4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
m.p. 19.3.2008 15:11

a ještě jedna otázka

taky by mne zajímalo, proč si metafyzici tak rádi říkají vědci, když je ta věda podle nich tak ubohá - a proč tomu není naopak?

Karel 19.3.2008 12:53

Práce a práce

Jistě, některou výdělečnou činnost lze za optimálních podmínek a po omezenou dobu vykonávat z pohodlí domova. Obávám se ale, že jde o procentuálně natolik nevýznamnou část, že nestojí za větší pozornost (pokud vůbec).

Podstatně větší část populace na pracoviště prostě musí. Co pak ti v továrnách, na stavbách, v dopravě, v obchodech, nemocnicích, školách atd.? Také mají být doma?

Kolombo 19.3.2008 20:40

Re: Práce a práce

Ne. Ale pokud by pracovali doma alespoň ti, co do kanceláře cestovat nemusejí, šlo by o velikou úsporu. A zároveň ochranu prostředí.

Honza42 19.3.2008 12:37

Management je hloupý a pozadu. To je vše.

Málokterý manažer umí ohodnotit skutečně odvedenou práci podřízeného, navíc to dá práci a na to jsou manažeři moc líní. Proto trvají na přítomnosti v zaměstnání. Navíc v zacházení s počítačem na tom jsou někteří manažeři tak bledě, že se tomu ani věřit nechce. Ve firmě kde jsem dělal to nakonec dopadlo tak, že dělám doma, ale na živnosťák a spokojeny jsou obě strany.

zuzucha 19.3.2008 12:36

úředník

A protože nemám v sobě tu pevnou vůli, abych doma nerušeně poctivě pracovala, je ze mě úředník, který o polední pauze probírá net.;-)

Ivan Nový 19.3.2008 12:32

Druhá strana mince,

lidé nepracují doma, ale v kavárně, aby měli sociální kontakt s ostatními lidmi.

Jenda 19.3.2008 17:05

Re: Druhá strana mince,

To budou hlavne ti co toho zas tolik nenapracuji. Krom toho ... a proc ne?

PP 19.3.2008 12:22

Ještě jednou "příliž brzy"

Hlavní problém vidím v přístupu lidí. Naše firma má několik "dispečerů", jejichž pracovní náplní je hlídat pohyb zakázek, tedy: kontolovat v počítači stav, telefonovat (obvykle mobilem), posílat e-maily. Akorát, že někdy jejich "kšefty" končí dávno po běžné pracovní době. V podstatě by nic nebránilo, aby ve 14 hodin (kdy není tolik práce) "zvedli zadek" a šli domů, odkud by v klidu udělali zbytek. Ale nelze, protože šéfové trvají na účasti v kanceláři do 16:30 - a to už se jen tak přerušit rozdělanou práci nedá. Ráno musí být nastoupeni v 8 hodin, přestože hodinu budou mít hlavní náplní vaření kafe - než se kšefty "rozhejbou"...

TOHLE zlomit nede, dokonce ani va naší (soukromé a prosperující) firmě.

PP 19.3.2008 12:41

Re: Ještě jednou "příliž brzy"

...a za tu hrubku v titulku se omlouvám. Hanba mi!

Jenda 19.3.2008 11:28

Porad by neubylo, jenom by se konaly telekonferencne.

A byly by dal uplne stejne zbytecne.

Sumo 19.3.2008 13:32

Re: Porad by neubylo, jenom by se konaly telekonferencne.

U nás máme takový poznatek. zbytečné porady dělají zbyteční zaměstnanci. Proto je u nás sice vyhlášen termín denní porady, ale, zda ten který den je nebo není a jak je dlouhá závisí čistě na tom, je-li se o čem radit. Většinou trvá do deseti minut, výjimečně déle.

Delší je porada mistrů s vedením, ale jen opět, je-li co řešit a řeší-li se to ( chcete-li brainstormingem, ale to slovo já moc nerad ).

Takže opět, jaký si to uděláš, takový to máš.

Jenda 19.3.2008 16:46

Re: Re: Porad by neubylo, jenom by se konaly telekonferencne.

Zbytecne porady delaji obvykle zbytecni sefove.

Pytel 19.3.2008 10:44

zkušenosti

Článek je o práci, ale nevymezuje, co přesněji myslí, když říká "práce". To by se vážený čtenář divil, kdyby viděl, čemu všemu se dnes říká "práce".

Označme tedy slovem "práce" takovou činnost dané společnosti lidí, jejímž  výsledkem je její bezprostřední přežití. Vše ostatní nechť je "zábava".

Podle takové definice tu pak máme velké procento lidí, kteří pracují pouze formálně a nikoli fakticky. Jejich "prací" je spotřeba výsledků cizí práce. Do této třídy právě patří celé šiky informačních technologů, kteří se produktivního společenského procesu vůbec neúčastní (s jedním takovým právě sedím v kanclu, pracuje sám z domova na jednom zcela idiotském projektu jakési evidence něčeho, co nikoho nezajímá, o sobě radši pomlčím).

