3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Návod pro všechny časy

Česko je půldruhého roku v recesi. Propad není dramatický, ale jeho délka se počítá a projevuje se nejvyšším počtem nezaměstnaných v poválečné historii. A světýlko na konci tunelu pořád nebliká a nebliká. Je to samozřejmě politické téma číslo jedna. Každý, koho politika živí, musí projevit nějaký názor na to, kudy z té recese ven, jinak by vlastně neexistoval.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 27.2.2013 14:27

Dobrý :-))))))

M. Prokop 26.2.2013 22:03

Re: hezký článek

Blbost. Asi jako vytáhnout z bažiny za vlasy sám sebe.

M. Prokop 26.2.2013 22:01

Re: Pokud jde o penze, je to jednoduché

Ale hovno.

Peníze z fondů lze užít k investicím.

Peníze v průběžném jsou z tohoto hlediska na dvě věci.

A. Hrbek 26.2.2013 19:12

Re: hezký článek

Fotobaroni jednali v souladu s platnými psanmi i nepsanými ekonomickými pravidly, včetně korupčními, která není stíhána, protože o to není zájem.

I když náhodou jednali zcela legálně, spočítali si, že se jim investice vyplatí a proto pro ně nebylo problémem vynaložit své nebo vypůjčené finanční prostředky.

Otázkou zůstává, proč například "stát" neinvestoval hromadně do této oblasti a nezískal pro sebe všechny výhody. Blbost nebo záměr?

P. Urban 26.2.2013 18:16

Pokud jde o penze, je to jednoduché

Buď půjde ekonomika nahoru a pak budou růst i zdroje pro státní penze. Nebo půjde dolů a penzijní fondy s ní. Celá penzijní reforma je jen drahý projekt, jak přenést zodpovědnost z politiků na správce penzijních fondů. Jiný efekt nevidím.

V. Hajková 26.2.2013 15:41

A co takto- p. PÁRAL

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2274850/realita-eurozony-kazdy-sam-za-sebe.html

P. Joch 26.2.2013 15:21

Re: Máte to marné, pane Párale,

A sluší se dodat, že jedinou jistotou jsou jen DANĚ a SMRT!!

M. Prokop 26.2.2013 14:04

"Kdo co dělal "nenormálně", že jsme se dostali do krize?"

Všechny vlády, které zatím stále zvyšují přerozdělování, tím i korupci.

M. Prokop 26.2.2013 14:02

Re: hm

Neškodit, nechat volnost lidem i firmám.

Pokud je něco takového v EU vůbec možné, že?

Každopádně, ani u nás není strana, která by to dokázala prosadit.

R. Langer 26.2.2013 13:54

Re: Docházím k názoru, že politici by raději neměli dělat nic.

Už mě to mnohokrát napadlo.

R. Langer 26.2.2013 13:53

Re: Jen houšť.

Ten úředník to nepochopí nikdy, a ještě se s vámi bude hádat, že taky platí daně... :-(

J. Vyhnalík 26.2.2013 13:40

Re: hezký článek

Nějak jsem nepochopil větu o fotobaronech. Ekonomická návratnost by měla být zajištěna reálnou poptávkou na konkurenčním trhu a ne zákonem zaručujícím na 20 let odkup 100 % produkce za minimální výkupní cenu takovou, aby se investice vrátila do 15 let. A to nezmiňuji to, že kalkulace výkupních cen vycházely ze zastaralých ceníků nezachycující prudký pokles ceny panelů.

Ovšem to, zda výkupní ceny byly stanoveny správně nebo ne, je pouze technický problém. Hlavní zločin spočívá v umělém monopolu horší technologie (neřiditelné zdroje) produkující elektřinu za mnohonásobek ceny, kterou dosahovaly stávající zdroje.

Z pohledu fotobaronů byly jejich investice logické. Z pohledu společnosti a dopadu na ekonomiku se jedná o zločin. Bohužel to vypadá, že oficiálně chybu nikdo nepřizná, protože by to znamenalo přiznání k nekompetenci pro velkou část politické reprezentace nejen v ČR, ale zejména v EU.

V. Kain 26.2.2013 13:25

Re: Ekonomické páky

Nemá náhodou tyto idee každá nastupující vláda ve svém programu?Myslíte,že korupci bude potlačovat ten kdo se díky ní má jako prase v žitě?Stačí si přečíst co prohlašoval pan Nečas v r.2010.Nesplnil z toho ani Ň.Současná vláda má jednu starost,vydržet do voleb.Se socialisty to sice bude z bláta do louže,ale když si to většina lidí přeje,tak se nedá nic dělat.

J. Boleslav 26.2.2013 12:17

Re: hm

Taky jsem v článku moc těch slibovaných řešení nenašel. :-(

Z. Švrček 26.2.2013 11:09

Re: Tak to asi nebude!

To je ono: jinými slovy a krátce "více svobodného trhu, méně státu i EU".

K. Frauknecht 26.2.2013 11:04

Ještě jednou

Hovoříme pořád o jednom - státní (evropská) regulace!

Korupční prostor je dán přerozdělováním fin. prostředků, byrokratický aparát hlídá dodržování regulativ (povolení, daně, dotace....), nezaměstnanost viz níže (samozřejmě nejen tam :-)))....

Jo a státní dluh? No to bysme museli víc dělat, víc dělat budeme tehdy, když za to budeme víc brát a ne víc dávat - kruh se uzavřel.

K. Frauknecht 26.2.2013 10:52

Tak to asi nebude!

Přes to, že souhlasím s názorem že ve zdravé ekonomice si na stáří vydělám, většinou poukazujete jen na důsledky.

Jediným řešením je opravdu ekonomika, nikoliv společnost nebo snad stát.

