19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Podzim čínského obra

Představte si společnost, jejíž aktiva rostou více než průměrným 36procentním ročním tempem (během deseti let počínaje rokem 2010). Jde o nejhodnotnější realitní firmu na světě (údaj z roku 2018), která staví domy pro bohatnoucí čínskou střední třídu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 26.9.2021 9:43

Sledoval bych "akcie firmy jménem brusele".

Uznávám ale, že pokud to tam, v té Číně, bude skřípat, tak na to bruselští politici hodí svoji vlastní nemohoucnost, hloupost. Kecat budou od rána do večera a taky zájezdovat a sumitovat. A vylžou se ze všeho.

M. Dvořák 26.9.2021 14:35

Zajdou tak daleko, kam jim to do bídy se propadající obecenstvo dovolí.

V. Církva 26.9.2021 9:15

Nejsem ekonom takže proč je to pro nás problém? Státní dluh Číny je 67 procent, nebankovních firem 222 procent. Čína je světovým věřitelem, takže předpokládám že ty půjčky půjčují zase Číňané Číňanům. V Číně je už dnes know how i velké firmy. I kdyby se s problémem vypořádali po komunisticku, proč nám to má vadit?!

Nebo-li myslím, že to Čína vyřeší bez nás. Tak jako Covid19. My řešme to co jsme měli dávno. Nákup českých či evropských výrobků a převod výrobby do Evropy. EU se svým velkým zeleným údělem bohužel dělá opak. Takže nechme Čínu Čínou a vymlaťme konečně neomarxisty a progresivisty z našich universit, novin a politiky.

F. Kusák 25.9.2021 17:31

Je samozřejmě podstatné, zda-li bude čínská vláda ochotna tuto společnost zachránit. Pokud ano, pak budou závazky ve výši 300 mld. USD převedeny na stát a likviditu zajistí stát. Něco podobného udělala EU v případě Řecka nebo USA za finanční krize. Pan Kohout se také zmiňuje o aktivech firmy v podobě rozsáhlého vlastnictví pozemků a dalších nemovitostí, podílech v čínském průmyslu atd. To nelze jen tak rozkrýt a vynášet nějaké laické závěry. Pro svět je důležité, že se jedná hlavně o vnitročínský problém. Tak to nechme na na nich. Oni si s tím nějak poradí a určitě nezbankrotují.

Š. Hašek 25.9.2021 20:57

Pokud něco bude "pankrot". Tak to nebude Čína. A pokud mírně ano, tak to ustojí.

Dal bych si pozor na "pankrot" brusele. v brusele se oslavuje vykupování vlastních dluhopisů. Čím dále tím více.

F. Kusák 26.9.2021 8:29

Jsem Evropan a Čech a klesající potence západu mě logicky nemůže těšit. Také schopnost ovlivňovat dění v Číně nebo Rusku je pofiderní a působí dost velikášský a směšně. Jak to vnímám já, a vzhledem k hlubokému vztahu k Tchaj-wanu, mně z toho vyplývá jediné, totiž, že rozhodující dění se odehrává právě v Asii. Vztahy mezi východoasijských státy jsou pro ně důležitější než co si myslí nějaký, s prominutím, trouba v EU.

Š. Hašek 26.9.2021 9:13

Já rovněž.

Pokud se loď potápí, hledám záchranné čluny. brusele se potápí a nedělám si iluze, že by stran Číny mělo být důležité to jejich, bruselské "semknutě, hodnotově čelit výzvám".

Nedokážu si představit jako lodivodku Jourovou a celý ten byrokratický moloch!!!

"Evropa" to je Peksa, Zdechovský, Kolaja, ..... a celý zástup quislingů. Evropa je něco jiného. Nejsem brusele poddaný.

L. Písařík 25.9.2021 14:29

Podobná historka je o NEP v Rusku, kdy vrátili půdu vlastníkům, protože nevzdělaní mužici neuměli racionálně hospodařit. Až se hospodářství ozdravilo, zase jim půdu sebrali. Podobně i u nás po zakládání JZD, v čele sic byli ti politicky pevní, ale o hospodaření měli jen velmi mlhavé představy, proto byly zavedeny povinné dodávky.

Ale moje žena, která je z malé vesničky na Vysočině, kde si jeden viděl druhému do talíře, tvrdí, že pro některé rodiny to bylo pravé dobrodiní, ti, co měli 7 dětí a pro vščechny dvoje boty, opět měli kde krást, aby se uživili. Proč by taky ne, když se prodávalo mléko přímo z kravína, přišel předseda, nasypal si vybrané peníze do kapsy a odešel do hospody. Zářný příklad byla stavba kravína, materiál na stavbu se dodával 3 x, vždy během noci zmizel. Jo, to byl rozjívený sicialismus.

Š. Hašek 25.9.2021 21:00

Mám nejistý dojem, že v brusele to vypadá ještě hůře. A brusele se inspirovalo Leninem (a Hitlerem).

