4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Obrana neviditelné ruky trhu

V poslední době jsem více než dříve svědkem odsuzování tržního hospodářství. Z mnoha stran můžeme slyšet, že spoléhání na "neviditelnou ruku trhu" se ukázalo jako falešné, a za viníka současné hospodářské krize je označován nenasytný kapitalismus. Volá se po větší regulaci, která prý bude lékem na současné neduhy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vlas 7.1.2013 18:41

Příklad Nový Zéland

Privatizace na NZ nebyla divoká jako u nás a konala se v právním prostředí. Přesto HDP a životní vysoká úroveň obyvatel značně poklesla a dosud nedosáhla úrovně konce 70 let min. století. NZ si ponechal několik tisíc podniků a ty ze zisku dotují plně bezplatné zdravotnictví a důchody. Kdyby ponechal působit neviditelnou ruku, byl by víc zadlužen než ČR, protože s privatizací začal o hodně dřív.

J. Kanioková 7.1.2013 18:51

Srovnávat Nový Zéland a ČR

asi jen tak lehce nejde. Vůbec naši situaci srovnnávat lze nejvýš pouze u bývalých satelitů Ruska. Nevím, kde ještě měli tak stoprocentně znárodněn majetek, jako u nás...

A nám rokem 89 absolutně padl odbyt ! Protože spoustě "soc. přátel" jsme dodávalí na dluh, a zároveň západ o naše výrobky prakticky nestál ! Měli modernější...

Takže my tu neměli na výběr, jestliže jsme nechtěli, aby většina podniků padla..

P. Rada 7.1.2013 21:43

Re: Srovnávat Nový Zéland a ČR

Na výběr rozhodně bylo a to především v tempu a směrování legislativních změn, které měli předcházet faktickým krokům a nikoli naopak! Rovněž bylo na výběr kterou část podporovat, rozvíjet a kterou poslat do útlumu pro návaznosti dlší. Zde se chybovalo, hlasy odborník byli ignorovány a posléze se takto nenávratně ztratilo nejvíce. Výchova odborníků, rozvoj odvětví...  totiž trvá celá desetiletí. Zničit to lze snadno - třeba jen zpřetrháním fungujících vazeb - zpět postavit na nohy naopak obtížně.

Důsledkem byly rozkrádačky až tunely a právě proto většina podniků padla. Nebylo např. zpětně o koho se opřít, pokud privatizační projekt dotyčný nedodržel atd...Ty do té doby relativně nejefektivnější provozy padly i pod cílenou podpásovou palbou od zahraniční konkurence které náš stát adekvátně nevzdoroval, neopíral se o mezinárodní právo atd.

Tvrdíte, že západ měl modernější výrobky a mnohdy to tak bylo ale to nebyla podstata problému. Tou podstatou byl chybějící právní rámec který jinde fungoval a na něj navazující rozvojové vize. Namísto toho se lživě tvrdilo. že lepší jak budovat celospolečenské dlouhodobé strategie je ponechat vše neviditelné ruce trhu.

Trvalo to ale dalších dvacet let než celosvětová krize zřetelně ukázala, že bez koncepčnsti není v prostředí s řadou limitů udržitelné a smysluplné cesty.

B. Rybák 8.1.2013 14:29

Re: Srovnávat Nový Zéland a ČR

Pan Rada by to řešil "vědecky" a neviditelnou ruku trhu by natřel "na zeleno", nebo raději rovnou amputoval.

Nějak přehlédnul, že výchova odborníků a vědeckotechnický rozvoj byl "vědecky" "rudým náboženstvím" zastaven (vazby zpřetrhány) déle než 40 let (cca 85% naší "ekonomiky" nebyla konkurence schopná).

Proč nebojuje proti opakování podobného neštěstí v podobě vznikajícího "zeleno-rudého náboženství", které brání rozvoji těch nejprogresivnějších technologií (např. JE a GMO). Proč mu nevadí, že díky tomu Evropa beznadějně zaostává, hlupácky přetrhává osvědčené vazby a vrací se (degeneruje) o staletí zpátky (pálení lihu, vítr, voda...)

B. Rybák 8.1.2013 14:07

Re: Příklad Nový Zéland

Pokud vím, tak na NZ 42 let let neloupili a nedevastovali celé bohatství země a lidský kapitál, bolševici. A N.Z. nebyl obklopen bezskrupulosními neosocialistickými "žraloky" jako my. Takže porovnáváte neporovnatelné.

