3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nejvýkonnější nevolníci v Evropě

Vláda, která přijde, ať už se Babiš uzdraví či nikoli, ať bude v jejím čele Šavel nebo Pavel, bude muset vyřešit jeden problém. Který bobtná a bobtná. A jehož výsledkem je jak vítězství ANO ve volbách, tak znovuzvolení Zemana presidentem. Nazval jsem si jej pracovně „Češi jako nejvýkonnější nevolníci v Evropě“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Širůček 22.2.2018 16:53

Re: Vice otazek jako odpovedi.

Vám také amnestoval nějakou "osobu blízkou" ?

V. Petřík 22.2.2018 15:39

Nejvýkonější nevolníci v Evropě

Což takhle použít na tuto situaci na současnou dobu a poměry upravený nostrifikační zákon první republiky?

J. Svoboda 22.2.2018 15:30

Re: Vice otazek jako odpovedi.

Utíkat před právníky ovšem nemusel.

J. Svoboda 22.2.2018 15:29

Re:

Pardon, kde v roce 89 byly fabriky a jejich konkurenceschopné výrobky, které by uživily 15 mil. obyvatel na dobu utažených opasků, než si sami pomůžeme?

J. Kulheim 22.2.2018 15:08

Re: Pro Jana Kulheima

I když už jsou tady některá vývojová pracoviště pro automobilky. Velké firmy budou mít vždycky větší možnosti jak firmy malé.

J. Pražák 22.2.2018 15:05

Re: Následek chybně provedené privatizace

Píšete, jako byste se té privatizace zúčastnil a výrazně na tom profitoval. Také je možné, že netušíte, jak to tehdy probíhalo. Odhadce stanovil účetní cenu - za tu se "privatizovalo". Skutečná cena byla daleko větší. Na základě odhadu skutečné ceny se daly půjčit peníze v bance - ručilo se tím zprivatizovaným. Pak se dalo "kouzlit" - nechat zchátrat a bance nic nevrátit, nebo prodat za reálnou cenu, nebo udělat akciovku,...

J. Kulheim 22.2.2018 15:03

Re: Pro Jana Kulheima

Píši o tom co je v současnosti. Těžko předpokládat, že by naši podnikatelé měli uplatnit takové výrobka na trzích kde je velká kupní síla. Důvody nebo prostředky se vždycky najdou. Oni nás potřebují k montování plechů.

I. Mertl 22.2.2018 15:01

Vlkovi se nezavděčíš

Karkulky došly.

J. Kulheim 22.2.2018 14:52

Re: Vlkův novodobý komunistický manifest

To, že si za průměrný příjem koupíme víc je fakt. Lidé se mají lépe. To je vidět při nakupování v obchodech. Po materiální stránce se mají lépe než kdykoliv jindy. Inflace se počítá z nákupního koše v jednotlivých letech. Nákupní koš důchodce je jiný než nákupní koš střední třídy.

Kolem 60% lidí je pod průměrem a ti z nejmenšími příjmy žijí z ruky do huby, tak jak kdykoliv předcházejících letech. Důchodce, který si nenašetřil na stáří a žije jenom z důchodu a je sám, tak tluče bídu. Důchodce nebo pracující s nízkými příjmy mají jiný nákupní koš než ti, kteří mají příjem kolem průměru.

Růst cen základních potravin v letech 2010-2014- hovězí + 17,8%, vepřové + 13,3%, kuřata 25.6%, jogurt 37,3%máslo 46,7%, chléb 33%,cukr 38,5%, brambory 70,6%. Bylo by potřeba ještě započítat růst cen energiíí a nájmů. Náhradový poměr důchodů byl za vlády V.K. nad 50% v současnosti je možná pod 40%.

Průměr zůstane průměrem. Jako orientace to stačí, ale těm nejchudobnějším je to k ničemu. Je to přesně jako s tím kuřetem a rohlíkem. Důchodce by potřeboval radu co dělat, když mu odejde např. lednička a nemá našetřené z minulosti. Jde si půjčit a dostane se do exekuce.

M. Valenta 22.2.2018 14:46

Re: je to tvrdé a je to tak

Dělají jenom to co jim léta dělají Amíci a co mi děláme třeba Ukrajině a obecně rozvinutější těm zaostalejším, ale to Vy jistě také víte, akorát z nějakého záhadného důvodu píšete něco jiného.