Státní (či evropské) regulace s sebou logicky nesou korupci (rozhodně není společenským ziskem! = společnosti nepomůže), tzv. šedou ekonomiku (není společenským ziskem), omezení drobného a středního podnikání (= vyšší nezaměstnanost), apatii společnosti a řadu dalších "vymožeností".

Fotobaroni nevydělali na ekonomice, vydělali na hloupém rozhodnutí státu (= další regulace) učiněného pod vlivem prolobované a hloupé EU. Kdybych na to měl jdu do toho taky :-), to je kšeft jako hrom!!!

R. Gramblička 26.2.2013 10:35

hm

Tak pan Páral v úvodu slibuje řešení, ale skutek utek. A tak se ptám, kde najdu to řešení? Asi si patrně mám koupit papírové EURO, nebo? 

J. Jirát 26.2.2013 10:35

Ekonomické páky

jsou jedna věc, slušné poměry druhá. Omezit korupci, dosáhnout právní jistoty včetně rychlosti vymáhání práva, odstranění byrokratických překážek - viz  např. nesmírně složitý systém soutěží o veřejné zakázky - pružné pracovní právo, to jsou aspekty důležitější než výše veřejného dluhu nebo PRIBOR.

V. Hajková 26.2.2013 9:28

Re: Máte to marné, pane Párale,

Toto  by  se  mělo  tesat  do  kamene.  Klobouk  dolu

V. Hajková 26.2.2013 9:27

Re: Jen houšť.

Skvěle  napsáno

A. Hrbek 26.2.2013 9:22

hezký článek

ale, jako obvykle, nekonkrétní. Abychom se dostali z krize, měli bychom dělat to, co normálně. Kdo co dělal "nenormálně", že jsme se dostali do krize?

Jinak zcela obecné fráze. Např. zvyšovat konkurenceschopnost. Ale v čem a jakými prostředky? Proč nejsme konkurenceschopni, když máme náklady na pracovní sílu jednu z nejnižších? Kdo vyhlásil heslo, že každý má být vysokoškolákem, přičemž o tyto "vysokoškoláky" ze soukromých "universit" nikdo nestojí?

Kouzlení s penzijními systémy je finanční a ne ekonomické kouzlení. Pokud bude ekonomika v pořádku, dokáží si lidé na svou budoucnost vydělat. A pokud nebude, tak žádné kouzlo nepomůže.

Pan Páral konečně přišel na to, že každá investice by měla mít ekonomickou návratnost alespoň po dobu účetního odepisování. A pokud je investor přesvědčen o bezpečné návratnosti na investice, tak si na ni půjčí, tak jako to udělali fotobaroni. A žádné dotace a žádnou podporu státu, natož Z Bruselu! Pěkně tvrdě a musí to platit i pro stát. Řeči o tom, jak jsou dálnice výhodné plynou, ale dálnice si pomalu nestačí vydělat ani na vlastní opravu, natož na dálnice nové.

Korupce je sice významnou bolestí, ale z hlediska ekonomie jde o pouhé přerozdělování zisku. Ten zisk se musí vytvořit a někam alokovat. To je rozhodující! Velmi skromně mlčí pan Páral o tom, jak se vyrovnat se zadlužením státu, podniků a domácností. Mají stále dělat to co "normálně" a zadlužovat se? Krize není jen krizí ekonomickou, ale společenskou. Nemohou ji vyřešit ekonomové, musí ji vyřešit celá společnost a musí mít ochotu ji řešit. Jaký je stav společnosti ukazuje, mimo jiné, i stav chodníků a silnic po napadnutí 10 cm. sněhu. Zatím společnost ochotu nemá, protože by nenechávala u kormidla vyslovené lemply a nevkládala naději do jiných vyslovených lemplů. Recept je jednoduchý - poctivě pracovat a nenechat se okrádat. Nikým, ani "státem".

A. Bocek 26.2.2013 9:16

Re: Jen houšť.

Třeba pochopíme, že daňová výtěžnost úředníka je nulová a jejich počet je nepřímo úměný produktivitě.

P. Lenc 26.2.2013 8:57

Re: Jen houšť.

Přesné, ale mám obavu, že spousta lidí nechce pochopit.

K. Frauknecht 26.2.2013 8:49

Re: Docházím k názoru, že politici by raději neměli dělat nic.

Zase ste rychlejší :-)).

K. Frauknecht 26.2.2013 8:48

Jen houšť.

Třeba nakonec opravdu pochopíme, že vážně nepotřebujeme novou cyklostezku za unijní dotace (no "unijní" !!), ani další institut na podporu čehosi (zaměstnávající desítky neproduktivních pracovních sil)...

Třeba nám dojde, že čím víc dávek (na cokoli - dopravu, bydlení...) stát vyplatí, tak tím víc nás musí obrat na různých daních. To není asociální názor, "asociály" si tímto systémem stát "vyrábí" (proč bych dělal, když se o mě stát postará)...

Třeba pochopíme, že podpora podnikání není sešněrování podnikatelské činnosti řadou zákonů, nutných povolení a desítkami dalších regulativ (bohužel nejen evropských)...

J. Chaloupka 26.2.2013 8:36

Docházím k názoru, že politici by raději neměli dělat nic.

Zejména by se měli přestat "generovat růst". Ten totiž mohou generovat jen podnikatelé, jimž tyto vlády a jejich úředníci setrvale házejí jeden klacek pod nohy za druhým.

I. Schlägel 26.2.2013 8:35

Máte to marné, pane Párale,

touha lidí po "jistotách" je násobně silnější než ochota připustit si k tělu racionální ekonomické argumenty a podle nich se v životě řídit.