L. Severa 7.1.2013 18:15

Výborný článek.

Nejsem ekonom, ale ty výhody poskytované nadnárodním podnikům se mi již tehdy zdály neúnosné a populistické (zajištění pracovních míst). Dovolím si poznámku k tématu :"Architekti privatizace nevzali v potaz, že neviditelná ruka trhu může správně fungovat jen při jasně nastavených pravidlech, tedy ve funkčním právním prostředí ". Byli na to způsobilí právníci neodkojení socialismem ? Ještě několik roků po revoluci jsme byli svědky nesčetných právnických pomýlení. Jinak se mi článek moc líbil.

J. Jurax 7.1.2013 15:14

No, likvidace neviditelné ruky trhu

je zároveň likvidací tržního hospodářství. K dokonalosti kdysi dovedl v šestině světa jistý Uljanov, známější jako Lenin.

Š. Hašek 7.1.2013 16:44

Re: No, likvidace neviditelné ruky trhu

Pokračuje bruselská komise (a jiní).

Pikantní je, že i největší odpůrci svobodného trhu se v rámci svých vlastních peněz chovají přísně tržně. I největší bolševik se svojí peněženkou zachází jako pečlivý bankéř Živnobanky třicátých let. Což samozřejmě potvrzuje jejich hulvátství a pokrytectví.

J. Plíva 7.1.2013 13:41

Trh a právo

 V článku je pěkně popsáno, jak po sametové revoluci nešlo najít správná řešení, protože to prostě nebylo v lidech. Ani ve mně to nebylo.Postupně se učím a učíme se všichni. Naučil jsem se vidět, jak by trh lépe fungoval bez regulací. Horší je to s právem. Myslím, že se musíme naučit důvěřovat soudcům, kteří nebudou nuceni rozhodovat podle spousty zbytečných zákonů. Neplacení faktůry soudce rozhodne za pět minut a nemusí se to táhnout léta. A potřebuje k tomu jen svůj vlastní rozum. Právo  a spravedlnost je také v lidech a ne v zákonech. Některým soudcům možná vyhovuje, že nemusí rozhodovat a jen se alibisticky držet zákonů, kterých je tolik, že se v nich nikdo nevyznů - což zase vyhovuje advokátům. Jiní soudci by se  rádi řídili spravedlností, ale zákony jim to nedovolují.

L. Severa 7.1.2013 18:02

Re: Trh a právo

Ano pane Plívo. Nějak se zapomíná, že co slovo soudit znamená, že to není jen hrabat se v paragrafech, jejichž výklad asi není jednoznačný. Jsem pamětníkem doby kdy rozhodovala první instance a z pravidla již přes to nejel vlak. V současné době jsou soudy zaplevelovány odvoláními výš a výš, málem k Evropskému soudu.

J. Kanioková 7.1.2013 19:53

Přesně !

J. Plíva 7.1.2013 13:31

trh a právo

J. Vintr 7.1.2013 13:22

Neviditelná ruka trhu

je jen fiktivní pojem, protože pokud existují politici a pokud mají možnost zasahovat do ekonomiky, nikdy nenechají věci běžet jen tak. A tato tendence se samozřejmě pořád stupňuje, takže dnes už to, co se ze setrvačnosti pořád nazývá kapitalismem, nemá s pravým obsahem tohoto pojmu nic společného. Už dávno žijeme v socialismu a bude to stále horší ...

L. Motl 7.1.2013 12:08

Pěkné

Pane Drápale, když jsem Vás poslouchal na Vánoce 1995 nebo 1996 na setkání křesťanské mládeže na Strahově, kam jsem se samozřejmě dostal pouze z jistých romantických důvodů haha, a mluvil jste mezi "spolupracovníkem" Evaldem Ruckým a dalšími mluviči jazyky, netušil jsem, kolik rozumného pochopení ekonomiky a jejích souvislostí se společností a politikou se ve Vaší mysli skrývá.

R. Langer 7.1.2013 10:10

Neviditelnou ruku trhu

odsuzují především ti, kteří vůbec nepochopili, že se jedná o její pravý opak. Většinou to jsou levičáci, co neumí ani rozeznat levičáka a blábolí cosi o pravičácích tam, kde se to levičákama jenom hemží.

