3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nejvýkonnější nevolníci v Evropě

Vláda, která přijde, ať už se Babiš uzdraví či nikoli, ať bude v jejím čele Šavel nebo Pavel, bude muset vyřešit jeden problém. Který bobtná a bobtná. A jehož výsledkem je jak vítězství ANO ve volbách, tak znovuzvolení Zemana presidentem. Nazval jsem si jej pracovně „Češi jako nejvýkonnější nevolníci v Evropě“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Těhanová 22.2.2018 9:56

Re: Jak se kalila ocel aneb

A jinak jste zdráv? Ani spočítat roky, po které kdo vládl neumíte!

To, že nechápete psaný text není vina pana Vlka.

V. Hošek 22.2.2018 9:31

Re: Jak se kalila ocel aneb

Evidentně Vám chybí schopnost pochopit napsaný text.

Š. Minařík 22.2.2018 9:29

Re: Jak se kalila ocel aneb

Jinak dobrý?

R. Brzák 22.2.2018 9:25

Re: Pláčete na špatném hrobě

Vida - rozumný příspěvek! Jen drobně poopravím - čím menší obec, tím menší korupce a plýtvání - přirozeně, protože jsou starostové v každodenním kontaktu se svými sousedy. Což je podmínka možnosti zpětné reflexe, omezující vliv moci nad druhými a tedy její korupční potenciál.

Ale Váš poslední odstavec je nepřesný velmi. Není příčinou problémů korupce - ta je jejím příznakem. A problém se zove etatismus, víra v centralizovanou moc, která nás zachrání před našimi problémy v našich životech. A ta se projevuje vírou nejen v bující státní moc (jak jste ji dobře popsal) ale i v moc nadstátu - EU. A jaká vzdálenost (jak geografická, tak hierarchická) je mezi naším zástupcem v EU a jeho sousedy (námi), to snad není třeba rozepisovat...

J. Růžička 22.2.2018 9:24

Jak se kalila ocel aneb

rudí řádí nad Kladnem. Panu Vlkovi se evidentně stýská po statistikách, kolik tísíc tun oceli se vyrobilo v našich hutích na jednoho obyvatele...Sofistikovaná výroba škodovek mu nevoní, neb německý kapitalista, prevít jeden, získává z této činnosti dividendy. Že platy ve Škodovce rostou a jsou v oboru u nás nejvyšší, taktně zamlčel. Škodovku znárodníme. Až v našich bolševických pazourách krachne, kapitalistovi ji zase prodáme ke zvelebení. Bolševické perpetum mobile. Všechno špatné si děláme sami. Komplikované, zrůdné podmínky pro podnikání, přebujelý státní aparát, miliardy korun vytahané z kapes lidí na elektřinu z fotovoltaiky atd. etc. Leváci i praváci vládli zde za těch třicet let cca stejnou dobu...

P. Smatlak 22.2.2018 9:18

Re: HA

PAN PISATEL ZAPOMĚL ZMÍNIT POSTSOUDRUHA Klause a jeho podomky.To byli tgi co to o čem se v článku píše dopustili,spolu s rozkradením a a zničeniím i fungujících podniků.a prodeji za hubičku podobným jako je Babiš a spol ,a ještě i to co se prodalo ,samozřejmě s podporou bank ,které to úvěrovaly a ti co ty úvěry dostali je většinou nesplatili.a nechali ty podniky zkrachovat a zdevastovat,protože peníze jim zůstaly.To byl největší zločin,tločince Klause a podobně se choval a chová i nevětšií darebák Zeman.To jsme to dopracovali,a ještě jak každž kdo maslí vá,že nám tu vládne stb a postkimanč Babiš a POESTKOMOUŠ zEMAN A V BRZKU JE MOŽNÉ,ŽE KSČM což je docela logické ,když ti dva jsou postkomunisté.,a ještě jim polovina voličů bez rozumu a hlavně bez paměti a pudu sebezáchovy lezou do řitě.

