23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Obrana neviditelné ruky trhu

V poslední době jsem více než dříve svědkem odsuzování tržního hospodářství. Z mnoha stran můžeme slyšet, že spoléhání na "neviditelnou ruku trhu" se ukázalo jako falešné, a za viníka současné hospodářské krize je označován nenasytný kapitalismus. Volá se po větší regulaci, která prý bude lékem na současné neduhy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 7.1.2013 10:15

Re: Idealismus státních regulací

Ano protože, levičáci všech barev ten volný trh zku*vili na ultimo a proto žádný není... :-P

P. Rada 7.1.2013 11:43

Re: Idealismus státních regulací

Pane Petřek já jsem předně pochopil, že jsou dvě ekonomiky a na oplátku Vám ozřejmím proč.

Ta jedna (Vaše) jako společenská zkušenost jen za několik posledních století popsaná Hayekem...... A ta druhá (moje) jako výraz transformací energií a materiálů v živé přírodě kterou se stále lépe daří popsat exaktním vědám jako biofyzika. Rozdíl mezi nimi je podstatný ale snad překlenutelný. Zatímco prvá nedává dnes žádné adekvátní výsledky v předpovědích - umí jen bilancovat minulost - pak ta druhá ano - i když jsou její prognozy nelichotivé. Pěkně tuto situaci popisuje Cílek:

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

T. Petřek 7.1.2013 12:51

Re: Idealismus státních regulací

Ekonomika není jen moje nebo Vaše, ta je pro všechny. Ale očekáváte od ní něco, co vám dát ani nemůže. Možná proto utíkáte od tématu.

Na internetu můžete pohledat třeba toho Misese, jak už jsem vám naznačil. Máte-li zájem.

http://www.nechtenasbyt.cz/           http://cepin.cz/cze/index.php        http://mises.org/       http://www.mises.cz/

J. Vyhnalík 7.1.2013 13:04

Re: Idealismus státních regulací

Někdy je dobré složitý systém zjednodušit, abychom pochopili některé zákonitosti, ale je potřeba si uvědomit, že jsme zjednodušovali.

Pokud by lidstvo nemělo k dispozici fosilní paliva, jistě by vývoj byl pomalejší a i lidí by na světě bylo méně. Z tohoto pohledu opravdu žijeme na dluh. Můžeme se snažit využít to, co máme a vybudovat fungující systém s postupně klesajícím využíváním fosilních zdrojů tak, a přitom zajistit energii z dalších zdrojů tak, jak je technologicky budeme mít k dispozici. Dnes to znamená JE, ale i nedotované OZE a technologie pro ukládání energie (třeba přečerpávací elektrárny).

Cestou ovšem není úmyslné snižování efektivity a investování do uměle dotovaných neefektivních zdrojů na základě ideologických argumentů. Někteří z proponentů podpory OZE a umělého zdražování energií se dokonce netají tím, že jejich hlavním cílem je vyvolání a urychlení krize od které si slibují likvidaci nenáviděné konzumní společnosti.

P. Rada 7.1.2013 13:26

Re: Idealismus státních regulací

Pro korektnost by bylo dobré aby jste je jmenoval - dal odkaz na .... : "Někteří z proponentů podpory OZE ..... společnosti."

Jinak to totiž může vypadat právě jako Vaše fantazie obhajující funkčnost konzumní společnosti tedy takové kde spotřeba pro spotřebu je motorem jejího rozvoje.

K problematice "dotací" jen obecně uvádím, že je v živé přírodě běžné ochranářské chování vůči mládatům, které se pak až v kontextu celého reprodukčního děje stává zjevně velmi účelným. Mnozí s dospělých už pozapoměli, že sami jsou výsledkem "dotačních investic" v raném dětství a že bychom bez této velmi široké podpory prostě neexistovali. 

Praktickou otázkou pak je, kde asi leží hranice efektivity takovéhoto počínání a nikoli otazka samotného faktu nutnosti podporovat to nové co teprve přichází na svět.

V energetice takto byl podporován i uhelný, ropný, jaderný.. průmysl a otázkou spíše tedy je adekvátnost cest a míry investic.

B. Rybák 9.1.2013 10:22

Re: Idealismus státních regulací

Právě to dávání přednosti ochraně cizích mláďat spolu s neschopnosti rodit vlastní je důkazem pošlapávání přírodních zákonů novou ("zelenou") levicí jejíž zločinnost je dostatečně prokázána i Vámi propagovaným nebezpečím z přelidnění, které se ovšem nedá řešit jinak než více či méně otevřenou genocidou prováděnou např. zákazem DDT (cca 50 miliónů obětí), zákazem GMO, moderní chemizace zemědělství...Stejně nepochybné je i Vámi propagované zrušení volného trhu, svobody podnikání a tedy i demokratickému kapitalizmu, který je nepřekonatelnou překážkou trvale udržitelné "zelené" moci, Vašich přátel "zeleného močálu". Tak nás nepřesvědčujte o něčem, čemu sám očividně nevěříte.

Postižené, či děti musíme dotovat. Musíme ale odstranit mezi nimi se skrývající parazitické sociální a "zelené" podvodníky.

P.S.

P. Urban 7.1.2013 10:19

Regulace v konfrontačním prostředí

Otázka je, jak moc nás v konfrontaci s Ruskem zvýhodní "ekologické" zářivky, podpora solární či větrné energetiky a přesun "špinavé" výroby do Číny.