20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nové daně, nové penze? Lepší než nejhorší

Vláda poměrně dost překvapivě přežila a prosadila to, v co doufal kromě premiéra Nečase málokdo. Daňový balíček prošel sto jedna hlasy a lze předpokládat, že ani veta Senátu a prezidenta nezabrání tomu, že se příští rok zvedne DPH o jedno procento, dojde k vyššímu zdanění lidí s vysokými příjmy, stoupne daň z převodu nemovitostí, zruší se stropy u zdravotního pojištění a upraví se i další daňová legislativa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Mičánek 12.11.2012 18:23

Samé chyby, pane šéfredaktore

Tak předně, je naprostou iluzí počítat s tím, že mírné zvýšení DPH přinese do rozpočtu 16 miliard. Podívejte se na výběr DPH letošního roku,a jak byla DPH zvýšena?

Dále o jakém brutálním zvýšení daní, které plánuje levice, mluvíte ? O daňovém systému celé západní Evropy a USA? Tam nikde rovnou daň nemají a taky si nikdo nestěžuje na brutální daně. Proč? Protože tam státní aparát funguje podstatně lépe, než u nás. A jak je to u nás ? Nefunguje školství, policie, zdravotnictví má dluhy, silnice se rozpadají,soudy nesoudí včas, vnitřní skrytý dluh státu rychle narůstá. A to si vláda říká rozpočtově odpovědná.

Podobně s naprostou neznalostí hovoříte o penzijní reformě. Jednoduchým výpočtem zjistíte, že celá tak zvaná reforma je pouze obchod pro penzijní fondy a rozumný člověk do takového podvodu určitě nepůjde. Výrazně výhodnější pro každého je spořit si buď v současných penzijních fondech, nebo na spořicích účtech.

Souhlasím s vámi, že daně potřebují změnu. Ale určitě ne takovou, jakou postupně připravuje dnešní vláda. Čím později tato vláda skončí, tím hůře se budou její chyby napravovat.

J. Vintr 12.11.2012 19:42

Re: Samé chyby, pane šéfredaktore

Cha, chá - vy si myslíte, že Dluhoslav Sobotka spolu s Komanči budou něco napravovat? To jste teda asi spadl z višně - a rovnou na hlavu ...

P. Kozelský 12.11.2012 17:31

Proč a kam mizí miliardy ?

Na tuto otázku je nutno hledat odpověď.

To má být úkol vlády.

Zvednout daně umí každý ňouma. Hledat zdroje a toky peněz ty oficiální a také ty druhé to je úkolem vlády. Najít, zdanit a to standardně. Zavřít a pronásledovat tz kdo podvádí. Dnes se v daňové legilativě nevyznají ani členové příslušného výboru parlamentu. Takové zákony nebude nikdo dodržovat. Jsou také lehce zneužitelné proti opozici ať už politické, či ekonomické.

Co z toho stavu vyplývá? Stát, který není schopen stanovit pravidla a vyžadovat rovně pro všechny jejich dodržování je nesmysl a musí zaniknout.

Takže pokud komanči budou schopni zajistit kontinuitu práva a zdravého rozumu, nechť to udělají, není -li dost mravní síly ke stejnému činu v pravicově orientované části společnosti.

V. Mlich 12.11.2012 15:58

Zrušení stropu bylo správné!

Samozřejmě, že stropy jsou nesmysl a neměly být vůbec zaváděny. Hlavná chyba současné úpravy je ta, že ze dvou stropů se zrušil jen jeden!

Jinak ten strop je vlastně negativní progrese, t.j. sesložitění pravidel, je v rozporu se zásadou "rovné" daně a navádí ke spekulacím ušetřit na platbách státu z principu, i když jen pár korun. Co se týče objemu, nejde o nic, protože těch pár kaček rozpočet nevytrhne, a ti, co budou teď muset platit víc, to na svých příjmech prakticky nepoznají.

K. Luboš 12.11.2012 15:54

Není vůbec důvod si pochvalovat...

...že nedošlo k „dodatečným škrtům ve výdajích v rozsahu 41 GKč. Však to znáte! V březnu zkonstatujeme, že se příjmy rozpočtu nevyvíjejí podle našich optimsitických očekávání, takže zase budeme „vázat“ a „zmrazovat“....

J. David 12.11.2012 11:00

Občanská výpomoc

Že mi, jako důchodci, seberou daňový odpočet? Ať si ho (tedy chiméru) pan Kalousek zasune do recta. Nějakou berni jsem mu kdysi vrazil do chřtánu (jistě ne na sirotky), od Nového roku bude mít ale "ušulum". Zedničení a IT vyměním za erteple a mrkev či karfiol se sousedem. Naturální směna, a ještě si polejemě volátko "echtovní trnkovicou".

