29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pošty je nutno rušit

Politici i pošťáci se začali bát: Média přišla se zprávou, že přichází tvrdá konkurence pro Českou poštu. Společnost Zásilkovna oznámila, že odstartuje doručování balíků nejen z e-shopů, ale i mezi fyzickými osobami navzájem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 11.3.2019 10:47

Re: dříve x nyní

Co jste vyvrátil z toho, co jsem napsal? NIc.

Pěkný den.

S. Moc 11.3.2019 11:10

Re: dříve x nyní

Nevyvrátil jsem asi nic a ani jsem to neměl v úmyslu. Nabízím jen svůj náhled na privatizaci. Jinými slovy, jsou věci, které ve státní správě nemusí být profitové a přesto je třeba je zajišťovat ač to stojí víc. Myslím, že poštovní servis k nim patří.

J. Svoboda 11.3.2019 13:02

Re: dříve x nyní

No a já psal o tom, že to byl hlavně nástroj distribuce komunistického propagačního tisku. O privatizaci jsem nenapsal ani slovo, takže argumentujete mimo to, co jsem napsal.

Mimochodem, stát je lempl, že nedokáže poskytnout starší generaci, zvyklé na hotovost, jinou komfortní možnost, než v pozoru každý měsíc čekat na pošťačku s důchodem a že stát stále potřebuje rozesílat statisíce úředních obálek, složenek, ... Tady je zakopaný pes, a tak pošta pořád nestíhá.

Pěkný den.

J. Jurax 11.3.2019 19:40

Ano.

Ale řádně fungující.

J. Lepka 11.3.2019 11:17

Re: dříve x nyní

Zase nesouhlasím pane Svobodo, možná proto, že i já jsem již starší člověk. Komunistická pošta se jen sále vezla v kolejích CK rakousko-uherské pošty z konce 19.století plus některé další novoty podle vlastního mustru. Například telefonní ústředna ve |Vršovicích (P 10) se dostavovala asi třikrát, pokaždé jen do počtu podaných žádostí o telefon v době vzniku projektu. Nemusím vám snad zdůrazňovat, že než ji dostavěli, začali projektovat přístavbu, protože zájem o telefonní přístroj byl rychlejší než bolševičtí stavaři. Po listopadu jen začali přemýšlet, jak odrbat zákazníky ještě více a začali měnit tarify, přičemž jim poněkud uniklo, že narůstá síť mobilů. Stejná zkostnatělost převládá dosud. Pamatuju si návrhy, kdy se měly malé pošty na vesnicích zavřít s tím, že by jejich služby převzal buď místní obchod nebo radnice. Obchůdek zavřelo EET a na radnici nikdo netouží sloužit večer a většinu změn torpédují sami úředníci MV, protože žádný kapr si rybník nevypustí.

K. Oldřich 11.3.2019 12:37

Re: dříve x nyní

Do jedné takové díry jezdil pošťák na kole. A teď se podržte, dvakrát denně. Ještě dlouho potom byla dvojí doručovací služba. Ranní a odpolední. Za to, co dnes platí doručovatelům, mohou být rádi, že vůbec někdo je ochoten tuhle raubírnu dělat. Nejsem pošťák, ani u pošty nikoho nemám.

S. Moc 11.3.2019 0:37

privatizace ceny nakonec jen zvyšuje

Jakákoliv privatizace přinese zánik pošty a teprve pak spotřebitel uvidí jak najednou narostou ceny.

R. Langer 11.3.2019 6:18

Re: privatizace ceny nakonec jen zvyšuje

To si nemyslím.

J. Lepka 11.3.2019 11:35

Re: privatizace ceny nakonec jen zvyšuje

Zatím narůstají z tlaku pošty. Ceny konkurujících dopravních služeb jsou vcelku srovnatelné a jejich zdražení se obvykle odvíjí od státních zákroků do ekonomiky, jako jsou dálniční poplatky, minimální mzda, silniční daň. Ale Česko je malinká země a tak nás netíží problémy mající původ v dopravních vzdálenostech a rozdílech v řádu tisíců kilometrů.

A navíc další protiargument, právě privatizace a konkurenční prostředí začíná otřásat ČD, odstranilo ČSAD a přiměřeně upravilo i tarify za mobilní volání. Ale jak říkám, každá země má vlastní problémy a nelze srovnávat nesrovnatelné.

A. Trick 11.3.2019 0:23

Nejvíce prosazují

rušení Pražáci. Jich se rušení samozřejmě netýká.

P. Khail 11.3.2019 11:15

Re: Nejvíce prosazují

Ano, případné připodotknutí.

K. Oldřich 11.3.2019 12:31

Re: Nejvíce prosazují

To je omyl. Mnoho pražáků chce poslat pohlednici babičce na vesnici.