7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nejvýkonnější nevolníci v Evropě

Vláda, která přijde, ať už se Babiš uzdraví či nikoli, ať bude v jejím čele Šavel nebo Pavel, bude muset vyřešit jeden problém. Který bobtná a bobtná. A jehož výsledkem je jak vítězství ANO ve volbách, tak znovuzvolení Zemana presidentem. Nazval jsem si jej pracovně „Češi jako nejvýkonnější nevolníci v Evropě“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 22.2.2018 14:30

Re: Vlkův novodobý komunistický manifest

Ať chcete nebo nechcete, současná společnost je uspořádaná korporativisticky a tudíž je nutné soustavně hledat rovnováhu mezi třemi vrcholy trojúhelníka. Z jedné strany je zřejmá neochota podělit se o výnosy z produktivity, ze strany druhé nezájem o sociální a mzdovou sféru(s výjimkou nešťastných autobusáků..to byla ale konina) a třetí strana neví, jak se dostat ven ze šlamastyky, kterou si nadrobili svou dvacetiletou spoluprací na zmražování mezd pro větší konkurenceschopnost našich firem. To já ne, to přiznal odborový boss Zavadil.

Zbývající vrcholy tripartity si identifikujte sami.

J. Růžička 22.2.2018 9:24

Jak se kalila ocel aneb

rudí řádí nad Kladnem. Panu Vlkovi se evidentně stýská po statistikách, kolik tísíc tun oceli se vyrobilo v našich hutích na jednoho obyvatele...Sofistikovaná výroba škodovek mu nevoní, neb německý kapitalista, prevít jeden, získává z této činnosti dividendy. Že platy ve Škodovce rostou a jsou v oboru u nás nejvyšší, taktně zamlčel. Škodovku znárodníme. Až v našich bolševických pazourách krachne, kapitalistovi ji zase prodáme ke zvelebení. Bolševické perpetum mobile. Všechno špatné si děláme sami. Komplikované, zrůdné podmínky pro podnikání, přebujelý státní aparát, miliardy korun vytahané z kapes lidí na elektřinu z fotovoltaiky atd. etc. Leváci i praváci vládli zde za těch třicet let cca stejnou dobu...

Š. Minařík 22.2.2018 9:29

Re: Jak se kalila ocel aneb

Jinak dobrý?

V. Hošek 22.2.2018 9:31

Re: Jak se kalila ocel aneb

Evidentně Vám chybí schopnost pochopit napsaný text.

M. Těhanová 22.2.2018 9:56

Re: Jak se kalila ocel aneb

A jinak jste zdráv? Ani spočítat roky, po které kdo vládl neumíte!

To, že nechápete psaný text není vina pana Vlka.

F. Kusák 22.2.2018 10:23

Re: Jak se kalila ocel aneb

Nevím sice, čím jste se živil nebo čím se živíte, ale asi Vám schází zkušenosti se západními firmami, tedy jako obchodník. Jistě že na začátku byla naše naivita a neschopnost dána mnoha lety vynucenou orientací na RVHP a ještě před tím válečným průmyslem Německa, ale dnes už bychom mohli a měli být přeci jen chytřejší. Proč si myslíte, že je ze strany Německa a Francie taková snaha o transfer nových migrantů (nepočítám válečné uprchlíky, to je jiný problém) do nových zemí EU. Zkuste si někdy zajít s nějakým německým majitelem firmy, kterého dobře znáte (nikoliv nějaký humanitně vzdělaný pracovník z akademické sféry), třeba na pivo. Nestačíte se divit. Podpora a souhlas s programem AfD, nadávání na Ossies a EU a obdiv k Británii. Až jsem kroutil hlavou. A i když mně to nikdy oficielně neřekli, vždy jsem cítil takový zvláštní vztah k Čechům. Docela nás brali, ale Němci jsme se nikdy nemohli stát. Možná, že se to časem změní, moc tomu ale nevěřím. Třeba má někdo jiné zkušenosti, neberu mu je, mé jsou však tyto.

J. Kopis 22.2.2018 13:49

Re: Jak se kalila ocel aneb

Jenom doplním, že na růstu platů ve "Škodovce" nemá zásluhu jeho německý vlastník! Ten je až ten poslední, který by měl zájem na zvyšování nákladů na výrobu!

M. Pivoda 22.2.2018 9:17

Závěr: "Uvidíme, co na to vše budoucí vláda."

Chybný závěr.

Správný závěr: "Uvidíme, co na to řeknou čeští podnikatelé."

M. Těhanová 22.2.2018 9:58

Re: Závěr: "Uvidíme, co na to vše budoucí vláda."