V. Povolný 22.2.2018 14:43

Nevolníci?

spíš bych řekl, že se k nám západní Evropa chová jako ke kolonii. Jinak se závěry pana Vlka souhlasím.

Jen bych dodal, jako někteří další diskutující, že si za spoustu věcí můžeme sami - korupce, klientelismus, zákony, co platí jen pro někoho, uplácení voličů pastelkovným a nerealizovatelnými sliby, nevymahatelnost práva a ostudné soudní výroky, diskreditace politických stran a jejich představitelů, zavádění eurounijních zákonů systémem "papežštějsí než papež", podlézavost a hrbení se před eurounijní vrchností, neschopnost hájit zájmy českých občanů ... jistě by se našly další příklady.

M. Pesat 22.2.2018 14:39

Re: no no, soudruzi, prrrrrrrrrrrrrrr

"V době založení firmy „Antonín Baťa, výroba obuvi ve Zlíně“ v roce 1894, převažovala v rakousko-uherském obuvnickém průmyslu většinou domácká výroba. Tovární výroba obuvi se soustřeďovala jen do málo oblastí (Třebíč, Brno, Jihlava, Prostějov a Kroměříž) a velkých obuvnických továren nebylo mnoho. Cílem mladých podnikatelů bylo pracovat po „továrnicku“, proto zavedli pevnou pracovní dobu a týdenní vyplácení dělníků. I když oba pracovali v dílně svého otce Antonína Bati v Uherském Hradišti, neměli mnoho zkušeností se zcela samostatným podnikáním. Proto se záhy dostali do problémů."

http://batastory.net/cs/milniky/management-firmy-bata-do-roku-1918

take o tom pisi v knize Toulky ceskou minulosti

P. Grigar 22.2.2018 14:30

Re: Vlkův novodobý komunistický manifest

Ať chcete nebo nechcete, současná společnost je uspořádaná korporativisticky a tudíž je nutné soustavně hledat rovnováhu mezi třemi vrcholy trojúhelníka. Z jedné strany je zřejmá neochota podělit se o výnosy z produktivity, ze strany druhé nezájem o sociální a mzdovou sféru(s výjimkou nešťastných autobusáků..to byla ale konina) a třetí strana neví, jak se dostat ven ze šlamastyky, kterou si nadrobili svou dvacetiletou spoluprací na zmražování mezd pro větší konkurenceschopnost našich firem. To já ne, to přiznal odborový boss Zavadil.

Zbývající vrcholy tripartity si identifikujte sami.

M. Pesat 22.2.2018 14:19

Re:

tak okolo roku 1989 predstavovalo v South Korea automobilovem prumyslu spicku auto /licencni/ Opel Kadet=Daewoo Racer. Soudruzi ze South Korea si ovsem utahli opasky, vsadili na vlastni vyzkum/vyvoj/skolstvi/prumysl a dnes jsou tam kde jsou. Zetor/Tarta/LIAZ/AVIA mohly byt uplne nekde jinde nebyt likvidace statnich statku a prirozenych monopolu stavebnich gigantu . Podivejte se dnes na nejakou velkou stavbu, napr. dalnice, zeleznicni koridory, tam neuvidite ceskou masinu. Cest :-)

J. Kopis 22.2.2018 13:56

Re: Závěr: "Uvidíme, co na to vše budoucí vláda."

Názorně je to vidět na výrobě modelu Superb, který se vůči Passatu stal zbožím s vyšší přidanou hodnotou a více než úspěšně mu konkuruje, byť v rámci koncernu. Co udělají Němci, přesunou jeho výrobu do Německa!

J. Kopis 22.2.2018 13:49

Re: Jak se kalila ocel aneb

Jenom doplním, že na růstu platů ve "Škodovce" nemá zásluhu jeho německý vlastník! Ten je až ten poslední, který by měl zájem na zvyšování nákladů na výrobu!

P. Khail 22.2.2018 13:46

Re: Následek chybně provedené privatizace

Česká cesta vedla ke Škodě Plzeň, SONP Kladno, Liazu, JAWA, ČZ, Botaně, sklárnám, textilnímu průmyslu, Svitu atd., atd. Klaus mimochodem nechtěl privatizaci AZNP M. Boleslav pro Volkswagen, nedokázal si poradit s bankami.

J. Kopis 22.2.2018 13:45

Re: Vlkův novodobý komunistický manifest

Ještě bych chtěl upozornit, že 8% z 3000,- je stále výrazně vice, než 18,4% z 980,-!

T. Kovařík 22.2.2018 13:42

Pardon, vedlejší článek..

