2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jepice 10.1.2006 21:44

Re: Re: Re: Boj s blbosťou nenožno vzdať

V roku 1983 bola životná úroveň v Československu podľa parity kúpnej sily niekde na úrovni 7 (reálnych) či 8a pol (deklarovaných) tisíc dolárov ročnérho príjmu na hlavu. Dnes je polovičná a dolár bol pritom výrazne poznamenaný infláciou.
Další kandidát na výrok roku.
Josef 11.1.2006 19:14

Re: Re: Re: Boj s blbosťou nenožno vzdať

Mohl byste prosím úvést odkud máte porovnání parity kupní síly z roku 1983??
VladaPing 10.1.2006 10:45

Také jsem měl možnost přečíst si v "Mladé Frontě"

článek poradce premiera pana Valtra Komárka - přesněji, rozhovor s ním.
Velmi mi to připomínalo předválečné vydání "Babičky" Boženy Němcové (včetně dedikací šlechtě - které byly, z pochopitelných důvodů v pozdějších vydáních nevydávány). Pokud se totiž začtete do "Babičky" (což je dnes již dost těžké a pro dítka školou povinná takřka vyloučené), zjistíte (celkem očekávanou) adoraci šlechty (Němcová psala pro peníze, nikoli z grafomanie!), stejně, jako z Komárkova rozhovoru zjistíte adoraci Paroubka (kterému dělá poradce a který ho platí) a kritiku jeho (Paroubkových!) nepřátel (tedy Klause). Přijmout v roce 1989 "vexlácký" kurs koruny vůči marce byla nezbytnost - zanikla třída "vexláků" a, mimochodem, kdo měl v té době ("vexlácký" kurs 1 : 18 vůči DEM) 3000 korun brutto, měl tedy asi 167 DEM, což by bylo (ryze teoreticky!) 85 EUR.
Dnes, pokud máte 30.000 korun brutto, máte bratru 1000 EUR.
A ty "slavné" špinavé peníze?
Klaus řekl (týkalo se to právě MALÉ privatisace!), že nedokážeme rozpoznat, zda peníze jsou "čisté" nebo "špinavé". Jak ????
Nesledujete televisi, kde jsou osmdesátiletí důchodci okradeni o celoživotní úspory ve výší 300.000 - 500.000 korun? Byly to peníze "čisté" nebo "špinavé"? Nebo se jedná o "zbohatlé restituenty"?
A ta cena lidské práce, ta ta je i u nás také dost vysoká. Hlavně si předem uvědomte, kolik procent ceny výrobku (nákladů) činí podíl mezd. Kvantum práce, kterou vykonala dříve parta kopáčů (s mimochodem, nikoli malými výdělky) zvládne dnes kvalifikovaný dělník s bobcatem nepoměrně levněji a hlavně, když ten bobcat (to je takové mrňavé rypadýlko) nemá práci, tak vyjde levněji platit prostoj jednomu než patnácti!
Antonín Hrbek 10.1.2006 13:31

Re: Také jsem měl možnost přečíst si v "Mladé Frontě"

Vážený pane,
1. konflikt ekonomických přístupů mezi panem Komárkem a panem Klausem je podstatně staršího data než premiérování pana Paroubka. Své sehrál u pana Klause i komplex nméněcennosti, neboť  v Prognostickém ústavu, kde pan Klaus s panem Ransdorfem, Dlouhým atd. nakonec pracoval, byl pan Komárek ředitelem.
2. Vaše porovnání je založeno na nominálních hodnotách a ne na paritě kupní síly. Porovnejte si například kolik jste platil za benzin (mléko, chleba, automobil, atd) v roce 1989 a kolik platíte teď. Takže když si porovnáte mzdové indexy a cenové indexy, tak to rozhodně tak slavné není. A ostatní země také nestály ve zvyšování životní úrovně.
3. Příklad s bobcatem je sice názorný, i když stále vidím kopat Ukrajince a Cikány. Je hezké, že se ušetří 14 pracovních sil. Ale ty se nesmějí zařadit mezi nezaměstnané, na které platí všichni.
Takže rovnice může znít i takto: odpisy bobcatu + náklady na provoz + plat jedné kvalifikované pracovní síly + čtrnáct příspěvků nezměstnaným versus plat patnácti nekvalifikovaným pracovním silám (opotřebení krompáčů a lopat zanedbávám). Naštěstí se dá bobcat v současné době využít k odklízení sněhu.
S pozdravem
 
