18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Oni o koze a my o OZE!

Dnes bude řeč o OZE - obnovitelných zdrojích energie. Jsme svědky dosud nevídané vřavy kolem tohoto fenoménu. Probudili se čelní politici a skoro všechna média a začali společně zásobovat veřejnost historkami o "temném spiknutí" tu "solárních baronů", tu jiných "rádobypodnikatelů".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Váňa 14.5.2013 11:43

Re: p. Fajmon zase mimo mísu.

Tím vážením jste se odkopal. Spíš budete hňup.

Z. Švrček 14.5.2013 11:42

Re: A co jako by se stalo, kdyby se ČR

Takže vlastně navrhujete vystoupit z EU. Já souhlasím, naprosto konzistentně se svým přesvědčením před lety nevstupovat do EU. Druhou cestou, jak zrušit podpory, granty, regulace a podobně, které křiví trh a tím ekonomiku, je totiž pouze to, že většina voličů v  EU změní své volební preference a namísto fanatických či poslušných EU-pozitivistů = socialistů všeho druhu,  zvolí přinejmenším EU-realisty! To mi ovšem připadá méně schůdné, jako skoro neschůdné vystoupení z EU :-( takže jsme zase v tej (_!_).  

K. Luboš 14.5.2013 11:24

Typicky český postoj!

Podle pana autora to skoro vypadá tak, že ta zlá EU opět něco nařídila těm hodným Čechům, kteří nejsou její součástí. Takže něco jako Mnichov 38 - prostě o nás bez nás. Jenomže my jsme součástí EU, takže i my neseme „vinu“ na tomto špatném rozhodnutí. Prostě musel existovat český jouda, který to podepsal... Takže ve vrcholové politice je to úplně stejné jako na předváděčkách: bába nebo dědek neco podepíšou a pak si to zase rozmyslí. Nadávají, že je někdo podvedl, a nechce se jim platit. Typicky české!

P. Urban 14.5.2013 11:17

Re: Trochu opatrně

Když si postavíte cestu na svém pozemku, taky Vás nikdo neukamenuje. Váš pozemek, Vaše peníze, Vaše rozhodnutí. Přesto stavíme silnice a dálnice. A já na to povinně přispívám, přestože nemám auto. Nicméně uznávám, že je to potřeba - odsud potud.

P. Urban 14.5.2013 11:15

Ale to se přece děje

OZE se neustále vyvíjí a zkoumají. Dokud nebudou konkurenceschopné ....

M. Prokop 14.5.2013 11:08

Re: Europoslanec

Tedy, tak idealistickou představu oné EP žvanírny člověk hned tak nevidí.

P. Vaňura 14.5.2013 11:07

Jinak pro připomenutí

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-kdo-nam-zdrazil-elektrinu-due-/p_politika.asp?c=A101003_121803_p_politika_wag

M. Prokop 14.5.2013 11:07

Re: A co jako by se stalo, kdyby se ČR

Všechny podpory a povinné výkupy zrušit. Pak teprve by bylo jasno, co je životaschopné.

Pak teprve by mohly zmizet hrůzy, než soudruzi z Brusele vymyslí nové.

P. Götze 14.5.2013 11:05

Re: Trochu opatrně

OZE nikdo neodmita, vetsinou se odmita to, ze to je povinne a MUSI to vsichni zaplatit. Kdyz si dobrovolne koupite solar a date si ho na svou strechu, vy mate pocit, ze vas nekdo ukamenuje? Vase penize, vase strecha, vas panel, vase rozhodnuti. Nechapu, proc muj 90-lety deda, ktery uz je jen doma, posloucha dechovku a kouka na televizi a ma trikrat tak vetsi spotreebu elektriny nez ja v produktivnim veku ma platit OZE nesmysly. A o tom to je.

M. Prokop 14.5.2013 11:05

Re: Já OZE neodmítám, ale absolutně

Ano.

P. Gabriel st. 14.5.2013 11:05

Re: A co jako by se stalo, kdyby se ČR

Problém je v tom, že neustále dokola volíme na základě populistických kritérií a tak máme, stále dokola v čele státu hlavně ODS, socdem a komunisty + někoho k nim. Jsou technicky a přírodovědně neznalí, nezdatní, zato jsou chtiví peněz a prospěchu. I pasn Fajmon, který se ze dne na den stal bojovníkem proti OZE, houby ví, co jsou a nejsou OZE. Kdyby si alespoň přečetl komentáře ke svým blábolům, v mnohém by se poučil. Proč neprosadí změnu směrnice EU, tak aby podporovala skutečně obnovitelné zdroje v rozumné míře a za rozumných podmínek? Místo opačného extrému - zrušit úplně Skutečné OZE s poukazena argumenty proti neOZE?!  A kde byl, když všechny politické partaje, navzdory upozorňování hrnuli přes mrtvoly fotovoltaiku? Přestaňme volit načančané darebáky a dejme na vzdělané lidi s dobrou průmyslovou praxí a nebudou ttakové hrůzy!