P. Urban 12.11.2012 7:10

Tomu nerozumím

Co má podpora důchodové reformy co společného s kvalifikací zaměstnanců ? Já myslel, že je to spíš otázka platu. Tedy kategorie, která je dnes s kvalifikací v korelaci jen velmi volné.

Mimochodem, co je na českém zdravotnictví tak neefektivního ? Můžeme debatovat o ceně, ale silný terénní vůz za cenu trabantu nedostaneme.

J. David 12.11.2012 11:08

Re: Tomu nerozumím

Korelace? Čert vždy kálí na jednu hromadu. Příčinná souvislost. A ještě korelace? Za dva roky buou lidé volit komunisty, bude to zoufalství z toho, jací gauneři sedí nyní v Parlamentu. Co jsme si ale zvolili, to máme.

P. Boublíková 12.11.2012 5:59

Co se týká zrušení stropů

zdravotního pojištění, je to lumpárna non plus ultra, která zcela popírá princip solidarity zdravých s nemocnými - naše společnost už na něj zřejmě zcela rezignovala. Místo zdravých má s nemocnými solidarizovat "Bakala".

Poslední věta článku mi připadá příliš optimistická - hluboké reformy za 1,5 volebního období? Spíš nikdy. Místo reforem chaos doprovázený záplavou legislativních konin, je k tomu docela solidně nakročeno.

E. Došlík 12.11.2012 7:47

Re: Co se týká zrušení stropů

Boublíková madam,

poprvé s vámi souhlasím co se týče lumpárny ve zdravotním pojištění, taktéž solidarita, jen ten Bakala mi není jasný. Reformy - chaos, legislativní koniny, a škoda hovořit . . .

P. Boublíková 12.11.2012 9:50

Re: Co se týká zrušení stropů

To se docela divím, že se mnou souhlasíte. Buďto vás konečně osvítilo anebo jste pořádně nepochopil, co píšu - dříve jste mi za tento názor spílal :-)

E. Došlík 12.11.2012 11:52

Re: Co se týká zrušení stropů

Boublíková madam,

nic mě neosvitlo, vždy jsem hlásal a budu hlásat a psát, že tady s dosti řešením této vlády na úkor lidu nesouhlasím, a souhlasit nebudu!

Za to se mi dostávalo a dostává dost ocenění jako komouš, STBák, a dalších ocenění zádelolezců a příznivců Strakovky a ODS, TOP09.

Neodpověděla jste mi na toho BAKALU . . .

R. Langer 12.11.2012 12:45

Re: Co se týká zrušení stropů

U vás je problém v tom, že vy tady teď s řešením této vlády na úkor lidu nesouhlasíte, ale až tam budou sedět komanči, tak jim za úplně stejné blbosti budete ještě tleskat, o tom nepochybuji. :-P

J. David 12.11.2012 11:12

Re: Co se týká zrušení stropů

Šnajdr tam bude mít "výživný" post. Svazák Tolja Nečas mu to slíbil. Pokud se tak nestane, zvu Vás na "šnaps".

J. Vintr 12.11.2012 1:49

Rozpočet bude v pořádku?

Nebude v pořádku - erár opět prošetřuje a rozkrade o hodně víc, než se podaří vyždímat z daňových poplatníků. Utěšovat se tím, že je nás dluh zatím menší než ten řecký je jen alibi pro politiky aby mohli dál vesele pokračovat v zadlužování. S tímto přístupem se do této situace ostaneme zcela zákonitě za pár let taky.

Jenže to pana Kalouska a ty další, kteří přijdou po něm, nezajímá. Jejich "úspor" a penzí se asi státní bankrot týkat nebude ...

.

J. Tachovský 12.11.2012 14:30

Re: Rozpočet bude v pořádku?

No tak to zbankrotuje a bude. Erar nebude mit na vyplaty, tak zacne ty parazity propoustet. Porad lepsi kdyz zbankrotuje stat nez kdyz budou masove bankrotovat lidi.

J. Vintr 12.11.2012 19:41

Re: Rozpočet bude v pořádku?

Jenže státní bankrot, který je prakticky nevyhnutelným důsledkem stále pokračujícího zadlužování, připraví v první řadě o všechny úspory obyčejné lidi. Hlavně pro lidi, kteří si zodpovědně spořili na důchod a tahle událost je potká v pokročilejším věku, to bude dost těžké ...

P. Bures 12.11.2012 21:32

Re: Rozpočet bude v pořádku?

Zdaleka ne nezbytně. Svěřit státu úspory (v nekrytých penězích) na důchod je pitomost a ti chytří si to vždycky někde zašijí.

J. Vintr 12.11.2012 21:57

Re: Rozpočet bude v pořádku?

Nemluvím o penězích, které svěříte státu nákupem dluhopisů, ale o jakýchkoliv úsporách, ať už v bance nebo doma ve slamníku, které zcela znehodnotí inflace. Někdo totiž ty státní dluhy (přesněji letadlo, provozované bankovním systémem) bude muset zaplatit ...