5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nebezpečné dotace

Kdysi dávno – ještě v dobách komunismu – mi jeden historik říkal zhruba toto: Kdyby všichni obyvatelé Německa (měl na mysli Německou spolkovou republiku – bez NDR) nechali všechny továrny, domy, stroje, auta a další movitý a nemovitý majetek v Německu a přesídlili se do Nigérie, a kdyby všichni obyvatelé Nigérie opustili své majetky v Nigérii a přestěhovali se do Západního Německa, vypadalo by to po patnácti letech v Nigérii jako v Německu a v Německu jako v Nigérii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Han 15.4.2013 12:27

Re: A já zase za hlavní problém České republiky nepovažuji ...

Račte být Němec, posedlý konečným řešením? Pokud se pokládáte za Čecha, možná jste ten bílý Nigerijec pouze vy sám. To víte, z toho defektního mozku toho moc smysluplného nevypotíte. Nebo jste pouze běžný řiťolezec, chtějící se zavděčit novým pánům házením bláta na svůj národ v touze urvat slušné místo v čeledníku. Ne, ani tohle není typická česká vlastnost, podobné kreatury existovaly i ve Francii nebo Skandinávii.

R. Langer 15.4.2013 14:32

Re: A já zase za hlavní problém České republiky nepovažuji ...

No to víš že jo, ty jeden bílý Nigerijče...

K. Luboš 15.4.2013 15:18

Re: A já zase za hlavní problém České republiky nepovažuji ...

No tak se nerozčilujte, to je prostě fakt. Češi sice nejsou Nigerijci, ale Slované, takže stejná letora jako východní a jižní národy, tj. Ukrajinci, Rusové, Kalabrijci, Řekové, Turci a Španělé. A zcela bez urážky - nikdy se nevyrovnají Němcům, Rakušákům, Švédům atd. Prostě máme jinou kulturu, něco považujeme za důležitější a něco za méně důležité. Třeba za důležitý nepovažujeme pořádek. Všimli jste si jaký třeba je absolutní bordel kolem silnici. No prostě jsme Češi! Řekli byste státní majetek a svedli na stát. Ale Češi mají zhustá v bordelu i soukromým majetek. Prošli jste se někdy českým a německým městem. připadají vám stejjná? A v penězích to není. Nám je to prostě jedno. Zkuste ze západu překročit naší hranic řeba v Rozvadově nebo v Železné rudě. A dojem, no úplný Orient! Zkuste třeba na kole jezdit z jednoho  severočeského výběžku do druhého a zjistíte, že hranice mezi pořádkem a bordelem splývá se státní hranicí.Češi jsou i volnější ve výkladu pojmů jako jsou poctivost, pracovitost a zodpovědnost. No řekněte. když se o někom řekne, že pracovitý a poctivý, nezní to dnes už nějak divně. Je te takový člověk vůbec v pořádku? Takže závěr: co funguje na západě, tak nikdy nebude fungovat u nás.

J. Jurax 15.4.2013 20:50

Re: A já zase za hlavní problém České republiky nepovažuji ...

Eště že su Moravan, Lubošu ... a neval tu levý války, nebo ti čižci rozhodí sandál ... a zaslouženě :-)

P. Scheck 15.4.2013 11:00

Jiný názor? Budiž!

Chtěl bych jen ocenit článek pana Drápala i když je negativní. Každopádně se vyhnul tomu nejlevnějšímu populistickému plivání, ke kterému by toto téma mohlo svádět.

Já mám například nyní rodiče v jedné zapadlé Lhotě, kde díky dotacím EU mají velmi pěkné oplocené hřiště s prolézačkami, skluzavkami, domečky, houpačkami a vodními atrakcemi. Je vidět, že si to místní velice považují a hojně využívají. Dokonce to na noc hlídají a zavírají, aby jim to někdo neponičil. Hned z vesnice vede dotovaná cykloztezka, kde se na kolech, kolečkových bruslích a skejtech vybouří sportovně spousta lidí. Sám to tam rád využívám. Snad by se takové pozitivní příklady našly i jinde.

Z. Rychlý 15.4.2013 15:00

Re: Jiný názor? Budiž!

Jistě se něco najde. Ovšem pokud jste byl někde v zastupitelstvu, musíte vědět, že to nebyl dar. Obec musí dodat významnou částku a údržba též něco stojí. Otázka zní - nezatížil se tím rozpočet obce nad únosnou mez ? Starosta je sice slavný a kamarádi z realizující firmy  taky, ale ...

Podobný příměr bude, jestli si rodina s příjmem umožňujícím vlastnit levnější úsporné auto pořídí Ferrari se spotřebou 1l na 1 km. Pak se sice chvilku sveze a pochlubí se, ale ....

Samozřejmě je hlavní vina na příjemci drogy, ale ti dealeři dotací nejsou vůbec žádní andílci. Jen využívají finanční negramotnost.

J. Jurax 15.4.2013 20:55

Re: Jiný názor? Budiž!

