohých blbě placených pošťáků.

J. Kratochvíl 11.3.2019 11:21

Pošty nerušit, zrušte raději Šichtařové a její! nápady

Šichtařová je kapitalistická svazačka. Pošta slouží občanům a je potřebná, proto je nutno ji také dotovat a modernizovat. Soukromé firmy nemohou nikdy poštu nahradit ve všech jejích činnostech, vybírají si pouze lukrativní činnosti a tím poštu oslabují. Tak to vidíme dnes na železnici s jejími soukromými dopravci. Oslabují ČD finančně, ale hlavně personálně (viz nedostatek strojvůdců).

J. Lepka 11.3.2019 11:17

Re: dříve x nyní

Zase nesouhlasím pane Svobodo, možná proto, že i já jsem již starší člověk. Komunistická pošta se jen sále vezla v kolejích CK rakousko-uherské pošty z konce 19.století plus některé další novoty podle vlastního mustru. Například telefonní ústředna ve |Vršovicích (P 10) se dostavovala asi třikrát, pokaždé jen do počtu podaných žádostí o telefon v době vzniku projektu. Nemusím vám snad zdůrazňovat, že než ji dostavěli, začali projektovat přístavbu, protože zájem o telefonní přístroj byl rychlejší než bolševičtí stavaři. Po listopadu jen začali přemýšlet, jak odrbat zákazníky ještě více a začali měnit tarify, přičemž jim poněkud uniklo, že narůstá síť mobilů. Stejná zkostnatělost převládá dosud. Pamatuju si návrhy, kdy se měly malé pošty na vesnicích zavřít s tím, že by jejich služby převzal buď místní obchod nebo radnice. Obchůdek zavřelo EET a na radnici nikdo netouží sloužit večer a většinu změn torpédují sami úředníci MV, protože žádný kapr si rybník nevypustí.

P. Khail 11.3.2019 11:15

Re: Nejvíce prosazují

Ano, případné připodotknutí.

S. Moc 11.3.2019 11:10

Re: dříve x nyní

Nevyvrátil jsem asi nic a ani jsem to neměl v úmyslu. Nabízím jen svůj náhled na privatizaci. Jinými slovy, jsou věci, které ve státní správě nemusí být profitové a přesto je třeba je zajišťovat ač to stojí víc. Myslím, že poštovní servis k nim patří.

J. Lepka 11.3.2019 11:03

Re: Zásilkovna je drobný přivýdělek pro fungující

Nemohu souhlasit pane Svobodo, nedávno jsem službu jedné z nich využil, když jsem potřeboval vrátit reklamaci z e-shopu a dozvěděl se, že nejen lze vrátit balík, ale i poslat fungl nový bez nutnosti smlouvy s PPL, jak bylo nutné dříve, tu má právě ta zásilkovna, jen je nutné platit porto v hotovosti. Ale to je jen otázkou dalších smluv s dalšími subjekty, ale ty se netýkají mě. Dnes nezaplatím ani balík s dobírkou na ČP, protože zatím všechny nemají platební terminál pro jinou banku, než tu svoji.

J. Lepka 11.3.2019 10:56

Re: No, názory nestačí, paní autorko.

Argumentujete stejně pošetile jako bolšvici, ti také snášeli jen tzv. konstruktivní kritiku, kdy vyžadovali kromě tepání nešvarů (samozřejmě bez poukázání na fakt, že za ně mohou hlavně sami)návrh komplexního řešení, přestože za to byli placeni v prvé řadě jejich partaigenossen.

J. Lepka 11.3.2019 10:54

Re: POŠTA NEFUNGUJE STÁLE STEJNĚ!

Ono nelze srovnávat nesrovnatelné. Ovšem srovnatelné jsou v současné době služby soukromých agentur, výrazně rychlejší než ČP a navíc konkurenčně tlačí ČP k dříve neslýchaným postupům, jako telefonát zda jste doma a někde již i používáním platební karty.

J. Lepka 11.3.2019 10:48

Re: zrušit poštu?

Je to už pár let, co jsem se dočetl, jak tuším v Mělníce si místní radnice najala člověka jen na doručování vlastní pošty vlastním obyvatelům, samozřejmě v době, kdy jsou doma, tedy po večerech a nesmírně si pochvalovali, že za ušetřené porto mu po půlroce koupili služební moped. Chcete mi namluvit, že kdyby se takhle zachovala každá středisková obec nebo jak se teď jmenují, nesuplovalo by to nefunkční ČP a výrazně levněji ?

J. Svoboda 11.3.2019 10:47

Re: dříve x nyní

Co jste vyvrátil z toho, co jsem napsal? NIc.

Pěkný den.

P. Lenc 11.3.2019 10:11

Re: Zatím nikdo netuší,

Jenže že netuší, tak k tomu se přiznává.

K. Janyška 11.3.2019 9:34

No, názory nestačí, paní autorko.

Musíte vždy přijít s komletním návrhem řešení. A politici také nejsou stejní, jsou to jen zvolení občané a jak všichni víme, ti jsou velmi různí... Dzp.

M. Šejna 11.3.2019 9:22

zrušit poštu?

Pošta má několik celostátních povinností. Musí doručovat úřední papíry (od soudů, od úřadů atd.) a musí zajistit vyplácení důchodů v hotovosti.

Docela by mě zajímalo, kdo by toto převzal po zrušení pošty. Pošta samozřejmě potřebuje reagovat na nové potřeby obyvatelstva, ale rušit ji zatím nelze.