19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKONOMIKA: O měnách a euru

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 13.9.2011 13:35

Přání otcem myšlenky? Nebo přímo demagogie?

Pokud je výrazný rozdíl v produktivitě práce způsobený odlišnou mentalitou, geo-politickými nebo klimatickými odlišnostmi, nelze ho pochopitelně během několika málo generací odstranit žádným způsobem (s výjimkou úplného hospodářského ovládnutí a pak nejspíš i genocidy tamního obyvatelstva). Vlastní měna ale stát s výrazně zaostávající ekonomikou ochrání (poklesem jejího kurzu) před neúnosným hospodářským tlakem, bankrotem, anarchií, občanskou válkou nebo revolucí. Pokud jsou v jednom státu oblasti s velmi odlišnou produktivitou (nevelké rozdíly produktivity práce se konkurenčním tlakem skutečně vyrovnají) pak každá část potřebuje jiné hodnoty ekonomických parametrů (úroková míra, daně, výše důchodů, sociální náklady...Jsou li tyto parametry stejné, pak ekonomicky silnější a tedy i bohatší části bohatnou, chudší části chudnou (celek je méně produktivní než by byl souhrn výsledků hospodářsky samostatných částí. Pokud mezi občany těchto částí existuje přirozená solidarita (občané státu se vnímají jako jeden národ), pak obvykle není problém ty nejkřiklavější rozdíly v životní úrovni nějakým transferem nebo výjimkami vyrovnat. Pokud jako např v EU žádný EU-národ neexistuje a jednotlivé části mají historicky determinovanou rozdílnou mentalitu, pak nevyhnutelně hospodářské disproporce při jednotném nastavení hospodářkých parametrů vedou k bankrotům jednotlivých částí a pak povedou i k bankrotu politickému, způsobeném nedostatkem solidarity různých částí EU (k rozkladu Euro-zóny a možná i celého EU).

J. Kalina 12.9.2011 11:16

pár věcí

Asi jde o míru ekonomické svobody. Možná dříve USA sice jednotný dolar a další pravidla nade všemi (ale ne moc) , ale velká svoboda pro občany a firmy. Evropa dříve bez eura, ale menší míra svobody pro jednotlivce a firmy. Nyní jednotné euro, ale míra svobody ještě mnohem menší než dříve. Orázka: jak to, že se prosazují u nás postupně výrobky: Japonska, J. Korey, Tchajwanu, Číny a tyto nejsou s námi v bezcelní zóně - spíše naopak. S kým a jak jsou integrované malé ekonomiky typu Singapur? Možná jde pouze o primitivní příklad a jeho nápodobu dalšímy. Zjistí-li jedinec, že někde v okolí někdo něco nového zkusil, vidělal na tom a nebyl posléze oběšen nebo vyvlastněn, okraden státem jen málo, zkusí to také a třeba i v jiném oboru a pak další a další. Možná, že v právě v Číně na to pár tisíc lidí přišlo. Zrovna tak státy s různými pravidly vidí, která pravidla vedou k úspěchu a která ne a mohou si zvolit jiná, LEPŠÍ. Jestli se Evropě prosadí jednotná pravidla pro všechny dirigovaná lidmi, kteří o podnikání nemají ani páru, tak na to Evropa dojede a bude to možná zrovna tak rychlý sešup jako vzestup Číny.

V. Mlich 12.9.2011 9:59

Až na to strašení Ruskem

Až na to strašení Ruskem sdílím názor autora na to, že národní měna nic nezachrání a že vícerychlostní ekonomika taky není žádný problém. Vůbec není nutná jednotná evropská vláda, ať si za svůj rozpočet zodpovídá každý stát sám, akorát se NESMÍ spoléhat na to, že když se dostane do potíží, ostatní se na jeho sekyru složí.

Bohužel mají opratě v rukou evrolobbisté a ti mají snahu uhradit dluhy bank, co se nechaly obelhat řeckým účetnictvím a nakoupily jejich dluhopisy, z peněz daňových poplatníků. Tomu je potřeba zabránit! I když ještě nejsme v eurozóně. ECB nesmí mít žádné obchodní aktivity, jenom hlídat, aby se netiskly nekryté bankovky.

Z. Rychlý 13.9.2011 0:12

Re: Až na to strašení Ruskem

Mát pravdu ve všem, kromě toho, že národní měna nic nezachrání a že vícerychlostní ekonomika - žádný problém. Řecko už nezachrání nic, ani nová národní měna, to je pravda. Euro sice nebylo příčinou jejich problému, ale sebralo jim jedno z možných řešení. Vícerychlostní ekonomika ? Fikce - to je lepší nechat si svou měnu a jet svou vlastní rychlostí. Někdo ve stínu cypřišů, někdo v práci - čistě podle vlastních představ.

