25.5.2024 | Svátek má Viola


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Odbytá reforma

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Loucký 7.3.2011 23:31

Doživotní penze - "zvrácený sen pojišťoven"?

Tady asi autor propadl nedorozumění. Jde o dvě rozdílné věci.

Jedna možnost je, že si spořím, například na určitou dobu včetně nějaké pojistné složky pro mimořádné události, a pak po uplynutí sjednané doby ty peníze (naspořené + zhodnocené - pojišťovnou pro vlastní účely spotřebované) vyberu, případně pokud umřu dřív, tak příslušné pojistné plnění dostanou pojištěné osoby.

Druhá možnost by byla, pojistit se na doživotní penzi, kterou mi pojišťovna spočítá podle pravidel pojistné matematiky. Po takovém produktu by byla poptávka už dnes - není málo starých lidí, kteří mají cosi naspořeno a pomalu to musí utrácet na živobytí, ale ze strachu, aby neumřeli dřív, než jim peníze dojdou, tak schovávají do (nejistého) budoucna co nejvíc, takže nakonec většina těch peněz zbude dědicům, častěji pak státu jako odúmrť. V tomto druhém případě je "dědění" naspořené částky samozřejmě nesmysl, na rozdíl od prvního případu.

V. Novák 7.3.2011 15:01

Prozatím to byla pravice,

kdo se odmítá bavit o čemkoli. "My máme 118 hlasů - tak vy držte huby!" zní z TOPODS.

Přitom shoda napříč stranami je mimořádně potřebná - protože důchodový systém by se neměl měnt co 4 roky. 6e to nejde? Tak to se zeptejte Maďarů, co udělala "pravicová" vláda s penězi v soukromých fondech...

M. Fuksa 7.3.2011 14:45

...raději...

Výše valorizace důchodů "raději podle růstu životních nákladů penzistů" , co to prosím je? Jsou v nákladech zahrnuty kromě chleba také hry?  Alespoň jednou ročně prohřátí zmučených těl na teplých plážích Středozemního moře? Nebo ne? Kdo to rozhodne pane Párale?

J. Schwarz 7.3.2011 22:38

Re: ...raději...

kdo chce prohřívat kosti, ať si uspoří! Co je to za blbost chtít, aby prohřívání něčích kostí platil daňový poplatník, notabene zásluhou naší porodnosti skoro neexistující! Já myslím že výběr je jasný - buďto od státu málo, nebo nic!!!

K. Dvořák 7.3.2011 13:05

Myšlenka dědění doživotní penze

Myšlenka doživotní penze, kdy se v případě předčasného úmrtí shromážděné úspory dědí, je ukázkou naprosté nekvalifikovanosti autora článku. Něco jako perpetuum mobile.

Nepochubuji o tom, že se životní pojišťovny pokusí klienty na penzích oškubat, jak to jen půjde (což je mj. důvod, proč se do takovéhoto systému nehodlám zapojit), ale to, že pojišťovny z úspor zemřelých před očekávaným věkem dožití (= "předčasně") vyplácí penze těm, kteří očekávaný věk dožití překročí, to není "zvrácený sen pojišťoven", ale podstata pojištění. Je smutné, že toto nechápe šéfredaktor týdeníku Euro !!!!!

Je-li něco zvrácené, pak to, že nemůžete vyjednávat o své penzi s pojišťovnou jako rovný s rovným ... pokud vám nenabídnou slušné podmínky, nemůžete své úspory sebrat a naložit s nimi po svém.

L. Kalina 7.3.2011 13:21

Re: Myšlenka dědění doživotní penze

Pokud se budete pohybovat mezi fondy s licencí od státu, můžete libovolně mezi nimi  přestupovat í mezi jejich produkty.  

K. Dvořák 7.3.2011 14:59

Re: Myšlenka dědění doživotní penze

Jasne, ve fazi sporeni se mohu libovolne pohybovat mezi fondy i jejich produkty. Ale po skonceni sporeni budu nucen volit z omezene nabidky produktu, coz sice ma svou logiku, ale soucasne me to stavi do nevyhodne pozice pri vyjednavani s fondem nebo pojistovnou, protoze oni vi, ze nakonec budu muset zvolit, ze jim nemohu prasknout dvermi a odejit i s penezi.

Mimochodem, tolik zduraznovana moznost casteho a jednoducheho prechazeni mezi fondy a jejich produkty, ma sva velka uskali. Ta libovolnost, castost nebo jednoduchost je celkem zbytecna, ale hlavne vyvola mezi fondy soutez o klienty a vyrazne jim zvysi naklady na marketing a ziskavani klientu (nejruznejsi agenti, makleri a poradci uz se urcite nemuzou dockat tucnych provizi). Samotny prechod take urcite nebude zadarmo a to celkem pravem, pro portfolio manazery zvlaste tech produktu zamerenych na investice do akcii musi byt caste prechody klientu nocni murou.

K. Luboš 7.3.2011 10:53

Nejedná se o žádnou důchodovou reformu

Pan Páral to zcela nepochopil, protože se nejedná o žádnou důchodovou reformu, ale o prosté zvýšení daní, které má zalepit rozpočtovou díru po Topolánkovi.

L. Kalina 7.3.2011 13:24

Re: Nejedná se o žádnou důchodovou reformu

Je vám pane známo, že letos bude na důchody chybět  30 miliard ? A proč bude chybět ? Proto,že se nevybraly. Snížil se počet zaměstnanců.       A totéž díra po Topolánkovi.

S. Ševeček 7.3.2011 8:42

Důchodový přílepek

k nějakému zákonu, třeba vedle nových dopravních značek Pokuty podle délky přirození, nebo Bacha, tady se neměří.

Pan Páral nezmínil to podstatné z názoru pana Presidenta - a to je, že se jedná o jakýsi pouhý technický korektiv, který navíc nemůže z principu dlouhodobě uspokojivě fungovat a nesnese ani žádnou, byť relativně drobnou, změnu podmínek spontánního řádu lidské interakce. O tom, jak na tuto "reformu" zareaguje člověk (záporná zpětná vazba), natož pak lobbyznys (kladná zpětná vazba) nemluvě.

Raději http://virtually.cz/journal/?q=node/2868