29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Pošty je nutno rušit

Politici i pošťáci se začali bát: Média přišla se zprávou, že přichází tvrdá konkurence pro Českou poštu. Společnost Zásilkovna oznámila, že odstartuje doručování balíků nejen z e-shopů, ale i mezi fyzickými osobami navzájem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 11.3.2019 11:48

Re: Pošty nerušit, zrušte raději Šichtařové a její! nápady

Jsou holt ti komouši čím dál, tím stejní. Zhroutil se jim Sovětský svaz a jeho satelity, hroutí se jim Venezuela, Čína najela na tvrdý (tvrdší než zde) kapitalismus v ekonomice, ale oni stále chtějí to samé, další zhroucení dotované státní ekonomiky.

J. Kratochvíl 11.3.2019 17:00

Re: Pošty nerušit, zrušte raději Šichtařové a její! nápady

Prokope, vy jste antikomunistický čučkař, vše co se hroutí je socialistické a co funguje kapitalistické. Správný názor čučkaře.

J. Lepka 11.3.2019 17:46

Re: Pošty nerušit, zrušte raději Šichtařové a její! nápady

No jo, když to nefunguje v kapitalistické společnosti, tak ta prostě zkrachuje a protože jde o prachy, setsakra se snaží, kdežto v té socialistické, centrálně řízené se vždy dá vymluvit na objektivní potíže a utěšovat se nápravou. Pamatujete : jaro, léto, podzim, zima a světový imperialismus!

J. Kratochvíl 11.3.2019 16:56

Re: Pošty nerušit, zrušte raději Šichtařové a její! nápady

Nejspíš jste si nevšiml, že i pošta modernizuje. Na poště se již delší dobu platí kartou bez problémů. Dnes většinou není potřeba na poštu chodit, protože lze vše vyřídit z domova přes internet. Na přepážce pro balíky fronty již také nejsou. Jenom nás bože chraň před soukromníky.

Co se týká ČD asi jel vlakem naposledy před 50 lety to samé jako s poštou. Jste trochu zaostalý.

J. Lepka 11.3.2019 17:47

Re: Pošty nerušit, zrušte raději Šichtařové a její! nápady

Na poště se platí bez problémů jen kartou ČSOB.

J. Jurax 11.3.2019 19:20

Ale kuš, já si klusal pro dopis do vlastních rukou tento pátek. Prý jsem nebyl doma, ač jsem doma byl, a to i se svou paní. Stěžovat si můžete - učinil jsem to - ale je to tvrzení proti tvrzení. Pošťačka prý zvonila, zvonek nám funguje, hluší nejsme.

O. Uživatel 11.3.2019 12:24

Uživatel požádal o vymazání
M. Prokop 11.3.2019 12:37

Re: Pošty nerušit, zrušte raději Šichtařové a její! nápady

Dotovat - platit tou nejdražší a nejnevýhodnější cestou. :-P

J. Jurax 11.3.2019 19:09

No, pro mne je pošta potřebná akorát k tomu, abych se prošel na poštu, když odpoledne najdu ve schránce papírek, že mi zásilku, když jsem byl furt doma, nemohou doručit. Projít se je zdravé, ovšem pokud můžu, službám pošty se obloukem vyhýbám.

Tvrzení, že pošta slouží občanům je nepřesné. Pošta slouží občanům špatně. A v té formě, v jaké dnes funguje, ani moc potřebná není, přesněji není nenahraditelná. Ne že by mne to těšilo ...

K. Janyška 11.3.2019 9:34

No, názory nestačí, paní autorko.

Musíte vždy přijít s komletním návrhem řešení. A politici také nejsou stejní, jsou to jen zvolení občané a jak všichni víme, ti jsou velmi různí... Dzp.

J. Lepka 11.3.2019 10:56

Re: No, názory nestačí, paní autorko.

Argumentujete stejně pošetile jako bolšvici, ti také snášeli jen tzv. konstruktivní kritiku, kdy vyžadovali kromě tepání nešvarů (samozřejmě bez poukázání na fakt, že za ně mohou hlavně sami)návrh komplexního řešení, přestože za to byli placeni v prvé řadě jejich partaigenossen.

K. Janyška 11.3.2019 20:44

Re: No, názory nestačí, paní autorko.

Ne. Bolševici všechno házeli na lidi, jejich heslo bylo je to v lidech, a já na systém, ve kterém žijí... Dzp.

