5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Německé Jain

Euro ano, dluhová unie ne, tak by se dal popsat volební triumf německé kancléřky, který přesně zrcadlil vděčnou náladu německých voličů. Anglosaští a němečtí ekonomové se můžou stokrát přít, jestli z podhodnoceného (dlouhodobě relativně k německé výkonnosti devalvovaného) eura Německo těží nebo ne, ale voličům je to jasné a tak to má zůstat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 26.9.2013 0:02

Re: Já nechápu,

Viz jejich zelená "energetická" politika vedoucí hospodářství k nekonkurenceschopnosti a energetickou výrobu do chaosu.

L. Novák 25.9.2013 23:58

Re: Dobrý článek, souhlasím.

Snad byste po existencích jako Barroso nebo Merkelová nechtěla jasná a ekonomicky průhledná rozhodnutí? :-)

T. Petřek 25.9.2013 23:11

Re: Řeknu vám, krásná smrt

Máte naprostou pravdu, ty dluhy se nedají zlikvidovat jinak než válkou či bankrotem. Je zvláštní, že se zastáváte politiky, která vedla k tak masivnímu zadlužení. Ten bankrot přejde a bude to totální kolaps. Netvrdím, že to bude za rok, dva či pět. Každopádně, čím později, tím drtivější následky. Než k tomu dojde se můžete p. Tomskému samozřejmě smát z plna hrdla, poté nás ovšem přejde smích úplně všechny. Nevím jestli někoho hňete, že EU drží pohromadě, nebo že drží pohromadě právě tímto pofiderním způsobem. Čínu samozřejmě taky postihne hospodářský kolaps, inu i Slunce jednou skončí jako "bílý trpaslík".

J. Kanioková 25.9.2013 20:32

http://mmister.com/ - skvělý blog :))))

obzvláščtě článek - Europaskeptisches Deutschland?   

J. Kanioková 25.9.2013 20:07

Dobrý článek, souhlasím.

Vládní politici a banksteři odmítají jednat racionálně. Už dávno největší ekonomiky světa nepreferují zájmy svých vlastních lidí, ale jen a jen svou vlastní prestiž a tudíž talčí jeden druhého ke krokům, které jim navzájem zaručují pověst skvělých vládců aspoň na ještě nějaký čas, tu do voleb, tu k jiné veleudálosti. Podezírám, že by už dávno v EU proběhlo řešení k "uvolnění" jižních zemí, že by se jim místo látání jejich rozpočtů raději pomohlo k novému rozjezdu s jejich vlastní měnou. Ale vždycky se při schylování k takové možnosti najednou ozve horká linka, která je nejspíš mezi Washingtonem a Berlínem, kde se udělují rady, pokyny, škemrání. Tak jako to bylo v době před amer. volbami. 

 Prostě ve jménu - nepodrážejme si nohy racionálními řešeními, smlouvají raději další a další finty, místo aby přistoupili na likvidaci nedobytných dluhů a krachu špatných institucí. Vždyť oni tu tržní ekonomiku, kapitalismus, NIČÍ SPOLEHLIVĚJI  než levice !

J. Kanioková 25.9.2013 19:59

" nebude jí činit problém postupně vyvést Německo z nejhorších "závazků" vůči bruseli, být dostatečně vlastenecká i internacionální."

No... tím si nejsem zrovna moc jistá - jednak na to nebude mít až tak politickou sílu doma, socani budou vydírat, a druhak - má před sebou poslední období vládnutí - co dál ? Nebude cílit k vládnutí Bruselskému ? V čehož zájmu.... kdoví co ???

Ona sice na to nevypadá, ale je to kariéristka až běda, o tom nepochybuji..

J. Kanioková 25.9.2013 19:54

Re: Thomas Jefferson

ROZHOVOR Německo má osm bilionů eur dluhu - http://jdem.cz/23sj7

Bermudský trojúhelník současné ekonomiky - http://jdem.cz/234x4

Nafouklá EK: Evropští lídři chtějí změnit Lisabonskou smlouvu - http://jdem.cz/235r4

Řeč Miterranda k Německu 1981-1991: rétorika na velikost a nezávislost Francie - https://papyrus.bib.umontreal.ca/xmlui/handle/1866/3484;jsessionid=3E210

 

J. Kanioková 25.9.2013 19:30

Thomas Jefferson

“I place economy among the first and most important virtues, and public debt as the greatest of dangers to be feared. To preserve our independence, we must not let our rulers load us with perpetual debt. If we run into such debts, we must be taxed in our meat and drink, in our necessities and in our comforts, in our labor and in our amusements. If we can prevent the government from wasting the labor of the people, under the pretense of caring for them, they will be happy.”

