6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
David 9.10.2008 16:50

Hloupost a chamtivost

Může to znít neuvěřitelně, ale americké banky poskytovaly hypotéky dokonce i ilegálním imigrantům bez dokladů (těch je v Americe 12-20 milionů).

http://money.cnn.com/2005/08/08/news/economy/illegal_immigrants/

http://www.cnsnews.com/public/content/article.aspx?RsrcID=36208

Kolombo 8.10.2008 21:08

Upřímně řečeno -

kdybych byl americkým bankéřem, udělal bych totéž, co udělali oni. Řek bych si - když po mně vláda žádá, abych půjčoval žebrákům na domy jinak proti mně uplatní sankce, tak tedy těm žebrákům půjčím.  A nechám si za to vyplatit stamiliony. Potom tím seknu, odjedu na Havaj nebo na chatu v Rocky Mountains a ten bordel ať si řeší ti chytráci, co tu "politicky korektní" ptákovinu prosadili. Je až komické, jak socani, kteří považují USA za středobod kapitalismu jako byla dříve Moskva hlavní město komunismu kritizují "Wall street" za typické levičácké sociální inženýrství. A učurávají slastí při pohledu na Čínu a dnešní Rusko, kde se podařilo úspěšně obnovit právě ten "kapitalismus 19 století", proti kterému se tak vymezují.

MR 8.10.2008 21:28

Re: Upřímně řečeno -

V principu máte pravdu - kdo by to neudělal za to miliony. Je těžké odolat .

Jen s tou Čínou a Ruskem bych byl opatrný - to má ještě do kapitalismu 19. století hodně daleko.V té Číně ale asi chápou, že s tím státním a polostátním je to neudržitelné a už začínají uřezávat větve nebo penězovody, chcete-li.

Kolombo 8.10.2008 21:39

Re: Upřímně řečeno -

Demokracie v bohaté zemi, kde "voliče" zajímá jen co mu jeho hlasování "hodí", a politici kteří slibují o sto šest aby si volič mohl vybírat jako z prostřeného švédského stolu a nikoho nezajímá kdo to zaplatí - tedy "volič" takových vykuků počítá s tím, že on to nebude.

MR 9.10.2008 14:59

Re: Upřímně řečeno -

Bohužel - to bude právě on kdo to zaplatí (většinou nepřímo a o to s většími dopady).

MR 8.10.2008 19:37

Pěkně to autor vybral

jen trochu s jednou vadou, že to co on považuje za začátek nebo ti vybraní nebyl sand začátek. Proč se chovají hypoteční ústavy nebo banky neodpovědně? To má svůj důvod, v "normálním" volném  tržním prostředí (a to nemá ani CZ a ani USA  a  všichni o tom tady mluví jako kdyby nebylo jinak) k takovému jednání nemůže dojít a nebo alespoň ne tak masivně jako nyní. Nepoctiví jsou vytlačeni z trhu. Ten důvod je, že Vám někdo kryje riziko - a kdo nakonec kryje banky, aby nebyli poškozeni klienti (kteří nakonec jinou cestou budou stejně poškozeni - protože to někdo musí zaplatit). Je to stát a jeho centrální banka se svými zásahy. Kdyby již dříve nekryli problémy finančních ústavů, podruhé by si to dotyční určitě velmi rozmysleli. 

 

 

  

MR 8.10.2008 19:37

Re: Pěkně to autor vybral

Je to stejné jako s jakýmikoliv jinými firmami. Pokud chcete na trhu dlouhodobě vydržet (mj.) potřebujete sice tvořit zisk ale také potřebujete, aby se klienti vraceli anebo aby Vám vytvářeli dobrý image a věděli i to i další potenciální klienti. Bohužel u bank je to trochu jinak - průšvihy klidně pokryje centrální banka. Je to sice zjednodušené ale jde o podstatu.

A pokud je mi známo - obě první padlé hypobanky v USA byly polostátní podniky.

Chris Kelvin 8.10.2008 23:26

Re: Pěkně to autor vybral

V Americe a polostátní podniky.........?? 8-o

MR 9.10.2008 14:44

Re: Pěkně to autor vybral

Vládou zřízené instituce (po jakoby "privatizaci") s povinnostmi od státu - přidělovat hypotéky určitým skupinám obyvatelstva. No tak co to je......? Jestli má stát podíl ve firmě nebo ji něco nařídí v její činnosti (tudíž ne dobrovolně) tak to pak vyjde úplně na stejno. 

