13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Paraziti, bez nichž to nejde

Levicová averze vůči živnostníkům je krajně nespravedlivá. Dávají práci dvěma třetinám zaměstnanců v Česku. To, že je stát podporuje, dává jasný smysl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. David 26.3.2013 15:18

Nechť nám parazit Mládek doloží, jestli se vůbec někdy dokázal uživit prací !

Tím mám na mysli skutečnou PRÁCI, nikoliv šoupání zadku na nejrůznějších politických seslích.

L. Severa 26.3.2013 13:56

Naprosto přesně!

". A popřemýšlet, proč dosud nikdo neoznačil za parazity zahraniční investory, kteří zde vytvořili jen zlomek pracovních míst oproti živnostníkům, a přitom jejich podpora formou daňových úlev, dotacemi do průmyslových zón, příspěvky na školení personálu a kdečeho jiného šla do stovek miliard korun, jejichž naprostá většina skončila ve formě dividend v kapsách zahraničních akcionářů. A byli to právě socialisté, kteří zde rozdávali plnými hrstmi těm zlým kapitalistům."

J. Kostrba 26.3.2013 11:40

Poněkud ustřelený a maličko pokroucený výrok

Na diskusi o budoucnosti české ekonomiky pořádané ProAltem v Senátu, za přítomnosti např. Ilony Švihlíkové i Milana Štěcha, Jan Mládek, zřetelně mimo hlavní trend, za tuto budoucnost označil "rýnský kapitalismus". Na přímou otázku v diskusi Milan Štěch odpověděl, že po listopadu i odborářští vůdci budoucnost chápal podobně, tedy v sociálně tržním kapitalismu.

Poněkud ustřelený a maličko pokroucený výrok Jana Mládka je zřejmě spíše sjezdovitou zkratkou než programovým vyjádřením.

Podle mého názoru dokládá, že v tak zásadní věci se v ČSSD nevede skutečná diskuse. Kdyby s výrokem o parazitech přišel na řádné programové diskusi např. Zdeněk Škromach, Jan Mládek by mu, domnívám se, odpovídal dost podobně jako Pavel Páral. A podobného, poněkud ustřeleného, výroku by se vyvarovall.

J. Heincl 26.3.2013 12:23

Re: Poněkud ustřelený a maličko pokroucený výrok

Pan Kostrba předvedl pěkný příklad toho, jak lze dodatečným vysvětlením všem jasný a srozumitelný výrok převrátit v jeho naprostý opak.

M. Šejna 26.3.2013 13:00

pane Heincle

mohl byste nám ten "všem jasný a srozumitelný výrok" citovat? Pokud možno přesně.

Pomohu Vám a cituji Mládka: "Systém, kdy oni nepřispívají do systému sociálního pojištění a kde parazitují na zaměstnancích, ... je dlouhodobě neúnosný"

Je zajímavé, že Mládek vůbec nepožadoval pro OSVČ vyšší daně. Pouze upozornil, že OSVČ platí podstatně nižší sociální pojištění.

J. Heincl 26.3.2013 18:49

Re: pane Heincle

Chápu, že se někomu může zdát výše sociálního pojištění OSVČ nízká ve srovnání se zaměstnanci. Vhledem k tomu, že živnostníci při placení tohoto pojistného postupují v souladu se zákonem, tak považuji páně Mládkovo vyjádření za odporné. Jeho účelem je zřejmě vyvolávání nenávisti zaměstnanců vůči živnostníkům. Já jsem však nepolemizoval s panem Trostou, jestli živnostníci parazitují na zaměstnancích, nebo ne. Mě šlo o to, že pan Trosta svou demagogickou argumentací v podstatě udělal z pana Mládka odpůrce jeho vlastního výroku.

J. Vlk 26.3.2013 9:57

Netřeba změn, ani zvýhodňování.

Ale dodržovat platné a nebudou se stačit divit  ! ! !  Domnívám se, že s daněmi by se nemuselo hýbat, spíše o nějaké procento snížit. Ovšem pokud by stát uhlídal jejich poctivé přiznávání a placení a snad odboural paušály nákladů. Opravdu kontrolovat příjmy "bez dokladu" řemeslníků, možnost vyplácení "na ruku", dodržování zákazu švarcsystému a třeba i desetileté "ztráty" podnikatelů a přesto nezesnulých hlady ve svých mercedesech a vilách, oprávněnost odečtu a platby nákladů nutných k podnikání ....:)  Pokud tyto problémy budou trvat, ani tak moc nezáleží na výši zdanění příjmů. Věřím, že se to NETÝKÁ zcela všech podnikatelů, zrovna tak jako věřím, že s popsanými zkušenostmi se setkává každý z nás, včetně neschopných politiků, kteří si 23 let nevědí rady s níčím. Nebo nechtějí ! 

J. Slanina 26.3.2013 9:27

"Hele, nemusíš tím ocasem vrtět tak vehementně."

http://i.lidovky.cz/13/033/lngal/MPR4a1618_zeman_zavadil.jpg

K. Luboš 26.3.2013 8:59

Existuji jenom 3 moznosti...

1] Snizit zamestnancum pojistne na uroven zivnostniku.

2] Zvysit zivnostnikum pojistne na uroven zamestnancu.

