8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Ó, my se máme! (2)

V zásadě se máme jen doma a všude jinde se nemáme. A když nás tak oblbují s tou úžasnou současnou prosperitou, kvůli které bylo nutno zničit českou korunu, tak bych jen rád všem připomněl, že dnešní nízké platy (v korunách vůči v tvrdé měně) jsou zítřejší žebrácké důchody.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kersch 1.3.2017 15:50

počty

52 tisíc euros není 117 tisíc korun. Nejde o to, že se jedná o zřetelnou tiskovou chybu, jde o to, že ta chyba se stala na klíčovém řádku článku. Obraz vztahu autora k vlastnímu textu.

Přepočty v tomto duchu prováděné nemají žádný význam. Je zapotřebí znát výdajovou stránku nikoliv z hospody (polévka+ hlavní jídlo+káva) nýbrž ze skutečného života v dané zemi. Příklad: zaměstnanec státní organizace v Paříži má měsíční btto plat 4 tisíce euros ( = ca 100 tis.Kč). Ale za jednopokojový byt v téže Paříži platí měsíčně v přepočtu téhož kurzu 32 tis.Kč! Jiný mrav, jiný zvyk, jiná morálka, jiná ekonomika...

J. Kratochvíl 1.3.2017 15:36

Re: Všechno zavinili Němci, my nic.

Pane Vlk, k těm vaším příkladům Maďarska a Polska bych rád připomenul příklad Rakouska, které bylo po r. 1945 okupováno SSSR a přesto cílenou diplomatickou cestou se mu podařilo dosáhnout v r. 1955 neutrality. V našem případě jsme se o podobný cíl ani nepokusili.Je dobře si zapamatovat, že to nebyli pouze komunisté, kteří nás dostali pod nadvládu sovětů v únoru 48, ale také diletanská politika pravicových stran. Stejně diletanská ekonomická politika pravicových tzv. "ekonomů" a nejen jich je zodpovědná za současný stav v ČR. To není jen nízká životní úroveň s nízkými platy, ale nedostavěná dálniční a železniční síť a o nějakých rychlostních železnicích se nám jenom může zdát. To jsou opravdové "úspěchy" po téměř třicetiletém demokratickém vývoji. Nyní naše jediná alternativa je v EU a zase se z nás staly pouze "drmlalové" a nic více, místo abychom bez keců přijali urychleně euro, tak na naše ČNB ještě likviduje cíleně korunu. A vy to chcete vašimi blaboli ještě omlouvat.

K. Pavlik 1.3.2017 15:24

Zeptejte se prumerneho Argentince jak se to ma delat. Na drobne vydaje pouzivat koruny, na velke vydaje USA dolary (v Cesku Eura) a zmeny resit se zamestnavatelem.

Ze se vam to nelibi? Ze Cesko neni Argentina? Neni hodne majetku tam vlastni Argentinci. No a argentinska narodni banka si muze delat to co je dobre pro Argentinu.

Pocitate meho svagra za cloveka? Pokud ano (a to je vase volba) tak jak ho CNB okradla kdyz ma jen dluhy?

M. Valenta 1.3.2017 14:46

Re: S panem Vlkem se dá souhlasit,

Pane Kain klídek a gatě zase nahoru. Uprchlíci prý prchají houfně s kapesným v kapse domů (někteří sice nevědí kde to je, ale to je fuk) , NP Šumava je zachráněn, Zeman prý uznal, že kouření škodí a článek že není a nikdy nebyl a všechny cesty zase vedou do Říma.

V. Kain 1.3.2017 14:18

Re: S panem Vlkem se dá souhlasit,

No, to jistě.Jako se budou zodpovídat ti, kteří zapříčinili konec překrásné Evropy.