VladaPing 10.1.2006 15:27

Re: Re: Také jsem měl možnost přečíst si v "Mladé Frontě"

Bobcat je pěkný příklad.
Co trestanci ve Autoškoda Mladá Boleslav, II. nápravně-výchovná skupina, brousící pod vodou karoserie embeček? Práce "jako pro vraha".
Již není.
A tento trend bude pokračovat. Spotřební (či jak se to nazývá) společnost tyhle "profese" prostě odrovnala. Ovšem, protože společnost jako celek potřebuje prodávat, musí (chca nechca) umožnit i spotřebu (nacpat peníze) i těm, kteří se na koloběhu výroby nikterak nepodílejí (dnes tomu říkáme sociální dávky). Prostě "bohatí kapitalisté" nedokáží zajistit spotřebu ve "spotřební" společnosti. Tedy těch "pár" placených zaměstnanců musí ze svých platů "utáhnout" i ty nemakačenky, kteří z různých důvodů, nepracují - mizerná kvalifikace nebo naprostá nechuť k práci všeho druhu (pravděpodobně jaterní choroba, již popsaná J.Klapkou Jeromem).
Co s tím?
Zavedeme daň z robotů a automatů?
Antonín Hrbek 10.1.2006 16:24

Re: Re: Re: Také jsem měl možnost přečíst si v "Mladé Frontě"

děkuji za věcnou diskusi. Přístup že někdo musí peníze napřed pracně vydělat a pak je strčit nemakačenkům se mně osobně příliš nelíbí. Budete zainteresován na tom abyste měl vyšší kvalifikaci a více pracoval, když si uvědomíte, že vlastně financujete rostoucí Chánovy, Stodolní ulice a ekokomické asylanty? Dost se to blíží Římu před úpadkem.
Jedna z příčin může být, že je rozpor mezi kvalifikační křivkou a trhem práce. Potom by měla být "záchranná síť" zaměřena především na zajištění těch, kteří chtějí alespoň něco dělat. Uvedu pouze dva příklady - v USA je zcela běžnou záležitostí, že se denně umývají ulice a chodníky, což by mohlo některé nezaměstnané zaměstnat. Abychom zajistili "spotřebu" platíme  za nic nezaměstnané a všude po ulicích a silnicích se válí sníh.  Peníze jsou, jen je rozumně využívat. Ale i nezaměstnaní jsou voličim takže nikdo příliš ostrý být nechce.
Druhou možnou příčinou může být, že je nás skutečně moc a tudíž nemá cenu podporovat porodnost, zejména ne tam, kde se produkuje méně kvalifikovaná pracovní síla. Zní to sice tvrdě ale snad není cílem společnosti podporovat vznik lumpenproletariátu a příživníků. Každý má skutečně možnost získat kvalifikaci, i když je to někdy spojeno s obětmi. Kdo ji ale získat nechce, musí počítat s následky. Co by však stát podporovat měl je skutečná snaha o získání kvalifikace a ne o proflákání mladých let.
Stojíme na rozcestí mezi Evropou a bývalým Sovětským Svazem. Zatím skutečně stojíme. Do Evropy se nám příliš nechce a bývalý Sovětský Svaz nás tak neláká.
Neohánějme se socialismem - ten měl za heslo "každý podle svých možností, každému podle množství a kvality vykonané práce." U nás vládne pseudokomunismus "každému podle jeho potřeb" přičemž ta první část "každý podle svých možností" je řadou lidí chápána ve smyslu Vámi citovaného Jerome Klapky Jeronem.
S pozdravem
 
pbla4024 10.1.2006 19:01

Re: Re: Re: Re: Také jsem měl možnost přečíst si v "Mladé Frontě"

