26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hloupy horak 15.10.2008 4:54

Ekonom Klaus.

A takovy klaun dela presidenta chytremu narodu ? ;-P

Ludva 14.10.2008 15:49

Banky se prostě přehřály

Další jasný důkaz globálního oteplování.

Chris Kelvin 13.10.2008 23:35

Poměrně...

...slaboduché povídání o ničem. Určitě ne o příčinách. Kdože to napsal, znáte někdo autora......? 8-o

Mell 13.10.2008 21:16

Díky za pěkný článek.

Jsem rád, že náš pan president nevěší buliky na nos a střízlivě posuzuje danou situaci. Jen doufám, že na překonání případných následků krize bude pro normálního člověka stačit  zdravý rozum  a zdravé ruce ochotné se o sebe postarat.

555 13.10.2008 21:04

Z novoročního projevu V. Klause:

"Co jiného naznačuje obrovský nárůst hypoték, než víru v dnešek, a hlavně v budoucnost?"

Po uši v dluzích - krédo a filosofie našeho pana prezidenta.

kirast 13.10.2008 22:04

Re: Z novoročního projevu V. Klause:

Vidíte, a ti Američani mu tak věřili ;-)

dělnék 13.10.2008 19:23

nežijící ma dluh

Tak co nám ten náš profesor dokázal do r. 1989, co za ním bylo vidět za práci, nic jen žvanění.A nyní svými úvahami, které zase nic neříkají, jen fráze, dokládá, že je to samé jako byl V.H.Sami v životě nic nedokázali , nic za nimi není pořádného mimo té politiky a ta je v dnešní době samá lež ,násilí podraz atd.Jen mu lidi naskočili na žvásty a tím se dostal nahoru.

Magor Milda, Mgr. etc. 13.10.2008 20:14

Falešné karty české politiky

Čtyřicetinásobný doktor Václav Havel a přibližně 36 násobný doktor Václav Klaus jsou figurky, kterým jejich posty přihrála nejdříve KSČ (V. Havel) nebo jakási neviditelná ruka, zpravidla zvaná KGB nebo SVR , případně trhu v tom druhém případě. S V. Havlem jsme si alespoň v cizině neuřízli ostudu, s tím současným presidentem těch ostud ještě není konec.

Najít opravdu jasné kandidáty na presidentskou trafiku není v Česku (tudíž v Čechách, na Moravě a Slezsku) možné, importovaný kandidát byl neviditelnou rukou, řídící naše osudy, zamítnut. President ČR musí být vzdělaný člověk s nespornými vysokoškolskými kvalifikacemi, tomu z dosavadních presidentů od Benešových dob neodpovídal nikdo. Dále musí být presidentem všech, to znamená, musí zastupovat i menšiny, tou nejvýznamnější menšinou v Česku jsou čestní lidé. Chtít po něm, aby měl i nějakou vizi je už opravdu těžké, hlavně proto, že nám něco takového přece nemůže sdělovat, to je moc nebezpečné.

Magor Milda, Mgr. etc. 14.10.2008 12:16

Re: Falešné karty české politiky

Zde musím opravit, z těch mnoha presidentů po Benešovi byl Gustáv Husák jediný, který měl opravdu zasloužený doktorát, od r. 1938 pracoval jako právník. Za Slovenského štátu byl vyslán do komise, vyšetřující genocidu na polských zajatcích v Katyni. V r. 1938 se žádné doktoráty za stranické zásluhy nerozdávaly, bez uveřejněné disertace a promočního řízení to nešlo.

Jako premiér nebo president si ovšem můžete prstem ukázat na kteréhokoliv rektora kterékoliv university a bude vám vyhověno. Pro jistotu však budou kompromitující dokumenty odklizeny.

Roy Boehm 13.10.2008 15:58

No jistě, pane profesore.

1) U nás krizi způsobila přílišná regulace bank. 2) Konsolidační agentura kryla zejména dluhy vzešlé z komunistického hospodaření. Toť jen dvě ryzí perly Vašeho projevu!

555 13.10.2008 14:51

Kozel Klaus zahradníkem

"Všude tu v Americe říkám, že problému špatných úvěrů rozumíme, protože

jsme je v první fázi po pádu komunismu také měli a museli řešit."

Klasický Klaus. Neřešilo se nic, zato se v tunelovalo, kradlo a rabovalo způsobem, který nemá obdoby.