Nechte si od Němců vyprávět něco o tom letišti v Berlíně.

"Ekoelektřina" dtto.

F. Kusák 26.9.2021 8:37

No ano, a o letišti "duchů" postavené z dotací EU ve Španělsku, ani nemluvě. A takových příkladů by se našlo mnoho. V menším i u nás. Třeba rozhledny na každém kopečku, nesmyslné cyklostezky, aquaparky, kde potom nemají města na provoz atd.

Š. Hašek 26.9.2021 9:28

Souhlas!

Zadlužená země NESMÍ stavět ptákoviny! A vymýšlet nové!

Zadlužená země MUSÍ snižovat dluhy šetřením!

Neboť je možno žít bez dráhy pro koloběžky, která se nikdy nezaplatí. I bez dětských kin ve vlaku. Kolega z ekonomickýho mi sdělil, že "jízdenka pro dítě" do toho kina by stála cca 2800.-Kč, skromný odhad, krom jízdenky vlakové. A tak jim to platí spoluobčané, kteří dětem na klíně ukazují Labe/Špilberk.

Vůbec - hodně věcí bych nechal platit přímo konkrétním uživatelům. Nikoliv tento začínající švihlý komunismus. Kdy jako to "platí hejtman ze svého".

V Rakousích jsme "slavnostně nafasovali" i voucher na všechny možné lanovky, vopičárničky v okolí. Nešlo to reálně stihnout, některé zavřené, my to zaplatili předem, s ubytováním! Někteří hoteloví sousedi (Italové) si i dokonce lebedili. Prostě hlupáci - ten penzion pouze "vstoupil do systemu", kdy ubytování bylo drahé a ty vopičárny se vlastně platili předem v recepci, a potom nějak přeúčtovaly. Začátek falšování, divného účetnictví a čerpání, že!? Tak je to správné!

Omlouvám se maličkou odbočku od tematu.

J. John 25.9.2021 11:27

Pofovnám.li "úspěchy" ekonomiky Číny a Řecka, které je již 11 let "zachraňováno" EUroúnií a díky této "záchraně" se jeho státní dluh vyšplhal na úcthodných 205 % HDP, tak cítím, že Čína na tom není tak zle.

Š. Hašek 25.9.2021 21:01

Tutově.

J. Kraus 25.9.2021 11:09

Kéž by měl autor pravdu. Ale říká se, že existuje ekonomika papírová a reálná. A podle těch, kteří mají v Číně nějaké konexe i třeba podle různých tv dokumentů jde Čína hospodářsky strmě nahoru. A nejen to, ale expanduje skoro po celém světě, buduje infrastruktury v zaostalých zemích, těží tam suroviny, skupuje co se dá. Přitom má obchodní přebytek ve stovkách miliard dolarů (za leden až listopad 2020 je to 460 mld., z toho s USA 75 mld.). Prostě neví, co s penězi. Takhle nevypadá bankrotující země, pokud ovšem sama tak nechce vypadat. Arabové a Peršané považovali Číňany za židy Asie a i dnes Číňan jistě dobře ví, co dělá a jaký bude jeho příští, další a ještě další krok.

M. Pivoda 25.9.2021 9:16

Když rodiče zakoupí drahou nemovitost a zadluží se, děti pak mohou být překvapeny, že jim tatínek nechce koupit zmrzlinu.

M. Pivoda 25.9.2021 9:18

"... Čína může budit sebevědomý dojem budoucí supervelmoci, ale toto sebevědomí a síla jsou koupené na dluh. ... "

Š. Hašek 26.9.2021 9:38

Myslíte?

M. Pivoda 26.9.2021 9:44

Výše v diskuzi byla přesná citace z článku, nikoliv můj osobní názor. Všímejte si, prosím, uvozovek.

Š. Hašek 26.9.2021 17:18

Jo, mně to vzápětí docvaklo. Omlouvám se.

L. Písařík 25.9.2021 14:31

Taky ten tatínek mohl koupit dětem drahou zmrzlinu a všichni bydlet pod stanem. I to je řešení.

R. Langer 25.9.2021 7:01

Aha, takže už se konečně ten čínský socialismus projevil v praxi? Ach, jaké překvapení! Kdo by to byl řekl? 8-o

J. Basler 25.9.2021 6:30

Tak se konečně vyjeví pravda o čínském hospodářství, statistikách, dluzích a dalších makroekonomických hodnotách? Plus cenzura, tvrdý režim, naprostá netolerance ke komukoliv doma a za hranicemi. Když už nám to v našem civilizačním okruhu dojde?

Plus Čína chce uhlíkově neutralizovat až v 2060, my o dvacet let (?) dřív. Za těch 20 let si u nás všechno skoupí a pak řekne "Sorry jako, končíme", ale teď tomu vládneme a vlastníme my...

P. Sura 25.9.2021 15:44

Ano, to má hodně do sebe .....