Neberte si do úst Stodolní ulici, útočiště to všech tvrdě pracujících občanů, osobo. http://www.stodolni.cz/
dph 10.1.2006 10:38

místo pro Komárka

Myslím,že současné místo poradce Komárka je u pana Krampola a jeho show s Paroubkem.
F. Koudelka 10.1.2006 10:36

teoretik Komárek

Ten pan Komárek mi připadal už  tenkrát po listopadu jako podivín, teoretik, ale vyloženě nepoužitelný v praxi. To co dnes hlásá jen potvrzuje, že jsem se nemýlil. Právě vysoké platy potřebujeme dnes ze všeho nejméně, a kdo má jen trochu zdravého rozumu to chápe. Pokud ne tak ani akademický titul nepomůže. Bohužel
Šedovous 10.1.2006 15:21

Re: teoretik Komárek

Richtig Koudelka, ze všeho nejvíc teď potřebujeme Pitry a Krejčíře.
Šedovous 10.1.2006 15:24

Re: Re: teoretik Komárek

Sem zapomněl : zdravému rozumu ZDAR !
Antonín Hrbek 10.1.2006 9:19

Nevím, kde jste se učil ekonomii

ale Váš příspěvek svědčí o tom, že o ekonomii nevíte vůbec nic. A co rozhodně nemáte, je slušné chování. I s Vašimi znalostmi to není slavné.
1. Pan Komárek je vynikající ekonom a to nejen teoretický, ale i praktický. S jeho názory souhlasit nemusíte, ale odbornost mu nemůžete upírat. Pokud byste sledoval jeho práce, tak byste zjistil, že právě on neustále zdůrazňoval a prováděl porovnávání na základě parity kupní síly.
2. Slogan marka za kačku není pravdivý. Pan Komárek dokazoval, že je v našich silách dosáhnout v paritě kupní síly relací 1 DEM = 4 Kčs a 1 USD = 7 Kčs. Pan Klaus byl jiného názoru a korunu prudce devalvoval na vekslácký kurs 1 USD = 28 Kčs
3. Pokud byste se jen trochu vyznal v makroekonomických ukazatelích, pak byste věděl, že úroveň mzdy, uváděná panem Komárkem je v paritě kupní síly. Takovou maličkost jako je znalost mezinárodních porovnání u Vás ani nepředpokládám.
4. Z Vašeho příspěvku jsem se nedozvěděl, jaká je podle Vás relace našich reálných mezd k reálným mzdám např. v Německu, Francii nebo Anglii. Pokud se domníváte, že zcela odpovídá naši ekonomické úrovni, tak to řekněte všem hodně nahlas. A rychle utečte!
5. Jestli o tom ještě nevíte, tak Vám sdělím novinku - růst naší ekonomiky je, mimo jiné, způsoben i tím, že za kvalifikovanou pracovní sílu se u nás platí méně, než ve vyspělých zemích. Zvýšení mezd bude probíhat jednak v důsledku zvyšování produktivity práce (tak jako se to převážně děj nyní), ale po otevření trhu pracovních sil i pod konkurenčním tlakem. A s tím se budeme asi těžko vyrovnávat.  Ale pro Vás je to určitá perspektiva. Pokud odejdou za hranice kvalifikovaní pracovníci, tak byste se mohl občas uplatnit i Vy. Při nejmenším jako štvavý novinář.
Ladislav N. 10.1.2006 9:28

Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii, pane Hrbku :))

"...Pan Komárek dokazoval, že je v našich silách dosáhnout v paritě kupní síly... Pan Klaus byl jiného názoru a korunu prudce devalvoval na vekslácký kurs 1 USD = 28 Kčs." ........ ......... .......... ......... ........ Ale pravdu měl nakonec Klaus, když spoléhal na tržní poměr USD/Kčs ověřený "vexláckým" kursem. Nebo snad přece jenom Komárek? :-D
Antonín Hrbek 10.1.2006 9:57

Re: Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii, pane Hrbku :))