Všude tu v Americe říkám....  My Češi tomu rozumíme... Já a Viktor Kožený vám poradíme.

pavlik 13.10.2008 19:28

co se týče bank Klaus pravdu,

po pádu komunismu neuměly banky správně půjčovat a byla tam nalezlá spousta darebáků a tunelářů, takže se zadlužily, krachovaly jedna po druhé a stát je musel sanovat, aby naše hospodářství úplně nezkrachovalo. To si ještě pamatuji. Taky si pamatuji, jak Klaus říkal, že parlament nemá ty kampeličky schvalovat, že to nemůže dopadnout dobře - což se za nepříliš dlouhou dobu stalo. Taky si myslím že velká privatizace byla zvrtaná, ale vinit ze všech problémů ekonomické transformace jediného člověka, to je skutečně laciné. Koneckonců, volila jej tehdy spousta lidí, protože sliboval kapitalismus snadno a rychle. A pak jsme se nestačili divit. Ale byla to především naše volba, co jej vyneslo nahoru.

Ale abych se vrátil k tématu. Víte, když zkrachuje solidní firma, která má uložené peníze v nesolidní

bance, protože jsou všechny banky nesolidní, tak to ekonomice nijak

nepomůže.

realysta 13.10.2008 14:41

problémy jsou hlubší

S panem prezidentem lze souhlasit, že krize jsou cyklickým jevem. Ostatně už biblický Josef podává faraonovi výklad jeho snu o tučných a hubených kravách, jako oletech bohatých a chudých.

Problém současného finančního světa má sice souvislost s tímto periodickým jevem - ale nemá v něm kořeny. kořeny má v tom, že poválečná ekonomika především USA, ale psotupně i Evropy (poučená z krize nadvýroby 30tých let) se snažila vytvořit nástroj pro zachování podmínek pro kupní sílu (tedy odbyt výroby) firem a obyvatel. Všechny vlády - pravicové i levicové podporovaly bankovní socialismus - tj žití na dluh = tedy poskytování nezajištěných, nekrytých a potencionálně delikventních úvěrů.

Dnes žijem v naprosto virtuálním světě financí. Ohromné Potěmkinově vesnici. A je iluzí, že i kdyby se spojily všechny vlády rozvinutých zemí světa, že by byly schopny dát dohromady likviditu potřebnou k vyrovnání dluhů. současná gesta jsou jen zoufalou snahou verbálně vytvořit zdání, že tento Mandrake pokračuje dál....!!Rv

Klička 13.10.2008 18:55

Re: problémy jsou hlubší

Lidé v t.zv. rozvinutých zemích si musí přiznat, že již delší dobu žijí nad poměry. Dohnali je k tomu ovšem politici svým nezodpovědným přístupem k ekonomice států.Vyjdeme-li z předpokladu, že zvyšování počtu obyvatel planety Země je již nežádoucí, potom je zcela nelogické zvyšovat hospodářský růst nadvýrobou, která vede ke krizi.Řešení vidím v zavedení "zlatého standardu", který by ovšem přechodně, zvláště v zemích s obrovským státním dluhem (USA) vedl k dosti silnému snížení životní úrovně. Jinou cestu však nevidím, chovají-li se státy nezodpovědně a tisknou další a další papírové peníze, které nejsou ničím kryty. To je cesta do pekel, která vede vždy ke krachu.

pavlik 13.10.2008 19:33

průšvih zlatého standardu

je v tom, že se místo řešení problémů začne zkoumat jak vyrobit z uranu nebo z olova ekonomicky zlato. Není to až tak nemožné, jak se Vám zdá ...

Magor Milda, Mgr. etc. 13.10.2008 19:55

Re: Potjomkin byl docela dobrý manažer a jeho stavby stály ještě staletí.

Nechal na rychlo postavit několik pevností, ty ale nebyly pouze kulisami, nýbrž solidně postavené stavby. V Době Jekatěriny II., Němky, která se stala slavnou carevnou, by s nějakým podvodem neuspěl. Byla to doba rozkvětu a síly ruské ekonomiky, proto bylo možné, na ty stavby vrhnout dostatek prostředků a lidí.

Buvol 13.10.2008 14:15

Základní rozpor asi bude v tom, že aby liberální ekonomika šlapala, musí být na trhu neustále převaha poptávky nad nabídkou ....

.. a to se často vytváří umělě .. bublinovitě (nafukuje se to), všemi těmi (ne)možnými bankovními produkty, až to zákonitě jednoho dne musí prasknout .. a toho jsme dnes svědky .. krásně se poptávka také udržuje válkami a přírodními katastrofami ..

Buvol 13.10.2008 14:20

Re: Základní rozpor asi bude v tom, že aby liberální ekonomika šlapala, musí být na trhu neustále převaha poptávky nad nabídkou ....

.. a nejspíš je to zase stará známá krize z nadvýroby ...