O. Uživatel 7.1.2013 9:58

Uživatel požádal o vymazání
O. Kadlec 7.1.2013 11:24

Re: Jak prosté drahý Watsone

Kde jste to viděl? Na kterém trhu?

Teď nepolemizuji s článkem, ale s lidskými fámami, které tak snadno přenášíte. Trh přece ještě nikdy v dějinách volnější nebyl než v XXI.století.

O. Uživatel 7.1.2013 14:14

Uživatel požádal o vymazání
O. Kadlec 7.1.2013 14:27

Re: Jak prosté drahý Watsone

Ne. Rozšířeností trhu a jeho možnostmi.

Netvrďte mi, že vy podléháte představě, že vyhlášky, zákony a regulace jenom podvazují trh! Jako praaktik musíte přece vědět, že mohou dělat a taky dělají obojí: někdy podvazují, někdy rozšiřují.

Dan Drápal je laik, u něho nepřekvapuje, že svádí neúspěch volného trhu na nedostatek zákonnosti, a následně bez vysvětlení si stěžuje na regulace.

O. Uživatel 7.1.2013 15:44

Uživatel požádal o vymazání
O. Kadlec 7.1.2013 16:11

Re: Jak prosté drahý Watsone

To přece dobře znáte z bankovní sféry. Bez regulace centrální bankou nejsou žádné služby, prohlašované za bankovní, důvěryhodné a tudíž nebudou široce využívány. Každý kdo není chudý bude mít pod postelí v ložnici poklop - tak to bylo!

Totéž se týká nemovitostí - bez katastru (původně Dsk zemských) udržíte svou půdu jedině mocí.

Bez počáteční regulace není nic: nejsou míry, nejsou váhy, není měna, a není ani trh. Bez regulace není doprava a tudíž zase - není ani trh. Historie Evropy mluví jasnou řečí: jakmile se zrodil svobodný trh, král tam dosadil rychtáře - bez něho by to nemohlo dlouhodobě fungovat, vyhrávali by vždy jen nejsilnější zloději. S rostoucím středověkým trhem v Evropě rostla houština privilegií a předpisů. Současně! Jakmile se tento systém přežil, byl zbourán - ale nahrazen nekonečnou státní houštinou zákonů, předpisů, norem. Po roce 1848 na to běžní Češi hleděli se stejnou averzí, jako dnes na EU. Ale fakta mluvila proti jejich zkušenosti: trh se stále rozšiřoval. Ve stejné době Britové globalizovali trh nejen tím, že převáželi po světě všechno možné, ale taky tím, že přinutili primitivní národy silou přijmout závazná pravidla. Bez toho aby byl "bezpapírový" svět donucen respektovat nedotknutelnou poštu a dopravu a jejich závazné normy by nebylo toho optimismu, který z globalizovaného trhu čiší například z knih julese vernea - jak jsme to hltali v dětství.

Rozšiřování trhu vždy přinášelo taky nutnost regulací, neboť bez předpokladu, že je vše podle předpisů, si nikdo ani nekecne do letadla! Natož aby někde tržil.

Summa: blábolení proti regulacím obecně (to není v tom článku, ale často v diskusích) většinou pochází ze stejného nedorozumění, jako u našich předků, kteří nedovedli pochopit, proč musí mít najednou na chalupě číslo, a když ho nemá, dostane pokutu.

I. Schlägel 7.1.2013 16:18

Re: Jak prosté drahý Watsone

Jen jestli si regulaci tak trochu nepletete s poctivou evidencí. Nikdo nebude nic namítat proti vymáhání pravidel právního státu. Velmi problematické je zasahování do tržních sil prostřednictvím "podnikajících" politiků, kteří navíc hospodaří s cizími penězi a pomocí zákonů, které jim přinášejí body u voličů, regulují kde co. Příkladů je všude okolo dost.

O. Kadlec 7.1.2013 16:26

Re: Jak prosté drahý Watsone

Ne, to si tedy nepletu. Pletete si to vy. Přísná reguleca leteckého provozu a technické předpisy omezující podnikání v oboru není žádná evidence.

Nebo si myslíte že by stačilo posadit hafušu na židli a evidovat kolik letadlem přistálo úspěšně? To by nešlo. Bez přísné regulace by mohl každý pilot přistát kde si zákazník řekne.