1. Pokud jste to nepochopil, tak byla řeč o sloganu marka za kačku. Také pan Komárek říkal co je v našich silách a ne to co se má okamžitě stát.
2. Prudkou devalvaci koruny a následující superinflaci zaplatili s utažením opasku obyčejní občané této země svou životní úrovní. Výsledkem hospodářské politiky pana Klause byla hluboká ekonomická i měnová krize.  Její následky neseme dodnes.
3. Spor Komárek-Klaus byl analogický sporu Rašín-Engliš. Každá měnová politika někomu prospívá a někomu škodí. Je citlivým problémem najít správnou polohu. Rozhodně nelze plně spoléhat na "neviditelnou ruku trhu" nota bene veksláckého.
4. Při vaši inteligenci bych předpokládal že rozeznáte rozdíl mezi úrovní znalostí pana Komárka a pana Petříka.
S pozdravem
Ladislav N. 10.1.2006 17:47

Re: Re: Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii, pane Hrbku :))

Jakápak "prudká devalvace koruny"? Vždyť tady žádná volně směnitelná koruna nebyla - a podmínkou zavedení volné směnitelnosti při ukončení režimu centrálního plánování nedostatku všeho bylo "vhození koruny na trh", ať se naučí plavat. A tomu vy říkáte devalvace (no budiž :). Že počáteční kurz koruny byl nastaven správně, je nade vši pochybnost. .......................... Dnes si můžete koruny volně směnit v každé bance za libovolnou měnu. Za komunistů tohle byl jenom sen! Proto taky existovali tzv. "vexláci" - dnes už legálně směnárníci.
Bubik 10.1.2006 10:47

Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii

pane Hrbku, k Vašemu příspěvku snad jen dvě poznámky:
1/ Díky Klausově marce za dvacet, která odpovídala tehdejší tržní ceně na volném (černém) trhu nedošlo po roce 89 k přetlaku poptávky po devizách nad nabídkou a bez problémů bylo možno během cca 5 let zrušit všechna devizová ometení a to i pro fyzické osoby. Dokážete si představit, co by to s devizovým trhem udělalo, kdyby byla marka za Komárkovy tři?  Mimochodem o tom, že nastavení DM za 20 bylo správné svědčí i to, že Euro se pohybuje okolo 30 Kč a nikoliv okolo pěti.
2/ " za kvalifikovanou pracovní sílu se u nás platí méně, než ve vyspělých zemích" .. no jo, tohle je jediný důvod, proč sem zahraniční investoři stěhují výrobu. Kdyby se u nás platilo stejně, tak by nebyl JEDINÝ důvod, proč to dělat, nemyslíte? A až se jednou platy vyrovnají, oni půjdou dál. V některých oborech už se tak děje, v automobilovém průmyslu zatím ne, ale obávám se, že v případě prudkého zvyšování mezd se dočkáme rychle.
Bubik 10.1.2006 10:49

Re: Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii

....omezení...
Antonín Hrbek 10.1.2006 11:41

Re: Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii

Vážený Bubíku,
regulace kursu na vekslácké hodnotě měla zcela jistě své kladné stránky, při nejmenším v určité jistotě, že kurs již nemůže být horší. Umožnil také dumpingové vývozy. Znepokojující ovšem bylo, že po deregulaci se kurs ustálil na přibližně stejné hodnotě, což neznamenalo nic jiného, že za těch cca 5 let nedohonila ekonomika ČR ostatní vyspělé ekonomiky ani o krůček. To se ji, tak trochu daří teď.
S problematikou nižšího ohodnocení kvalifikované pracovní síly s Vámi zcela souhlasím a sám jsem upozorňoval, že s tím bude v budoucnu problém. Příčína je ovšem v tom, že nejsme schopni sami vyrábět dostatečné množství vlastních konkurence schopných výrobků a asi ještě dlouho nebudeme. Montovny založené na cizím know-how jsou snadno přestěhovatelné. Ale kdo zlikvidoval náš vlastní výzkum a vývoj? Značná část byla sice zaměřena na kopírování, ale byly i perspektivní výrobky. Proč bylo např. zlikvidováno akademické pracoviště Armina Delonga s vazbou na Teslu a Delong byl donucen začít zcela znovu ve vlastní firmě? Na druhé straně proč je mladoboleslavská Škodovka schopna produkovat auta (např. Octavii), která dělají vrásky mateřskému podniku (např. Golfu a Passatu). Kolín a Nošovice jsou zase záporným příkladem krátkodobého řešení.
Základem naši ekonomiky bude ještě po dlouho dobu výroba, co však bylo masivně podporováno a je stále dosud je finančnictví.
Nejsou jednoduché recepty kromě jediného - poctivě dělat.  I když se to krátce zdá být nevýhodné sub specii aeternitatis je to jediná cesta k přežití.
S pozdravem
 