D.M. 13.10.2008 13:35

Martin Vlk

Tento diskutujici Martin Vlk mi pripada jako neukojeny pseudointelektual. Jeho primery ohleden borici se zdi jsou uplne mimo. Nechce proste priznat, ze je konec neviditelne ruky trhu a ultra-liberalismu.

Velmi usmevna je jeho predstava, ze ustaleny stav muze byt jen nejaky rovnovazny bod. To je omyl hodny studentika VSE. Ustalenymi stavy (asymptotickymi) mohou byt i oscilace nebo i chaoticke chovani. Hosiku, dopln si vzdelani.

I kdyz chapu, ze vrcholem matematiky na VSE je trojclenka Rv

Miro Vilimek 13.10.2008 14:29

Re: Martin Vlk

Rano jsem reagoval na Vasi poznamku, ze "jen Klaus vi, jak funguje neviditelna ruka trhu" a doporicil jsem Vam nastudovat dilo Ludwig von Mises: Lidske jednani, napr zde:

http://www.libinst.cz/etexts/mises_lidske_jednani.pdf

Editentne jste tak jeste neucinil!!!

Miro Vilimek 13.10.2008 14:33

Re: Martin Vlk

Omlouvam se za preklem. Evidentne jste tak neucinil!

Ale zkuste to, kdyz jsem to pochopil ja, tak to urcite zvladnete taky. A nebudete se posmivat Vlkum.

Eva D. 13.10.2008 14:45

Re: Martin Vlk

A Vy jste kdo? Docent Marxismu?

Martin Vlk 13.10.2008 18:03

Re: Martin Vlk

Hochu (nebo devce?), pokud myslis vazne svuj prvni odstavec, navstiv Severni Koreu nebo Kubu. Tam pochopis. I kdyz zrovna ve tvem pripade o tom dost pochybuji.

Problem je, ze spousta lidi ma urcitou viru, je jedno, jestli se jmenuje socialismus, nebo nejake jine osvicene rizeni. Bohuzel (bohudik) svet funguje uplne jinak a co si mysli nejaky D.M. je mu celkem u ...

Tezko se s tim smiruje, ale je to proste tak. Jedine systemy, ktere dlouhodobe prezivaji (a nejen ekonomicke) jsou ty, ktere maji schopnost samoregulace. Coz teda planovana ekonomika rozhodne nema. Pochopil?

A co se tyce tyce ustaleneho stavu, tak si muj prispevek precti pozorne, "profesore". Samozrejme, muzeme probrat konvergujici nebo divergujici systemy, ale to by asi nebyl ucel tohohle povidani, ne? A jestli te to uklidni, o diferencialnich rovnicich jsem nejen slysel ;-)

Petr Kunetka, sileny zlocinec 13.10.2008 13:08

To: Spirit

Trh je neprirozeny? A kdo ho zavedl, kdyz tedy nevznikl prirozene?

D.M. 13.10.2008 14:01

Re: To: Spirit

Ze by neposkvrnene poceti Vaclava Klause?8-o

Petr Kunetka, sileny zlocinec 13.10.2008 14:36

Re: To: Spirit

To nechapu....

Tvrdas 13.10.2008 13:04

Boze on se s Havlem zase stichuje kdo narodu vic zalze...

...vykastrovat, lobotomovat oba....

jm 13.10.2008 12:36

PANE PROFESORESIME - NEKRYTÁ PLATIDLA PŘITISKÁVAJÍ

PANE PROFESORESIME - KRIZE JSOU NEKRYTÁ PLATIDLA,  znehodnocovaná ještě více směně hodnot a služeb se vymykajícími válečnými náklady, plýtváním a zlodějnami ve veřejných výdajích, přilhanou hodnotou ve zboží, vyjádřenou úroky z úvěrů na výrobu, úroky z úvěrů na obchod a úroky z úvěrů na spotřebu. V České kotlině po jistou dobu, lichevními soudy trestná lichva!  Když cykličnost, tak v očekávání dalšího překročení meze soudržnosti, způsobované zločiny "přilhaného" kapitálu.  

Martin Vlk 13.10.2008 12:58

Re: PANE PROFESORESIME - NEKRYTÁ PLATIDLA PŘITISKÁVAJÍ

RvRvRv

Na to se snad neda ani reagovat, takovou snusku nenavistnych blbin jsem na Psovi snad jeste necetl...

jm 13.10.2008 13:15

Re: PANE PROFESORESIME - NEKRYTÁ PLATIDLA PŘITISKÁVAJÍ

Jen se ochlapte a popiště, co víte o posilování měny po krizi a naopak.