A to hlídání ECB je sice potřebné, ale tahle banka udělá, co jí E.komise "doporučí".

P. Fiala 12.9.2011 9:27

Výsledky ekonomik státu

Politické vlády států v EU hospodaří s majetkovými komoditami: pozemky zemědělské a lesní, význačnými městskými stavebními objekty, přehradami, v ČR i atomovými elektrárnami, infrastrukturami: železniční, dálniční, letecké, lodní-přístavní, telekomunikační bázové, armádami, zdravotnictvím, školstvím a spoustou drobnějších komodit, které nejsou tak rozhodující pro chod států, možná ještě národními bankami států mimo Eurozonu. EU má své vize, programy a plány, které se postupně realizují. Jde o integraci států (národů v nich - občanů) za účelem optimálnějšího vynakládání  zdrojů všeho druhu. EU má dnes GDP jako USA - vnímejme tuto realitu.

Idea volného pohybu zboží a lidí není bez nákladů: Po pádu železné opony se vystavbují infrastruktry i v rámci států střední Evropy již států EU, všechny státy se na tom shodli, a je docela vysoká zaměstnanost, a i ta betonová dálniční loby funguje v duchu dobra, spojuje národy a dopravu surovin a zboží a lidí rychleji, je to základní element zvýšené konkurenceschopnosti. Stačí se podívat na mapu Evropy, co se již vybudovalo, buduje a bude dokončovat. Moc to nevnímáme, ale stačí zavzpomínat jak jsme se my zde dopravovali a komunikovali před 20 roky.

Jistě, jsou to obrovské dluhy, ty se však splácí díky rozvoji soukromých ekonomik (práce jejich majitelů a manažerů a zaměstnanců), které jsou základem každého státu EU.

Politici musí přemýšlet o budoucnosti lidí pracujících na tomto gigantickém stavebním díle, přijde doba kdy bude dokončeno a údržba bude jen pro zlomek této stavební armády.

Nebojme se strašení všelijakých expertů na státní dluhy, je to jejich práce a mají ji dobře zaplacenou z nejvyšších finančních kruhů, jde o ty pověstné výše úroků, ze kterých žijí velmi dobře.

M. Bezouška 12.9.2011 8:13

snad by bylo dobře

kdyby se k povýtce makroekonomickým otázkám vyjadřovali lidé, kteří mají o makroekonomii alespoň nějaké ponětí. Pak by možná  nevznikaly tak hrozné žvásty, jako je předmětný článek. Vezmeme-li, se silným sebezapřením, alespoň některé vývody autora jako, řekněme, ne zcela chybné, jak potom vysvětlí současné (a ještě více budoucí!) problémy a potíže eurozóny?

V. Mlich 12.9.2011 10:08

Současné problémy eurozóny

Přesně tomu se měl autor věnovat místo strašení Ruskem. Příčina těch problémů je jasná: státy počínaje těmi nejsilnějšími a s centrální bankou na čele od samého začátku porušují svoje vlastní pravidla. Snaží se něco regulovat a tím působí ten chaos. A taky se tam tunelují penízky, ze společné kasy se lejou na soukromé účty. Rozpočet EÚ by se měl okamžite snížit na 10% současného. Jenže na to není vůle - pak by spousta lidí přišlo o živobytí z dohazování veřejných zakázek, možná by se i zroutila ekonomika :-)

J. Šejnoha 12.9.2011 8:09

zajímavé

Koví jestli v Československu povinně přispívali chudí občané Jasiny na čtyřňásobné  důchody obyvatel Ústí nad Labem ?

Asi ne. Tehdy ještě  neznali solidaritu.

V. Vérosta 12.9.2011 7:48

Jasně, že nehomogenní

je každý stát, i Německo musí (muselo) lít miliardy eur do bývalé NDR, ale o tom to úplně není. Průšvih je, když ty zaostalejší části dosahují podstatně vyšší mzdy, penzí, atd. atd. než ti, kteří je dotují. A Německo má jeden rozpočet sestavovaný v Berlíně, což pro EU rozhodně neplatí, to je další hliněná noha pro euro.

P. Sulc 12.9.2011 2:22

Myslim ze po roce 1892

po prechodu na koruny, byla mena bimetalni, nemyslite, mily ucence? Zlato se pridalo ke stribru, a tak banka musela , nekdy dosti pracne, udrzovat vzajemny pomez cen obou kovu.Pracne, proto az do te doby zlate mince, dukaty, po valce z Pruskem take zlate 8/20 florinu/franku byly jen obchodni mince.