Naši podnikatelé na to nemohou říct nic, jelikož na problém, o kterém píše pan Vlk nemají žádný vliv.

M. Pivoda 22.2.2018 10:18

Moudrost od otce moderního managemetu P.F. Druckera

Milostivá paní:

Ekonomiku mění podstatně více inovace a podnikání než makroekonomická opatření.

J. Zima 22.2.2018 10:28

Re: Moudrost od otce moderního managemetu P.F. Druckera

Jenže k tomu je třeba kapitál, který ale masivně utíká a neinvestuje se zde.

J. Kulheim 22.2.2018 10:46

Re: Závěr: "Uvidíme, co na to vše budoucí vláda."

"Dobráci" ze západní Evropy, zejména Němci, nikdy nedopustí, aby se naše životní úroveň přiblížila k životní úrovni u nich. Mají k tomu důvody a páky.Jednou z pák je tlak na různé ekologická opatření, tlak na srovnání sociálních dávak pro migranty, mzdy řidičů stejné jak u řidičů v Německu a ve Francii, vysávání lidí, kteří zde "zdarma" vystudovali a našlo by se určitě toho víc.

Podstané je, že k nám nikdy nepustí výobu ve které se dosahuje vysoká pořidaná hodnota. Nepustí sem nové technologie, které by zajistily vysokou produktivitu práce. Raději dovezou lidi ze zahraničí. Schopné lidi, kteří jsou schopni vymyslet něco nového, si odvezou do domů.

Socialistické vlády se všemožně snaží obrat kdejakého chudáka, který se chce postavit na vlastní nohy a peníze rozdávají ve formě dotací, grantů a pobídek na investice do různých "plecháren" kde je malá přidaná hodnot.

Socialista Středula tlačí na zvyšování příjmů ve státní sféře. Na co netlačí nikdo je to, že důchodci, kteří jsou závislí na důchodech jsou čím dál chudobnější. Socialistická vláda na čele s panem Sobotkou a ministrem financí Babišem přidal důchodcům relativně méně než vláda Mirka Topolánka v období největšího propadu ekonomiky. Mandatorní výdaje tvoří kolm 80% příjmů SR. To díky ČSSD a KSČM. Vládě zbývá málo peněz na investice do infrastruktury. Musí zvýšit daně nebo si vypůjčit. To je jako když ten pes jitrničku sežral.

M. Pivoda 22.2.2018 13:05

Pro Jana Kulheima

"... Podstané je, že k nám nikdy nepustí výobu ve které se dosahuje vysoká pořidaná hodnota. ..."

Výrobu s vysokou přidanou hodnotou musíme v Česku vymyslet sami.

J. Kulheim 22.2.2018 15:03

Re: Pro Jana Kulheima

Píši o tom co je v současnosti. Těžko předpokládat, že by naši podnikatelé měli uplatnit takové výrobka na trzích kde je velká kupní síla. Důvody nebo prostředky se vždycky najdou. Oni nás potřebují k montování plechů.

J. Kulheim 22.2.2018 15:08

Re: Pro Jana Kulheima

I když už jsou tady některá vývojová pracoviště pro automobilky. Velké firmy budou mít vždycky větší možnosti jak firmy malé.

J. Kopis 22.2.2018 13:56

Re: Závěr: "Uvidíme, co na to vše budoucí vláda."

Názorně je to vidět na výrobě modelu Superb, který se vůči Passatu stal zbožím s vyšší přidanou hodnotou a více než úspěšně mu konkuruje, byť v rámci koncernu. Co udělají Němci, přesunou jeho výrobu do Německa!

S. Ševeček 22.2.2018 9:13

Defenestrace, alternativně

vidle.

M. Moravcová 22.2.2018 9:09

je to tvrdé a je to tak

ještě bych dodala, že Německo (a nejen) vykrádá kvalitní pracovní sílu (od těch číšníků po lékaře) z východoevropských zemí, proto potřebují "lisabonské smlouvy a Dubliny", aby k nim lidé utíkali za penězi - (korupce jako prase), aby na ně dělali cizí, když svoje si vlastní pohodlností a rozežraností neporodili. Co se bude dít ve východoevropských zemích (asijských, afrických) je jim srdečně jedno. Pro jejich zisk ať ostatní chcípnou.

M. Valenta 22.2.2018 14:46

Re: je to tvrdé a je to tak

Dělají jenom to co jim léta dělají Amíci a co mi děláme třeba Ukrajině a obecně rozvinutější těm zaostalejším, ale to Vy jistě také víte, akorát z nějakého záhadného důvodu píšete něco jiného.