Naopak zde máme číšníky, kteří nám již za chvíli přinesou oběd. Bohužel pro ně to nemohou udělat z domova. Tito lidé mají bezprostřední vliv na mé přežití, a proto si jich velmi vážím.

Sid 19.3.2008 10:57

Re: zkušenosti

Vazeny pane, je videt, ze informacnim technologiim vubec nerozumite. Ti "informacni technologove" pisou programy pro pocitace a ty nam umoznuji telefonovat, internetovat, pracovat na pocitaci, mit doma: mikrovlnku, lednicku, pracku a dalsi chytre spotrebice, jezdit autem s nizsi spotrebou nez ty stare mechanicke obludy, mit v nem navigaci (a ta zas umozni se dostat do cile levneji a efektivneji) a tisice dalsich veci.

Verte ale tomu, ze kdyby o vysledky toho Vami zminovaneho technologa nikdo nestal,m urcite by jej neplatil. Ale nekdo si spocital, ze to, co on vytvori mu usetri spoustu penez.

Pytel 19.3.2008 12:14

Re: Re: zkušenosti

Jestli je na mě něco vidět, tak patnáct let praxe v informačních technologiích. Nepochopil jste, co jsem řekl. To, že informační technologie zvyšují produktivitu práce, to je zřejmé. Ale jaké práce? Odpověď: Každé - jak produktivní, tak neproduktivní. Dejte policajtovi do ruky PDA - a on vás zcela neproduktivně a samoúčelně - avšak rychleji - odbuzeruje. Dejte ouřadovi na stůl počítač - a on bude mít víc času na kafe, a tak dále, doufám, že už rozumíte.

R 19.3.2008 11:01

Re: zkušenosti

Po pravdě řečeno trochu mně to zavání komunistickým pohledem na svět. Podle toho pohledu pracovník, co lopatou přeházel za směnu 15 tun štěrku o 2 metry dále měl důležitější práci než technik, co měl na starosti péči o garáž s 20 buldozery, nakladači a náklaďáky, a který jedním příkazem dvěma svým podřízeným  mohl tu hromadu přemístit desetkrát rychleji prakticky libovolně daleko. Ten pracovník skutečně "pracoval", zatímco ten technik "jen" přikazoval. Proto za komunismu měl ten házeč lopatou podstaně vyšší plat než ten technik.

Pytel 19.3.2008 12:21

Re: Re: zkušenosti

Postavil jste si v hlavě strašáka a toho jste rozcupoval na kusy. Ale je to váš strašák. Já nic takového neřekl. A propos - házeč lopatou u nás mezi lety 1948 a 1989 rozhodně neměl vyšší mzdu než technik. To máte špatné informace.

R 19.3.2008 21:05

Re: Re: Re: zkušenosti

Není pravda. Díky tehdejšímu rozhodnutí Strany, která za nás uzavřela závazek odpracovat každý rok 30 pracovních dní místo své kvalifikované práce na dílnách jako různí házeči lopatou, podavači a montéři na pásech jsem zjistil, že asi 2 /3 těchto pracovníků s kvalifikací základní nebo maximálně nějaké učňovské školy měl tehdy nástupní a další platy až o jednu třetinu vyšší než byl můj plat vysokoškoláka. Od té doby jsem skutečně alergický na to, když někdo vychvaluje nějakou práci, kde skutečně někdo maká tělem manuálně a znevažuje duševní práci.

brok 19.3.2008 12:11

Re: zkušenosti

Především se jedná o chybnou definici práce. Práce jejímž výsledkem je "bezprostřední přežití" je něco podivného. Jak přežívám? Bezprostřední přežití znamená žít na existenčním minimu (tím nemíním stejně nazvanou sociální podporu), tedy to, co se nazývá bazální metabolismus.

Práce je vytváření hodnot, materiálních nebo duševních, které uspokojují potřeby a zájmy jiných, lidově řečeno práce je to, co vytváří hodnoty, za které je někdo jiný ochoten zaplatit.

Práce z domova je vlastně možná pro většinu duševně pracujících a i pro značnou část manuálně pracujících. V tom, jak hodnotit, jestli někdo pracuje a jak moc pracuje problém nevidím. Státní úředník pracuje jen zcela vyjimečně a v soukromém sektoru jistě majitel pozná, jestli výsledky práce jeho zaměstnance je možno se ziskem prodat. Konečně při práci z domova ani nemusí být žádný "pracovní poměr". Stačí objednávka. Jen bych pak trochu zjednodušil podnikání a hlavně účetnictví.

Ale i řada profesí, u nichž je přítomnost na pracovišti nutná, nebo aspoň občas nutná, je výhodnější odměňovat podle výsledků a ne podle času. "Přijď, kdy chceš, odejdi, kdy chceš, ale za tuhle práci, dostaneš tolik.