tris 10.1.2006 11:56

Re: Re: Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii

Ehmm... můžete mi vysvětlit, jakým způsobem kurz Kč vs. EU (nebo marka) ukazuje, jestli ČR dohonila nebo nedohonila západní země? Kurz je totiž není určen pouze produktivitou, máte nějak konkrétně doloženo, že ostatní faktory, které na kurz působí, se v obou oblastech vyvíjely stejně?
Antonín Hrbek 10.1.2006 12:57

Re: Re: Re: Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii

Ehm, ehm, pokud se postavím na stanovisko, že trh pomáhá určovat skutečnou hodnotu určitých věcí, pak dozajista cena akcie podniku je dojisté míry odrazem jeho hodnoty.
Podobně je směnná hodnota měny do jisté míry odrazem její hodnoty a tím i do jisté míry odrazem hodnoty státu. Pokud se směnné relace dvou měn nemění, nemění se asi poměr ocenění obou států.
Vládní monopol na vydávání platidel ovšem do značné míry může tyto relace zkreslovat. Pravdu však nezakryje.
Naskýtá se zajímavá otázka. Jestliže za dobu existence komunismu byl "tržní" kurs koruny prakticky stejný jako tržní kurs koncem devadesátých let, jaký byl vztah obou ekonomik?Nedostali jsme se po četných peripatiích a ztrátách po  deseti let tam, kde jsme již jednou byli? Tak např. reálná hodnota důchodu byla za celá devadesátá leta nižší než před rokem 89.
Pravdou ovšem je, že se starým režimem a starou ekonomikou nebyla žádná naděje na zlepšení. Nyní jsme snad vybudovali solidní základnu, umožňující sice ne příliš rychlé ale přece jen dohánění.
Vy se domníváte, že když v prosinci 1999 byl kurs k EURu 36 Kč a v prosinci 2005 29 Kč, že to něco nesignalizuje?
 
Ladislav N. 10.1.2006 17:31

Re: Re: Re: Re: Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii

Zapomínáte na jednu PODSTATNOU věc. Po roce 1989 padla ŽELEZNÁ OPONA, všichni mohou za tržní kurzy měny cestovat kam a kdy chtějí a nakoupit si zahraniční měny, kolik potřebují. Za Totality tohle všechno možné nebylo (viz "devizové přísliby" i na cestu do Jugoslávie k moři - dnes Chorvatsko). Proto jakékoli vaše srovnání kurzu dnes a před rokem 1990 je VELMI neseriózní, protože neuvádíte objem, v jakém byla domácí měna směňována za zahraniční volně směnitelné měny (ne rubl).
Ludva 10.1.2006 13:27

Re: Re: Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii

O kladných stránkách veksláckého kurzu nejsem přesvědčen. Došlo pouze k nacpání transformačního polštáře, aby nás to netlačilo. Výsledkem bylo oddálení restrukturalizace a vybudování nákladné sociální sítě. Problémy se oddálily za rok 1995. Spíš než ekonomický to mělo význam politický (pro ty, kteří se chtěli udržet u koryt).
Antonín Hrbek 10.1.2006 14:42