Pavel 8.10.2008 18:36

Odpovědnost

Je zřejmé,že v Americe za posledních pár let zapomněli na slovo ODPOVĚDNOST.Finanční krize zapříčiněna podivným tokem peněz.Pokud neplynuly správným proudem,pak  zákonitě musely narazit na překážku,která svou statikou změnila tok.A zároveň i průtok.Dohližítelé správného toku zůstali příliš dlouho stát na jednom vyhlídkovém místě.Proto tak náhlá změna.Vypadá to tak,že Ameriku teď budou čekat náhlé změny častěji.Takže názorně předvedla světu,jak vypadá globální odpovědnost.V uvozovkách.

Blaho>-

EXPERT 8.10.2008 17:54

INFLACE

Korunu všemu nasadila slovenská vláda, která jednostranně rozhodla, že garantuje veškeré bankovní vklady. Toto naprosto sobecké rozhodnutí znamená, že Slováci se rozhodli řešit své problémy na úkor ostatních. Co udělá bohatý střádal, a zejména podnikatel či burzovní hráč? Přesune své peníze na slovenské území. Slovenské banky dostanou kapitálovou injekci, peníze na zlepšení svých bilancí. A ostatní? Pravý opak. Únik kapitálu. „Slovenské“ garance tedy nakonec budou muset zavést i všichni ostatní, včetně naší ČNB. Celá Evropa vstupuje do éry morálního hazardu – banky mohou hospodařit různě, vláda je pak z problému stejně vytáhne. A všichni si budeme ručit za své peníze (přes vládu) sami. Inflací.

Riman 8.10.2008 17:43

Nikoliv Nina anobrz Ninja

NINJA = No Income, no Job (or) Assets

Sosan 8.10.2008 14:42

Dotazy k tématu

V článku nechápu několik souvislostí:

1.) Jakým mechanismem se stane, že se zvyšující se rizikovostí hypoték roste cena nemovitostí? Předpokládal jsem, že tomu, kdo dům postavil, zaplatila banka za prodanou nemovitost okamžitě a riziko hypotéky nesla banka, tudíž stavitel domů měl svoje jisté a neměl důvod zakalkulovávat riziko do ceny. Kdyby to tak bylo, mechanismus vedoucí k zvýšení ceny nemovitostí by nevznikl a lidé by za úvěr ručili majetkem, který by měl odpovídající hodnotu. V případě ztráty schopnosti splácet hypotéku by o dům jednoduše přišli, ale hodnota by se neztratila. I u nás v ČR mi přijdou ceny nemovitostí na trhu velmi přehnané, prodávají se odhadem za cenu až 5x vyšší než jsou náklady na zakoupení pozemku a stavbu samotnou. Nevzniká tedy i u nás tato bublina stejným mechanismem?

2.) To jsou všichni ti dlužníci s hypotékou opravdu nemakačenkové? Nedošlo spíše ke ztrátě příležitosti vydělat si peníze na splácení hypotéky krachem pracovního trhu?

Pavel 8.10.2008 14:51

Re: Dotazy k tématu

To je jednoduché. Poskytování hypoték i rizikovým klientům (kteří by je normálně nedostali) zvyšuje poptávku na trhu nemovitostí, a s rostoucí poptávkou roste cena. A pak začne působit ta kladná zpětná vazby - spekulanti začnou spekulovat na růst cen nemovitostí, začnou nemovitosti skupovat, tím dále zvyšují poptávku a tedy i cenu, až najenou PRÁÁÁÁÁSK bublina praskne.

Ale původní příčina je v tom, že banky byly zákonem donuceny dávat levné hypotéky i těm, co na ně neměli, a to nastartovalo ten růst cen.

Chris Kelvin 8.10.2008 17:15

Re: Dotazy k tématu

Zase nová "psí" pohádka. Nevěřím tomu. Chudí lidé si kupují minidomečky na periférii. Zato běžní zaměstnaní lidé neustále kupují větší domy blíže centru, vždy když se změní ceny nahoru. Ti chudí lidé, o které se možná mohlo jednat, tvoří v trhu s nemovitostmi zanedbatelnou část.

brána 8.10.2008 12:16

Obnovit peněžní suverenitu našeho státu - pryč od brusele.

Doufám, že nezapomeneme na řešeni, která nám  pro takovéto situace nabízí Václav Klaus.

K. 8.10.2008 12:21

Re: Obnovit peněžní suverenitu našeho státu - pryč od brusele.

