6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Nadílka globální komerce

Blíží se Vánoce a s nimi i několik variant mého náhledu na situaci, která je fluidní a plyne od změny ku změně, jež je nejen podstatou života, ale vůbec Všehomíra.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 7.1.2017 14:30

Chceme aby spolecnost hospodarila

a od toho se odviji vse co tu pan Moc kritizuje.

Mimochodem, neni moudre pocitat s tim, ze nekdo bude pracovat pro blaho vsech, naopak takove ocekavani od ostatnich, nebo sam se tak chovat, je dokonce nemoralni. Stavet na tom fungovani spolecnosti se nemuze vratit jinak, nez jak se to vraci. Tedy ze zraloci, ti se silnymi rameny a drzosti jako popluzni dvur, ti bez svedomi, budou mit volne hriste a zdedi budoucnost. A vse jen proto, ze jsme my lide tak blbi, tak pitomi, az to boli, protoze si to delame sami a za blbost se vzdy plati.

V. Kotas 7.1.2017 8:40

Nejen přelidněnost, ale i degenerování lidstva jako takového

vede k jeho zániku. Je to cynické, co nyní napíši, ale je to pravdivé. Dříve přežívali jen ti nejsilnější, ještě za našich dědů, babiček. V zájmu humanismu se zachraňují téměř všichni, se svými zdravotními problémy se množí dál a přenášejí je na své potomky. Je to proti přírodě, za což se lidstvu už začíná mstít.

P. Lenc 7.1.2017 9:42

Re: Nejen přelidněnost, ale i degenerování lidstva jako takového

Je to cynické, ale pravdivé.

P. Mach 7.1.2017 16:26

Nejen přelidněnost, ale i degenerování lidstva jako takového

Tak, tak, náckové měli podobný názor, a proto likvidovali tělesně a mentálně postižené, jenže jim, stejně jako vám, uniklo, že za degeneraci populace, jsou zodpovědné spíše cukrovka, vady srdce, rakovina, a zvyšující se průměrný věk.

J. Schwarz 7.1.2017 22:49

Re: Nejen přelidněnost, ale i degenerování lidstva jako takového

No a to všechno se částečně dědí. Dřív měl pár deset dětí, přežily čtyři. ne vždycky ty nejzdatnější, velkou roli hrála náhoda, ale stačí být o několik procent "lépe vybaven pro život" a už vaše geny za pár desítek generací v populaci převládnou. Dnes má pár jedno nebo dvě děti, medicína zachrání skoro každé, ale řádově víc jich v důsledku "plánování rodičovství" zabije - a mnohdy daleko kvalitnějších. A že náckové měli podobný názor? Neměli. Náckové měli názor jako vy, jen opačné polarity. Náckové chtěli uměle zlepšit "kvalitu rasy" pomocí eugeniky, vy chcete uměle zlepšit "morálku lidstva" prostřednictvím zachraňování za každou cenu. Ani jedno není přirozené a obé vede do stejných pekel.

V. Kotas 7.1.2017 23:22

Re: ale i degenerování lidstva jako takového

Děkuji za dovysvětlení problému.

P. Mach 8.1.2017 18:34

Nejen přelidněnost, ale i degenerování lidstva jako takového

To by mě zajímalo z kterýho prstu jste si vycucal, to že chci zlepšovat morálku lidstva? Můžete mě, prosím, citovat a nebo jen žvaníte z cesty?

Já vás pouze upozorňuji na to, že degenerace lidstva, se neprojevuje tak jak si ji představovali náckové a jak si ji stejně jako ti náckové teď představujete vy a kotas. Degenerace lidstva se projevuje civilizačními chorobami, tedy především chorobami srdce, cukrovkou, stárnutím populace, apod. Zároveň vás upozorňuji na to, že vy jako fanda "nezachraňování" cukrovkářů, srdcařů a důchodců, byste měl jít příkladem a okamžitě vysadit inzulín nebo léky na srdce pokud je užíváte. Případně vystřelit si mozek, dosáhnete-li důchodového věku.

J. Jurax 8.1.2017 23:40

Nejen přelidněnost, ale i degenerování lidstva jako takového

Jenže degenerace lidstva se neprojevuje civilizačními chorobami, tedy především chorobami srdce, cukrovkou, stárnutím populace a podobně. Ty jsou jejím důsledkem - tedy kromě toho stárnutí. Stárlo se furt a stárnou se bude taky furt.

Degenerace lidstva se projevuje degenerací genofondu, což do jisté míry skutečně souvisí s tím, že jsme schopni potlačovat přirozenou selekci, přičemž ale vadné geny dosud opravit neumíme.

Kupříkladu cukrovka - oba hlavní typy diabetu jsou dědičné, přičemž se na vzniku diabetu podílí pravděpodobně několik genů (tzv. polygenní dědičnost je taková, při níž dědičnost nějakého znaku - i choroby - není podmíněna jen jediným, ale několika geny. Každý z nich má jen částečný účinek na vyjádření daného znaku. U polygenní dědičnosti mají u přenášení znaků - i chorob - velký vliv vnější faktory, u diabetu typicky způsob výživy.

Pokud je diabetičkou 1. typu matka dítěte, je pravděpodobnost, že dítě bude mít tento typ cukrovky dvou až tříprocentní. Riziko postižení potomků vzrůstá u matek diabetiček, které onemocněly před 8. rokem věku. Zde je riziko až 13 procent. Je-li diabetikem otec dítěte, bývá pravděpodobnost vzniku diabetu sedmi až devítíprocentní. Jsou-li diabetiky oba rodiče, stoupá riziko vzniku diabetu u potomků až na 30 procent. Jestliže má diabetes 2. typu jeden z rodičů, pravděpodobnost vzniku cukrovky u jejich dětí bývá asi 33 procent. Mají-li cukrovku 2. typu oba rodiče, vzrůstá riziko až na 75 procent. Tyto údaje nelze brát na lehkou váhu. http://zdravi.euro.cz/clanek/priloha-pacientske-listy/cukrovka-a-dedicnost-459211

Přitom zejména u prvního typu diabetu se před objevením léčby dědičnost nemohla tolik projevit, neboť pacienti onemocněvší v mládí rychle umírali a nemohli se tudíž rozmnožit a předat poruchu dál.