Re: Re: Re: Re: Nevím, kde jste se učil ekonomii

Vážený Ludvo,
je mi to velmi líto, ale skoro s Vámi musím souhlasit. Připusťme však, že bez veksláckého kursu by řada našich výrobků byla v zahraničí zcela neprodejná. Máte však pravdu v tom, že tím se konservovala zaostalost neboť nikdo nebyl nucen levně vyrábět kvalitní nebo dokonce špičkové výrobky. Pravdu také máte v tom, že se zakotvilo přesvědčení, že není zapotřebí pořádně dělat nebo vůbec dělat, neboť stát se o každého postará. Jestli si to pamatujete, tak krátce po roce 89 vznikly statisíce nezaměstnaných, které se potom honem nabíraly zpátky a platily z bankovních (později nedobytných) úvěrů.
S pozdravem
 
Mirek Šejna 10.1.2006 8:44

Proboha, autore Petříku, vy jste ignorant

Komárek mluvil o 70% HDP na hlavu v porovnání s EU a o 40% urovni mezd. Kdybyste nebyl ignorant, věděl byste, že to jsou čísla odpovídající paritě kupní síly. Komárek moc dobře ví, co to je, a tak o nominální hodnotě HDP a nominálních mzdách vůbec nehovoří. Zato Vy mu děláte trapné školení. Probouráváte se do otevřených dveří. Takže Petříku: 70% HDP vůči EU dosahujeme v paritě kupní síly, protože nominálně to je pouze okolo 50%. Naše mzdy dosahují 40% hodnoty v paritě kupní síly, protože nominálně jsou na úrovni asi 30%. A Komárek požil čísla z pohledu parity kupní síly, což Vám totálně uniklo.
j_A2 10.1.2006 13:24

Už abychom měli Euro

Už abychom měli Euro, pak začne být nominální srovnání víc vidět. Uměle udržovaný nízký kurs koruny (za naše peníze) půjde do háje a parita kupní síly tu bude převážně sloužit jen na manipulaci statistikou.
Michal petřík 11.1.2006 19:05

Re: Proboha, autore Petříku, vy jste ignorant

Milý pane Mirku Šejno,
pokud by pan Komárek tvrdil, jak Vy píšete, že naše mzdy dosahují 40% vůči EU v paritě kupní síly, stěží by mohl zároveň tvrdit, že učitelé, novináři, vědci a inženýři  vydělávají na Západě desetináseobek toho, co u nás.
Rozdíl mezi dvoj až trojnásobkem na straně jedné, o čemž píšu ve svém textu já, a na straně druhé desetinásobkem, o kterém píše pan komárek je tím, oč tu (mimo jiné) běží. Děkuji.
 
Tomáš Kubín 10.1.2006 8:40

Komárek

Autore, nač ten údiv a rozhořčení? Komárek je prostě diletant a šarlatán a jeho ekonomické znalosti se pohybují někde na úrovni stalinových genialit. Faktem je, že lumpenproletariát na ty jeho bláboly může slyšet. Ale to už je spíš o tom, kam se honem rychle odstěhovat, dokud to ještě jde.
Mirek Šejna 10.1.2006 8:46

Kubíne,

a co takhle přečíst si čísla prezentovaná Komárkem. Zjistil byste, že to jsou čísla odpovídající paritě kupní síly. To ovšem Vám a autorovi uniklo. Ignorantům a ekonomickým nedoukům Vašeho a autorova ražení se to občas stává.
Ladislav N. 10.1.2006 17:36

Re: Kubíne,

Komárek sen. blábolil v médiích už po roce 1990, redaktoři médií měli potíže přerušit jeho nekonečné monology. Za 15 let se tohle k lepšímu nezměnilo...
karel 10.1.2006 7:48

mzdy

je mi padesát, mám třicet let praxi, mám vysokoškolské vzdělání, jsem vedoucí oddělení centrální státního úřadu, jsem považován za odborníka ve svém oboru a práce mě baví. Mám 16500 Kč čistého. Ve stejném úřadě v Holandsku, Německu, Francii, Španělsku má kolega na mé úrovni cca 4500 Euro. Jen mi prosím nenadávejte, že mě živíte. Když jde do tuhého, tak mě potřebuje každý, kdo má problém v mém oboru. To je bohužel praxe.