B. Rybák 8.1.2013 15:32

Re: Jak prosté drahý Watsone

Pokud si to nepletete, tak klamete. Ochrana bezpečnosti občanů a výhradně v souvislosti s ní prováděná kontrola a regulace těch jejích složek, u nichž to občané sami dělat nemohou nebo (spíš) nechtějí, patří pochopitelně do kompetence státu. Z těch miliónů různých lidských činností se to týká jen nepatrného zlomku, který je nutno ustavičně prověřovat, jestli příliš "nenabobtnal", nezdražil a je v souladu s vědeckotechnickým pokrokem.

Neodstranitelným nedostatkem Vaší teorie je to, že nedokáže vysvětlit obrovský rozmach západní civilizace. Myslíte, že jeho příčinou bylo to, že více regulovala (přikazovala, zakazovala) než civilizace orientální? Doufám, že ne. Bylo to totiž tím, že až do nedávna dokázala mnohem optimálněji nastavovat podíl "bezpečí" (jistoty) a svobody ve svém ekonomickém a politickém prostoru. A teď se bohužel k vůli nadbytku "regulací" hroutí do bezvýznamnosti a zhoubné rozklad přinášející degenerace.

R. Gramblička 7.1.2013 14:16

Re: Jak prosté drahý Watsone

jo??? jak jste na to přišel??  Tady se nebavíme o systému v singapuru, švýcarsku nebo na taiwanu. Tady jde o většinu evropy, usa atd, tam má volnost trhu naopak klesající tendenci

O. Kadlec 7.1.2013 14:50

Re: Jak prosté drahý Watsone

jo, já mluvím o Evropě. Asi vám uniklo, že bývala rozdělená na národní trhy, a už není. Asi jste si taky nevšiml, jaké štrapáce musel ještě před dvaceti lety absolvovat Angličan když chtěl u nás učit. Už nemusí, a Češi v Evropě taky ne.

Objektivně, tedy bez ideologických brejlí, které autor například nikdy nesundává a jeho čtenáři asi taky ne, je dnes evropský trh nejsvobodnější v dějinách, a současně je vysoce regulovaný. Tak to asi ta regulace má i jiné dopady, než jen nesmyslné omezování. Asi je třeba vyhodnotit spíš jednotlivé případy a jejich dopad, nicht wahr!

J. Jurax 7.1.2013 15:09

Re: Jak prosté drahý Watsone

 je dnes evropský trh nejsvobodnější v dějinách, a současně je vysoce regulovaný.

Ano, pod vlajkou EU regulací ke svobodě! Úplná svoboda nastane až dojde k úplné regulaci všeho, co se regulovat dá, ba i toho, co se regulovat nedá. A co na regulaci chcípne, bude se dotovat.

O. Kadlec 7.1.2013 15:19

Re: Jak prosté drahý Watsone

Ale to jsou prázdné bláboly a já se snažím držet reality. To že je trh nejsvobodnější potvrzují tvrdá data o výměně zboží a nevynuceném pohybu lidí, a myslete si o tom co chcete.

I. Schlägel 7.1.2013 16:24

Re: Jak prosté drahý Watsone

Záleží, pane Kadleci, s čím tato čísla porovnáváte a hlavně, jaké jsou vedlejší efekty zasahování politiků do ekonomické volné soutěže. Čím to je, že Evropa posledních pár let připomíná dýchavičný parní stroj? Přijmout zaměstnance, propustit zaměstnance, založit firmu, zrušit firmu, atd, atd, ve všech těchto záležitostech jste jako podnikatel podroben takové byrokratické zátěži, že Vám přijde snazší se sebrat i s firmou a odjet obrazně řečeno do Číny. Evropa řeší krizi, přelévá miliardy, zbytek vyspělého světa prosperuje krize-nekrize. Do stejné pasti se začíná chytat i USA. Vy to nevidíte?

O. Kadlec 7.1.2013 16:32

Re: Jak prosté drahý Watsone

Já vidím daleko víc věcí než jen toto. Vidím původ, dějiny, a mám pořádek v pojmech.

Myslím že vy vidíte jen ty potíže posledních několika let a hledáte důvody, ale nenacházíte ty pravé. Samozřejmě, žee jee pro vás snazší, pokud nějakou firmu skutečně máte, odjet do Číny a přivést si tam vidinu, že pro vás budou dělat chudáci za houby blum. A možná si vás tam ani nepodá místní triáda, a možná skutečně vyděláte. možná. Možná budete ožebračen volat po těch politicích aby něco udělali.