25.4.2024 | Svátek má Marek


EKONOMIKA: Počkáme, až k nám dorazí práce?

19.3.2008

Glosy postaršího technokrata

Jedním z problémů, které hýbou Evropou, je volný pohyb pracovní síly. Některé státy Evropské unie se mu dodnes brání, přestože statistiky jasně dokazují, že není čemu. Poslední hromadný exodus Evropanů se konal začátkem dvacátého století, kdy Ameriku zaplavili irští a italští přistěhovalci. Od té doby více méně zůstáváme, kde jsme, polské instalatéry nevyjímaje.

EU s tím na jedné straně bojuje a tlačí na zbylé státy k otevření pracovního trhu, na straně druhé vydává spoustu peněz na tzv. „tvorbu pracovních míst“ v zaostávajících regionech. Operační programy i v České republice toto kritérium považují za významné, ne-li nejvýznamnější. Nedávno jsme se na semináři v CzechInvestu bavili o absurditě získávání kvalifikovaných vývojářů pro IT aplikace třeba v Jindřichově Hradci, Chebu a jinde. Prostě tam nejsou a hledat a školit nové je neefektivní.

Podívejme se, jak tento problém řeší úspěšné firmy. Řada z nich považuje za důležitější splnit pracovní úkol než nutit pracovníky docházet proti jejich vůli v osm do práce. IBM má 40 procent pracovníků bez stálých pracovních míst, podobně třeba maloobchodník Best Buy. Regionální struktury nadnárodních firem takhle pracují už dlouho a jejich pracovníci se scházejí fyzicky párkrát ročně. Je určitě snazší budovat infrastrukturu a aplikace umožňující práci z domova než pracovníky stěhovat nebo nutit dojíždět. Možná, že jsou Češi konzervy, ale co když má jejich zdráhání k pohybu něco do sebe? Kolik by zmizelo zbytečných porad! Jak by ubylo dopravních problémů ve špičkách! Věnovat čas strávený hodinami frustrace v libovolném dopravním prostředku rodině nebo dětem by jistě mělo pozitivní výsledky. Samozřejmě automobilky mi nedají práci domů.

V budování infrastruktury jsou jistě rezervy. Broadbandové připojení není stále dostatečně rozšířené, videokonference jsou drahé a aplikační vybavení není to pravé ořechové. Pár miliard evropských peněz by se na tohle určitě hodilo. Co přehodit výhybku a nemluvit o vytváření a lokaci pracovních míst, ale o práci jako takové! Možná, že ti Češi, kteří stále ještě „chodí do práce“, by se naučili doopravdy pracovat, kdyby byli placeni podle výsledků. Práce doma není žádná idylka, musíte mít kázeň, vůli a udělat si nerušený prostor. Pokud se na výplatní pásce nebude objevovat měsíční nebo hodinová mzda, ale koruny za výsledky, půjde to rychleji.

Euro 10/2008