3] Oddelit pojistne fondy zamestnancu a zivnostniku a ponechat stavajici stav.

Ja jsem pro bod 3.

M. Šejna 26.3.2013 11:38

Re: Existuji jenom 3 moznosti...

i já jsem pro bod 3. Zdá se mi být nejspravedlivější. A jsem dokonce přesvědčen, že potom začneme my živnostníci platit víc - dobrovolně.

K. Seidl 26.3.2013 11:48

Re: Existuji jenom 3 moznosti...

A to je přesně ono. Komentátoři nešťastného Mládkova vyjádření to neustále zkreslují. Je to taková ta kampaň.

J. Schwarz 26.3.2013 7:50

nechápu, proč trpí

socani takovou obsesí organizovat druhým život. nechť je "sociální a zdravotní" nepovinné, socani se "pojistí" u soudruhů dobrovolně a ti, co téhle "společnosti" nevěří se zařídí jinak. Každý si bude žít po svém a nebude proč se hádat o blbosti - jak si kdo ustele, tak si lehne jak říkala babička.

J. Gutvirth 26.3.2013 9:32

Re: nechápu, proč trpí

No to sice nechápete, ale v USA mají nejdražší zdravotnictví ale ne nejlepší výsledky.Řídí se tam při tomprávě Vaši návodem, který teď systém zase obtížně přestavují. Moc tomu nerozumíme nikdo.

J. Schwarz 26.3.2013 12:39

Re: nechápu, proč trpí

jenže i v USA, pokud by existovali socani, by mi nebylo jasné proč by si svůj vysněný systém nemohli zavést sami.  Měli by svou pojišťovnu, svoje lékaře a personál / ti by se nehnali po zisku a vysokých platech, šlo by jim přece hlavně o "dobro Lidu" /, jenom by se vykašlali na ty, co se nechtějí zapojit. Ti nezapojení by měli "nejdražší zdravotnictví", zapojení levné a skvělé. Spokojeni by byli všichni - i ti, co preferují "jistoty", i ti co preferují rozhodování o vlastním osudu. jediní, kdo svůj systém vnucuje všem násilím je levice. Pořád chce pečovat o někoho, kdo jí o to nestojí.

M. Sedláček 26.3.2013 14:00

Re: nechápu, proč trpí

Protože socan nikdy nebude konat "dobro" za své peníze a nutně k životu potřebuje toho fujfuj kapitalistu?

P. Pavlovský 26.3.2013 2:07

Živnostník je i každý domácí

Už 23 let žiji  s permanentní výčitkou svědomí vůči živnostníkům. Před Listopadem jsem jenom věděl, jak strašlivě se na nich totalita provinila. Od jejich opětné legalizace sleduji, že všechny vlády měly sice plná ústa o podpoře malých a středních, ale nakone byly vždy víc podporováni ti velcí.

Začal jsem proti tomu soukromou válku občanskou neposlušností: nikdo mi nic nedokáže, ale já začal živnostníky přímo navádět a podporovat v nepřiznávání příjmů ke zdanění.

Začalo to už péčí o činžovní byt s regulovaným nájemným. Hanba by mě fackovala, kdybych si řekl domácí o zaplacení jakýchkoli prací v bytě. Platil jsem je sám. Buď bez faktury nebo s fakturou, kterou jsem zaplacenou dal domácí, aby ji vykázala v daňovém přiznání.

A pak to pokračovalo: auto, chalupa, zahrada, švadlena, holič, pedikérka.....v Praze, stejně jako venku.

Nestydím se za to. Je to kompenzace škodlivé státní politiky vůči živnostníkům. Pokud vím, je docela frekventovaná.

J. Boleslav 26.3.2013 10:27

Re: Živnostník je i každý domácí

A myslíte si skutečně, že je to ta správná cesta?

M. Sedláček 26.3.2013 14:02

Re: Živnostník je i každý domácí

Myslím, že v Kocourkově dnešních dní to je jediná možná cesta.

J. Kulišek 26.3.2013 2:00

z historie

"Komunistická strana nemá v úmyslu střední stav zničit, jak to tvrdí o nás naši nepřátelé, nýbrž má zájem na silném, prosperujícím živnostenstvu, jehož oprávněné požadavky jsme vzali do svého programu a budeme je se vší rozhodností také prosazovat." (Klement Gottwald na sjezdu živnostníků, Rudé právo 26.února 1946)

Z. Málek 26.3.2013 8:10

Re: z historie

... a jak to dopadlo!

J. Boleslav 26.3.2013 10:30

Re: z historie

Tenkrát ožralec Kléma mazal parazitům med kolem huby, a pak je teprve zařízl. Teď se socani směrem k nim pěkně odkopali, ale na výsledku voleb to IMHO stejně pramálo změní. :-(

M. Šejna 26.3.2013 11:50

jak to dopadlo?

koukněte se do historie vlád ČSSD (1998-2006):

- Progresivní zdanění snížili z rozpětí 15-45% na 12-32%

- Zavedli daňové paušály až 80% z příjmu

Tedy trochu jiná zkušenost, než s bolševiky, že?

Jinak u socanů bude vždy platit, že budou chránit zaměstnance a nikoli živnostníky. Ovšem jen verbálně. Ve skutečnosti se za socanů živnostníkům dost ulevilo.