Pytel 19.3.2008 12:31

Re: Re: zkušenosti

Buďte rád, že vůbec máte nějakou definici, kterou můžete kritizovat. Autor článku nepodal žádnou definici a to, o čem mluvil, ponechal na intuici čtenáře.

Jinak, ty vaše lidově-ekonomické představy jsou velmi půvabné. Zvláště ta poslední věta - tu může říct jen někdo, kdo nevyrábí zboží a nedodává služby. Pakliže se živí výrobou zboží a dodávkou služeb, tak naopak řekne: "Chci to hned, včera bylo pozdě. A chci hned další, jinak to beru odjinud."

PP 19.3.2008 12:40

Re: Re: Re: zkušenosti

I naše firma má dost takových zákazníků (a pár jsme jich taky radši poslali "jinam"). A právě pro ně by bylo výhodnější, kdyby jejich "obsluha" neztrácela čas couráním do/z pracoviště, ale radši pracovala. Je rozdíl, jestli se zákazník dovolá v 16:30 do kanceláře netrpělivě na "padla" vyčkávajících pracovníků nebo domů někomu, kdo to v klidu vyřídí během přípravy svačiny pro děti.

pavel 99 21.3.2008 15:42

Re: Re: Re: Re: zkušenosti

jenom ty děti nesmí příliš hlučet, aby bylo slyšet telefon.;-)

Kolombo 19.3.2008 20:46

Re: zkušenosti

Tomu kolegovi práci někdo zadal. Pokud je zbytečná, není to jeho věc. Stejně by nebyla zbytečná práce stolaře, u něhož byste si objednal nábytek který nepotřebujete. celá desetiletí mi oběd nenosil číšník a jsem stále zde - důkaz, že číšníků k přežití netřeba.

I-Worm 19.3.2008 9:22

Potíž je v hodnocení

když je člověk placen za výsledek, musí ten výsledek posuzovat osoba, která něco zná a umí. Kontrolovat přítomnost v práci ale zvládne i osoba bez jakéhokoliv vzdělání - tím pádem se může k zodpovědnému a tudíž i dobře placenému místu dostat i politicky vyspělá osoba, stejně jako manželka, synovec nebo strejček takové osoby. Takže, autore, hoď si zpátečku, ať nenarazíš, protože tvoje návrhy ohrožují samotné základy naší demokratické společnosti!

Malý Aston 19.3.2008 10:35

Re: Potíž je v hodnocení

Soukromé firmy znají jak organizovat svou práci aby byla efektivní.Co se tak  podívat na naše státní úředníky?Stejně mají nápis " Styk s občany v pondělí a středu". Mimo styk tam nic nevyřídíte.Takže každý odbor bude mít jiný styk s občanem a mimo styk bude sedět a pracovat doma.Ušetříme na palácích,které pořád nestačí pojmout úředníky,ušetříme na stravenkách neboť doma si každý může uvařit,ušetříme na topení a hlídání zda pracují nebo chodí po nákupech a ušetří se za služební auta a stres,který prožívají když jedou na styk s občanem.Jsem pro ihned začít a to přímo v parlamentu. Hlasovat se může z domova,diskutovat také a nemusí se vyhazovat miliony za letenky a tramvajenky a metrovky a služební řidiče.:-D

Zen 19.3.2008 20:09

Re: Re: Potíž je v hodnocení

Clovece, kde to zijete? Pomery v uradech neznam, ale ze by v soukromych firmach nebyla protekce? :-D:-D:-D

Sid 19.3.2008 10:59

Re: Potíž je v hodnocení

Vazeny pane, na to je snadna odpoved - KPI (Key performance indicator). Pokud nevite, co to je, nejste schopen nekoho ridit. Hodte si zpatecku zpet do skoly a doucte se moderni metody rizeni lidskych zdroju.

Janus 19.3.2008 11:29

Re: Re: Potíž je v hodnocení

Poslyšte, Side, a nebude problém v tom, kdo ta KPI (mch. otřesné zaklínadlo) asi tak nastavuje? ;-(

Sid 19.3.2008 11:56

Re: Re: Re: Potíž je v hodnocení

Tezko vysvetlovat. Na to opravdu musite vedet, co od toho cloveka chcete. A musi to byt nejak objektivne meritelne. Dejte mi priklad prace, a ja vam nastavim KPI, OK? A pak mne muzete roztrhat na kousky jako rychlokvasku managerskou :-D

Jenda 19.3.2008 11:33

Re: Re: Potíž je v hodnocení

Ktery uzasny certifikat jste si poridil tento mesic? Vy ridici lidskych zdroju.

Opraqvdu by me zajimalo jak by takovahle nejaka ukecana managorska rychlokvaska hodnotila treba praci programatoru. Nejspis nejaky ten klicovy ukazatel typu pocet radku programu.