M. Šejna 11.3.2019 9:22

zrušit poštu?

Pošta má několik celostátních povinností. Musí doručovat úřední papíry (od soudů, od úřadů atd.) a musí zajistit vyplácení důchodů v hotovosti.

Docela by mě zajímalo, kdo by toto převzal po zrušení pošty. Pošta samozřejmě potřebuje reagovat na nové potřeby obyvatelstva, ale rušit ji zatím nelze.

J. Lepka 11.3.2019 10:48

Re: zrušit poštu?

Je to už pár let, co jsem se dočetl, jak tuším v Mělníce si místní radnice najala člověka jen na doručování vlastní pošty vlastním obyvatelům, samozřejmě v době, kdy jsou doma, tedy po večerech a nesmírně si pochvalovali, že za ušetřené porto mu po půlroce koupili služební moped. Chcete mi namluvit, že kdyby se takhle zachovala každá středisková obec nebo jak se teď jmenují, nesuplovalo by to nefunkční ČP a výrazně levněji ?

J. Schwarz 11.3.2019 8:54

Autorka opět

krátce zmínila mobilní operátory a že "my nadáváme" na drahá data. Jenže tady opravdu něco smrdí, technika používaná operátory je stejná a je jedno, jakým jazykem uživatel mluví. Je to jakoby globální dodavatel uhlí účtoval v zákazníkům Drážďanech desetkrát míň než zákazníkům v Děčíně a kolem toho by se vedly žvásty typu " v Děčíně je uhlí drahé protože ho lidi moc nekupují"... Myslím, že jedinou příčinou takové diskrepance by mohla být volná plavba po labi v Německu a naopak silně zpoplatněná v ČR. Kdyby český stát dopravci naúčtoval za tunu pětistovku "plavební licence" byli bychom doma. Politikům se ale moc do přiznání, že stát zkásl operátory s tím, že oni budou mít naopak volnou ruku při obrání uživatelů, nechce...

V. Kolman 11.3.2019 8:52

POŠTA NEFUNGUJE STÁLE STEJNĚ!

Za mého mládí byly balíky rozváženy modrým vozem, taženým "poštovským" koníkem (rádi jsme koníka krmili suchým chlebem a vozili se na zadním stupátku), s kočím-pošťákem na kozlíku. Balíky i psaní byly doručovány včas a spolehlivě, známka na dopis stála tehdy 0,60 Kčs, korespondenční lístek 0,30 Kčs. No já vím - inflace.....

"Čas dějin oponou trhl a dnes je pošta drahá a pro zásilky si mnohdy musíme dojít na poštu, antož byly "nedoručitelné" - viz pravdivý popis tristní situace v článku výše.

A teď babo raď jak "ztohoven"?

J. Lepka 11.3.2019 10:54

Re: POŠTA NEFUNGUJE STÁLE STEJNĚ!

Ono nelze srovnávat nesrovnatelné. Ovšem srovnatelné jsou v současné době služby soukromých agentur, výrazně rychlejší než ČP a navíc konkurenčně tlačí ČP k dříve neslýchaným postupům, jako telefonát zda jste doma a někde již i používáním platební karty.

J. Holíček 11.3.2019 7:58

Funguje víceméně stále stejně

Co to je víceméně paní Šichtařová?

Samozřejmě nefunguje stále stejně, protože sama autorka přiznává, že dopisů jí chodí čím dál, tím méně. Skoro žádné.

Jednoduché myšlení generuje jednoduchá řešení.

Jednoduché uvažování nemusí být synonymem pro uvažování selské.

J. Lepka 11.3.2019 15:50

Re: Funguje víceméně stále stejně

Čím to, že jste mi připomněl paní Wolovitzovou: Už jsi čtyři měsíce na tom výletě a ještě jsem nedostala ani jeden pohled!

J. Svoboda 11.3.2019 7:47

Zásilkovna je drobný přivýdělek pro fungující

firmy, které snad jako vedlejší efekt počítají s tím, že k nim pro poštu dorazí potenciální zákazník, který by jinak nikdy nepřišel.

Je to výdejna balíků, ostatní služby poskytované ČP neposkytuje.

Je to vůbec konkurence nebo zlepšení ???

Pěkný den.