M. Pivoda 22.2.2018 9:17

Závěr: "Uvidíme, co na to vše budoucí vláda."

Chybný závěr.

Správný závěr: "Uvidíme, co na to řeknou čeští podnikatelé."

J. Pražák 22.2.2018 9:17

Re: Následek chybně provedené privatizace

Nebyl jsem komouš, natož komouš z Prognostického ústavu. Zpackaná privatizace měla samozřejmě důvody: větší provize pro ty, kteří u toho byli. Např. jistý pán, který pomáhal při privatizaci České spořitelny pro Erste.

S. Ševeček 22.2.2018 9:13

Defenestrace, alternativně

vidle.

M. Moravcová 22.2.2018 9:11

Re: Následek chybně provedené privatizace

a jak byste to udělal před 25 lety vy? Kde jste byl, že jste neradil?

M. Moravcová 22.2.2018 9:09

je to tvrdé a je to tak

ještě bych dodala, že Německo (a nejen) vykrádá kvalitní pracovní sílu (od těch číšníků po lékaře) z východoevropských zemí, proto potřebují "lisabonské smlouvy a Dubliny", aby k nim lidé utíkali za penězi - (korupce jako prase), aby na ně dělali cizí, když svoje si vlastní pohodlností a rozežraností neporodili. Co se bude dít ve východoevropských zemích (asijských, afrických) je jim srdečně jedno. Pro jejich zisk ať ostatní chcípnou.

P. Han 22.2.2018 9:04

Re: To je jak nějaký nový komunistický manifest.

Nebojte se, na hrachovku určitě budou dotace. A vypíše se grant, jak ji pro vás zajistit.

J. Schwarz 22.2.2018 9:00

Re:

Přesně tak - zrušit superpřísné normy a regulace, prolobované zdánlivě "v zájmu ochrany občana a spotřebitele" silnými firmami za účelem zamezení konkurence a inkasa monopolních zisků. Tyhle firmy si výborně notují s úřady šikanujícími prostřednictvím laviny předpisů a kontrol právě ty malé, inovativní soupeře zkostnatělých monopolistů...

J. Pražák 22.2.2018 8:57

Následek chybně provedené privatizace

Předat výrobní kapacity zahraničním investorům se mělo, ALE: max 49%, jako to udělala Čína. Polovina dividend tak zůstane doma a i mzdy se pak nepodaří držet tak nízko.

Očekávaný nárůst mezd bude mít za následek inflaci a tím se státu usnadní splácení státního dluhu.

R. Dubravský 22.2.2018 8:55

Re: Soudruh Vlk opět nepřesně - tedy téměř vedle.. Tak

Čtete správně, ale ne celé. Těch 15% růstu platu mělo být za tři roky!

J. Schwarz 22.2.2018 8:55

Re: Pláčete na špatném hrobě

Bohužel nelze než souhlasit...

J. Hanzal 22.2.2018 8:53

Souhlasím,

není co dodat.

P. Manda 22.2.2018 8:50

Mohl byste poslat odkaz na ten 40000 plat. Diky.

B. Brousková 22.2.2018 8:48

Re:

" V jedné takové německé pracuji" ... A za kolk? V Německu je minimální mzda tuším čtyřicet tisíc měsíčně, v přepočtu na koruny. Čím to asi bude? Do Německa jezdí za prací houfy našich spoluobčanů..Pracují tam dobrovolně , nebo je do tamních montoven a robotáren ti zlotřilí Germáni zavlékli násilím? Dokonce je tam vozí pravidelné autobusovém linky, Kolik asi tak našich pracujích jezdí do Země milované, kde nezpívají žalmy na počest hostie"? A hlavně kolk je tam minimální mzda ? A kolik dnes berou pracující ve slavné Poldi Kladno? Ještě tam dostávají obědy za kokorunu? a co plzeňská Škodovka to rodinné stříbro a stovky dalších podniků, které zprivatizoval neboli rozkradl jejich bolševický manažment, Kolik tam měsíčně berou tamní pracovníci?

