26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Poslední šance Tatry

Nebylo žádným tajemstvím, že společnost Tatra, na kterou byla usnesením Okresního soudu v Novém Jičíně nařízena exekuce, se dlouhodobě potýkala s nedostatkem finančních zdrojů. Již v roce 2009 spadly její tržby o více než 50 procent a ČSOB poslala podnik do "workoutu".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 6.3.2013 18:51

Poslední šance Tatry

Hm, takže poslední jednání tragedie privatizace a la Klaus. Dejž přírodo, aby se to povedlo tak, jak v článku naznačeno. Tečka.

V. Kusý 6.3.2013 11:05

Neměla popsaná situace vést k tomu, aby

bylo možné TATRU zlikvidovat a její patenty a know-how převést do jiných rukou? Samozřejmě buď v lepším případě za nezájmu, v horším za přispění našich nejlepších z nejlepších? Nejsem přítelem spikleneckých teorií, ale ten scénář je nápadně podobný dalším, které vedly k likvidaci firem jako......................................................................., dosaďte dle libosti, příkladů je víc než dost.Ovšem tyto věci jsou ve světle vztahu k Unii jen marginálie, pod rozlišovací schopnost největšího z konzervativců.Uznávám že zasahování státu do ekonomiky není nejlepší řešení, ale v některých případech jediné možné.A firmy jako TATRA a POLDI, které dovedly ve svém oboru mnoho věcí dělat na světové úrovni, stejně jako ŠKODA, si takovýto osud nezasloužily.A jejich zaměstnanci už vůbec ne.

K. Drobková 8.3.2013 8:35

Re: Neměla popsaná situace vést k tomu, aby

M.Zeman a jeho hodnocení celé škály politiků v Reflexu ...

P. Hlosta 6.3.2013 7:08

Další pokus o záchranu České firmy s bohatou tradicí

Tatra byla symbol ČESKÉHO(ne Slovenského) automobilového průmyslu. Respektive Moravského, ačkoliv tuhle národností specializaci nelze na Československo a později Česko vztahovat, když občané sami necítí potřebu se národnostně rozlišovat. Ovšem ve vztahu k Tatře se občané dlouhodobě projevují jako patrioti. Všeobecně byl proti mysli únik Tatry do cizích rukou, než Českých a dlouhodobě panuje mezi občany nespokojenost s tunelováním této firmy. Dává se za vinu všem(!) vládám, že dovolily pustit z dohledu firmu jako je Tatra a připustily tak možnost nejen snižování posilování Českého jména ve světě, ale i ztrátu velkého množství pracovních míst i návazně na to ztrátu obrovského množství odborně a prakticky dlouhodobě školených lidí.

Vlády se tím dopustily(tak jako v řadě tisíců jiných případů) úplného rozvalu hospodářství. Vše, co mohlo zůstat v dobrém postaru, to zničily. Co bylo potřeba změnit k lepšímu, toho si ani nevšimly. To, co mohlo být k lepšímu, to je školství a specializace pro vyučení a následně zajištění existence pro celé generace následující v tomto století.

Pravda je totiž taková, že za posledních dvacet let NELZE nic pojmenovat v dobrém! Stát si nedokáže vládnout tak, aby prosperita byla na potřebné výši. Nedokáže si vládnout směrem k zlepšení podmínek potřebných k vytváření zajištění existence rodin a tím i existenci státu. Protože jak už to řekl T.G.Masaryk - rodina je základ státu a stát ve svém  zájmu musí rodinu podporovat v každém jejím ohledu. Případ Tatry je symbol současnosti. Vypovídá přesně o tom, jak je s republikou nakládáno. Není to ani o nacionalismu, ale o zachování existence rodin, občanů tohoto státu. Vlády jsou odpovědné za rozval státu!

K odpovědnosti by měli senátoři hnát nejen prezidenta republiky v pochybných argumentech o velezradě, ale sami sebe i další, co po celých dvacet let jsou demokratickými zástupci. Demokraticky totiž ničí stát! Ničí i proti zájmu a hlasu občanů, kteří nesouhlasí s takovým pojetím demokracie.

E. Došlík 6.3.2013 9:14

Re: Další pokus o záchranu České firmy s bohatou tradicí

Pane Hlosta,

ti kteří TATRU dovedli tam, kde je, a ví se kdo - obžalovat, zabavit majetky všech příbuzných, a zavřít!!! A to se netýká jenom TATRY . . .

J. Jurax 7.3.2013 0:32

Re: Další pokus o záchranu České firmy s bohatou tradicí

No jo, jenže to by nám nestačily kriminály - a Zeman by musel hodit do placu nějakou amnestii ...