J. Lepka 11.3.2019 11:03

Re: Zásilkovna je drobný přivýdělek pro fungující

Nemohu souhlasit pane Svobodo, nedávno jsem službu jedné z nich využil, když jsem potřeboval vrátit reklamaci z e-shopu a dozvěděl se, že nejen lze vrátit balík, ale i poslat fungl nový bez nutnosti smlouvy s PPL, jak bylo nutné dříve, tu má právě ta zásilkovna, jen je nutné platit porto v hotovosti. Ale to je jen otázkou dalších smluv s dalšími subjekty, ale ty se netýkají mě. Dnes nezaplatím ani balík s dobírkou na ČP, protože zatím všechny nemají platební terminál pro jinou banku, než tu svoji.

J. Svoboda 11.3.2019 12:54

Re: Zásilkovna je drobný přivýdělek pro fungující

Smlouvu s dopravcem potřebujete jen na firmu, když chcete lepší cenu.

Promiňte, ale blbej nejsem, využívám několik dopravních služeb.

Přesto pěkný den.

J. Lepka 11.3.2019 17:50

Re: Zásilkovna je drobný přivýdělek pro fungující

Nic takového vám nepodsouvám, jen uvádím vlastní zkušenosti.

J. Svoboda 11.3.2019 21:58

Re: Zásilkovna je drobný přivýdělek pro fungující

A ty řeči o smlouvě jsou co?

Pěkný den.

A. Zajícová 11.3.2019 6:25

Zatím nikdo netuší,

zda si Zásilkovna neukousne příliš velké sousto, stejně jako svého času Benefit partners, firma dovážející zásilky z eshopů na místo a hodinu, jak si přál zákazník. Šílené náklady tuhle firmu položily během několika málo let a stáhla s sebou i sesterskou firmu Centrumnakupu, která do té doby vydělávala miliony levou zadní. Nebo Jančura, jehož megaplány musely doznat zase redukce, když si vyzkoušel, co vše obnáší sebrat pole dopravy Českým drahám. Pošta je k vzteku, drahý kolos...jako každý kolos. No, uvidíme. Zatím to netuší ani rázná paní Šichtařová...

P. Lenc 11.3.2019 10:11

Re: Zatím nikdo netuší,

Jenže že netuší, tak k tomu se přiznává.

T. Kohout 11.3.2019 3:53

dříve x nyní

... "provozovat pobočku v každé díře ..." - zrušme "malé díry", udělejme víkendové kolonie, kam donáška pošty je přežitek dávné minulosti (s úžasem vzpomínám, jak i v srpnu 1968, v zemi zavalené ruskými tanky, mi i do té "nejmenší díry" pošta spolehlivě každý den doručovala jak dopisy, tak denní tisk. I při převratu v listopadu 1989 pošta pracovala naprosto spolehlivě. Čapek o ní psal pohádku a Wolker báseň, kde jsou ty časy.)

T. Kohout 11.3.2019 4:08

Re: dříve x nyní

Jo, už ani Amerika není Amerikou, co jsme znali. Pošta už nechodí v sobotu, nepochopitelné. (The words "Neither snow nor rain nor heat nor gloom of night stays these couriers from the swift completion of their appointed rounds"). Dokonce ani parkování v neděli už vesměs není zadarmo, to jsem považoval za základ práv občanů. Je to pryč.

Tady u nás, pamatuji, ještě v 50. letech (+ časných 60.) bývala dokonce dopolední a odpolední pošta, v "dírách" asi ne, ale v Praze určitě.

J. Svoboda 11.3.2019 7:53

Re: dříve x nyní

Pošta v té době plnila základní politické zadání vedoucí komunistické strany a to, zajistit stranický tisk každý den a každému až domů bez ohledu na náklady.

Podle mého názoru jste tipický příklad staršího člověka, který už si idealizuje vzpomínky na své mládí.

Pěkný den.

S. Moc 11.3.2019 9:17

Re: dříve x nyní

Ano, jsem případ staršího člověka, ale protože jsem odešel ještě jako mladý nic si nemusím idealizovat. Tenkrát jsem o tom nemusel uvažovat. Mohu jen posuzovat z příkladů privatizace, které jsem za svůj život zažil. A to tady, v Austrálii. S vedoucí rolí komunistické strany to nemá co dělat. Hlavní problém privatizace je v tom, že politické konexe nejen rozhodují, koho k lizu připustí, ale kdo jim za to bude vděčnější. Jakmile se zbaví konkurence (v tomto případě pošty) budou zvyšovat ceny až bude pomalu lacinější s balíčkem odjet k adresátovi sám...