V. Vlk 1.3.2017 14:10

Re: U Wogastisburgu

Mimochodem, šlo o to, že Sámo dovážel Moravanům kvalitní zbraně ( z Francké říše) a to se Dagobertu I., franckému králi nelíbilo. Moravané obchodem bohatli a ozbrojovali se moderní výzbrojí (ocelovými meči). Tím ohrožovali monopol Francké říše , rušili "zbrojní embargo" ( takové věci exisitují jíž od římské říše, víme?! ) a stávali se nezávislými jak nad Avary, tak nad Franky. Z Avary si dosaďte Rusy, za Franky Němce. No a tak se to opakuje už po dobu 1400 let. My jsme tady. Avaři zmizeli, Polabští Slované také, germánští Durynkové jsou už jen v pověstech, po pobaltských Slovanech jsou jen památníky, atd.

V. Vlk 1.3.2017 13:59

Re: Všechno zavinili Němci, my nic.

Vážený pane, o co tvrdíte, je oblíbený blábol. Naši pováleční presidenti nic nerozhodli, prostě jsme spadli do vlivu Moskvy a USA s tím souhlasily. V Maďarsku byly opakovaně volby, neb tam levice nevyhrála, v Polsku volby po VÁLCE LEVICE VYHRÁLA, ale protože se Armija Krajova nechtěla vzdát, výsledek: Ztráty: asi 100 000 padlých, 50 000 deportovaných do SSSR a uvězněných.Ekonomické obsazení ČR bylo logické a navazovalo na tradci ekonomiky od roku 1848 (osmnácet!!) I ČSN byla vlastně jen do češtiny převedená DIN( víte co to je?!?) Místo hysterie doporučuji přečíst texty Rolanda Tichého , profesora Sinna, nebo Geroge Friedmanna " Ohrožená Evropa". Krize v EU je mimo jiné zapřičiněna tím,že Německo "bere u huby " celou EU ,jak vám uvedení pánové vysvětlí. Nebo si přečtěte článek Lenky Zlámalové ECHO 24 - "Proč je Česko bohatou zemí chudých lidí" . ŠKODU Mladou Boleslav nemohl převzít GAZ ,jak blábolíte, kde by na to vzali? To, že má Škoda vynikající výsledky, je ovšem v příkrém rozporu s tím,jaké platy tam jsou. Prosím, doporučuji klidně dýchat a pak psát.

A. Alda 1.3.2017 13:17

Myslíte mladoboleslavskou Škodovku?

Není to jediná Škodovka u nás.

A vedle ní jsou i příklady jiné a právě opačné. Po privatisaci do zahraničních rukou byly přemnohé podniky likvidovány, aby netvořily konkurenci firmě, která si ji koupila. Například ty cukrovary...

A. Alda 1.3.2017 13:13

Ano, bylo to hlavně kvůli naivitě,

neodbornosti a nezkušenosti. To souhlasím.

A. Alda 1.3.2017 13:12

U Wogastisburgu

bojovali naši předkové s předky dnešních Němců, protože ti Germáni k nám nezváni vtrhli, loupili a vraždili. A to se opakuje stále znovu a znovu. Zatím neproběhlo jediné století, v němž by k nám Němci (či některý jejich kmen) nevrhli se zbraněmi v rukou. Ani jediné století za posledních 15 set let.

M. Valenta 1.3.2017 13:09

Re: Pan Vlk opět hledá viníka chybně,

Je opravdu škoda pane Lenc, že Klaus a spol. nedělali lepší politiku. Místo našeho pink-pongu by se tu střídaly standardní vlády pravicové s těmi levicovými a nemuseli jsme tu mít Zemana s Babišem a komunisty zažrané snad na věky.

B. Lukáš 1.3.2017 12:38

Všechno zavinili Němci, my nic.

Naši pováleční prezidenti rozhodli o způsobu života a jeho ekonomice dle vzoru našeho mocného slovanského bratra a počítali s tím, že tomu tak bude na věčné časy. Po r. 1989 jsme dobrovolně z uvedené cesty sešli, bezhlavě jsme přejímali od států západního střihu, zejména Ameriky, vše, i to, co bylo špatné. Opět podobně jako po r. 1945, vše co před tím bylo i dobré, bylo postupně smeteno ze stolu ,- že by to opět zavinili Němci, je již lživé kecání či oblbování veřejnosti. Podle některých politických omezenců měly možná být firmy jako např. Automobilka Škoda Ml. Boleslav, nebo MEZ privatizovány ruskými firmami "Žigulík", nebo"Elektrodvigatěl" a pod. V takto privatizovaných firmách by naši zaměstnanci byli odměňování srovnatelně se zaměstnanci v Rusku a nebylo by o čem psát ani kecat.