M. Moravcová 22.2.2018 17:23

Re: je to tvrdé a je to tak

dělá se to, dokonce se to vydává za dobro. Je to ale sviňárna, zase jenom pro prachy a po nás potopa.

J. Pražák 22.2.2018 8:57

Následek chybně provedené privatizace

Předat výrobní kapacity zahraničním investorům se mělo, ALE: max 49%, jako to udělala Čína. Polovina dividend tak zůstane doma a i mzdy se pak nepodaří držet tak nízko.

Očekávaný nárůst mezd bude mít za následek inflaci a tím se státu usnadní splácení státního dluhu.

M. Moravcová 22.2.2018 9:11

Re: Následek chybně provedené privatizace

a jak byste to udělal před 25 lety vy? Kde jste byl, že jste neradil?

J. Pražák 22.2.2018 9:17

Re: Následek chybně provedené privatizace

Nebyl jsem komouš, natož komouš z Prognostického ústavu. Zpackaná privatizace měla samozřejmě důvody: větší provize pro ty, kteří u toho byli. Např. jistý pán, který pomáhal při privatizaci České spořitelny pro Erste.

J. Kulheim 22.2.2018 11:16

Re: Následek chybně provedené privatizace

Pane Pražáku, vy jste komouš od narození. Komouš není jenom ten, kdo vlatnil nebo vlastní rudou legitimace. Je to způsob myšlení a poředí lidských hodnot.

V NDR dělali privatizaci ekonomové z NSR, předrali zákony NSR, dostávali ze západu peníze v hodnotě našeho rozpočtu. Jak to tam vypadá ?

O nás to nebylo ideální, mnohé šlo udělat jinak. Nikdo neví jestli by to bylo lepší. V každém případě to proběhlo nejlépa ze věch zemí RVHP.

J. Pražák 22.2.2018 15:05

Re: Následek chybně provedené privatizace

Píšete, jako byste se té privatizace zúčastnil a výrazně na tom profitoval. Také je možné, že netušíte, jak to tehdy probíhalo. Odhadce stanovil účetní cenu - za tu se "privatizovalo". Skutečná cena byla daleko větší. Na základě odhadu skutečné ceny se daly půjčit peníze v bance - ručilo se tím zprivatizovaným. Pak se dalo "kouzlit" - nechat zchátrat a bance nic nevrátit, nebo prodat za reálnou cenu, nebo udělat akciovku,...

J. Kulheim 22.2.2018 17:22

Re: Následek chybně provedené privatizace

Bylo tomu tak jak píšete. Problém byl v tom, že do hlavy nikomu nevidíte. Ne všichni to mysleli dobře. Většinou privatizovali ti, kteří měli známosti, vědomosti a peníze. A to byli většinou komunisté. Kamarádi z ministerstva poskytli informace, kamarádi udělali odhad a kamarádi z banky dali peníze. Všichni se z toho měli dobře, jenom bankám zůstaly dluhy.

Otázkou je, jak to udělat jinak. Do hlavy nikomu není vidět. Život se zasatvit nedá a nejde to dělat metodou pokus- omyl. Teď jsme všichni generálové. Kdyby transformace púrobíhala v současnosti, zae by to nebylo bez problémů Zkušenosti nebylo kde brát.

J. Pražák 22.2.2018 17:34

Re: Následek chybně provedené privatizace

Čína a poměr max. 49/51%.

J. Kanioková 22.2.2018 20:43

Naivita !

Tady bylo nutno privatizovat fofrem. Protože původní firmy upadaly na čumák, co se týče odbytu ne dřívějším rvhp spojencům, a bylo nutno zabránit hrozící nezaměstnanosti. Bylo nutno fofrem investovat do modernizace těch firem.

Nebyla možnost čekat, diplomaticky jednat, jednat, jednat. Nehlídané firmy, kde se přestalo pracovat, protože odbyt byl nulový, začaly být rozkrádány.

J. Pražák 22.2.2018 22:26

Re: Naivita !

Vždyť se dalo úplně stejným fofrem privatizovat i části podniků - těch 49%. Jenže to by provize nebyly tak vysoké. Pro Modré Straky, socany i ostatní. Všichni v rámci oposmlouvy kradli, kradli, kradli. Vždyť je to stejné i dnes....

M. Těhanová 22.2.2018 10:12

Re: Následek chybně provedené privatizace

Až na to, že za největší prodeje většinových podílů, současně s daňovými prázdninami a investičními pobídkami proběhlo až za Zemana a vlády socanů.

Pokud se nepletu, jsem člověk omylný a nejsem ekonom, Klausovi byla vyčítána "česká cesta" v té době.