M. Valenta 22.2.2018 8:45

Především u nás je zakopán vlk.

A dokud nám tohle nedojde, ke zlepšení taky nedojde a národ povedou lidi typu Babiše a Zemana. Eintopf mám docela v oblibě, avšak tahle slátanina pana Vlka, z které pravda občas vykoukne i něco pravdivého, moc poživatelná není.

Klasickou ukázkou naší bezradnosti jsou letité řeči o výstavbě nových jaderných bloků, o kterých snad všichni zúčastnění vědí, že nikdy nebudou.

S. Netzer 22.2.2018 8:43

Re: To je jak nějaký nový komunistický manifest.

Ten člověk se definitivně zbláznil.

D. Stirský 22.2.2018 8:32

To je jak nějaký nový komunistický manifest.

Ještě tam chybí " Lidé z českých montoven, spojte se. Nemůžete ztratit nic, než své kovy." Hodně cestuji po republice a jsem-li z něčeho neustále nadšen, tak je to krásný vzhled mnoha menších měst: renovovaná náměstí, opravené památky, fungující místní doprava, řada obchodů, kaváren, hospod... Vlk to ale vidí takto: "Připočteme-li k tomu, že z Havlovy idealistické „občanské společnosti“ se v praxi vyklubala zrůda, která pomocí všech možných zelených i jiných aktivistů a tvůrců „protikorupční revoluce“, což jsou dnes přátelé Babiše, znemožnila rozvoj země. Za obrovské podpory obamistů a EU prakticky zastavila v posledních deseti letech výstavbu infrastruktury, opravy a údržbu měst a obcí a vůbec za pomoci ČNB technický Česka, pokrok..." Poznámka: transferové ceny nejsou jen problémem Česka, ale celého světa. Vyspělého i vyspělého méně. Včera v hospodě už neměli hrachovku, na niž jsem se těšil: Až díky Vlkovi vím, že to bylo díky Havlovi, zeleným a obamistům.

A. Zajícová 22.2.2018 8:32

Re: Pláčete na špatném hrobě

přesně..

D. Spal 22.2.2018 8:28

Pláčete na špatném hrobě

Podívejme se na situaci z druhé strany, tedy z hlediska firmy investující v ČR. Vidíme neskutečnou byrokracii, nekonečné a nákladné regulace a předpisy na každém kroku, všude natažené ruce žádající nějakou formu úplatku, masívní zdanění, levičácké řeči, vydírání odborů, v podstatě nepřátelské prostředí. Tedy se tyto firmy chovají stejně jako český emigrant/turista - mají zabalený onen pověstný batoh. Korporace v průměru reinvestují v cizích zemích okolo 50-60% svého zisku. V ČR však pouze asi třetinu, tedy jsou reinvestice na stejné úrovni jako v podobně zkorumpovaných zemích jižní Ameriky. Komunista, estébák a podvodník jako premiér a vláda zavšivená bolševiky také nejsou ty nejlepší vizitky.

Do ekonomického zázraku jižní Koree má ČR daleko. Co brání vzniku českého Samsungu, Hyunday, LG, atd.? Určitě ne cizí firmy ani EU, ale domácí politika. Příčina "nevolnictví" není v odlivu dividend, na ty mají investoři plné právo. Primární příčina je v tom, že ČR má nejvyšší procento státních zaměstnanců na světě (konkuruje nám v tomto jen Zimbabwe). Žádný stát si nemůže dovolit živit takovou hordu státních úředníků, notoricky prodělečné státní firmy jako ČD, České aerolinie, pošta, atd. Který stát na světě si může dovolit ministerstvo kultury se 6 000 zaměstnanci? V každé uplakané vesnici je starosta, místostarosta, úředníci, milionové rozpočty, které mizí čert ví kam. Tito parazité nejen, že stojí miliardy, ale navíc napáchají nepředstavitelné škody.