Milej pane, jděte s Klausem k šípku. Provokujete tu akorát slušné občany k nenávistným replikám.

brána 8.10.2008 12:27

Re: Obnovit peněžní suverenitu našeho státu - pryč od brusele.

Máte pravdu s nenávistí nikam nedojdeme. Ale co dělat.  Mě schází jasný postoj  vlády, který by mě napomohl k orientaci. Když ne preméra tak alespoň vicepremiéra,

K. 8.10.2008 12:36

Re: Obnovit peněžní suverenitu našeho státu - pryč od brusele.

Obávám se, že se budete muset zorientovat svépomocí. Politikové mají sami co dělat, aby se zorientovali, jak by během svých relativně krátkých funkčních období ukojili svá ega.

brána 8.10.2008 12:56

Re: Obnovit peněžní suverenitu našeho státu - pryč od brusele.

Nejde mi ale do hlavy proč slušný člověk by se měl nechat vyprovokovat k nenávisti, když se dezorientovaný občan obrátí s dotazem na svého voleného zástupce. Notabene v komplikované krizové situaci.

K. 8.10.2008 13:19

Re: Obnovit peněžní suverenitu našeho státu - pryč od brusele.

Zdá se mi, že jste za svůj život ještě nezažil opravdu komplikovanou krizovou situaci. Váš volený zástupce by byl ten poslední, na koho byste měl potřebu se obracet.  Institucionální důvěra - vztah občan-politik - neexistuje, a neexistuje, anebo jen vzdáleně, ani důvěra v rovině obecné - teď nemyslím rodinu a přátele,   s tím souvisí   neexistence tzv. občanské společnosti, jejímž prostřednictvím lze nabýt  důvěry v další jednotlivce v rámci  úzké skupiny, kterážto nabytá důvěra  by pak šla možná přenést i za hranice skupiny a směrem k politikům.

brána 8.10.2008 16:49

Re: Obnovit peněžní suverenitu našeho státu - pryč od brusele.

Zdá se mi vstřícnýá K., že vaše rezignace na důvěru v možnost prosazování naší ústavou ustanovených a zaručovaných konvencí se vám nepříjemně promítá až do rodinné kinematografie. Váš scénář pravého života voní husákonormalizační etikou i poetikou.

K. 9.10.2008 10:25

Re: Obnovit peněžní suverenitu našeho státu - pryč od brusele.

To se vám zdá holenku blbě. Za prvé rodinná kinematografie je jiná kapitola. Za druhé rezignace dosud neproběhla, jsem nadále optimista a  věřím ve světlejší politické i jiné zítřky. Za třetí ze sympatií k husákově normalizační éře mě prosím neobviňujte. Nejdřív  jste mě zatáhl do levičácké společnosti a teď mi budete spílat? 

holenek 9.10.2008 14:52

Re: Obnovit peněžní suverenitu našeho státu - pryč od brusele.

Má blbá zdání beru nazpět. Vím, že vaše důvěra ve spravedlnost na výšinách a podlost v slzavém údolí mezi námi je doprovázena s důstojností a okouzlujícími myšlénkami vám vždy vlastními -  socialismussemkapitalismustam.

Můra 9.10.2008 15:05

Re: Obnovit peněžní suverenitu našeho státu - pryč od brusele.

Hladit po duši se vám daří.

M. Zima 8.10.2008 12:16

Tak úplně jste se netrefil pane Hvížďala,

ale trochu aktualit:      Německým bankám docházejí zlaté ingoty a mince.

brána 8.10.2008 12:23

Re: Tak úplně jste se netrefil pane Hvížďala,

My zlato hrabat nepotřebujeme pane Zima. Víme, že jde  pouze o jednu opětně nutnou korekturu trhu způsobenou aktuální morálkou našich burziánů. 

M. Zima 8.10.2008 12:34

Nejde o hrabání, ale

lidé nevěří vládní garanci. A ta "nutná korektura trhu" mi připomíná jeho neviditelnou ruku. Obojí je k ničemu. Nejste sice tak zabedněný, jako Kalousek, Říman a ostatní experti, ale měl byste se přesto více informovat.

Glosator 8.10.2008 12:41

Re: Nejde o hrabání, ale

To je zajímavá informace, speciálně v Německu.

brána 8.10.2008 12:51

Re: Nejde o hrabání, ale

nevěřím pane Zíma v konec liberálního trhu. Na ten je nutno ještě počkat. Na funkci neviditelné ruky trhu jsem se informoval - níže je mé konkluzium.