4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Poslední dny Miroslava Singera

Guvernérovi České národní banky Miroslavu Singerovi se rychle krátí jeho čas. V červenci tohoto roku odejde z bankovní rady ČNB a samozřejmě i z funkce nejvyššího strážce měny v zemi. Jaká tedy byla „Singerova éra“?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 26.5.2016 13:15

Re: pane Václavíku

Jenze prece ta opatreni CNB deflaci, tedy poklesu cen branila, alespon to byl zamer ji zabranit. A do te miry, do jake byla ta monetarni politika CNB uspesna, do te miry jsme my spotrebitele byli okradeni, protoze ceny neklesly jak by jinak bez toho menoveho zasahu klesly.

Problem je, ze vy tady prvorade branite tu menovou politiku a jste ochotny byt slepy k faktum, nez abyste pripustil, ze nemate pravdu.

S. Ševeček 26.5.2016 13:29

Re: pane Václavíku

Pokud jste měl před devalvací příjem €2000,- máte po devalvaci příjem €1850,-

M. Šejna 26.5.2016 16:41

pane Ševečku

a kolik stál nájem před devalvací a po devalvaci?

kolik byla splatka hypotéky před devalvací a po devalvaci?

kolik stály energie (voda, plyn, elektřina) před a po devalvaci?

L. Novák 26.5.2016 21:21

Re: pane Ševečku

Darebáku jeden, kolik stálo euro a další měny před a po devalvaci?

J. Krejčí 26.5.2016 6:36

Česká koruna

jaksi přirozeně a nenásilně posilovala vůči Euru a rada ČNB toto směřování umělě brzdila. Proto je kurs Eura uměle nadhodnocený nejméně o 10 % a všechny ceny to kopírují. Vyhovuje to hlavně Volksvagenu.

M. Šejna 26.5.2016 8:45

opravdu?

chcete tady snad tvrdit, že všechny ceny se zvýšily o 10%? Opravdu?

Kde se tedy vzala ta deflace, proti které všichni ekonomové tak intenzivně bojují, když se podle Vás všechno zdražilo o 10%?

R. Langer 26.5.2016 11:09

Re: opravdu?

Všechny ceny se nezvýšily o 10%, ale v průměru o 25%. Ano, to chci tvrdit.

L. Novák 26.5.2016 5:17

Samozřejmě, že devalvace okradla občany

o část úspor a zdražila jim zboží v obchodech. Stačí se jen rozhlédnout kolem a porovnat si ceny před devalvací a po ní. Sám Singer při zahájení intervencí proti směnné hodnotě Kč vyhlašoval v médiích, že si občané mají rychle nakoupit elektroniku, dokud mají obchody zásoby pořízené levně před devalvací...

Tak tohle má dělat guvernér ČNB? Od té doby ho mám za obyčejného politika, který jen sleduje politický zájem a znehodnotil důvěru občanů v ČNB, spoření a jeho smysl obecně. Uvidíme, jak bude pokračovat jeho (dle mého názoru ostudná) kariéra orientovaná na manipulaci s lidmi a lhaním veřejnosti.

V. Halašta 26.5.2016 7:55

Re: Samozřejmě, že devalvace okradla občany

No to se nemusíme rozhlížet v obchodech, na to máme ČSÚ a ten říká něco jiného. Takže je otázka, čemu věřit - inflaci zveřejněné ČSÚ nebo porovnání cen několika výrobků při "rozhlédnutí v obchodu".

L. Novák 27.5.2016 18:53

Re: Samozřejmě, že devalvace okradla občany

ČSÚ je úřad, o jehož cenových statistikách a metodách, jak byly získány, si mohu myslet leccos.

Jako "člověk nakupující" dobře vím, za jaké ceny se služby a zboží prodávaly dříve a za jaké dnes. Vidím i léky a další. Takže když mi nějaký ouřada ČSÚ nebo ČNB bude tvrdit, že v Česku byla deflace ohrožující... (koho vlastně?), a navíc bez jasných důkazů, pošlu ho k čertu.

M. Šejna 26.5.2016 8:43

Ladislav N. 475 opět neinformovaný

od doby devalvace se Česko potýká s deflací, což je pokles cen výrobků a služeb. Těžko tedy mohla devalvace zdražit zboží v obchodech.

R. Langer 26.5.2016 11:10

Re: Ladislav N. 475 opět neinformovaný

Česko se nikdy s žádnou deflací nepotýkalo. :-P

J. Bruner 26.5.2016 2:15

zaujalo mě tvrzení

o odvážném rozhodnutí, že znehodnocení koruny podpořilo růst a bylo velmi úspěšné.. Nikde ovšem není dokázáno. Naopak sám autor medituje nad tím, jak učinit měkké přistání, což znamená, že přirozený kurzový vývoj jde opačným směrem a to dlouhodobě a koruna se zhodnocuje. Já to vidím tak, že podpora slabší koruny pomáhá exportérům, ale ve stejné hodnotě škodí dovozcům tedy jedněm vezme a druhým dá. Co je na tom pěkného? dyby dělala ČNB co má, tj.péče o stabilitu cen, pak pak bychom už dávno měli levnou korunu na výlety a jiné importy a růst hospodářství rovněž neboť ten záleží na jiných a to reálných aspektech. Intervence je jen spekulace, nic jiného a ta růst reálných hodnot nezajistí.

M. Šejna 26.5.2016 8:48

měkké přistání

Měkkým přistáním je myšleno to, aby se neopakoval příklad Švýcarska, které také uměle udržovalo nízký kurz franku. Po ukončení intervencí frank prudce zpevnil a nastalo šílenství na burzách. A o tom je ta snaha měkce přístát - tedy zabránit opakování švýcarského modelu.

P. Dvořák 26.5.2016 1:59

Nemá dojít k výměně dalších členů Bankovní rady?

Situace je podobná, k jaké dochází u Ústavního soudu. Je zde nastolen systém jakési "vlnovosti", který pochopitelně pochází z dob, kdy tyto instituce bum bác! vznikaly a např. na rozdíl od Senátu nebyly hned od začátku mandáty rozloženy na tři různě dlouhá období. Náprava by nebyla náročná a už vůbec ne nemožná.

Někoho možná napadne to stejné provést i u Poslanecké sněmovny, což je samozřejmě pitomost, protože od ní se odvíjí složení vlády.