18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nechme o energetických investicích rozhodnout trhy

Těsně před Velikonocemi Evropská komise představila svou strategii pro klimatickou a energetickou politiku do roku 2030 (roadmap). Měla pro to dobré důvody, když tvrdila, že investoři do energetiky "potřebují jistotu a omezení regulatorního rizika".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kuka 7.6.2013 16:18

Ted...

Ted kdyz jen v CR lijeme do OZE cistymi dotacemi 45mld rocne a pres externality dalsich par , uz to nechat ciste na trhu nemuzeme , protoze tady nebude dalsich 20let zadny normalni trh existovat . Jedine realne reseni je snizeni nasmlouvanych dotaci pro OZE , ale to je asi pravne nemozne . Takze nastoupi dotace pro plynovky(kvuli stabilite soustavy) a jadro bude "zivorit" na okraji . Jak jsme si ustlali tak si musime lehnout ...

K. Pavlik 6.6.2013 13:58

Nechme o energetických investicích rozhodnout trhy

Napriklad Kodak zkrachoval protoze neplanoval a nechal rozhodnout trhy. Ono to bohuzel bez planovani dopada blbe -trh je spatny planovac coz se uz vi od chvile kdy na prasatech bylo vysvetleno jak vznikaji krize.

 Nejuspesnejsi a financne nejlepsi projekt USA - pristani na Mesici - byl tvrde naplanovan proti vuli podnikatelu kterym Kennedy tvrde rekl at vyrabi to co je pro projekt nutne a o ostatni se nestaraji. USA z toho jeste stale zije a to uz je nejaky ten patek 

Muj nazor ze USA by udelala nejlepe kdyby na Marsu postavila hokejove hriste (misto dotovani kdekoho a kdeceho) rikam jen nejlepsim pratelum.

V. Novák 6.6.2013 16:27

Přistání na Měsíci byla vojenská operace státu.

Byla to velmi důležitá bitva studené války - to nemůžete počítat.

J. Jurax 6.6.2013 19:23

Re: Nechme o energetických investicích rozhodnout trhy

Přijde mi, že je rozdíl mezi plánování trhu a plánováním s respektováním trhu - ale nejsem ekonom.

Ovšem projekt Apollo se sem vůbec nehodí - to šlo o prestižní otázku jaksi vojenskopolitickou. Vůbec nešlo o ekonomiku.

B. Rybák 7.6.2013 20:54

Re: Nechme o energetických investicích rozhodnout trhy

O osudu normálního (nedotovaného) podniku rozhodují vždy trhy a proto si podnik vytváří strategii (koncepci), jak na nich uspět, což se zákonitě každému nepovede. To nemá nic společného s byrokratickou likvidací trhu, kterou dokonale zrealizovala RVHP, která zákonitě prohrála ekonomickou válku s americkým tržním hospodářstvím. Politickou součástí této ekonomické války velmocí byla i soutěž o přistání na Měsíci. USA zvítězily, protože se opíraly o zázemí tržní ekonomiky, zvítězily přesto, že tento plánovaný a dotovaný projekt byl nesmírně neefektivní (předměty vyvinuté NASA, byly prý dražší, než kdyby byly vyrobeny ze zlata!).

V. Novák 6.6.2013 10:48

Škoda, že takovou samozřejmost musí EU připomínat

šéf ruského Gazpromu...

A. Bocek 6.6.2013 8:08

Nějak nerozumím,

buď trh nebo emisní povolenky, obojí se vylučuje.

V. Braun 6.6.2013 12:45

Re: Nějak nerozumím,

Povolenky se s trhem nevylučují, je to tržní nástroj ocenění externalit. Jen škoda, že nezůstalo u povolenek jako způsobu tržní regulace a navíc se spustily dotace pro OZE.

B. Rybák 7.6.2013 20:29

Re: Nějak nerozumím,

Placené povolenky pro využití (limity) základních energetických surovin jsou už z podstaty věci naprosto protitržní. Jediné jejich (dočasné) pozitivum spočívá v tom, že jejich ceny se zhroutily, protože byrokraté nedokázali naplánovat "krizový vývoj" ekonomik a především proto, že jejich cena (množství) byla v duchu obvyklé "salámové taktiky" nastavena tak nízko, aby byla zpočátku výhodná pro většinu důležitých podniků. Dotace pro OZE jsou jenom "druhou stranou téže mince", jsou logickým dovršením potlačování konkurence klasických zdrojů.

J. Mrázek 6.6.2013 7:25

Projekt South Stream neoplývá jistotami

Jednak vede oblastmi, kde není jistota bezpečnosti, jednak dále zvyšuje závislost EU na Rusku a a Ruska na EU . Určitá diverzifikace zdrojů by se hodila oběma stranám. Opomíjím záměrně tektoniku oblastí, kudy South Stream povede, to je další a nezanedbatelný rizikový potenciál....

V. Novák 6.6.2013 10:46

Kterými že oblastmi, kde "není záruka bezpečnosti" že South Stream vede?

EUnijní Bulharsko je vám málo bezpečné? Řecko?

Nebo snad neEUnijní Srbsko? To ale bude na South Streamu silně profitovat.

O té tektonce bych taky rád něco početl...

J. Jurax 6.6.2013 19:54

Re: Kterými že oblastmi, kde "není záruka bezpečnosti" že South Stream vede?

Nu, počtěte si o tektonice - Balkán je seismicky aktvní. Vzpomeňte Skopje 1963,  Albánii 1979.

Kupříkladu červnu 2008 zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně Richterovy stupnice jihozápad Řecka. Další bylo u pobřeží Řecka v červenci 2007 (5,1 Richterovy stupnice). A letos bylo u pobřeží Řecka několik dalších až o síle 5 Richterovy stupnice.

V říjnu 2010   zasáhlo zemětřesení o síle 5,3 stupně Richtera  centrální Srbsko. Epicentrum se nacházelo u města Kraljevo.

Cca před rokem zasáhlo západní Bulharsko silné zemětřesení o síle 5,6 až šest stupňů s epicentrem zhruba 25 kilometrů od hlavního města. .