Hm, a to v oné Zapadlé Lhotě jsou na tom tak dobře, že jediné, co jim na dědině ještě chybělo, byla cyklostezka, na kterou někteří - nejspíš i oni - přispěli nemalým penízem?

P. Scheck 15.4.2013 23:40

Re: Jiný názor? Budiž!

Ta cykloztezka jim skutečně chyběla. Je to samá rovina a na té ztezce to krásně profičí na kole třeba i do práce do okolí. Na místo toho, aby dojížděli oblikou autem. Jinak je to dotováno ze 75% z EU, což není málo. Kolik to ale bylo přesně financí, přiznávám, nevím.

A. Bocek 15.4.2013 7:50

V otázce FV souhlasím,

bylo by smysluplnější fotovoltaické elektrárny nad 1 MW odkoupit a doprovozovat je do 15-ti let, zrušit dotace do FV  a nechat na trhu, ať ten si vybere náklady a výnosy. V otázce dostavby Temelína nesouhlasím , výkonný a spolehlivý zdroj na 60 let dopředu potřebujeme. Jakési Smart girds bych ponechal německým ekologickým snílkům.

P. Scheck 15.4.2013 1:45

Jako oheň nebo voda

Nechci se rýpat v každém odstavci, který jste, pane Drápale, uvedl. V mnohém s vámi souhlasím, ale přecejen si dovolím zásadní poznámku.

Myslím, že nelze dotace vidět tak záporně. Stejně jako oheň nebo voda mohou být ku prospěchu ale také mohou škodit. To už je častokrát také na úřednících u nás v ČR.

J. Schwarz 15.4.2013 5:26

Re: Jako oheň nebo voda

Užitečnost dotací vnímám spíš optikou pana Drápala. Možná občas nějaká ta "podpora" pomůže dobré věci, ale tohle "dobro" je mnohonásobně přebito negativy.

Z. Rychlý 15.4.2013 7:49

Re: Jako oheň nebo voda

Dotace vždy byly a zůstanou sladkým jedem a drogou. Případy, kdy jed a droga pomáhají jsou naprosto marginální. Pan Drápal má 100% pravdu. Dotace korupční prostředí pomáhají vytvářet.

To je jako snižovat drogovou závislost tím, že heroin zpřístupníte. Totéž platí pro dotace, jde o řízené ničení nepřítele č.1 - tržního prostředí. Návrat k normálu bude zatraceně těžký.

J. Barto 15.4.2013 8:07

Re: Jako oheň nebo voda

To ovšem nevypovídá nic o dotacích ale hodně o společnosti, která je zneužívá.

"On mě někdo poskytnul peníze, abych se dostal z nejhoršího a já je prochlastal. Hajzl jeden, podporuje mě v chlastu"!

K. Frauknecht 15.4.2013 9:14

Ne, zkuste jiný pohled!

Právě "dobré dotace" deformují společnost, resp. adresáty nebo potencionální adresáty oněch dotací.

Není vinen ten kdo bere dávky. To je jednoznačně lidská přirozenost, volit snazší a jednodušší cestu, v tomto případě k získání financí. Vinen je systém, který, nepochybně v dobré víře, dotace dává.

Viz výše USA: Jak ožebračit chudé (úžasný a pravdivý článek!!!)

J. Barto 15.4.2013 10:06

Re: Ne, zkuste jiný pohled!

To je krásné, srovnávat stát s nemakančenkem, který je na dávkách a jeho myšlením. Neděsí Vás trochu to srovnání ?

K. Frauknecht 15.4.2013 12:48

Re: Ne, zkuste jiný pohled!

Srovnání? O tom není přeci řeč. Děsí mě zavedený systém, který "se postará". Děsí mě snaha státu zbavit jednotlivce aktivity a odpovědnosti za sebe, za své blízké... Podpory, příspěvky, dotace.

Děsí mě i následné souvislosti. Armády úředníků evidující žadatele, adresáty dávek..., další úředníky rozdělující naše daně a všichni jsou z nich také placeni. Nutně vznikající korupční prostředí (na každém stupni).

Jo a ten nemakačenko? Tomu nic nevyčítejte, mnohé si tento systém "vyrobil"

J. Vyhnalík 15.4.2013 21:51

Re: Ne, zkuste jiný pohled!

Společné je jedno. Potenciální příjemci dotací se zaměří na to, aby čerpali dotace. Chudí se zaměří na to, aby zůstali chudí a zachovali si tak nárok na dotace. Podnikatelé přestanou podnikat a začnou shánět dotace. Cílem přestává být vyrábět něco, po čem je poptávka, ale vyhovět požadavkům distributorů dotací.

Z. Rychlý 15.4.2013 14:51

Re: Jako oheň nebo voda

Pletete si dotace s dávkami.

Jestli někdo začne dotovat nějaké odvětví nebo výrobu, zkolabuje ta strana. která se snaží pracovat přirozeně. V tom je ta bída. A samotný dotovaný příjemce se na dotacích stává závislý - bez dotace si ani neškrtne a dostane absťák (ve výrobní sféře bez dotací krachuje).