T. Kovařík 22.2.2018 13:41

Spotřebitelsky logičtější mi přijde si najít médium, které takové rozhovory přináší. Stačí napsat do vyhledávače třeba "rozhovor Bystron".

Bakala opravdu dělá rozhodnutí, která jsou čistě ideologická a nejsou ekonomicky výhodná, viz cenzura (v ČR navíc nezákonná) odkazů alternativních médií v emailech centrum, atlas, volný (patří Economii).

J. Kopis 22.2.2018 13:40

Re: Vlkův novodobý komunistický manifest

Jen bych chtěl upozornit, že v Německu v této době stoupaly mzdy o 8%, přepočítat si to už jistě dokážete sám.

M. Prokop 22.2.2018 13:30

Re: Kam se nám poděli všichni ti kdysi slavní

Takže, jak byste privatizoval VY? Rychle a ve velkém?

M. Prokop 22.2.2018 13:29

Re: Vice otazek jako odpovedi.

Zaplať pánbůh za Klause. Alternativy byly podstatně horší.

A jak tak koukám na váš výplod, jste-li chudý, je příčina ve vás.

M. Prokop 22.2.2018 13:27

Re:

Jistěže něco bylo rozkradeno, ne však vše to, co tu zbylo. Velkou a zásadní změnu majetkových poměrů (navíc nevyhnutelnou) nelze provést beze ztrát, i kdyby na to "byli lidi". Ve srovnání států, které to musely učinit, jsme dopadli dost dobře, ne-li nejlépe.

M. Prokop 22.2.2018 13:25

Re: Jak z toho ven čeští "nevolníci"?

Přečtěte si někde, co je to kryptoměna. Venezuelské pedro to není.

Chybné "ekonomické" teorie zde hlásáte vy.

M. Pivoda 22.2.2018 13:20

Jak z toho ven čeští "nevolníci"?

Pojem "nevolníci" použil autor článku, já se tak ale necítím. Jako pamětník bych mohl dlouze diskutovat o minulosti. Toto ale přeskočím.

Pro budoucnost je podstatné následující: cca tři čtvrtiny ekonomiky na území ČR nepatří Čechům. Toto je třeba změnit, jinak si čeští "nevolníci" nemohou diktovat nic. Jak to změnit? Dvě možnosti:

1. Cizí majetek na území ČR znovu vyvlastnit a možná i zavést vlastní kryptoměnu (jak to provedla Venezuela). To by ale mělo negativní konsekvence, například, že by nás za to určitě vyhnali z EU.

2. Čeští podnikatelé a inovátoři musí na tuzemském teritoriu zpět dobýt ztracené pozice. Ty pozice, které dle chybné ekonomické teorie ztratil český bankovní úředník, který byl povýšen na ministerského předsedu.

Náznak řešení. V podstatě všichni ekonomové se dnes shodnou na tom, že nejdůležitější komponenta Hrubého domácího produktu je přidaná hodnota. Od toho je třeba se odpíchnout. Nebudu zde říkat kdo co má udělat, ale jen napovím, že pro dosažení vysoké přidané hodnoty je nejvýznamnější projektové řízení.

P. Khail 22.2.2018 13:10

Re:

Chybí vám odbory, v Německu fungují. V tom bude jádro pudla.

P. Khail 22.2.2018 13:06

Re: V4 Exit by bylo nejlepší řešení.

Nežijete náhodou v Kanadě pane Koláři? Vy ty následky svých hloupých rad neponesete.

M. Pivoda 22.2.2018 13:05

Pro Jana Kulheima

"... Podstané je, že k nám nikdy nepustí výobu ve které se dosahuje vysoká pořidaná hodnota. ..."

Výrobu s vysokou přidanou hodnotou musíme v Česku vymyslet sami.

L. Sindi 22.2.2018 12:54

Po roce 1989 jsme:

1. Nemeli kapital

2. Nemeli trhy

3. Neutahli si opasky (tehdy by to lidi udelali, dnes uz ne)

4. Nechali si pod rukama rozprodat pripadne rozkrast to co tady zbylo.

Pres to vsechno vc snahy nasich vlad se dnes mame pomerne dobre. Ja myslim, ze je potreba nalit lidem trochu optimizmu a ne brecet co vsechno je spatne. Vzdyt mame i hromadu uspesnych firem, lidi, sportovcu, tak hlavu vzhuru a nehrajme si jen na ukrivdene!