Příčinou toho „nevolnictví“ je tedy korupce prorostlá od spoda až do nejvyšších míst. A obecnějí český kolektivismus prosáklý úplně do všeho. ČR prostě není země příznivá pro individuální podnikání a v něm bohatství země začíná a končí.

J. Kohoutek 22.2.2018 8:25

Re: Soudruh Vlk opět nepřesně - tedy téměř vedle.. Tak

Vy teda máte to soudruhování hodně zarostlé pod kůží.

M. Krátký 22.2.2018 8:20

Četl jsem to zase jedním dechem

a zase nádhera a můj souhlas i tichý obdiv. Jen mini připomínka - asi v roce 1965 jsem si přečetl učebnici ( asi ) dějepisu pro cca sedmý ročník ZDŠ - mé mladičké švagrové. A tam stálo, že ČSR po první světové válce ačkoliv byla z celého rozpadlého R-U nejvýkonější nemusela díky úspěšné diplomacii prezidenta Masaryka platit svůj podíl na válečných reparacích. Kde jsou "naši" diplomaté dnes - máme vůbec nějaké ???

M. Prokš 22.2.2018 8:20

Dobrý den,

Stejně jako někteří diskutující přiznávám panu Vlkovi velký díl pravdy v popisu stávající situace a jak jsme se do ní dostali.

Nicméně nevidím z ní cestu ven. Ten majetek, podniky, nemovitosti jsme jim prodali a oni ho vlastní a nakládají s ním dle svého uvážení vlastníka.

Cestou rozhodně podle mě není další vítězný únor, nebo hnědá ekonomika (ve stylu ať si to klidně vlastní soukromníci, ale co, za kolik a mzdy určuje stát a jeho byrokracie).

Cestou podle mě je naopak velké uvolnění. Tak aby se vyplatilo zakládat malé firmy, které budou mít šanci přežít a prosadit se, růst do středních a velkých. Nezachrání nás zestátnění, ale růst soukromého sektoru. Čili vrátit se cca před rok 2000. A pak to dalších 10 let držet aby se měli šanci prosadit.

Sci-fi s dnešní aligarcho-ksč-zlatokopeckou převahou v parlamentu kam je poslalo příslušné množství voličů.

B. Hudzieczek 22.2.2018 7:59

Re: Soudruh Vlk opět nepřesně - tedy téměř vedle.. Tak

Ano, soudruzi z NSR udělali ze Škodovky montovnu. Ale zaplať Pán Bůh aspoň za to.

J. Svoboda 22.2.2018 7:57

Re: Soudruh Vlk opět nepřesně - tedy téměř vedle.. Tak

"Dalších 400 miliard odejde účetně bez chyby, ve zdaněných dividendách." - Rekordně to bylo 289 za rok, ale Vlk jistě dodá relevantní link. :o)

M. Klas 22.2.2018 7:54

Nevolnický manifest?!

"Evropou obchází strašidlo-strašidlo nevolnictví!Je svrchovaný čas, aby nevolníci otevřeně před celým světem vyložili své názory, své cíle a své snahy......"= mírně pozměněný jiný manifest!Ale nyní vážně!Chválím pana Vlka za to,že "to " o čem se nemluví a "to",co nemá býti viděno pojmenoval a řekl nahlas.Někdy je už viditelné,že česká vrchnost aneb místodržitelé v gubernii " Česko" mají asi "Stockholmský syndrom"=specifická pozitivní emoční vazba a závislost oběti na pachateli.Máme nabýt dojmu,že bez nového Sovětského svazu v Bruselském vydání bídně zhyneme a nebude nás mít kdo "krmit" a nutně musíme zajít na úbytě!Je pravdou,že se veřejná infrastruktura se nestaví a naopak padá a rozvaluje se.Je pravdou,že za bědných dřívějších poměrů se tato stavěla a nebylo nám taky vůbec dobře.Někde je tedy chyba a tato by měla být napravena.Nic víc a i nic méně.