J. Kalivoda 25.9.2013 19:01

Re: Řeknu vám, krásná smrt

Rozum nepomůže, ty dluhy se už nesplatí, leda válkou nebo hospodářským kolapsem. Pokud v to doufáte, jste sektář.

Jediné, co zbývá, je zbrzdit nárůst zadlužení snad i na nulu a platit co nejnižší úroky. Německu to jde na celém světě nejlépe. Ale ano, podle vás a pana Tomského ani to nestojí za nic, protože to je Německo, které drží EU pohromadě, a to vás opravdu hněte. . A určitě se to jednou také zhorší (bez ironie), stejně jako Čína, které to dešťoví šamani přejí už pět let.

Čím vás trápí duha, nevím. Pokud tím myslíte multi kulti, nedýchám pro to. Ale do toho vám celkem nic není.

J. Krásenský 25.9.2013 18:28

Re: Řeknu vám, krásná smrt

Ano Německo padá volným pádem. Co dělá ostatní Evropa? Někteří padají volným pádem déle než Německo (a tedy již rychleji), USA také. Proč zpátky na stromy, stačí zpět k rozumu. (Odkud se ptáte? No z ideologie duhových barev)

J. Kalivoda 25.9.2013 16:47

Re: Řeknu vám, krásná smrt

Jestli Německo padá volným pádem, co dělá ostatní Evropa?  A USA s jejich zadlužením ročního 90% HDP při raketovém vzestupu?

Možná říkáte "zpátky na stromy, všichni se rouhají, všichni jsou socialisté". Podržím vám žebřík na první větev.

L. Novák 25.9.2013 16:29

Re: Řeknu vám, krásná smrt

Koukám, že jsme oba četli úplně jiný článek stejného autora...

A znáte příběh toho, co padá z mrakodrapu volným pádem?

J. Kalivoda 25.9.2013 15:31

Řeknu vám, krásná smrt

To byla pointa jednoho židovského vtipu za starého režimu. Kohn se ptal Roubíčka, co viděl na Západě, když ho tam poslali studovat odumírání kapitalismu.

Pan Tomský má určitě pravdu - jednou pršet určitě bude, říká si každý šaman. A dočká se.

Nakonec Němcům také sklapne. Ale dnes je pan Tomský směšný, stejně jako bude za rok a za dva. Pak se uvidí.

R. Langer 25.9.2013 10:59

Já nechápu,

jak si ti Němci tu Merkelovou mohli znovu zvolit. Asi jsou ti voliči úplně stejně blbí, jako ti naši. A asi jsou takoví v celé Evropě, nemáme si co vyčítat. :-P

V. Hajková 25.9.2013 10:33

Re: Smutné, ale pravdivé.

To  jste  řekl  přesně!

P. Götze 25.9.2013 9:59

Re: Nedělat nic?

Merkelova tim, ze nedela nic, bylo mysleno, ze vpodstate politikari a to se ji dari uspesne. Nemecka ekonomika ale zije svym zivotem a moc ji nepomaha, resp. bez strategie ani nemuze. Energeticka strategie je uplne na maderu a ty dusledky se teprve projevi (to je z velke casti nemecka prace). Nemecko rozhoduje o strategii cele Evropy a na takovy krajic je Merkelova jen slaby politik, ktery laviruje (uspesne) na nemeckem politickem pisku. Uvedomte si, ze Merkelova nema zodpovednost jen za Nemecko, ale za cely jih, ktery jde ke dnu. Toje nemecka prace (z velke casti).

S. Ševeček 25.9.2013 9:50

Nedělat nic?

Merkel právě dělá mnoho - a dělá to dobře ... její lavírování před spektrem německých voličů v uplynulých letech je velmi úspěšné - a proploutvat mezi Scyllou a Charybdou se jí dařilo velmi dobře - výsledek voleb (ve světle její opatrnosti vůči "nárokům" brusele) je úspěšnější o pár procent "nepřiznaných" němekých euroskeptiků, kteří nenašli odvahu volit AfD; nebude jí činit problém postupně vyvést Německo z nejhorších "závazků" vůči bruseli, být dostatečně vlastenecká i internacionální.

Dobrá politologie? - http://mmister.com/

P. Lenc 25.9.2013 8:46

Smutné, ale pravdivé.