2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nejsou lidi…

Neuplyne jediný den, abychom v televizním zpravodajství nesledovali v přímém přenosu něčí nářek, že chybí řidiči, zdravotní sestry, státní úředníci a kdovíkdo další, a že nepomáhá ani zvyšování platů a zaměstnanecké benefity.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 29.1.2019 14:04

Re: Když je práce nejmenší položkou nákladů,

Ano.

K. Janyška 29.1.2019 9:35

Ano, skučení a nadávání je našim národním sportem.

A tak to vysílají, kvůli sledovanosti.

Ale je teoreticky možné, že naše kverulantství nás skutečně posunuje k lepšímu. Jsme velmi dobří. Navzdory zločinci Babišovi a jeho vládě... Dzp.

I. Širůček 29.1.2019 9:37

Re: Ano, skučení a nadávání je našim národním sportem.

No já nevím, "vor v zakoně" je přece taťka Klaus!

P. Lenc 29.1.2019 10:16

Re: Ano, skučení a nadávání je našim národním sportem.

Jo "ten Klaus".Vy ho nemít, tak si ho budete muset vymyslet.

O. Uživatel 29.1.2019 9:53

Uživatel požádal o vymazání
A. Bocek 29.1.2019 7:22

Kde ušetřit úžerníky ?

Úřad práce je v době nulové nezaměstnanosti zbytečný ( podobně jako úřad pro kolonie). Obecní úřady pouze pro jednotky nad 5000 obyvatel, Krajské nad 1 milion.Daň z příjmu zálohově a vyúčtování každý rok, každý občan 18-65 za sebe na jedné A4. Zdravotnictví přes pojišťovnu systémem chřipka, zlomenina za hotové transplantace a onkologie na pokladnu. Zrušit stavební povolení pro rodinné domy suterén,přízemí, patro, kolaudaci nahradit fotodokumentací a revizema. Zrušit Dotace.

M. Krátký 29.1.2019 8:23

Re: Kde ušetřit úžerníky ?

naprostý souhlas s vaším i mým snem - takže to nepůjde - co by ti chudáci z těch rušených obludných institucí dělali ??? Máte - mám rozum do takových věcí zasahovat ?!?!?!

P. Grigar 29.1.2019 9:51

Re: Kde ušetřit úžerníky ?

.. takto ušetření úžerníci by hromadně napochodovali před bývalý Uřad práce, kde by se dožadovali jeho znovuotevření a vzápětí se na něm usadili. A kolotoč by se opět rozjel..

Z. Lapil 29.1.2019 10:32

Re: Kde ušetřit úžerníky ?

Spíš by začali dojíždět do města a dělali by tam tu samou práci, protože zrušením úředníka jeho práce nezmizí. A ten úředník - jako každý slušný člověk - v práci nedělá, co nemusí.

To by se musely radikálně redukovat požadavky zákonů a v to jistě nedoufáte spolu se mnou. Mimochodem - v naší obci s necelými dvěma stovkami obyvatel platíme úředníka 3 hodiny... a teď trapně nevím, jestli denně nebo týdně. Spíš týdně. Většinu práce dělá neuvolněné zastupitelstvo; starosta má - nekecám - nadměrnou spotřebu poničených občanských průkazů, protože občanka není stavěná na neustálé vytahování a předvádění.

Z. Lapil 29.1.2019 10:24

Re: Kde ušetřit úžerníky ?

Obávám se, že každý problém má jedno jednoduché nesprávné řešení.

Zrušit obecní úřady v obcích nad 5000 obyvatel je dost nesmysl. Počínaje tím, že takových měst moc není. Například cestou z Hradce Králové do Prahy jsou to Poděbrady a těsně Chlumec nad Cidlinou (pokud jsem něco nepřehlídl; Sadskou a Nehvizdy jsem zkontroloval) - to si jako představujete, že místní problémy typu pánové si vzájemně povalili plot a pak se poprali, bude řešit komise dvacet kilometrů vzdálená? Kromě toho, že ta práce se stejně musí udělat, a že jí je, počínaje tou čistě byrokratickou, jako jsou občanky a placení popelnic, až třeba pro vymýšlení ČOV, údržbu zeleně (v obci máme menší alej, což koštuje asi tak jednu staletou lípu na dvacet obyvatel).

Daň z příjmu je dost jednoduchá, většina řádků na daňovém přiznání jsou spíš vyjímečné případy typu autorské honoráře ze zahraničí - vyplníte nulu a fertig.

Nějaká variace spoluúčasti na léčbě by jistě nebyla od věci, neplatit první tři dny je dost přes ruku.

Nepletu-li se, tak rodinné domy stavební povolení stále ještě nepotřebují, ale stavební úřad stejně především přepočítává razítka a "zastřešuje" sousedy, takže většinu toho stejně musíte vyouřadovat, bez stavebního úřadu spíš někomu to úřadování zaplatit.

P. Dvořák 29.1.2019 3:41

Nevím, zda je správně

"Ani v poválečném Československu se akce v letech 1948-1951 nazvané 65 tisíc do výroby, a 77 tisíc do výroby, nepodařilo realizovat, a to především pro tvrdý odpor ministerstev."

Ale můj otec (1930) mi vyprávěl, že počátkem padesátých let bylo do praxe uváděno "Jeden muž z obchodu do průmyslu, dvě ženy z domácnosti do obchodu."

On sám měl nějakou obchodní (ekonomickou) školu, dnes již nevím jakou. Takže když nechtěl skončit v tehdejší Zbrojovce Brno někde na lince u výroby traktorových motorů nebo u nádvorní čety, nebo-li "Hej rup!" party, musel "přeštudovat" a udělat si strojní průmyslovku.

F. Kusák 29.1.2019 10:32

Re: Nevím, zda je správně

Nevím, jestli se to povedlo či nepovedlo, ale já vzpomínám na dobu, kdy jsem jako mladíček pracoval ve výrobě a po večerech studoval (jinak to nešlo, neměl mě kdo živit). Se mnou tam pracovali jeden univerzitní profesor, soudní rada a bývalá ministerská úřednice. Jinak výborní lidé i fachmani v novém oboru. Pro mě obrovská škola, mít takové kolegy vedle sebe, a myslím, že i oni byli rádi, že tu hnusotu přečkali v upřímnějším prostředí než na původních pracovištích.