J. Kratochvíl 1.3.2017 12:18

S panem Vlkem se dá souhlasit,

jenom nerozumím tomu proč je pan Sobotka ekonomický negramotný, když se snažil jako předseda vlády o zvyšování platů zaměstnanců? Pan Vlk by mohl nastínit jak bychom toho mohli dosáhnout jinak. Když naši tzv. ekonomové v čele s V.Klausem po r. 89 založili naši ekonomiku právě na nízkých platech zaměstnanců. Vymlouvat se na Němce nebo EU je zavádějící. Umělé snižování koruny ČNB určitě k vyšší životní úrovni nesměřuje, zdůrazňuji České banky. Singer a další by se měli zodpovídat.

S. Netzer 1.3.2017 11:29

Re: Kdyby

Přitvrď, Kvardo!

To o muslimském exkrementu bylo ráznější.

Nechceš svůj výrok opakovat?

K. Varda 1.3.2017 11:13

Re: Kdyby

Kdyby byly v prdeli ryby tak by nemusely být rybníky.Kdyby Vlk st. neexistoval tak bysis ho ty muslimská udavačko musela vymyslet.

S. Netzer 1.3.2017 11:07

Kdyby

ti skopčáci neexistovali, tak by si je VIk st. musel vymyslet.

Protože "my" jsme bojovali s "Němci" už u Wogastisburgu.

J. Fridrich 1.3.2017 10:50

Re: Skvěle napsáno.

A zas a pořád nám někdo ubližuje, že ? To je ta stará Česká písnička.. No a jak to pro nás dopadlo se Škodovkou ? Tam levičáci přímo " kvičeli " a strašili, jak z ní udělají zlí Němci montovnu bez vývoje - a jak to dopadlo, to snad tušíte i vy...

P. Lenc 1.3.2017 10:40

Průměry se dají vypočítat různě.

V Rakousku průměr 1460 eur.

P. Lenc 1.3.2017 10:38

Re: platy

P. Lenc 1.3.2017 10:37

Re: Pan Vlk opět hledá viníka chybně,

Opravdu pane Jelínku?I vás irituje jméno Klaus?Možná vás po probuzení uklidňuje pohled na koblihu, případně budovatelský úsměv Bohouše Sobotky.A nevím, jestli je můj spánek spánkem spravedlivých, ale zaplať pán Bůh mne neruší úvahy o "zlém Klausovi".

J. Farda 1.3.2017 10:22

Re: Skvěle napsáno.

Němci prý kdysi říkali, že rozdíl mezi nimi a Angličany je v tom, že Angličané mají železnou pěst v hedvábné rukavičce a oni Němci hedvábnou pěst v železné rukavici. Němci poučeni svou historií dle všeho přešli na anglický systém, takže místo kolonie bych to spíše viděl na fešácký protektorát. :-/

P. Lenc 1.3.2017 10:17

Re: Skvěle napsáno.

Bohužel, je to tak.Dovolím si polemizovat v jedné věci, to ovládnutí proběhlo v době, kdy v Česku opravdu nebylo peněz na nákup a rozšíření životaschopné obchodní sítě.Nemluvě o naivitě, (pokud si odmyslíme ty dobře informované šíbry) mnoha v té době rozhodujících lidí, kteří se domnívali, že co přijde se Západu je samá poctivost.Vím o několika případech tehdejších prodejů(pitná voda) a opravdu nešlo o nějaké obohacování, ale o čistou a nevymluvitelnou naivitu.Dnes se tito lidé stydí, ovšem škoda byla na světě.

R. Tesařík 1.3.2017 10:17

Re: Pan Vlk opět hledá viníka chybně,

Proč myslíte?