M. Prokop 14.5.2013 11:04

"Jediné, v čem s autorem souhlasím je fakt, že ten tunel má daleko větší rozsah, než EU vůbec chtěla. "

Tak s tím nesouhlasím já.

Maximálně bych řekl, že zlodějna má rozsah, o němž si soudruzi z Brusele mysleli, že bude ještě únosný.

Nebýt "krize" (stagnace), možná by i byl. Je-li blahobyt, není citlivost na zlodějnu tak vysoká.

Jiná otázka je, nakolik je tahle hovadnost jednou z příčin té krize. Imho dost velkým podílem, spolu s ostatní dirigistickou ekonomickou politikou, která vždy vede do (_!_) .

P. Vaňura 14.5.2013 11:02

Jen 7%??? 1 Kč na kWh, což

je SKUTEČNÉ zvýšení či jen to přiznané 0,7 Kč/kWh není zdaleka 7% ani pro domácnosti a průmysl už vůbec ne. Zničení fotovoltaického tunelu je nejefektivnější cesta, jak dostat českou ekonomiku ze srabu.

P. Vaňura 14.5.2013 10:59

Ono to není pravda

Existuje mnoho podvodů a korupce kolem kolaudace fotovoltaických tuneláren ke konci roku 2010. Pokud dy se to vyšetřilo a tvrdě postihlo, pěkných pár miliard by se ušetřilo.

A připomínám, že revoluční vlády na nějakou imunitu kašlou.

P. Vaňura 14.5.2013 10:49

Já OZE neodmítám, ale absolutně

odmítám jejich PROVOZ dotovat. Tady by se měl podporovat jen výzkum a vývoj do té doby, dokud nebudou konkurenceschopné.

P. Vaňura 14.5.2013 10:47

A co jako by se stalo, kdyby se ČR

na celý ten nesmysl od počátku vykašlala a např. začla dokolečka opakovat že považuje jadernou energii z obnovitelný zdroj a namísto toho dokončí Temelín.

Řekl bych, že HO*/*NO. Je to jen záminka pro zelené tuneláře. Co se stalo, když Albánie "znárodnila" ČEZ. Také H... Co udělá EU kolem sporu Bulharsko-ČEZ??? A jak je to s rozhodnutím bulharského regulátora, který nařídil ČEZ odpojit OZE od bulharské sítě, aby se tak ZLEVNILA elektřina.

To celé je jen záminka našich tunelářů. Jediné, v čem s autorem souhlasím je fakt, že ten tunel má daleko větší rozsah, než EU vůbec chtěla. A také nenapsal KDO nás v EU zavázal k tak nesmyslně vysokému podíllu OZE. To totiž musel "někdo" také odsouhlasit.

Připomínám pánům politikům, JAK dopadl jeden jejich kolega, co kvůli "úsporám" nechal lidi mrznout. Řekl bych, že půl roku před tím, kdy bylo toto video natočeno, by ho to ani nenapadlo. http://www.youtube.com/watch?v=MhTflHfPhgc

A tato vláda též asi zmíněný konec nečelala:http://www.custermen.com/ItalyWW2/ILDUCE/Mussolini.htm. Ah Ca Ira, Ca Ira, Ca Ira...

P. Urban 14.5.2013 10:28

Víte, to je jako s dálnicemi

otázka není, jestli stavět nebo nestavět, ale v jaké míře.  Nedokáže-li někdo řídit tuto míru, pak by asi opravdu vládnout neměl.

P. Urban 14.5.2013 10:25

Trochu opatrně

Připouštím, že současný přístup k OZE představuje generátor blbosti. Pokud ovšem někdo odmítá OZE jen na základě uvedených argumentů, a to absolutně, pak na tom není o moc líp.

M. Starý 14.5.2013 10:23

Proč nadávate Fajmonovi ???

Pan Fajmon pouze napsal, že vytváření vyšetřovacích komisí (parlamentní, presidentská,...) je na nic - ostatně, co chcete vyšetřit?? Celé je to důsledkem levicové politiky "poručíme větru, dešti", kterou uzákonila EÚ a nám ji přikázala povinně implementovat. To že naši euroHujeři byli papežštější než papež a na 50 rovnoběžce vsadili na solár a tak jsme dokonce "dohnali a ještě předehnali" celou EÚ, za to nelze nikoho trestat. Neboť ti skuteční viníci, jsou buď mimo českou jurisdikci a ti domácí mají přece imunitu...

Navíc ani pan prezident si nedovolí říci, že to prosadila. socialisty ovládaná EÚ a u nás právě především poslanci ČSSD, kteří pro to zvedli ruce. A tak pomocí bonmotů o "solárních baronech" vrtí psem...

D. Seibt 14.5.2013 10:03

Tak tak.

Ano je to tak. Je zvlastni, ze staty vybiraji tranzitni poplatky za plyn, ropu, ale prenos el. energie je mezinarodne zadarmo, nicmene narodne to zakaznici stejne doplati za ty mezinarodni prenosy. Takze mate pravdu, je v tom jeste prenos co si realizuji Nemci pres nase uzemi.

J. Vyhnalík 14.5.2013 9:56

Re: Fajmon zase mimo mísu.

Přesně tak.

Navíc část z těch našich nákladů na přenosovou soustavu využívají zdarma právě Němci, kteří naši přenosovou soustavu využívají pro přenos jejich proudu ze severu na jih.

D. Seibt 14.5.2013 9:33

Fajmon zase mimo mísu.

No ono je to ponekud jinak. Soucasny prispevek na OZE je cca 10%, nicmene stat plati dalsi penize, ktere si platime z nasich dani, takze vysledny prispevek je kolem 15%. Navic to co vy nazyvate prenosove poplatky je ponekud zjednodusene, protoze v tech 50% mate PPS sluzby, prenosy vysokych napeti, prenosy nizkych napeti atd. No a PPS sluzby narustaji s narustem OZE, protoze potrebujete vice zaloh. A dale prenosove poplatky rostou v dusledku instalaci OZE, protoze kazda OZE instalace potrebuje pripojeni o ktere se musite starat. Takze se neda rict, ze OZE dela 7% a prenos 50%, spise to je tak, ze OZE zvysuji cenu cca o 25% pokud do toho zapocitame veskere cinnosti s tim spojene, tedy poplatek nas jako zakazniku, prispevek statu, vyssi PPS sluzby a vyssi naklady na prenos a samozrejme i nasledne DPH.

S. Ševeček 14.5.2013 9:31

Re: p. Fajmon zase mimo mísu.

Vážený pane Váňo 653, tak Vy chcete řešit cenu distribuce... To klidně řešte. Doporučuji Vám ale srovnat ceny elektřiny "na klíč" pro konečného spotřebitele v Německu a U Nás.

Představte si, že výrobní náklady většiny "produktů" co kupujete v hypersuper, nebo o řemeslníka, se pohybují mezi 20 až 30% cen "doporučených pro konečného spotřebitele. Ano - to "ostatní" je cena distribuce, a hlavně DANĚ.

(použili-li oslovení vážený, je to u mně na pováženou)

F. Váňa 14.5.2013 8:54

Re: Hynku, Hynku už zase oblbuješ lidi

Nechte toho handrkování, pánové. Větší problém je cena distribuce, píšu to tu někde, asi 48% proti německým 18%, ale o tom ticho po pěšině. S tím nedělá nikdo nic a pro jistotu se o tom ani nemluví.

F. Váňa 14.5.2013 8:51

p. Fajmon zase mimo mísu.

To jsou ale plky.... Navíc špatně ...Komu asi autor tlačí káru.... Radši se pane Fajmon zaměřte na PODÍL CENY DISTRIBUCE  elektřiny na celkové ceně. V ČR činí cena za distribuci téměř 50%, zatímco v Německu je to asi jen 18%. Obnovitelné zdroje se podílejí na celkové ceně jen 7%. Je to sice dost, ale kam se to hrabe na cenu distribuce. Jenže lidi jsou líní pořádně si projít fakturu a věří těm kravinám v médiích.

P. Gabriel st. 14.5.2013 8:02

Vy jste kecal pane Fajmone!

A  sdkutečná podstata problému vám uniká! Tou podstatou je otázka obnovitelnosti. Tu totiž nelze nadefinovat směrnicí, nebo zákonem. To, že zdroj energie využívá slunce, nebo biomasu, ještě neznamená, že je obnovitelný! Velmi záleží na tom, v jakých místních podmínkách, jakým postupem a s jakou účinností zdroj pracuje a jaký má výtěžek energie z přírodního zdroje. A tak se stalo, že se u nás začaly podporovat neobnovitelné "OZE"   a to způsobem, který nebyl postaven založen na podpoře obnovitelnosti, ale na podpoře zisků jedněch na úkor zbytečných vynucených plateb jinýc h občanů. Takže současně byly porušeny nejenom principy ekologie, ale i principy ddemokracie, jako je svoboda volby a rozhodnutí.

P. Schuster 14.5.2013 7:58

Europoslanec

Vy, jako poslanec Evropského parlamentu a hlavně znalý problému, můžete tímto svým návrhem v Evropském parlamentu rozproudit debatu o závazcích OZE (20% EU a my 13%)a udělat postatně více práce, než náš prezident.

M. Kosejk 14.5.2013 7:44

Re: ----

Dneska mi to nechce odeslat skoro vůbec nic - vše je prý rasistické, vulgární nebo skrytá reklama. A když se to povede odeslat, tak k blbému článku.

M. Kosejk 14.5.2013 7:39

Re: ----

špatně odesláno

Z. Žabička 14.5.2013 7:36

nač jsou poslanci EP,

když nejsou schopni navrhnout úpravu toho, co sami posvětili? Nebo nerozhodují o ničem?