J. Jelínek 1.3.2017 10:12

Re: Pan Vlk opět hledá viníka chybně,

Nevím jak pan Valenta, aly Vy pane Lenci ještě spíte spánkem spravedlivých.

P. Lenc 1.3.2017 10:05

Re: Pan Vlk opět hledá viníka chybně,

A potom jste se pane Valento probudil a byl jste hrozně spocený.Co ten Klaus s tím vaším organismem dokáže je až nevídané.

J. Hlubiňák 1.3.2017 9:59

platy

Jenom k těm platům. Tak, jako u nás nedosáhne většina pracujících na průměr, tak ani v německu. Jako řidič autobusu jsem vydělával 1600Euro.

R. Langer 1.3.2017 9:14

Re:

Co nemá ČNB jednoduché? Já vidím, že lidi jednoduše okrádá prakticky stejným způsobem, jako to svého času dělali komouši. Ale pokud si myslíte, že je to tak správně, potom je zřejmě těžké vám to vysvětlit...

M. Valenta 1.3.2017 9:07

Pan Vlk opět hledá viníka chybně,

ale stav popsal celkem věrně. Ve státě, který vykazuje dlouhodobě jedny z nejmenších investic do školství a vědy (vědci jsou dokonce vysmíváni - viz spor o zákon o NP), produkuje zákonitě málo přidané hodnoty (ta známá montovna)a stále se pyšní těžkým průmyslem, jsou nízké platy přirozeným důsledkem( v cizině se stále cítíme jako chudí příbuzní).A výhled do budoucna? Špatný. Po létech pseudo-pravicové politiky Klausových vlád a socialistických experimentů Zemana a spol., štafetu převzal Babiš. No potěš koště.

A. Alda 1.3.2017 9:07

Skvěle napsáno.

Žel, stali jsme se kolonií Německa tím, jak jsme jim za hubičku prodali většinu českého průmyslu a otevřeli jejich řetězcům náš maloobchod. Jak se toho zbavit? To asi nejde. Leda zestátněním, ale na to nemáme vojenskou sílu a silného podporovatele za zády. Takže to vidím černě, o to černěji, oč se zrychluje tempo islamisace Německa.

J. Fridrich 1.3.2017 7:46

Re: Chceme německé platy,

Autor článku pokládá otázku : "Vzniká otázka, proč Česko má nižší mzdy než Německo."

Není to náhodou tím, že demokratický západ "budoval" tržní hospodářský systém a Východ - tedy i my - "budovali" ten hrůzný socialistický experiment, který z jedné hospodářsky nejrozvinutější země Evropy a světa ( už za Rakouska-Uherska, První Republiky a zvláště po II. svět. válce - země byla velmi málo zničena válkou ) udělal technické muzeum Evropy a zemi, která nedokázala ani normálně pokrýt potřeby obyvatelstva v běžném zboží denní potřeby. On totiž chyběl nejen toaletní papír a vložky pro naše ženy...

Asi je poněkud pozapomenut velmi pravdivý výrok Jana Wericha - a ten zní : " Když dva dělají totéž - není to totéž ".

" V téhle zemi už se dneska vůbec nic nevyrábí. Všechno je rozkradeno." - Tuto hloupost říkají HLUPÁCI - převážně levicoví budovatelé světlých zítřků.... Např. v průmyslovém Brně " kleklo " spousta velkých firem - Zbrojovka, Královopolská, Šmeralky a další - a to také proto, že po 1989 jejich soudruzi ředitelé zahodili legitimace KSČ, zůstali u vedení těchto firem a začali si hrát na velké, moudré manažery - ale oni jimi nebyli..

Tito mudrlanti co říkají ty hloupé dvě věty ze začátku mého příspěvku jsou již většinou v důchodovém věku a vůbec nic neví o mnoha moderních velkých halách vybudovaných na tak zvané Černovické terase, ve Slatině a pod. a tam - na okraji města je správné místo pro tyto haly. Kdo v těchto halách byl, ví jaká je tam čistota, pořádek a hlavně - vyrábí se na nových, moderních CNC centrech. Tak asi tak..